Dodaj do ulubionych

Gotówka przy sobie

07.07.16, 22:53
Jeśli nie jest to zbyt niedyskretne pytanie, to napiszcie proszę, ile gotówki mniej więcej macie na co dzień w portfelu? Ja mam dosłownie kilka złotych i nie ukrywam, że kilka razy zdarzyła się wpadka typu nie mam kasy na chleb, a kartą nie mogę zapłacić big_grin No taka prawda, nie będę oszukiwać. Ale jednocześnie wyjątkowo nie lubię pobierać kasy z bankomatu. Najniższa kwota jaką mogę wziąć to 50zł, które jakimś cudem rozlezie mi się MOMENTALNIE. Dlatego wolę płacić kartą, bo tu akurat bardzo się pilnuję, chociaż wiem, że niektórzy akurat z płaceniem kartą mają problem, skoro "nie widzą" pieniędzy.
Tak czy inaczej, z reguły mam przy sobie nie więcej niż 10zł. A Wy? smile
Obserwuj wątek
    • czekolada72 Re: Gotówka przy sobie 08.07.16, 06:54
      O, ja tez zdecydowanie wole placic karta, nie mam zadnych problemow z panowaniem nad nia smile
      Ile mam w portfelu? Roznie. Zdaza sie, ze kilkaset zloty, bo np ktos mi wyplacil/zwrocil gotowke zamiast przelew. Albo wyplacam sama, bo np wiem, ze potrzebuje gotowke na jakis konkretny wydatek. No i na wakacjach na tzw scianie wschodniej, bo nauczylam sie, ze hen hen np w bacowce na haslo "mozna karta" jakos tak dziwnie sie na mnie patrza smile)
      Na codzien - ok kilku zl, acz pilnuje sie by przynajmniej z 5zl, zeby miec na ewentualny parking.
    • linn_linn Re: Gotówka przy sobie 08.07.16, 07:36
      Ja ma o WIELE wiecej. Forma platnosci nie ma dla mnie znaczenia / w tym sensie, gdyz w ogole wole placici gotowka /: kupuje to, co jest mi potrzebne. Nie jest wazne, czy 50 zl. rozejdzie sie szybko: wazne na co je wydasz. Jak to wyglada w praktyce? Masz 50 zl. i patrzysz "co by tu kupic"? Im szybciej, tym lepiej?
      • ala_bama1 Re: Gotówka przy sobie 08.07.16, 08:30
        Nie wyszłabym z domu mając 5 zł w portfelu (mieszkam w centrum dużego miasta więc płacenie kartą nie jest problemem)Zle się czuję nie mając przy sobie pieniędzy, te 100 zł mam zawsze.
      • czekolada72 Re: Gotówka przy sobie 08.07.16, 08:48
        Chyba tak jakby na inny temat piszesz... Czy ktos tu pytal jak szybko wydajesz kase?
        Ja tez wydaje kase wtedy kiedy to konieczne. Wole placic karta, bo nie musze latac po bankomatach, lae sa sytuacje, kiedy mozna zaplacic wylacznie gotowka.
        Na co dzien w sumie nie ma takiej koniecznosci, wiec poza paroma zlotymi na ew parking - nie jest mi potrzebne, ale... jezeli mnie najdzie ochota na wizyte na Kleparzu, to juz jest problem, ,bo tanm karta na straganie nie zaplacisz.
      • liliawodna222 Re: Gotówka przy sobie 08.07.16, 09:01
        Wątek nie został założony po to, by analizować w jakim tempie i na co wydaję pieniądze. Miał być pretekstem do MIŁEJ i luźnej pogawędki na lekki temat.
        • linn_linn Re: Gotówka przy sobie 08.07.16, 10:48
          Tempo jednak ma znaczenie: gdybym miala w portfelu 10 euro, to pewnie tez mialabym wrazenie, ze szybko znikaja.
          • czekolada72 Re: Gotówka przy sobie 08.07.16, 11:00
            Ja nie mam takiego wrazenia.
            Noszenie kilku zlotych, kilkunastu, w gotowce jest dla mnie ewidentna wygoda - nie musze latac i szukac bankomatu.
            I absolutnie to ze mam gotowke, nie znaczy, ze musze ja wydac na juz.
            Powtarzam - gotowke wydaje tam, gdzie NIE MA mozliwosci placenia karta.
            A wciaz takich miejsc jest sporo.
            Dla mnie to 2 formy platnosci. I tyle.
            Z twoim podejsciem, to w ten sam sposob mozna pozbyc sie kasy z konta, bo jest.
            • linn_linn Re: Gotówka przy sobie 08.07.16, 11:29
              Post raczej nie do mnie smile
    • chocolate_cake Re: Gotówka przy sobie 08.07.16, 08:27
      Niedużo. Czasem faktycznie 10 zł. Płacę kartą.
    • angazetka Re: Gotówka przy sobie 08.07.16, 11:19
      A ja co poniedziałek biorę sobie 250 zł do wydania na tydzień. Wolę w gotówce, bo wtedy widzę, ile wydaję i ile mi zostało.
      • beatrix_75 Re: Gotówka przy sobie 08.07.16, 12:05
        praktycznie tylko kartą , to wydawanie i szukanie drobnych w Biedronce mnie dobija :-p
        • czekolada72 Re: Gotówka przy sobie 08.07.16, 12:51
          Ale w biedronce tez mozna karta placic smile
    • martini-7 Re: Gotówka przy sobie 08.07.16, 13:43
      U mnie różnie bywa, czasem nic, czasem parę centów, parę euro, raczej płacę kartą, ale staram się mieć w portfelu przynajmniej te 5 euro, jak mi się kończą pieniądze to wybieram z bankomatu 10-20 euro i tak sobie siedzą w portfelu aż będą potrzebne, czasem taka kwota wystarcza na bardzo długo bo, tam gdzie się da w większości przypadków płacę kartą.
    • pulcino3 Re: Gotówka przy sobie 08.07.16, 14:53
      lilia też wolę mieć mniej gotówki przy sobie, wolę płacić kartą, na co dzień mam między 50-100 w portfelu, a nawet jak mam dychę nie czuję się jakoś ograniczana. A żeby poskromić swój konsumpcjonizm wpłacam na lokatę często nawet jak w danym miesiącu wiem, że będę potrzebować większej kwoty na konkretny wydatek, to jest dla mnie forma "zablokowania" kasy, żeby mi się z karty nie rozeszła big_grin
      • linn_linn Re: Gotówka przy sobie 08.07.16, 16:49
        Konsumpcjonizm rodzi sie w glowie, nie w portfelu. wink Mozna go oczywiscie "leczyc" roznymi metodami, ale docelowo najlepiej sie go pozbyc. Wtedy konto, karta czy gotowka: na jedno wychodzi.
    • kanna Re: Gotówka przy sobie 08.07.16, 15:49
      Najniższa kwota do wypłaty to 20 zł...

Mam jeden dzień w miesiącu , kiedy zarabiam gotówkę - i potem ona idzie na opłaty, za które się nie da płacić kartą.
      No, ale ostano chciałam sobie kupić wodę w automacie za 2 , 50 i nie miałam drobnych. Tylko 100 zł. Więc najbardziej mi brakuje drobnych.
      • xxxtabxxx Re: Gotówka przy sobie 16.07.16, 11:55
        Zależy w jakim bankomacie. W PKO BP i ING wypłaca po 20zł, w BZ WBK nawet po 10zł. Jednak większość bankomatów po 50zł.
        • kanna Re: Gotówka przy sobie 16.07.16, 12:59
          Euronet.
    • czekolada72 Re: Gotówka przy sobie 08.07.16, 18:20
      O, oprócz drobnych na parkometr, oprócz gotówki na Klleparzu, potrzebuje mieć gotówkę jak jedziemy na jakiś festyn. Jakiś czas temu byłam na koncercie gdzie można było nabyć płyty zespołu. 1 - 30,- 2 - 50,-.
      Dobrze że uzbieralam te 30. uncertain
      W jakiś kolejny weekend - festiwal, okazało się że tak samo, ale tym razem miałam tylko kartę i po ptakach...
      No i jeszcze - nasza wet - u niej tylko got.
      O bacówkach to już wspominałam.
    • ana119 Re: Gotówka przy sobie 08.07.16, 20:59
      To zależy kiedy. Jesli gdzieś wyjeżdżamy to musi być gotówką a normalnie w tygodniu place wszędzie kartą. Wypłaty z bankomatu tylko w specjalnych celach. Nawet mam podział w grafiku wydatków na pozycję płacone karta i gotówką. Kiedy bylo gorzej bo stosowali ograniczenia ze trzeba kupić za im 5 czy 20 zł. Łatwiej mi kontrolować wydatki kiedy mam wszystko na wyciągu karty. Mniej paragonów czy konieczności zapamiętywania co się kupowalo
    • 098qwerty Re: Gotówka przy sobie 09.07.16, 07:35
      Staram się mieć ok 30-50 zł przy sobie gotówki. Jak idę na targ po warzywa i owoce, czy właśnie jakieś festyny to już z dzień wcześniej myślę o wybraniu kasy z bankomatu (najbliższy bankomat mam ok 3 km od domu). Czasami jak się wypustoszę z gotówki i zostanie mi kilka groszy to czuję się dziwnie. I mam zasadę że w domu trzymam ok 500 - 600 zł, jakby nagle bank stanął przez awarię, czy choćby ostatnio mężowi wyskoczył jakiś błąd związany z kartą i ani wypłacić z bankomatu ani zapłacić nią w sklepie, trzeba było wymienić kartę a był akurat na zakupach, zostawił zakupy przy kasie podjechał do domu po gotówkę i wrócił z nią do sklepu.
      • mysz1978 Re: Gotówka przy sobie 09.07.16, 22:59
        z 50zl; choc zdarza sie ze 20. Oprocz tego mam "schowany" w dokumentach (w prawie jazdy albo gleboko ukryty w portfelu) banknot 20 lub 50zl na absolutnie nieprzewidziane wydatki - normlanie na codzien o tych pieniadzach staram sie nie pamietac wink ale swiaodmosc ze "jakby co", to mam...
        • kanna Re: Gotówka przy sobie 16.07.16, 13:00
          >Oprocz tego mam "schowany" w dokumentach (w prawie jazdy albo gleboko ukryty w portfelu)
          > banknot 20 lub 50zl

Fajny pomysł, pożyczam smile
          • mysz1978 Re: Gotówka przy sobie 16.07.16, 21:27
            no fajny wink ratował mi tyłek nieraz big_grin
    • mocno.zdziwiona Re: Gotówka przy sobie 11.07.16, 17:53
      Ja powyżej 50 euro, w Polsce kilkaset złotych (ale nie mam polskiej karty, więc wypłata z bankomatu jest kosztowna). Kiedyś nosiłam mało i nieraz były wtopy, typu brak drobnych na parking, jakieś zawirowania z sklepach, niemożność zapłacenia kartą za kawę. Teraz mam tak by móc kupić sobie obiad, zrobić drobne zakupy, a nawet mieć na jakąś zachciankę (choć raczej nie ulegam). Wolę mieć, to dla mnie spokój i zabezpieczenie.
    • fluoo Re: Gotówka przy sobie 11.07.16, 21:02
      Ja mam tak samo smile staram się nosić przy sobie jak najmniej pieniędzy, jak wypłacę gotówkę z bankomatu to zaraz idę na bazar gdzie kupuję wiele niekoniecznie potrzebnych owoców, zachodzę np. do odzieży używanej, ogólnie do miejsc, gdzie kartą nie można płacić a pieniądze lubią uciekać. Drobnych w portfelu nie liczę, a po płatności kartą zostaje ślad w historii płatności, więc mogę to kontrolować.
    • jusiakr Re: Gotówka przy sobie 12.07.16, 01:14
      Gotówki nosze bardzo mało. Raczej wszystko "przepuszczam" przez kartę. Dzieki temu wiem ile wydałam, moge to sprawdzic bez kombinowania i zapisywania. Plus inne korzyści z korzystania z karty.
      Każda kasę wypłacona z bankomatu traktuje jako wydaną, ale w sumie nie jest tego duzo - jakies parkingi, czasem kupienie warzyw itp.
    • only_marcopol Re: Gotówka przy sobie 13.07.16, 18:21
      Kiedyś płaciłam tylko kartą od jakiegos czasu wypłacam sobie kaske na cały tydzien dzięki temu łatwiej mi zapanować nad budżetem domowym
    • hermenegilda_zenia Re: Gotówka przy sobie 17.07.16, 19:33
      Praktycznie nie noszę gotówki - tylko karta. W razie kradzieży lub zgubienia portfela mniejsze ryzyko utraty pieniędzy, bo wszystkie karty mam jeszcze na hasło, a bezdotykowo i tak mam ustawione, że trzeba podać PIN.
    • joanna_poz Re: Gotówka przy sobie 22.07.16, 09:02
      praktycznie chodze bez gotówki, czesto nie jestem w stanie z groszówek uzbierac 1-2 zł.
      gdzie się da płacę karta - nawet takie drobne kwoty typu parę złotych za pieczywo.
      • czekolada72 Re: Gotówka przy sobie 22.07.16, 09:08
        Tez bym tak wolala, ale coz - jest jeszcze mnostwo miejsc gdzie nie ma mozliwosci placenia karta....
    • coralin Re: Gotówka przy sobie 02.08.16, 12:14
      Zamawiam wodę do domu, latem warzywa kupuję w warzywniakach, a tam nie płaci się kartą. 100 zł staram się mieć.
    • johana75 Re: Gotówka przy sobie 04.08.16, 22:21
      Odkąd przez 500 + bank pobiera mi za każdą wypłatę 2,50 to wypłacam po 1000 zł. w portfelu mam zawsze ok 200-300zł. resztę w domu, jak mi sie skończą to jade wypłacić. Tam gdzie moge płacę kartą.
    • tapatik Re: Gotówka przy sobie 05.08.16, 09:30
      Mój bank wprowadził prowizję za wypłatę gotówki z bankomatu. Bodajże 4 wypłaty miesięcznie są darmowe, za następne muszę płacić 5 zł. Do tej pory wypłacałem kasę raz na tydzień, teraz wypłacam raz na miesiąc większą kwotę, którą trzymam w chałupie.
      Staram się wydawać tygodniowo do 200 zł i taką kwotę wrzucam do portfela w poniedziałek.
      No chyba, że mam do zapłacenia większy rachunek, na przykład ubezpieczenie samochodu albo przegląd.

Z karty korzystam rzadko, wolę gotówkę, bo jest mi łatwiej wtedy kontrolować wydatki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka