Dodaj do ulubionych

DOMOWE KOSMETYKI

23.06.07, 08:51
Dziewczyny wpisujcie fajne sprawdzone przepisy na domowe kosmetyki: maseczki,
peelingi, odżywki do włosów, ziołowe kąpiele, olejki do masażu, toniki...
Będzie tanio i naturalnie smile
Obserwuj wątek
    • robalrobal Jogurtowa maseczka do twarzy 23.06.07, 08:56
      4 łyżki jogurtu naturalnego

Jogurt ma lekko kwaśne pH dzięki czemu doskonale usuwa zanieczyszczenia z
      powierzchni skóry, przywracając jej naturalny kwasowy odczyn.
      Rozprowadź jogurt na powierzchni twarzy i szyi pozostaw na 15-20 minut. Opłucz
      ciepłą wodą, nałóż krem nawilżający.
    • robalrobal Odświeżający tonik grejpfrutowy- super na lato!!! 23.06.07, 09:01
      Skórka ze średniej wielkości grejpfruta, tabletka witaminy C, szklanka wrzącej wody

Skórkę drobno pokrój włóż do miseczki, witaminę C rozpuść we wrzącej wodzie i
      zalej skórkę. Gdy mikstura całkiem ostygnie odcedź skórki a płyn przelej do
      czystej buteleczki. Nakładaj na skórę przy pomocy płatka kosmetycznego lub za
      pomocą rozpylacza. Przechowuj w lodówce.
      • kinga.77 Re: Odświeżający tonik grejpfrutowy- super na lat 23.06.07, 22:54
        Ciepłej wody, ale nie wrzątku, bo zniszczy całą witaminę C.
        • robalrobal Re: Odświeżający tonik grejpfrutowy- super na lat 29.06.07, 18:57
          Jakby się ta witaminę gotowało kilka minut to rzeczywiście wiele by się jej
          zniszczyło ale zalana wrzątkiem i wystudzona przetrwa. Ewentualnie można dodać
          wit. C w kroplach na wystudzoną wodę.
    • robalrobal Goździkowy płyn do płukania ust 23.06.07, 09:13
      2 łyżki goździków (w całości) 2 szklanki wrzącej wody

Płyn ma fajny korzenny smak, który pozostawi uczucie świeżości. Goździki mają
      właściwości antyseptyczne (łagodzą zapalenia dziąseł).
      Wrzuć goździki do naczynia i zalej wrzącą wodą. Zakryj naczynie i poczekaj aż
      płyn całkiem wystygnie. Odcedź goździki i przelej napar do czystej butelki.
      Płucz usta tak jak płynem do zębów.
    • asia23bb Niestety 23.06.07, 11:12
      trzeba uwazac z tymi 'naturalnymi kosmetykami'. Sklepowe robione sa w warunkach
      sterylnych, natomiast robiac np maseczke z owocow, nie mamy pojecia ile chemi
      pakujemy na twarz.
      • dominikjandomin Re: Niestety 23.06.07, 14:21
        asia23bb napisała:

> trzeba uwazac z tymi 'naturalnymi kosmetykami'. Sklepowe robione sa w
        warunkach
        > sterylnych, natomiast robiac np maseczke z owocow, nie mamy pojecia ile chemi
        > pakujemy na twarz.
        Dokładnie na odwrót. Sklepowe, poza rzadko spotykanymi naturalnymi, to sama
        chemia, z mizernym dodatkiem czegoś naturalnego.
        • asia23bb Re: Niestety 23.06.07, 15:00
          Ale nie rozumiesz o co chodzi. Sklepowe, nawet te naturalne, maja jakis tam
          dodatek chemii, bo inaczej by sie za 3 dni zepsuly. Ale nie jest to cos, co
          bardzo nam szkodzi. Natomiast w pryskanych owocach jest taki rodzaj chemii,
          ktora absolutnie nie nadaje sie do polozenia na twarz.
          • robalrobal Re: Niestety 23.06.07, 15:41
            Jeśli nie nadaje się do nałożenia na skórę to tym bardziej do zjedzenia.
            • asia23bb Re: Niestety 23.06.07, 16:05
              No niestety, czesto sie nie nadaje. Ot, chociazby nowalijki, ktore sa przez
              lekarzy wrecz odradzane.
          • dominikjandomin Re: Niestety 25.06.07, 14:06
            asia23bb napisała:

> Ale nie rozumiesz o co chodzi. Sklepowe, nawet te naturalne, maja jakis tam
            > dodatek chemii, bo inaczej by sie za 3 dni zepsuly. Ale nie jest to cos, co
            > bardzo nam szkodzi. Natomiast w pryskanych owocach jest taki rodzaj chemii,
            > ktora absolutnie nie nadaje sie do polozenia na twarz.
            Ty nie rozumiesz.

A. Mogę kupić owoce niepryskane smile

B. Sklepowe to głownie chemia, nie tylko konserwanty. Po prostu udział w nich
            składników naturalnych jest znikomy.
            • asia23bb Re: Niestety 25.06.07, 16:38
              > Mogę kupić owoce niepryskane smile

Ciekawe, gdzie?? Chyba TYLKO u zaprzyjaznionej ogrodniczki na wsi. Jesli masz
              kogos takiego, to tylko pozazdroscic.

>Sklepowe to głownie chemia, nie tylko konserwanty

Wg Ciebie konserwanty to nie chemia? Gratuluje znajomosci tematu
              • dominikjandomin Re: Niestety 26.06.07, 14:02
                asia23bb napisała:

> >Sklepowe to głownie chemia, nie tylko konserwanty
                >
                > Wg Ciebie konserwanty to nie chemia? Gratuluje znajomosci tematu

Naucz się czytać. Nie tylko konserwanty sa chemią w kosmetykach. Te "sklepowe"
                (poza nielicznymi produktami, cięzko dostepnymi) w wiekszości pochodzą z
                fabryki i składają się z chemii i wody w 99%.
    • aneczkamm Re: DOMOWE KOSMETYKI 23.06.07, 22:53
      Jak chodziłam do podstawówki, to był problem z kupieniem kosmetyków (brzmi to
      jakbym była babcią, a mam 29 lat), miałam cerę tłustą z trądzikiem, więc trzeba
      było sobie jakoś radzić domowymi sposobami.
      Kupowałam "Jestem", w którym było mnóstwo przepisów na domowe kosmetyki, np:
      Odżywka do włosów, której podobno używała piękna Kleopatra:
      pół filiżanki letniego mleka do tego łyżka miodu, to mieszamy i wcieramy we
      włosy, trzymamy ok. pół godz., ilość mleka trzeba sobie dostosować do długości
      włosów, do krótkich daje się mniej, do długich więcej.
      Maseczki do cery tłustej:
      - ubić białko, dodać łyżkę cytryny, po ok. 20 minutach zmyć,
      - do ok. 5 dag drożdży dodać łyżkę mleka, a właściwie tyle, żeby była dobra
      konsystencja do nałożenia.
      Sama je stosowałam i są rewelacyjne, niestety z braku czasu, dawno tego nie
      robiłam.
      Na razie tyle jak mi się coś jeszcze przypomni, to oczywiście napiszę.
      • kreatywni Re: DOMOWE KOSMETYKI 24.06.07, 23:11
        Jako, że jestem osobą z natury bardzo leniwą, nie lubię papraniny i że nie mam nigdy na podorędziu np; goździków, znam tylko trzy domowe sposoby.
        Peeling z cukru - olej + cukier - ja używam go tylko do rąk
        Maseczka z ogórków - ogórki pokrojone w plasterki kładę na twarz
        Peeling kawowy - moim zdaniem zupełnie nie skuteczny. Dokładny przepis i inne opinie znajdziecie na forum Uroda.
        • kreatywni Re: DOMOWE KOSMETYKI 24.06.07, 23:17
          I jeszcze przypomniało mi się, że na opuchnięte oczy można stosować okłady z mocnej herbaty. Sprawdziłam, skuteczne.

Była też taka maseczka/odzywka do wlosów z częścią jajka z olejkiem rycynowym czy jakąś naftalina i czymś tam jeszcze. Juz na szczęście nie pamiętam dokładnego przepisu. W każdym razie zdecydowanie odradzam to cudo. Jajko mi sie ścieło podczas płukania włosów, oleista ciesz wogóle sie zmyć nie chciała i przez dwa tygodnie miałam tłuste włosy, no i wogóle włosy mi po tym zabiegu poprostu śmierdziały...
          • anoczek Re: DOMOWE KOSMETYKI 26.06.07, 11:37
            ta "odżywka" do włosów miała na celu zapobiec wypadaniu włosów. Sama
            przetestowałam na sobie. Fakt, że włosy śmierdziały naftą, ale w moim przypadku
            okazało się to jedyny i skuteczny sposób na wypadające włosy. Wcześniej
            próbowałam wszystkiego: od maści, tabletek, szczepionek po szmpony i cud
            odżywki.
            • trzydziestoletnia Re: DOMOWE KOSMETYKI 27.06.07, 12:56
              anoczek napisała:

> ta "odżywka" do włosów miała na celu zapobiec wypadaniu włosów.

A pamietasz dokladniej jak przygotowac taka odzywke? By mi sie przydala bardzo.
              >
              • advancia odżywka do włosów 29.06.07, 10:03
                Kupujesz w aptece buteleczkę nafty kosmetycznej za 5 zł i są dwa sposoby:
                1. Nacierasz skórę głowy tylko tym preparatem z częstotliwością podaną na
                opakowaniu.
                2. Raz na kilka dni robisz maseczkę: do nafty dodajesz żółtko i sok z cytryny.
                Można też dodać kilka kropli wit. D3.
                Dzięki tej maseczce odratowałam moje kiepskie po kuracjach antybiotykowych
                włosy. Przestały wypadać, ładnie błyszczą.
                Polecam!
    • skarpetka82 owsiana maseczka- peeling do twarzy 25.06.07, 12:51
      płatki owsiane zalewamy gorącym, mlekiem, zostawiamy do ostygięcia
      można tym "popeelingować" twarz, lub położyć jak maseczkę
      wersja rozbudowana - dodajemy otręby, siemię lniane, miód
    • skarpetka82 maseczki 25.06.07, 12:53
      większość owoców i warzyw nadaje się na maseczkę, wustarczy rozgnieść albo
      pokroić w plastry i nałożyć na twarz
      truskawki, banany, pomidory, ogórki, jabłka, sok z kiszonej kapusty......
      • olushia Re: maseczki 25.06.07, 14:34
        Mam kilka takich naturalnych hitów:
        -olejek z drzewa herbacianego na pryszcze-kilka kropli wylać na wacik i
        smarować kilkakrotnie krostke-działa(przynajmniej na moją odmiane pryszczy w
        przeciwieństwie do gotowych kosmetyków z tym olejkiem)
        -maseczka matująca do c. tłustej z mąki ziemniaczanej -wymieszać mąke z sokiem
        z cytryny lub odrobiną jakiegoś naparu np. z pokrzywy lub rumianku i nałożyć na
        twarz omijając okolice oczu i ust
        -również dobra dla cery tłustej jest rozgnieciona na twarzy truskawka lub
        porzeczki
        -Na wypadające włosy na wzmocnienie dobry jest olej rycynowy, jest to
        wyjątkowe paskudztwo, wymaga dużo roboty, ale działa.Wypróbowałam to po ciąży
        gdy wlosy wypadały mi tak,że myślałam,że zostane łysa. Otóż trzeba podgrzać
        olej rycynowy najlepiej nalewając go na spodek i kładąc na kubek z gorącą wodą.
        trzeba wziąć jakąś starą szczoteczke do zębów lub kupić nową specjalnie
        przeznaczoną do tego celu i nakładać ciepły olej raz koło razu na włosach przy
        okazji można nałożyć olej też na rzęsy( będą piękne)i tzymać to na włosach
        około 5 godzin, ja zwykle kłade to na noc(głowe owijam ręcznikiem )i rano myje
        włosy bardzo ciepłą wodą( prawie gorącą, aby olej zszedł w letniej nie schodzi)
        myje dwu- lub trzykrotnie. Olej trzeba nakładać raz w tygodniu przez dłuższy
        czas ( po około 2, 3 miesiącach są efekty). Włosy stają sie mocne, gęste,
        błyszczące i piękne ( aha po oleju lekko ciemnieją)). Dużo z tym roboty, ale
        naprawde warto szczególnie gdy inne środki nie dają rezultatu (tak jak u mnie ,
        a teraz mam włosy prawie do pasa i wcale nie wypadają)
    • gania76 Re: DOMOWE KOSMETYKI 25.06.07, 15:02
      Polecam Wam poniższą stronę:
      mazidla.com/
      Niedrogo można sobie sporządzić super kosmetyki bez konserwantów i sztucznych dodatków.
    • martina.15 peeling cukrowy 26.06.07, 17:42
      czyli olej z pestek winogron (moze byc inny ale pestki winogron maja wlasciwosci
      kosmetyczne a olej nie smierdzi jak z oliwa z oliwek)+ cukier. zwykly stolowy.
      wymieszac do powstania gestej, nie rozmoklej masy, chronic przed zawilgoceniem

dla fanek mocnych peelingow i scrubow, skora jest po nim naprawde swietna.
      ostatnio z braku oleju zrobilam z oliwka dla dzieci
    • martina.15 duuużo 26.06.07, 18:23
      zbierałam kiedys artykuly o domowych maseczkach

Osoby cierpiące na chorobę naczyń krwionośnych (naczyniówka), która objawia się
      zwykle małymi czerwonymi pajączkami występującymi na skórze twarzy i nóg mogą
      zafundować sobie kompres, który przygotowć można z jednej lub dwóch łyżek
      siemienia lnianego i łyżki mięty. Mieszankę ową zalewamy jedną szklanką wrzątku.
      Po 20 minutach przecedzamy zioła i gęstą papkę nakładamy na chore miejsca, które
      przykrywamy ciepłym kompresem na ok.15 minut.
      Niezwykle ważnym zabiegiem jest jednak oczyszczanie skóry twarzy i szyi. Na
      rynku jest wiele preparatów ułatwiających ten zabieg. Oczywiście oczyścić możemy
      również na sposób domowy: przygotowujmy zaparzone płatki owsiane, którymi
      delikatnie masując myjemy twarz i szyję. Po takim zabiegu nasza skóra jest
      dobrze oczyszczona i lepiej ukrwiona. Pamiętać jednak trzeba, by takich zabiegów
      nie robić, gdy na twarzy mamy wykwity typu: wypryski, ropnie, zapalenie meszków
      włosowych, ponieważ nawet taki domowy piling może nieść za sobą ryzyko
      rozprzestrzenienia wykwitów na całą twarz.
      Dla cer trądzikowych doskonała będzie maseczka przygotowana z ugotowanej cebuli,
      roztartej na miazgę i wymieszanej z łyżką mąki kartoflanej. Taką maseczkę
      kładziemy na twarz na 30-45 minut i zmywamy ją wywarem z rumianku.
      Dla cery tłustej, ze skłonnościami do wyprysków możemy wykorzystać maseczkę z
      niewielkiej ilości drożdży wymieszanych z ciepłym mlekiem. Masa powinna mieć
      dosyć gęstą konsystencję. Rozprowadzamy ją na twarzy i dekolcie, a po 10
      minutach zmywamy.
      Cytrusy
      Cytrusy zawierają dużo witaminy C i kwasów AHA. Wykorzystując te owoce do
      maseczek spowodujemy, że nasza skóra lekko się rozjaśni, zrogowaciały naskórek
      się złuszczy, a pory pozamykają się i ściągną .
      Dla cery suchej i normalnej najprostszą maseczkę uzyskamy mieszające sok (z
      cytryny, pomarańcza lub grejpfruta) z niewielką ilością naturalnej oliwy i pianą
      ubitą z jednego białka lub żółtka.
      Banany
      Magazyn odżywczych witamin, magnezu, żelaza potasu i fosforu to banany. Mają
      zastosowanie przy zmiękczaniu suchej i łuszczącej skóry, łagodzą podrażnienia i
      poprawiają elastyczność .
      Banana rozgniatamy na papkę, mieszamy z 3 łyżeczkami twarożku lub gęstej
      śmietany. Nakładamy na twarz, łokcie, dłonie i kolana na 15 minut .
      Maliny
      Oprócz wspaniałego smaku, maliny również potrafią doskonale odżywić skórę,
      ponieważ zawierają całą masę witamin (A, E, B2, PP) oraz sole mineralne .
      Niezwykle prosty preparat odżywczy można przygotować z rozgniecionych malin
      wymieszanych z otrębami pszennymi, żółtkiem i miodem .
      Ogórek
      Wybielająco, zmiękczająco działa najzwyklejszy zielony ogórek. Skuteczny jest
      też w walce z niechcianymi piegami, efektem opalania się.
      Wystarczy położyć cienkie plasterki ogórka na twarz i powieki. Dla skóry bardzo
      wysuszonej zaleca się stary ogórek wymieszać z tłustym twarogiem . Oczywiście
      można również w sklepie zaopatrzyć się w gotowe preparaty na bazie ogórka.
      Jabłka
      Ich zaletą jest przede wszystkim to, że dostępne są przez cały rok oraz również
      przystępna cena i różnorodność gatunków.
      Starte jabłko należy wymieszać z jogurtem lub miodem. Po 20 minutach taki okład
      wspaniale nawilży suchą cerę, a tłustą rozjaśni.
      Mango
      Ten egzotyczny owoc jest stosunkowo rzadko wykorzystywany. Jego cena jest
      stosunkowo wysoka w porównaniu do innych owoców, ale raz na jakiś czas możemy
      zafundować sobie odrobinę luksusu.
      Rozgnieciony miąższ mieszamy z gęstą śmietaną i trzymamy na twarzy przez pół
      godziny. Taki zabieg bardzo skutecznie uelastycznia skórę twarzy i szyi oraz ma
      działanie nawilżające.
      Marchewka
      Marchewka jak wszyscy doskonale wiedzą poprawia wygląd naszej skóry nadając jej
      wspaniały kolor. Dodatkowo pomaga leczyć drobne otarcia i urazy. Maseczki z
      marchewki nadają się dla cery suchej i wrażliwej.
      Sok z marchwi musimy wymieszać z kiełkami pszennymi i trzymać na twarzy przez 15
      minut.
      Na delikatne owocowe pillingi usuwające zrogowaciały naskórek można użyć również
      surową i startą na miał kukurydzę oraz preparaty przygotowane z moreli i
      brzoskwiń. Rozgniecione owoce bez żadnych dodatków ujędrnią, odżywią i wygładzą
      cerę .
    • azille Niezawodny peeling do ciała :-) 01.09.07, 18:22
      1. Cukier trzcinowy (drobny) lub sól morska
      2. Oliwa z oliwek (bądz np olej migdałoowy)
      3. 2 kapsułki wit E
      4. Można dodać olejku eterycznego

Składniki mieszamy, przelewamy peeling do pojemnika z
      ciemnego szkła. Gotowe. Rewelacja smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka