Dodaj do ulubionych

Jaki samochód?

22.04.20, 13:35
Dzień Dobry wszystkim Forumowiczom,

chcę kupić samochód - będzie to samochód tylko dla mnie, do jazdy po mieście (praca, niewielkie zakupy), dziennie ok. 12 km. Nie chcę bardzo małego samochodu - nie czuję się w takim aucie bezpiecznie. Budżet do 30 000. Myślę o ok. 10 letniej Hondzie Civic hatchback. Co myślicie o takim wyborze? A może kupilibyście na moim miejscu coś innego?

pozdrawiam serdecznie

Obserwuj wątek
    • d.d.00 Re: Jaki samochód? 22.04.20, 14:22
      Ale jaki silnik? Benzyna, diesel czy gaz?
      • egina Re: Jaki samochód? 22.04.20, 14:27
        Skłaniam się raczej ku benzynie.
      • agniesia331 Re: Jaki samochód? 23.04.20, 20:24
        Mam 27 letni nissan Micra, noc się nie zepuslo nigdy oprócz tłumika. Teraz są piękne nowe micry, chyba już od 2 lat może będzie cie stać.
    • kaga9 Re: Jaki samochód? 22.04.20, 14:30
      Chyba ogólnie nie zamykałabym się na inne marki segmentu C, chyba że akurat civic bardzo Ci się podoba i taką chcesz smile Co do hondy to mam tylko taką uwagę, że o ile do japończyków "dopłaca się" za pochodzenie, to do niej dopłaca się więcej niż do toyoty czy mazdy.

Mieliśmy toyotę, mamy mazdę 3, czyli potencjalnie interesujący Cię segment. Plusy: auto wygodne, dobrze znosi remonty, bo nie jest aż tak bezawaryjna, jak się mówi. U nas eksploatowana jest bardzo, bo mąż pracuje 100 km od domu i dojeżdża 3x w tygodniu, poza tym dużo podróżujemy. Minusy: żre ją rdza (podobno przypadłość mazd) i źle zniosła zainstalowanie LPG, ale to akurat może Cię nie interesować.

Z perspektywy czasu uważam, że przy aucie używanym ważniejsze od marki i modelu jest trafić na dobry egzemplarz i tego Ci życzę smile

• egina Re: Jaki samochód? 22.04.20, 14:36
        Dzięki za odpowiedź smile. Tak, też słyszałam, że japończyki mają słabą karoserię, ale podobno mniej awaryjne niż inne "nacje wink" - francuskie, włoskie itp....
        • kaga9 Re: Jaki samochód? 22.04.20, 20:15
          Mam koleżankę z yarisem. Jeździ wyłącznie po mieście, więc samochód nie jest przesadnie wyeksploatowany i tak własnie mówi, że dla niej yaris jest bezawaryjny. Myśmy też mieli yarisa, ale starszego, i już tak dobrej opinii nie mamy (np. od pewnej prędkości zaczynała drgać kierownica i do śmierci auta nie znaleźliśmy przyczyny). Zresztą uważam, że po prostu różne auta różnie się psują (typu mazda kiepskie blachy, fiaty coś tam, fordy coś tam), mają inne słabe punkty. No i pamiętaj, że tak naprawdę, jeśli nie kupujesz od bardzo bliskiego znajomego, to nigdy nie poznasz tak w stu procentach historii auta. I mogą wyjść różne rzeczy, które wpłyną na jego awaryjność (na przykład okazało się, że kupiliśmy najpewniej samochód pozalaniowy. A wyszło to dopiero po ponad roku).
          • san_vito Re: Jaki samochód? 23.04.20, 18:50
            Drgajaca kierownica, to znany problem przy zle wywazonych kolach.
            • kaga9 Re: Jaki samochód? 23.04.20, 20:38
              Każdy mechanik od tego zaczynał 😉 A potem kombinowali, co, skoro nie to. Nie wymyślili, yariska zabrała tajemnicę do grobu. Znaczy na złomowisko.
    • enigma81 Re: Jaki samochód? 23.04.20, 11:17
      Z podobnym budżetem i chęcią kupna auta nie starszego niż 10 lat celuję w Renault Megane albo Clio.
      Ew Opel Astra. Hatchback, w benzynie.
      Na Hondy też patrzyłam ale trudno znaleźć w przyzwoitym stanie i z nie za dużym przebiegiem przy moich założeniach.
    • enigma81 Re: Jaki samochód? 23.04.20, 11:20
      Z miejskich auto to koleżanka ma od kilku lat Citroena C3, jest zachwycona bo mówi, że płaci tylko za benzynę, przeglądy i zwyczajowe wymiany oleju czy klocków - poza tym zero awarii.
      Ale nie wiem czy przy Twoich założeniach nie jest ono za małe.

Wydaje mi się też, że ilu użytkowników tyle opinii i powodzenie zależy bardziej od tego, na jaki konkretnie egzemplarz trafisz niż od marki.
      • jacues Re: Jaki samochód? 24.04.20, 09:38
        Warto zapytac na forum o samochodach. Jest forum uzytkownikow Toyota Yaris.
    • joanna_poz Re: Jaki samochód? 28.04.20, 13:21
      polecam Toyotę.
      swoją jeżdże juz 7 lat (ma 9 lat) - totalnie bezawaryjny samochod.

z uwagi na to, ze w mojej nic się nie dzieje mąz w zeszłym roku wzial identyczną w leasing tyle, ze nowszy model.
      • d.d.00 Re: Jaki samochód? 01.05.20, 10:18
        A jaki model?
        • joanna_poz Re: Jaki samochód? 01.05.20, 17:50
          Auris w hybrydzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka