Dodaj do ulubionych

za dużo wędliny

03.05.07, 19:27
No właśnie. Połakomiłam się (promocja) i kupiłam za dużo. Teraz nie chce się
już tego jeść a szkoda wyrzucić. Pokroiłam w kostkę i dałam do zamrażarki.
Będę miała do jajecznicy. A wy co z tym robicie?
Obserwuj wątek
    • iberia.pl Re: za dużo wędliny 03.05.07, 20:39
      zawsze mozesz zamrozic nie krojacsmile, a w ostatecznosci zostawic przy smietniku.
    • ameba1 Re: za dużo wędliny 04.05.07, 22:06
      ja plasterki porcjuję do woreczków i zamrażam - wtedy, gdy potrzebuję to po
      prostu wyciągam i odmrażam. Nie muszę latać codziennie po wędliny do mięsnego...
    • ollala62 Re: za dużo wędliny 18.05.07, 12:22
      Ja w takiej sytuacji robię racuchy z wędlinką pokrojoną w kosteczkę.W tym celu
      do 5 dag drożdży daję jajko,mąkę mleko, trochę wody sól,pieprz i wszystko
      wymieszam łyżką.Ciasto jest konsystencji gęstej śmietany, zbyt gęste ciasto
      naleśnikowe.Odstawiam w ciepłe miejsce. i to wszystko sobie rośnie i rośnie.Jak
      już będzie tak drugie tyle to dodaję wędlinkę wymieszam łyżką i znowu
      odstawiam.po czym smażę placuszki na wolnym ogniu a one jeszcze rosną.Można je
      jeść na ciepło i na zimno z keczupem, musztardą lub bez niczego jak kto chce.
      Smacznego!
      • okruszek100 Re: za dużo wędliny 18.05.07, 12:33
        ja gotuję makaron, podsmażam cebulkę, ew. ząbek czosnku+wędlinę mieszam to po
        ugotowaniu maakronu, dorzucam pikantne przyprawy,czasem dla koloru dodaję
        trochę przecieru pomidorowego, czasem jak mi został żołty ser z którym tez
        niewiadomo co zrobić- ścieram go i posypuje to danie, ale i bez sera jest super.
        Sposób drugi- jeśli są to wędliny trochę wędzone- gotuję żurek a wędlinki
        pokrojone w cieniutką kosteczkę dorzucam do niego.
        Jeśli wędliny są w stylu bigosowym-też zawsze można na nich ugotować gar
        kapuścianego szaleństwasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka