Dodaj do ulubionych

Probowanie kosmetykow w drogerii

25.06.18, 12:50
Bedac w drogeriach czesto widze osoby ktore " probuja" kremu czy balsamu nie z testera tylko z oryginalnego produktu przeznaczonego do sprzedazy dla mnie jest to po prostu kradziez jeden jedyny raz zwrocilam uwage paniusi ktora wkladala paluchy w pudelko z balsamem ktory ja chcialam kupic to ta odpowiedziala mi ze stoja tu inne pudelka i moge wziac ktores z nich a nie ma testera i ona musi jakos sprawdzic kosmetyk.No rece mi opadły dodam ze czesto sie z tym spotykam A co Wy o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 25.06.18, 15:54
      Myślę tak samo. Też widziałam taką jedną "damę", która weszła do perfumerii i spryskała się obficie testerem, a potem wyszła. Dla mnie to też jest przegięcie. Nie do tego służy tester wg mnie.
      • angazetka Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 25.06.18, 17:11
        Z drugiej strony zapach ocenia się przez kilka godzin, trudno ten czas spędzić w drogerii (choć pani raczej skorzystała z "darmowych" perfum, wiadomo).
    • mam.nowy.login Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 25.06.18, 19:21
      Jeśli chodzi o perfumy to.skladaja się z frakcji :górnej , środkowej , dolnej. W stacjonarnych perfumeriach obficie pryskam się testerami ,bądź proszę o przygotowanie próbki z testera -natomiast kupuje tylko w internetowych licencjonowanych sklepach. Jeśli chodzi o kremy to kupuje tylko te które wypróbowałam w formie próbek i to kilku .Prosze o próbki zazwyczaj w jednej drogerii .Nie wyciskam balsamów w sklepach i gdy widzę że coś było otwierane ,sięgam głębiej w półkę .
      • jacues Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 25.06.18, 20:05
        No niestety ludzie w wiekszości to prosiaki.Albo jak się mówi o nich Grażynki i Janusze.Zachowanie w drogerii to chyba jednak najlżejsze przypadki. Smutne jest to, że oni te same nawyki i zachowania przekazują swoim dzieciom. No taka to nasza kultura i tyle. Ludzie gonią za pieniędzmi i zapominają o najprostszych słowach: proszę, dziekuję, przepraszam. Wszystko muszą pomacać, obwąchać, obślinić i tyle. Kremy kupuje po przeczytaniu opinii w internecie, perfumy po prztestowaniu w drogeriach.
        • mam.nowy.login Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 25.06.18, 20:37
          Moim zdaniem problemem wcale nie są nawyki itd.Otóż zwyczajnie brak próbek ,testerów większości kosmetyków w tych popularnych drogeriach.
          Testery perfum są po to żeby je próbować.Niestety z racji cen napewno wybiore sklep internetowy .Podobnie z testerami kremów itp.Natomiast problem jest też w tym że nie zawsze te testery trafiają tam gdzie powinny. Kiedyś kupowałam wiele kremów, trafiały do kosza,bądź dosłownie na pięty bo mnie uczulały itd.Teraz napewno nie pozwolę sobie na takie marnotrawstwo ,zwłaszcza że znam branże kosmetyczną z innej strony i wiem na co możemy sobie pozwolić jako klientki. Polecam te firmy ktore dają testery i wtedy problem otwartych opakowań z głowy .
          • rusalkaaaa Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 25.06.18, 20:52
            A na co mozemy sobie pozwolic jako klientki? 😄
          • memphis90 Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 26.06.18, 19:59
            Korzystanie z testerów w stacjonarnej drogerii i kupowanie tych samych perfum przez internet to też buractwo. Stacjonarna ma drożej, bo musi zainwestować w lokal, sprzedawców, TESTERY.
        • ana119 Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 26.06.18, 05:47
          Kosmetyki mnie nie uczulają więc nie mam problemu z zużyciem. Czytam opinie i wybieram producentów wg swoich preferencji. I jaki to test kiedy nakładam krem na rękę? Są kremy odżywcze, nawilżające, serum i każdy z nich zachowuje się inaczej na naszej twarzy bo kładziemy o innej porze dnia. Co innego pod makijaż, na noc.
          Porady z blogów kosmetycznych też traktuje z dystansem bo jest masa osób zarabiających na reklamie. Trzeba szukać swoich typów
        • coralin Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 30.06.18, 18:06
          Z tymi opiniami w internecie w 2018 to byłabym sceptyczna. Ja nie mam problemów ze skórą, ale wolę zapłacić 1/3 ceny za produkt 5 razy lepszy niż reklamowany, polecany w internecie, bo tak to się teraz odbywa. Dawniej firmy robiły próbki, testery, teraz bardziej opłaca im się wysłać do paru youtuberek, instagramowiczek, które wystawią opinie w internecie i się kręci, a Kariny i Sebki w to wierzą, że to szczere i super produkt.
      • ana119 Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 26.06.18, 05:31
        Co to są frakcje perfum i licencjonowane sklepy internetowe? Iperfumy są wg ciebie takim sklepem? Niestety zapachy tam kupione dwa razy okazały się nietrwałe, odbiegające od tego który znam, zapach zalatywał gumą. Ale są osoby które kupują zapachy zbliżone do oryginałów więc nabywca zawsze się znajdzie
        • mam.nowy.login Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 26.06.18, 09:11
          Frakcja to inaczej składniki :1 frakcja to składniki lotne ,te które czujemy w momencie testowania ,2 frakcja to zapachy dłużej wyczuwalne ,3 frakcja to najmniej lotne substancje odpowiadające za trwałość perfum .Odpowiednio nazywamy to nutą głowy ,serca, głębi. Dlatego należy perfumy testować naprawdę długo,bo nuta głowy to czysty marketing. Pięknie pachnie ale chwilę ,potem perfum może rozczarować .
          Nie kupuje w iperfumy.
          • ana119 Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 26.06.18, 10:45

Stawiaj interpunkcję zgodnie z przyjętymi zasadami. Posługujesz się na codzien edytorami?

Rozwiń co chcesz przekazać w związku z nutami zapachowymi a wątkiem głównym
            Ponawiam pytanie o sklepy licencjonowane gdzie mozna kupić perfumy
            • coralin Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 30.06.18, 16:16
              Nie no, rozwalają mnie takie rady pisane przez osoby robiące nie lada błędy.

ana119 napisała:

>
              > Stawiaj interpunkcję zgodnie z przyjętymi zasadami. Posługujesz się na codzien
              > edytorami?
              >
              > Rozwiń, co chcesz przekazać w związku z nutami zapachowymi a wątkiem głównym
              > Ponawiam pytanie o sklepy licencjonowane, gdzie mozna kupić perfumy.
    • mocno.zdziwiona Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 26.06.18, 18:11
      Wg mnie w sklepach brakuje próbek. Nie lubię kupować kosmetyków, których nie znam, bo większość kremów mnie uczula i najwyżej pięty sobie nimi mogę posmarować. Nie kupuję też perfum, których chociaż kilka godzin na sobie nie ponoszę, bo przyjemny na początku zapach zmienia się po jakimś czasie w torturę dla nosa (jestem nadwrażliwa). Zresztą do perfum robię dwa podejścia, najpierw spryskuję nadgarstki, dopiero w drugiej rundzie spryskuję się cała, i dopiero po prozytywnych testach kupuję. Więc z jednej strony jestem przeciwna wkładaniu palców, macaniu, otwieraniu itd., z drugiej trochę te klientki rozumiem, oczywiście przy założeniu, że faktycznie nie ma testera na półce.
      • chocolate-cakes Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 26.06.18, 18:18
        Zgadzam się. Gdzie tylko mogę to biorę próbki, szczególnie jeśli chodzi o podkłady, kremy bb, kremy do cery tłustej, kremy z filtrem. Nie kupuję w ciemno, za dużo kiedyś wydałam na kosmetyki, które mi nie pasowały np krem miał być matujący a po dwóch godzinach twarz miałam świecącą albo kolor podkładu po kilku godzinach okazał się koszmarny. W superpharm często są próbki.
        • mysz1978 Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 26.06.18, 19:06
          a jak nie ma probek to mozna poprosic ekspedientke - casem maja takie malutkie pudeleczka i nakładają do nich krem do wyprobowania.
          • chocolate-cakes Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 26.06.18, 23:24
            Też tak robię, gdy chodzi o podkład. Kiedyś chciałam kupić jakiś koszmarnie drogi podkład, który miał dobre opinie. Dostałam odrobinę w pudełeczku, rano nałożyłam na twarz. Nakładał się fatalnie. Po kilku godzinach nie wyglądał za dobrze.
            Warto prosić o próbki.
            Jeśli nie ma to trudno, nie kupuję albo pytam w innej drogerii, a nie próbuję otworzyć opakowanie. Szczerze mówiąc nie zauważyłam nigdy, żeby ktoś to robił.
            • martini-7 Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 28.06.18, 13:16
              Kiedyś byłam ze znajomą w drogerii. To był ostatni i nigdy więcej się z nią w rakie miejsce nie wybiorę. Otóż dziewczyna odkręciła lakier, pomalowała paznokcia, stwierdziła, że jednak nie j odstawiła na półkę. Na moje oburzenie "co Ty do cholery wyrabiasz?!" Odpowiedziała, że wiele osób tak robi i że wina drogerii, że próbki nie ma. Omal nie spaliłam się ze wstydu. Jednak moja uwaga, że zachowuje się grazynkowato chyba ją ruszyła bo, parę tygodni potem spotkałam ją w markecie na dziale drogeryjnym i chcąc sprawdzić jakiś kosmetyk szukała testera, a może to nie moja uwaga tylko ktoś ją wreszcie przyłapał, tylko ona nic nie mówi?🤔
              • ana119 Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 28.06.18, 16:23
                Oczekiwanie że do produktu za ok 10-20 PLN producent zleci przygotowanie testerów do zabrania do domu jest niepoważne
                • martini-7 Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 29.06.18, 07:43
                  W tym przypadku to był lakier do paznokci z ciut wyższej półki, nie za 2€. Inna sprawa, że nie zależnie od ceny produktu jakaś kultura obowiązuje.
                  • ana119 Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 29.06.18, 11:59
                    Próbników cxy testerów lakierów nie produkuje nawet Dior. Brak takiego krzywdy nie zrobi. Większe ryzyko ponosi konsument który musi kupić majtki zapakowane tak żeby nie można było sprawdzić materiału, wyglądu i rozmiaru.
                    • moja_codziennosc Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 29.06.18, 12:24
                      Ryzyko jest w zależności od zasobności portfela. I niejednej osobie jest żal nawet tych 5zł wyrzuconych w błoto. Dla innej nietrafiony kosmetyk dopiero za 50zł powoduje złość. Generalnie zawsze jakiś procent wydatków np. rocznych to będą nieudane zakupy. Ja mam co roku jakieś nieudane zakupy ciuchowe czy takie okołodomowe - meble, dodatki, remonty (nie taki kolor sciany np.)
                    • coralin Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 30.06.18, 16:19
                      Próbek może nie ale testery lakierów są powszechne.
    • czekolada72 Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 29.06.18, 08:36
      W wielu mniejszych i wiekszych sieciowkach spotkalam sie z normalnymi kosmetykami, ktore stoja sobie obok tych zapakowanych i sluza jako tester... nie wiem czy to pomysl sklepu, czy efekt yboczny praktyk klientow, no ale widzialam wiele takich kosmetykow. Tyle, ze ja bym sie takiego "testera" nie tkla, wolalabym juz kupic ryzyk- fizyk niz smarowac sie po czyims "paluchu". Ale na szczescie nie musze, bo mam kilka sprawdzonych, a epoka experymentow juz dawno poza mna smile)
    • moja_codziennosc Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 29.06.18, 11:47
      To tak jak kupowanie gatków w pakietach np. w tesco. Sama nie otworzę opakowania, aby sprawdzić fason czy przyłożyć do siebie by zdecydować S czy M, ale jak juz widzę wystajacą sztukę z otworzonego opakowania to ją oglądam i decyduje sie na ten rozmiar lub inny dziękując losowi, że jakaś sztuka rozerwana była i nie musiałam kupowac kota w worku.
    • coralin Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 30.06.18, 16:27
      Myślę, że to okropne korzystać z produktu, który nie jest testerem. Tak samo okropne jest sprzedawanie próbek przez apteki i sklepy. U nas próbki traktowane są jako prezent do zakupów, a nie w celu, w jakim je stworzono. Muszę sobie teraz kupić krem z filtrem 50. Ale nie taki do leżenia na plaży zatem ważne, aby się nie rolował, nie bielił. W aptekach próbek "nie ma".
      • alpepe Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 30.06.18, 17:14
        Próbowałam różnych kremów typu Avene i wszystkie bieliły, więc polecę ci coś, co kupiła sobie moje córka, możliwe, że są też 50, ona kupił, chyba w Polsce, bo napisy są częściowo po polsku Nivea sun protect & refresh invisule cooling sun spray, 30.
        • coralin Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 30.06.18, 17:59
          Ale to filtr 30 i w sprayu, a ja potrzebuję kremu z filtrem 50 do twarzy.
          • alpepe Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 30.06.18, 18:06
            ale może mają coś podobnego w serii i dlaczego nie chcesz kremu? Ja nie natknęłam się na sensowny krem, a kupowałam córkom z uporem maniaka rok po roku, nie dość, że mnie podrażniały, jak sama używałam, to jeszcze byłam cała biała, a ten spray dał radę, stąd moja sugestia.
            • alpepe Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 30.06.18, 18:08
              miało być: dlaczego nie chcesz sprayu.
              Nigdy nie lubiłam nivea, kosmetyki wydawały mi się być za drogie w stosunku do jakości, ale tym olejkiem w sprayu jestem zachwycona.
              • alpepe Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 30.06.18, 18:09
                i są też 50, właśnie wygooglałam.
              • coralin Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 30.06.18, 19:13
                Nie wyobrażam sobie olejku w sprayu do twarzy. Nie chcę się opalać. Ten krem ma być ochroną w podróżowaniu, ale nie plażowaniu.
              • coralin Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 30.06.18, 19:18
                To jesteś Ty zachwycona czy córka? Wybacz, ale produkt, o którym piszesz jest przeznaczony raczej do plażowania. Ja potrzebuję dobrego kremu z filtrem 50. Nie na plażę. Nie wyobrażam sobie spryskać olejkiem twarzy i wyjść zwiedzać Kuala Lumpursmile
      • madziulka1982 Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 30.06.18, 20:53
        Polecam krem Ła roche posay effeclar z filtrem - nie bieli i ma dobrej jakości filtry
        • coralin Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 30.06.18, 21:16
          Przepraszam, ale te wpisy brzmią jak żart. Effaclar to kremy z delikatnymi kwasami, nawet jeśli mają filtry to nie nadają się na podróż w ciepłe kraje i chyba nie maja filtrów 50. Owszem La Roche posay ma takie filtry, ale nie w tej serii.
          Filtry 30 stosuję cały rok.
          • ana119 Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 30.06.18, 22:00
            Na twarz stosuję z pomarańczowej tubie Lirene emulsja do opalania do skóry wrażliwej 50+. Dobrze się rozprowadza. Potem kładę krem i robię makijaż. Duża tubka ale nic nie błyszczy i nie bieli
      • ana119 Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 30.06.18, 22:13
        Przyznam że nie znam sklepów czy aptek które sprzedają próbki kremów. Za to sklepy z farbami do malowania stosują takie praktyki i jakoś nikt nie protestuje że chce za free
        • coralin Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 30.06.18, 23:11
          To jest nielegalne i oczywiście, że w aptece Ci tego nie sprzedadzą, bo oni to dostają, aby dać klientowi, a nie dają tylko sprzedają. Wejdz na allegro i zobacz, ile próbek kosmetyków się sprzedaje.
          • ana119 Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 01.07.18, 08:20
            Allegro mnie już nie interesuje. Skoro znajdą się nabywcy to niech wystawiają. Guupich nie sieją. Mnie bardziej bulwersuje że są osoby które mają wiedzę że perfumy pochodzą z kradzieży i tak kupują od takich typów.

Myślałam że mówisz o sprzedaży próbek w sklepach stacjonarnych
            • coralin Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 01.07.18, 14:25
              Ale sprzedawanie próbek "nie na sprzedaż" to też oszustwo.
              • ana119 Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 01.07.18, 20:41
                Towar nie jest wystawiany przez sklepy tylko przez pracowników pozbawionych nadzoru
    • austenka Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 01.07.18, 09:57
      Ja paluchow do kosmetyków nie wkładam ale na brak próbek i testerów narzekam. Już nie raz wtopilam pieniądze na nieudany zakup. Próbki dostaje przy dużych zakupach ale czesto sa to probki jak leci kompletnie nie przystajace do moich potrzeb ze wzgledu na wiek a nawet na płeć- zdarzyło mi sie dostac probki męskich kosmetykówsmile
      • coralin Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 01.07.18, 14:22
        O to to!
        Nadal niektóre ekspedientki traktują próbki jako podziękowanie za zakupy. Szczęśliwie nie mam problemów ze skórą, ale w przypadku kremów z filtrami 50 jest już ich tyle i one oprócz ochrony mają działanie nawilżające itp. A bywają to kosmetyki trudne w użytkowaniu, bo rolują się , warzą, niebobrze współpracuja z makijażem. Np. Szczególnie dużo próbek producenci dają do kosmetyków sprzedawanych w aptekach, ale one jakoś znikają i nigdy nie ma. Ostatnio polubiłam firmę Mincer i w Naturze widziałam testery kremów do twarzy. Dla mnie to bezsensowne. Testery jeśli już to kremów do rąk, balsamów do ciała. Kremy do twarzy tylko w próbkach.
        Żele pod prysznic zawsze otwieram i wącham. Nie myję się nimi w sklepie.
    • tol8 Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 01.07.18, 14:28
      Nie, fuj. Ale testerami się perfumuję, nie po to by pachnieć, ale by ocenić zapach po kilku godzinach. Papierek to do wytarcia tyłka może posłużyć, a nie do wąchania perfum. Kupuję w innym miejscu, bo niby czemu mam płacić za czynsz, zus i reklamy?
    • liliawodna222 Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 01.07.18, 20:54
      rusalkaaaa napisał(a):

> Bedac w drogeriach czesto widze osoby ktore " probuja" kremu czy balsamu nie z
      > testera tylko z oryginalnego produktu przeznaczonego do sprzedaży

Uważam, ze to skandaliczne zachowanie. I jak słusznie zauważyłaś - kradzież.
    • marisol25 Re: Probowanie kosmetykow w drogerii 29.07.18, 08:49
      Przede wszystkim testery sa obrzydliwe.pakowac na oczy albo usta coś co paluchami dotykało mnóstwo osób,nie wiadomo kto nawet..już czytałam o zarażeniu się gronkowcem w taki sposób..a perfumy -psikanie się na chama i wychodzenie ,słabe.wystarczy na nadgarstek odrobina ,ja wiem od razu czy zapach jest dla mnie czy nie.klienta ,który wsadza łapę w oryginalne opakowanie zgłosiłabym obsłudze aby zareagowała.po co mam się z wieśniakiem kłócić,niech ekspedientka zrobi z tym porządek bo to niedopuszczalne.ktos płaci pełna kwotę za produkt a dostaje polowe albo pobrudzony paluchami .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka