Dodaj do ulubionych

marzec 2022

02.03.22, 22:11
Luty przeminął, pora na marzec... nie zapowiadają się dobre czasy na oszczędności. Już po budżecie lutowym odczułam, że mimo pilnowania się, to wydatki poszybowały w górę. A ceny rosną... Mam nadzieję, że sytuacja na świecie się ustabilizuje i wrócimy do jakiejś normalności uncertain
Obserwuj wątek
    • mysz1978 Re: marzec 2022 03.03.22, 19:54
      ech... nieprędko wrócimy do normalności... Benzyna od kilku dni drożeje po kilkanaście groszy każdego dnia... Więc co będzie za miesiąc? Aż strach pomyśleć... No i wiadomo, że wszystko znowu pójdzie w górę...

W marcu nie zapowiada się na jakieś mega wydatki, więc może źle nie będzie. Spróbuję trochę więcej niż zwykle zaoszczędzić.
    • czekolada72 Re: marzec 2022 04.03.22, 10:39
      Marzec będzie wyjatkowo wydatkowy, będzie poprostu trudny, mimo, że tak miało być. Chociaż i wpadło coś niespodziewanego, czyli awaria autka, które po niedzieli odbieram i płacę za naprawę.
      Do tego: wyrównanie rachunku za prąd za minione półrocze i oplata za miniony miesiąc, te zimowe miesiące są ze względu na ogrzewanie bardzo kosztowne...; ubezpieczenie domu; odbiór z renowacji szafki, jedna usługa do domu; opłata za wodę; karma i leki na miesiąc dla kudłatej. Raty i nadpłata jednego kredytu - bardzo mi zależy, by spłacić calość do końca tego roku, więc skupiam się z nadpłatami na tym jednym podwójnie.
      Reszta to już pikuś....
      W kwietniu czeka mnie kupno opon letnich.
      Marzec to cheba zaś jedyny miesiąc, w którym nie ma żadnych rodzinnych uroczystości prezentowych. W kwietniu jedne urodziny, ale jako prezent zaplanowana gotówka, zaś maj będzie bardzo obfity, i ... i nieco mnie straszy tym....
    • anita_6789 Re: marzec 2022 05.03.22, 10:10
      u nas marzec zapowiada się dobrze wink dostałam nową 2x lepiej płatną pracę, także prawie cała wypłata męża może iść na odłożenie smile studia prywatne się kończą, więc pałam optymizmem, bo całe 600 zł do kieszeni wink
    • annia_ko Re: marzec 2022 06.03.22, 11:10
      U nas już po oszczędzaniu. Udało się taniej kupić upatrzone łóżko dla synka, a potem namyśliłam się, że przydałaby się komoda no i nowa pościel i narzuta... A jeszcze przede mną kompletowanie wyprawki dla dzidzi a na wiosnę czeka naprawa klimatyzacji w aucie.
    • olpa7 Re: marzec 2022 06.03.22, 14:24
      U mnie marzec jest bardzo ciężki. Opłaciłam zaliczki na obozy dla dzieci, kupiłam trochę więcej jedzenia żeby było w jakimś zapasie. Poza tym kilka razy zrobiłam zakupy dla uchodźców. Do tego podwyżka paliwa, weterynarz psa, nowe buty dla dzieci i skończyła się kasa. Zostało tyle co na rachunki i jedzenie. Zszokowalam się
    • agpagp Re: marzec 2022 06.03.22, 17:29
      W lutym wydałam więcej niż zamierzałam. Ale cóż ... sytuacja jaka jest każdy widzi a nie umiem nie pomagać.
      W tym miesiącu na dzień dobry musiałam kupić nowy akumulator. Odkładałam to od listopada aż w piątek zdechł kompletnie. Z dodatkowych opłat wpadnie podatek od nieruchomości i śmieci. A i zakup nowej toalety uncertain coś tak się rozwaliło że działa tylko w wersji rozłożonej.
    • twoja-siostra Re: marzec 2022 07.03.22, 08:48
      U nas marzec zapowiada się nastepujaco: ubezpieczenie auta, standardowe rachunki, obkupilam się w ciuchy, wydaliśmy już 1000 zł na ropę bo kupujemy teraz zeby było na zniwa, bo przypuszczamy ze ceny jeszcze poszybują. W sobotę idziemy na urodziny. Chyba tyle
    • kamarow69 Re: marzec 2022 07.03.22, 09:01
      Wczoraj włączyliśmy panele foto po raz pierwszy. Ufff. I dostaliśmy pieniądze z programu Moja Woda. Jakieś dobre wieśvi przy dzisiejszym kursie chf 4,91. Dobrze, że kupiłam na parę mies. Do przodu jak było 4,32. No i z końcem czerwca zmiana wiboru6M. Oczywiście w górę. Ogarniam ciągle temat elewacji, górnego tarasu i wody. Ciągle się nie możemy przeprowadzić, a w piątek już nawet internet będzie. Trzyma nas tylko brak wody.
    • enigma81 Re: marzec 2022 08.03.22, 11:40
      Marzec będzie ciężki - ceny jakie są każdy widzi, euro poszło w górę strasznie więc moja rata kredytu hip. poszybowała o 300 zł uncertain
      Mąż ma urodziny pod koniec miesiąca - prezent i kolacja dla kilku gości, nie powinno być bardzo drogo.
      Auto - nowe opony i wymiana rozrusznika - na szczęście na to kasę mam odłożoną.
      Reszta to na zasadzie przetrwania miesiąca - nie jeździć autem bez potrzeby, ostrożnie robić zakupy, przemyślane obiady - standard.
      Zwrot podatku odłożony plus trochę z wypłat, w następnych miesiącach mamy w planie odświeżenie ścian w domu i meble dla syna. Na kuchnię ciągle brakuje sad
    • twoja-siostra Re: marzec 2022 17.03.22, 08:48
      Połowa miesiąca. Jest ciężko. Z dodatkowych wydatków wyskoczył nam strój do piłki dla syna- 300 zł.
      Zapomniałam też, że mamy wizytę u chirurga za tydzien- nie wiem ile kosztuje wizyta w tej chwili, ale podejrzewam, że jakieś 300 zł. Do tego drogie paliwo a jedziemy z Gdańska do Warszawy. Także tak
      • agpagp Re: marzec 2022 19.03.22, 13:21
        Nam po opłaceniu gazu, prądu, śmieci i podatku od nieruchomości po prostu skończyła się kasa. Ruszyliśmy żelazną rezerwę.
    • znowu.to.samo Re: marzec 2022 20.03.22, 11:52
      Po latach tłystych idą właśnie lata chude, trzeba się z tym pogodzić
    • annia_ko Re: marzec 2022 28.03.22, 17:53
      Miesiąc bez szału - niby nic specjalnego nie kupione, a oszczędności też nie widać. Kwiecień nie zapowiada się lepiej - czeka mnie prywatna wizyta u fizjoterapeuty, dodatkowe leki, randka autka u mechanika, święta i prezent na okrągłe urodziny w bliskiej rodzinie.
      • mysz1978 Re: marzec 2022 28.03.22, 22:32
        u mnie tez miesiąc taki sobie... Coś tam udało się odłożyć (zwrot podatku - z myślą o wakacjach), a tak to sporo poszło na działalność charytatywną, no i wciąż obserwuję wzrost cen jedzenia i aż strach pomyśleć co będzie dalej...
    • czekolada72 Re: marzec 2022 30.03.22, 09:45
      Tak jak przewidywalam - wyjatkowo trudny to byl miesiac, w sumie to co zaoszczedzone bylo w lutym - wydane zostalo w marcu. Kwiecien tez nie pisze sie na lekko.
    • 098qwerty Re: marzec 2022 01.04.22, 17:05
      Marzec dla mnie też był wydatkowo ciężkim miesiącem.
      Obkupiliśmy się w ubrania na wesele: 2 garnitury i dodatki (dla męża i syna) oraz sukienka dla mnie i buty, na to wszystko poszło ok 1700 zł. Garnitur dla najmłodszego mam po bratanku.
      Kupiliśmy sporo mięsa na wyrób swojskiej wędliny,
      trochę obdzieliłam pomiędzy mamę, teściową, brata a reszta zamrożona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka