Dodaj do ulubionych

oświetlenie halogenowe

06.04.14, 08:01
Potomek wkrótce (mam nadzieję) przeprowadzi się do mieszkania gdzie są sufity podwieszane i oświetlenie halogenowe. Z mojej wiedzy wynika, że halogeny są prądożerne. Czy jest sposób aby te halogeny wymienić na ledy? Gdzie się kupuje lampki ledowe, pojęcia nie mam, czy to się samemu wkręca?
Obserwuj wątek
    • maltry Re: oświetlenie halogenowe 06.04.14, 10:55
      Ja mam wszystkie halogeny na ledy wymienione - pierwsze kupowałam kilka lat temu na Allegro bo sporo tańsze były niż w sklepach, ostatnio do nowego mieszkania kupowałam juz normalnie w elektrycznym sklepie, zakłada się toto wink jak tradycyjne halogeny, weź tylko ze sobą halogen bo one końcówki mają różne
      • wyihdia Re: oświetlenie halogenowe 09.04.14, 20:49
        Jak największa moc. Przełożenie jest ok 1W leda na 8 W halogenu czyli 4,5W będzie świecił jak 35 circa. W reklamach zobaczysz 1:10 ale to nieprawda.

Kelvinów jak najmniej, 3000 albo mniej. Im mniej tym bardziej podobne do normalnych żarówek.

Wybierz pokryte punktami świetlnymi (n x SMD 5050), takie dają dobre rozproszenie. Żadnych ledów mocy z soczewką, chyba że chcesz wyeksponować pastę do zębów lub kubeczek wink

światło SMD daje delikatnie zielonkawą poświatę w porównaniu do halogenu. Na co dzień nie widać ani nie przeszkadza.
    • jamesonwhiskey Re: oświetlenie halogenowe 07.04.14, 13:00
      wymienic mozna
      jednakze po kilku probach roznych ledow dalem sobie spokoj, swiatlo bylo fatalne
      • anna205 Re: oświetlenie halogenowe 08.04.14, 10:01
        Jak najbardziej można wymienić, trzeba tylko odpowiednie ledy dobrać. Oprócz mocy, czyli watów, należy też zwracać uwagę na barwę (biała, ciepła, zimna) oraz kalwiny (2800-3000 są optymalne). Ważny jest też kąt padania światła, ja bym polecała 150-180 stopni. Są również 120, jednak wtedy ma się wrażenie że słabiej świeci niż 180 stopni, mimo że moc jest taka sama.
        • jamesonwhiskey Re: oświetlenie halogenowe 09.04.14, 18:27
          uwagę na barwę (biała, ciepła, zimna) oraz
          > kalwiny (2800-3000 są optymalne

cos ci sie chyba pomieszalo

po pierwsze jak juz to kelwiny , i ta wlasnie wartosc okresla barwe swiatla

kalwin to zupelnie inna historia ale tez ciekawa

> lecała 150-180 stopni. Są również 120, j

to juz jest ekstremalnie ciekawe
          bo nawet przy wypuklej soczewce nie dobija do 150 stopni
          • anna205 Re: oświetlenie halogenowe 11.04.14, 12:32
            Fakt, literówka się wkradła, chodziło oczywiście o kelwiny. Co do kąta świecenia, to ciekawego co piszesz... Czyli te wszystkie żarówki led z kątem świecenia 150 stopni to ściema? To coś podobnego jak z Hz w telewizorach nowych? Piszą że mają 400-600 Hz, a w rzeczywistości mają 100, reszta jest "podkręcana"...
        • koronka2012 Re: oświetlenie halogenowe 12.04.14, 19:42
          anna205 napisała:

> Jak najbardziej można wymienić, trzeba tylko odpowiednie ledy dobrać. Oprócz mo
          > cy, czyli watów, należy też zwracać uwagę na barwę (biała, ciepła, zimna) oraz
          > kalwiny (2800-3000 są optymalne).

Do optymalnych im baaaardzo daleko.

Kupiłam takie i mimo zapewnień (ciepła) ich barwa jest odległa od tradycyjnych żarówek o lata świetlne. Światło LEDów jest dla mnie rażąco ostre. A i tak kupiłam te "małowatowe". Jak dla mnie - kicha totalna. Będę chyba przemycać tradycyjne ze wschodutongue_out
    • martha_marcy_may_marlene Re: oświetlenie halogenowe 07.04.14, 19:58
      Mam w całym mieszkaniu halogeny i potwierdzam, muszą być prądożerne, bo rachunki płacę niemałe. Ja swoje sprowadzam z Niemiec, bo nie są wszędzie dostępne. Zakłada się je przede wszystkim ostrożnie, przez szmatkę, albo ręcznik papierowy, można dojść do wprawy. A czy można wymienić je na energooszczędne? Mój partner jakiś czas temu szukał odpowiedników w Niemczech, ale nie znalazł. Nie wiem, czy teraz coś się zmieniło. Jeżeli tak, to jestem żywo zainteresowanawink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka