05.03.07, 19:29
Macie jakieś sposoby na oszczędzanie na środkach czystości? Wiem, że taniej
wyszłyby zakupy w hurtowni, ale u mnie wszystko kończy się jednocześnie, a w
hurtowni środki są pakowane po trzy sztuki... Może macie jakies wypróbowane
tańsze odpowiedniki znanych marek? Ja nie potrafię ścierać kurzy bez Pronto.
Próbowałam innych środków tego typu, ale nie znalazłam nic o porównywalnej
jakości.

Pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • to-wlasnie-ja Re: Chemia 05.03.07, 19:58
      Skoro bez Pronto nie potrafisz scierac , to trudno bedzie poradzic wink Ja nie kupuje zadnych srodkow do scierania kurzu. Raz na kilkanascie miesiecy ( w miare zuzywania sie ) kupuje sciereczki w microfibry. Nie takie podobne do frotte, takie zupelnie gladkie. Ostatnio udalo mi sie kupic pakowane po 3 szt. za niecale 11 zl. Sa dla mnie niezastapione w scieraniu kurzu, nie zostawiaja smug, paproszkow itp Po prostu zwilzam czysta woda a gdy sie zabrudza to piore w mydle i to wszstko. Gdy sa juz kilka razy uzyte to po prostu piore w pralce z rzeczami .Sa naprawde super. Gdy juz zuzyje to uzywam do gorszych prac domowych, brudniejszych , po czym wyrzucam.
      • kasiulka32 Re: Chemia 05.03.07, 22:36
        Ja także polecam ściereczki z mikrofibry. Jeszcze kilka miesięcy temu było
        trudne do zdobycia, a teraz są prawie w każdym sklepie. Oststnio widziałam je w
        Biedronce za jakieś 4 zł wink
        Do mycia okien polecam ściereczki DO MYCIA SZYB I LUSTER są chyba ze Stelli.
        Takie zielone, cena to około 7 zł/szt. ale naprawde warto. Wystarczy czytsa
        woda i dobre chęci smile lepiej taką ściereczke płukać np. 5 razy w wodzie niż
        męczyć się z płynami, wycieraniem do sucha, mazakami, bleee.
        Odplamiacz - odplamiacz z Biedronki chyba Spootles, czy jakoś tak. Duża
        fioletowa butelka, kosztuje chyba z 6 zł.
        Pronto - MrMagic. Kupiłam go kiedyś chyba za 5 czy 6 zł, a był naprawde bardzo
        wydajny, skuteczny i ślicznie pachniał pomarańczami. Naprwde jest dobry, prawie
        taki jak Pronto tylko tańszy o kilka zł. Teraz mam płyn przeciw kurzowi z
        Tesco, taki z tych produktów "tescowych", nie ten korzystny zakup, tylko linia
        Tesco. Koszt chyba koło 3 zł, a ja jestem z niego zadowolona.
        Mydło - często Luksja, a także Erica, ślicznie pachną, są edlikatne i kosztują
        około złotówki.
        Płyn do Wc - teraz mam jakiś Cillit (6 zł). Kupiłam go w promacji 2w cenie1.
        Jest całkiem dobry, ale... nieładnie pachnie.
        Kostki do Wc - polecam AmbiPurFlash (przepraszam, ale nie wiem jak się to
        pisze). Nie jest to wcale tanie, ale naprawde bardzo wydajne i ślicznie
        pachnie. Polecam
        Proszki do prania - Ariel, Vizir albo E. Ostatnio w Biedronce była promocja na
        Ariel + Lenor za 29.99zł za 4 kg.
        Płyn do płukania - płyn do płukania EDEN z Biedronki jakieś 5 - 6 zł
        Płyn do kabiny prysznicowej - płyn W5 do szyb i luster z Lidla, za jakieś 3 zł.

Jeśli chodzi o jakieś zamienniki Cifa albo innych takich, to poprostu ich nie
        używam. Kiedyś jak miałam starą wanne i wiedziałam, że nic nie jest w stanie
        jej zniszczyć ani porysować to kupowałam, te tańsze mleczka, np. z Biedronki.
        Jednak teraz boje się o wanne (śmiesznie to brzmi, ale taka prawda) to używam
        tylko mleczka Cif. Widomo lepiej dmuchać na zimne... Podobnie jest z płynem do
        naczyć, używam albo Pura albo Ludwika, poprostu wydaje mi się, że są
        najbardziej wydajne.

To by było na tyle moich chemicznych zamienników. Jak sobie jeszcze coś
        przypomne to napisze smile

Pozdrawiam
        • zabeczka84 Re: Chemia 06.03.07, 11:39
          Płyn do naczyń Mr Roman z netto, koszt 4 zł za 5 l, starcza na 3 miesiące
          Płyn do kibelka - Agent z biedronki lub bref dwuskładnikowy (obecnie w auchan
          promocja)
          • kreatywni Re: Chemia 06.03.07, 17:19
            Dam szansę ściereczką z mikro, kupie i wypróbuję smile

Pozdrawiam
            Ania
          • afrodyta190 Re: Chemia 07.03.07, 08:15
            Plyn do naczyn tylko e.ostatnio sie skusilam na ten zachwalany z lidl ale ja nie
            jestem zadowolona nawet nie pachnie.Zamiast cif mam mleczko aro i jest ok,choc
            czyszcze nim tylko kuchenke i to nie zawsze.Zamias domestos polecam palemke z
            makro,co prawda nie ma aplikatora i leje sie ja normalnie ale nie smierdzi i
            pozostawia polysk.a wszelke plyny do podlog i kafelek to sidolux.
    • bogna303 Re: Chemia 07.03.07, 09:57
      ja zaczęłam od niedawna uzywać produktów z biedronki i lidla.jestem zadowolona
      z kostek WV,płynu podobnego do domestosa,płynu do mycia naczyń i do czyszczenia
      mebli z biedronki oraz papieru toaletowego.W lidlu kupiłam płyn do mycia naczyń
      i też jest ok.
      • fionizna Re: Chemia 08.03.07, 15:07
        a ja ostatnio kupuję wszystko z serii W5 z Lidla, według mnie do wc dobry płyn,
        kostki takie koloryzujące sa super i płyn do naczyć.
        Kiedyś chciałam zaoszczędzic na proszku do prania i kupiłam Doussy w Lidlu, ale
        wydaje mi sie że niedopierał.
        Żeby zaoszczędzić trzeba sie rozgladać w sklepach, jak ja idę po chleb i mleko
        to zawsze sprawdzam ceny środków do prania i sprzątania, a nieraz jest akurat
        promocjasmile
        • aja38 Re: Chemia 08.03.07, 22:55
          od dluzszego czasu kupuje chemie w biedronce,zaczelam najpierw z oszczednosci
          bo tania a potem zostalam przy pewnych rzeczach z zamilowania,poprostu nie
          widze roznicy miedzy drogim domestosem a ich plynem agent,czy miedzy Purem do
          naczyn a biedronkowym plynem/nie pamietam nazwy ale tez do najtanszych nie
          nalezy-jakos kolo 4 zl ale naprawde super wydajny i dobry/.Kupuje rozniez koski
          Wc/niecala zlotowka/swietnie sie pienia.plyn do plukania Eden,jak dla mnie
          super-jak Lenor,plyn do prania podroba perwola/ a jeszcze reczniki papierowe
          tam kupuje.
          AA
          • pati246 Re: Chemia 09.03.07, 12:53
            ja używam niemieckiej chemii i jestem bardzo zadowolona wolę więcej zapłacic
            ale efekt rewelacja polecam proszek weisse riese ,płyn do płukania softlan lub
            lenor ale niemiecki ,pianka do ubikacji null null itp.
            • aja38 Re: Chemia-do pati246 09.03.07, 16:52
              a ile kosztuje ten niemiecki proszek ktory polecasz?
              • pati246 Re: Chemia-do pati246 09.03.07, 18:11
                10 kg proszku kosztuje 85 zł
              • marlenna3 Re: Chemia-do pati246 10.03.07, 22:26
                ja również ostatnio używam niemieckiej chemii, tzn. proszków do prania,polecam
                dash-uniwersalny proszek 2w1, nie potrzeba nawet do niego płynu do płukania,
                jest wydajny, ładnie wypiera i zapach świeżości, płyn do płukania
                softland...żele pod prysznic , pasty do zębów, płyn do kąpieli , płyn do
                prania..te produkty są rzeczywiście kosztowne, ale wydajne...jednocześnie
                kupuję rózne zamienniki wypatrzone i sprawdzone z biedronki..zamiast domestosa-
                agent, cif to biedronkowy-tim, kostki do wc agent, zamiast pronta do podłogi
                jest tam pur-lux, żele pod prysznic też nie są złe...a i rewelacyjne ściereczki
                z mikrofibry stelli wyprodukowane dla biedronki....
                • marlenna3 Re: Chemia-do pati246 10.03.07, 22:28
                  ..jeszcze dodam, dziś myłam okna płynem do szyb również biedronkowymsmile...i
                  jestem zadowolona, również polecam-litr, za ok 4zł
                  • kreatywni Re: Chemia-do pati246 14.03.07, 11:37
                    Kupiłam ściereczki z mikrofibry. Cały zestaw za 6 zł smile
                    No są rewelacyjne! Dzięki kobitki za podsunięty pomysł!

Czy są takie ściereczki w większych formatach? Takie do podłogi?

Pozdrawiam
                    Ania
                    • to-wlasnie-ja Re: Chemia-do pati246 14.03.07, 13:27
                      Ciesze sie, ze jestes zadowolona. Ja nie znalazlam do podlog a szkoda, bo na pewno tez bym kupila.
                      • bogna303 Re: Chemia-do pati246 14.03.07, 17:28
                        dziewczyny w biedronce sa takie do podłóg ściereczki
    • jadwiha Re: Chemia 14.03.07, 20:57
      Ja wydaję na chemię bardzo mało ale to kwestia przyzwyczajenia a nie
      oszczędności (nie lubię nadmiaru chemikaliów).
      Właściwie używam tylko
      1.domestosa (kibelek, zlewy, podłoga na balkonach),
      2.płynu do mycia szyb (okna, meble drewniane i fornirowane, szafki kuchenne) i
      3.płynu do mycia naczyń (podłogi, okna, drewniane schody, drzwi, kafle w łazience).
      Raz na parę lat cilit do kamienia i rdzy do kibelka.Od lat wystarcza mi tylko
      tyle.
      • grzanka23 Re: Chemia 14.03.07, 23:25
        ja bardzo lubie Rossmanskie srodki czystosci.
    • notting_hill Re: Chemia 15.03.07, 12:49
      Polecam coś co się nazywa Magic Eraser (oryginalna amerykańska jest firmy Mr.
      Clean, w Rossmanie jest firmy 3M)- gąbka z bardzo drobnej pianki (melaminy),
      która rewelacyjnie czyści wszystkie gładkie powierzchnie typu wanny, baterie,
      fugi, płytki, kuchenne sprawy, no wszystko, bez żadnych środków czyszczących,
      wystarczy zwilżyć ją wodą. Niestety dość szybko się zużywa, ale dwie sztuki w
      Rossmanie kosztują całe 5.99 PLN smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka