Dodaj do ulubionych

Budżet domowy strona techniczna

25.02.17, 00:13
Zamierzam zabrać się za planowanie budżetu bo za dużo pieniędzy ucieka nam przez palce. Poczytałam trochę blogi o oszczędzaniu i forum i wychodzi mi, że mamy za mało kont. Tylko jedno wspólne i subkonto oszczędnościowe. Jak w tym wszystkim umieścić te fundusze awaryjne, fundusze zapasowe, odkładanie na bieżące inwestycje itp. Jak to macie rozwiązane? Zastanawiam się czy drugiego konta nie otworzyć.
Obserwuj wątek
    • mlodyniedowziecia Re: Budżet domowy strona techniczna 25.02.17, 05:19
      Może zmień bank. Są takie, które bezpłatnie pozwalają założyć i do 5 subkont oszczędnościowych. Możesz też mieć jedno, ale prowadzić szczegółowe rachunki na co są przeznaczone wrzucane do jednego worka pieniądze.
      • milva24 Re: Budżet domowy strona techniczna 25.02.17, 08:31
        Szczegółowe rachunki nie wchodzą w grę bo mam za mało czasu na ich prowadzenie. Próbowałam z resztą i po miesiącu czy dwóch traciłam zapał. W naszym przypadku najbardziej sprawdza się przelanie odpowiednich kwot na początku miesiąca i życie za to co pozostanie.
        • mysz1978 Re: Budżet domowy strona techniczna 25.02.17, 17:28
          ja nigdy nie myslalam o zadnym subkoncie ani niczym innym - mam tak to urzadzone, ze w momencie jakis nadwyzek zbieram je na swoim normalnym koncie przez jakis czas, a po paru miesiacach jak sie nazbiera jakas kwota to ja przelewam na jakas smiesznie oprocentowana lokate smile Zwykle na pol roku. Wiadomo ze mam z tego ledwo jakies pare zlotych, ale przynajmniej te nadwyzki mi sie nie rozchodza i potem sa przeznaczane np. na wakacje.
        • asia-loi Re: Budżet domowy strona techniczna 25.02.17, 20:20
          milva24 napisała:

... W naszym przypadku najbardziej sprawdza się przelanie odpowiednich kwot na początku miesiąca i życie za to co pozostanie.

Z bankami, to już tak jest, że jak dzisiaj otwierasz jakieś konto i jest bezpłatne, to jutro banki zmieniają zasady i każą płacić za to konto, sad lub trzeba spełniać warunki bezpłatności, a to nie zawsze jest możliwe. Zamykanie konta lub przenoszenie co chwila, do innego banku, to jest dużo ceregieli i kłopot. sad Skoro nie możesz przytrzymać kasy na tym koncie, które już masz, to może podziel nadwyżkę i powkładaj do kopert lub słoików z napisami, na co kasa w poszczególnych kopertach/słoikach. tongue_out
          • milva24 Re: Budżet domowy strona techniczna 25.02.17, 20:42
            To też nie wypali. Ja prawie nie płacę gotówką (i to też może być jedna z przyczyn zbyt swobodnego wydawania bo łatwiej wydaje się wirtualne) i na pewno nie ma dla mnie sensu trzymanie pieniędzy w kopertach. Bardziej chyba pasują mi takie koperty wirtualne w postaci subkont.
      • goodlokacja Re: Budżet domowy strona techniczna 27.02.17, 07:39
        W których bankach można założyć subkonta oszczędnościowe?
    • araceli Re: Budżet domowy strona techniczna 26.02.17, 12:40
      A po co więcej kont? Mamy jedno oszczędnościowe a w excelu gdzie prowadzimy budżet mam rozpisane:
      Oszczędności X w tym:
      poduszka finansowa: Y,
      wakacje: Z ... i tak dalej.
      Nie ma sensu mnożenia kont - jedno łatwiej zamknąć i przenieść gdzie indziej jak zmienią się warunki.
    • kanna Re: Budżet domowy strona techniczna 26.02.17, 12:55
      Mi się sprawdza opcja odkładania pewnej sumy (kwotowej, kub procentowej) od każdego przelewu, płatności kartą itp.
      Teraz mam zdefiniowane 10%. Przy każdej płatności automatycznie te 10% przelewa się na subkonto. Na to samo subkonto (teraz dodatkowo) wpływa 500+.
      Raz w roku używam tych "zaoszczędzonych" pieniędzy do nadpłaty kredytu.
    • chocolate_cake Re: Budżet domowy strona techniczna 26.02.17, 14:15
      My mamy tylko jedno konto bieżące i jedno oszczędnościowe. Ewentualnie robimy jakąś lokatę. A tak to na koniec miesiąca przelewam zwykle na konto oszczędnościowe 20-30 % dochodów.
    • inez28 Re: Budżet domowy strona techniczna 26.02.17, 19:02
      Ror bieżące wydatki, subkonto oszczędnościowe nadwyżki jako rezerwa awaryjna typu zakup pralki, naprawa auta, wakacje, planowany mały remont itp. czyli oszczędności do skonsumowania w najbliższym czasie. Jeśli na koncie oszczędnościowym uzbiera się większa sumka to lokata, obligacje, fundusze w zależności od tego co kto lubi, w każdym razie w zamyśle poduszka na gorsze czasy lub duży wydatek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka