dzonko 02.12.07, 22:37 Czy to możliwe, żeby płacić 180-220złm-c? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
afrodyta190 Re: Ile zużywacie energii el. kw/h m-c? 03.12.07, 06:55 Prawie 200 zl to duzo,ale to zalezy czy ta energie zuzywa 1 osoba w m1 czy np 4 osoby w duzmy mieszkanieu. Ja place od 96 do 110 zl od roku ani w jedna strone nie drgnie ani w druga. Odpowiedz Link
dota19wawa Re: Ile zużywacie energii el. kw/h m-c? 17.01.08, 15:04 Zazdroszcze wam takich oplat za prad. Nasza 4 osobowa rodzina w styczniu zeszlego roku przeprowadzila sie do wlasnego wywalczonegop od miasta lokum ( szkoda mówic) wszystko na prad pralka kuchenka terma agd i rtv nie wspominając juz o ogrzewaniu (tez na prad) w cieplejszych mies. placimy ok 600 zl przy 2strefowej taryfie a jesien i zima zawsze wychodzi ok 1700 - 2000 co 2 mies. a jak tu nie grzac przy 2 malych dzieci? Mąz zarabia 2800 a ja nie moge znalesc pracy. żadne oszczednosci nie skutkuja Odpowiedz Link
ktw2007 Re: Ile zużywacie energii el. kw/h m-c? 03.12.07, 08:27 a jakie tam jest ogrzewanie ? Odpowiedz Link
fala01 Re: Ile zużywacie energii el. kw/h m-c? 03.12.07, 09:17 Jak już wcześniej powiedziano to zależy.Moja rodzina 2 osoby dorosłe i 4 dzieci, rachunek za energię za 2 miesiące ok. 150zł.Komputer, 3 telewizory, kuchenka na gaz, ale piekarnik elektryczny, pralka chodzi codziennie, a bywa ze częściej{z tym ,że do pralki wlewam gorącą wodę, bo mam takową z sieci,a resztę sama sobie dogrzewa w zalezności od nastawionej temp., mój mąż wykalkulowal że tak wyjdzie nam taniej}, w pokojach gdzie najwiecej sie świeci żarówki energooszczędne. Odpowiedz Link
ewaktw Re: Ile zużywacie energii el. kw/h m-c? 03.12.07, 09:22 Odkąd mieszkamy w nowym mieszkaniu, zapisuję co miesiąc stany liczników wody, gazu i prądu. Widzę, że zimą zużycie mediów rośnie, latem spada i mam pogląd na to ile płacę średnio rocznie. Prądu zużywamy od 130 latem do 200 kWh zimą. Płacę rocznie około 500 zł za prąd - uważam, że to bardzo niewiele. Mamy jednak dużo energooszczędnych żarówek w lampach, które świąca przez parę godzin popołudniu i wieczorami. Sprzęty domowe również o dobrej klasie energetycznej. Aha, prąd nie służy nam do gotowania, bo mamy kuchenkę gazową. Odpowiedz Link
maja8549 Re: Ile zużywacie energii el. kw/h m-c? 03.12.07, 10:30 mi wychodzi na 3 os dorosle 58zl miesiecznie, 3 komputery prawie 24h,pralka czesto, zmywarka codziennie,zarowki energooszczedne. ogrzewam gazem, ciepla woda tez gaz. Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Ile zużywacie energii el. kw/h m-c? 03.12.07, 12:32 Mnie wychodzi 100 zł miesięcznie. Nie mam gazu, mam kuchenkę z płytą ceramiczną. Niestety, mam dużo urządzeń pożeraczy prądu. Ale nie można się bez nich obejść. Odpowiedz Link
b-b1 Re: Ile zużywacie energii el. kw/h m-c? 03.12.07, 13:16 >>>>>Czy to możliwe, żeby płacić 180-220złm-c?>>> Jak najbardziej mozliwe Płace tak teraz-rachunek prognozowany na podstawie wyliczeń z zeszłego roku.(439zł za 2 m-ce)-rodzina 4 osoby i......bojler elektryczny, którego pozbyłam się miesiąc temu(jeszcze na gwarancji Przy moich wyliczeniach (będe zwracała się do elektrowni o ponowne przeliczenie)nakręcał dodatkowo ponad stówke miesięcznie.. Odpowiedz Link
agazem Re: Ile zużywacie energii el. kw/h m-c? 03.12.07, 14:29 a ja jestem w domu cały czas, więc mam dwutaryfowy licznik. Więcv pralka, kuchenka elektryczna i to co możlwie działa w taryfie tańszej. I na 5 osób dorosłych i jednego brzdąca - płacę rachunki około 100 zł.to tak średnio, bo wiadomo, że latem prądu idzie mniej niż teraz. Wszędzie żarówki energo i gaszenie za tyłkiem kiedy się zapomni zgasic Odpowiedz Link
asia.asz Re: Ile zużywacie energii el. kw/h m-c? 03.12.07, 14:46 nie wiem, musze sprawdzic Odpowiedz Link
dzonko Re: Ile zużywacie energii el. kw/h m-c? 03.12.07, 15:18 W przypadku naszej rodziny(3os.) to zupełnie dla mnie nie zrozumiałe: minimum oświetlenia, kuchenka - płyta na zmianę używana z gazową, czajnik el. toster, 2 komputery, zmywarka raz na 4 dni, pralka nie za często, lodówka, zamrażarka, szuszarka do włosów, tv, ładowarki, po prosto standard. Odpowiedz Link
agaoki Re: Ile zużywacie energii el. kw/h m-c? 03.12.07, 16:05 u nas: dwie osoby dorosłe. sprzęty: czajnik elektryczny często używany, mikrofalówka codziennie kilka razy, dwa komputery prawie non stop, telewizor często, pralka 2-6 prań w tygodniu (pranie krótkie), żarówki częściowo oszczędne. opłaty: 12Ozł na 2 m-ce. Odpowiedz Link
b-b1 Do Dzonko 04.12.07, 14:05 A możesz troche więcej napisac? Jak było w tamtym roku? R-ek taki sam? My kiedy wprowadziliśmy się do domu ,po pierwszym roku uzytkowania dostaliśmy taką dopłate, że ho ho i r-ki prognozowane na 750zł za 2 m-ce. Pytałam sasiadów i znajomych czy to normalne, bo to był mój 1 rok mieszaknia w domu-zasugerowali ekspertyze licznika i zrobilismy. Okazalo sie, ze licznik nakręcał 86% wiecej niz powinien. Wymieniono nam licznik, dopłate umorzono. (troche to wszystko trwało czasowo-ale warto było-gdybyśmy nie zrobili ekspertyzy-płacilibyśmy 750zł za 2 m-ce).. Odpowiedz Link
dzonko Re: Do Dzonko 04.12.07, 17:28 Mnie szlag po prostu trafia, mażna się zarżnąć oszczędzaniem, a rachunki i tak po 150 m-c, niekiedy dopłata 500 -600zł. Odpowiedz Link
b-b1 Re: Do Dzonko 04.12.07, 17:42 Jestes pewna, ze licznik jest ok?? Masz znajomego, który mógłby to sprawdzić? Wyłaczałas już wszystko-licznik stoi?? Bez bojlera to wychodzi nam(po obliczeniu średniego zuzycia w ciagu dnia)ok 300zł na dwa miesiące-ale mam wielki dom,(dzieci często zapominają wyłączac światło), co tydzien chodzi kosiarka(latem) jesienią odkurzacz do liści, maszyna do szycia codziennie, piekarnik elektryczny co najmniej trzy razy w tygodniu.. Odpowiedz Link
melka30 Re: Ile zużywacie energii el. kw/h m-c? 03.12.07, 17:05 Wlasnie zastanawiam sie nad tym jak to jest z kuchenka elektryczna jak obserwuje rachunki znajomych , ktorzy maja taka kuchenke to placa za prad tyle samo ile jak, ktora mam kuchenke gazowa i musze jeszcze placic za gaz. Czy wychodzi na to, ze kuchenka elektryczna wcale nie jest taka droga w ekspoatacji ? Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Ile zużywacie energii el. kw/h m-c? 03.12.07, 20:21 Moim zdaniem kuchenka elektryczna jest tańsza w eksploatacji niż gazowa. Porównuję mniej więcej moje poprzednie zużycie gazu w metrach sześciennych, przeliczając opłatę za tamto zużycie gazu, okazuje się, że płacę za prąd tyle samo co za gaz. Z tym,że przedtem oprócz opłaty za gaz dochodził jeszcze rachunek za prąd. Teraz mam tylko prąd. Więc jakby nieliczyć wychodzi mi to taniej. Odpowiedz Link
mneznehoklepne Re: Ile zużywacie energii el. kw/h m-c? 04.12.07, 10:39 Ja płacę 400 złotych miesięcznie. U mnie zużywa się więcej prądu w lecie, kiedy mamy gości. Mamy boiler i niestety, dwa razy dziennie prysznic dla czterech osób robi swoje. Oprócz tego dwa komputery, dwie zamrażalki, lodówka, pralka, piekarnik elektryczny. Żarówki wszędzie energooszczędne. Gazu nie mamy. Odpowiedz Link
olbrachta Re: Ile zużywacie energii el. kw/h m-c? 04.12.07, 15:10 A ja mam pytanie do pani, która ma 2 kompy non stop i pierze często... Jak to możliwe? U nas jest tak: 1. komp chodzi około 4 godzin dziennie 2. mikrofala kilka razy dziennie 3. żarówki wszędzie oszczędne 4. lodówka stara, ale nie za bardzo żrąca 5. pięcioletnia zmywarka, chodzi mniej więcej raz na dwa dni 6. lampki nocne dwie używane około godziny dziennie (60 i 20W) 7. żarówki zwykłe 60 W używane około pół godziny dziennie 8. świetlówki x8, moc 7w używane około 4 godzin dziennie 9. telewizor około 4 godzin dziennie 10. radio około godziny dziennie 11. telefon cały czas 12. pralka oszczędna około 5 prań w tygodniu na 40 stopni, bardzo rzadko piorę na 60, na 90 nigdy Opłaty - około 150 miesięcznie, czyli 300 na dwa miesiące. Dlatego też pytam - jak to możliwe, żeby przy w sumie podobnym zużyciu płacić ponad połowę mniej? Odpowiedz Link
b-b1 Do Olbrachta 04.12.07, 17:37 Byc może ma inna opłate za kw/h. Kopiujac niedawno link o zmywarkach(ich oszczędności w stosunku do mycia "zwykłego") zauważyłam, ze "obliczająca" podała cene za Kw/h-0,14 u mnie jest 0,33. Odpowiedz Link
bwportal.pl Re: Ile zużywacie energii el. kw/h m-c? 04.12.07, 20:01 108kWh/m-c (46zł/m-c) - dwie osoby, światło, komputer, pralka, toster, krajalnica, codziennie suszarka do włosów. Odpowiedz Link
olbrachta Re: Ile zużywacie energii el. kw/h m-c? 05.12.07, 10:39 b-b1, ale ja mam około 0,17 zł... Dlatego trochę mi się nie chce wierzyć. Odpowiedz Link
b-b1 Podajcie Wasze "ceny" za Kw/h... 05.12.07, 13:41 olbrachta napisał: > b-b1, ale ja mam około 0,17 zł... Dlatego trochę mi się nie chce > wierzyć. Ups- to całkowicie zmienia postac rzeczy ... ale dlaczego w takim wypadku ja mam tak drogo za kw/h? Ceny zależa od elektrowni, regionu, gdzie sie mieszka?? 0,33 gr za kw/h(wraz z przesyłem) Odpowiedz Link
akacjax Re: Podajcie Wasze "ceny" za Kw/h... 06.12.07, 08:39 W ogóle lepiej byłoby podawać ile kwh zużywa się na miesiąc niż ile się płaci-bo to czasem złudna wielkośc-potem albo jest nadpłata, albo niedopłata i obraz i tak zamazany. Ja zuzywam od 120-150 kWh/miesiąc. Dwa kompy, mało tv, żarówki enerhooszcz(to duzo dało zmniejszenia-kraj ciemny-więcej się świeci, a ja nie lubię ciemności w pokoju). Czajnik el. Kilka ładowarek tel. Mam nieoszczędną pralkę, za to dbam, by nie dopuscić do zbytniego oszronienia zamrażarki(to momentalnie zwieksza pobór prądu), a nawiasem mówiąc AGD A+ względem A to oszczędność do 30 zł na rok-czasem nie opłaca się kupować, bo bywają droższe przy zakupie o wiele więcej i lata to musi się amortyzować. Kuchenka i piekarnik gazowy(gaz płacę ok 35zł/2 miesiące), woda ciepła z sieci(suma za wodę ok 150/miesiąc ciepła z zimną i kanalizacją). Cena za energię składa się u mnie(pewnie u Was też) z takich elementów: opłata za energię 0,1508zł/kWh netto bez VAT(22%) opłaty abonamentowej 1,47 zł netto/miesiąc opłaty dystrybucyjnej zmiennej 0,1867 zł/kWh netto opłaty sieciowej stałej 1,92zł/miesiąc Czyli kWh kosztuje brutto ok ,41zł (abonamenty ok 4 zł brutto na miesiąc-nie są aż tak decydujące). Obecnie można łatwo dostać inne taryfy-np. nocna oplaca się przy grzaniu wody w bojlerze. A tak od siebie dodam, że u mnie najbardziej "dodaje" uzycia expres do kawy-ciśnieniowy-nieby niewielki, niby nie za często uzywany...ale widzę co robi z licznikiem Odpowiedz Link
krewetka Re: Podajcie Wasze "ceny" za Kw/h... 07.12.07, 14:22 125 latem do ok 150 kWh zimą : telewizor, kino domowe, 2 kompy, pralka ok 3 razy tyg, ekspres codziennie, czajnik, lodówka, zarowki energooszczegne i halogeny, krajalnica i sokowirówka od czasu do czasu, odkurzacz 1-2 razy w tygodniu, piecyk gazowy( "świeczka" na prąd) Odpowiedz Link
hala24_2 Re: Podajcie Wasze "ceny" za Kw/h... 07.12.07, 17:41 z tymi cenami to wcale nie jest wcale tak prosto jakiś rok temu moi rodzice starali się o zmiane taryfy. Taryf jest niby dwie możliwości ich ułożenia chyba 5 różnią się godzinami i cenami, można z nich kożystać(zostają przydzielone)w zależności jak dużo kożystacie państwo z drugiej taryfy(tej tanszej). Warto się wybrac do zakładu i o nie zapytać. Moj licznik miesięcznie wybija 300-350 kW- to chyba dużo. Mamy kompeter, tel, telewizor, akwarium(filter i lampka), czajnik elektryczny,żelazko, pralka, ogrzewanie wody , kuchenka i piekarnik, niby 2 żarowki energo oszczędne, reszta zwykłe mało używane, mieszkanie 48 m2 i dwie osoby i to chyba wszystko co używam prąd w miare oszczędnie- przynajmniej tak mi się wydawało. Odpowiedz Link
b-b1 Re: Podajcie Wasze "ceny" za Kw/h... 07.12.07, 17:54 U mnie wychodzi ok 11kw/h dziennie-czyli 330kw/h miesięcznie. Odpowiedz Link
dzonko Re: Podajcie Wasze "ceny" za Kw/h... 07.12.07, 21:20 Od kilku dni zapisuję dane z licznika i nie chce inaczej wyjść: 11-12kw/h (350kw/h m-c), w miarę możliwości oszczędzamy, ale przy wyłączeniu bezpiecznika np.lodówki i zamrażarki i ponownym włączeniu licznik startuje w tempie sprinterskim, by po chwili zwolnić. Odpowiedz Link
dzonko Re: Podajcie Wasze "ceny" za Kw/h... 07.12.07, 21:51 ...natomiast gazu zużywamy w sezonie (obecnie ok.12-14m3 dziennie)- ogrzewanie domu, ciepła woda, kuchenka na zmianę z płytą el., nie wiem czy to jest duże zużycie? Odpowiedz Link
mneznehoklepne Re: Podajcie Wasze "ceny" za Kw/h... 07.12.07, 21:53 U mnie wychodzi cena 0,44. Miesięczne zużycie 900. Odpowiedz Link
b-b1 Re: Podajcie Wasze "ceny" za Kw/h... 07.12.07, 22:30 mneznehoklepne napisała: > 900 kw/h. Matko i corko-dużo!! Nie myslałaś nad przepływowym ogrzewaczem wody-jakos sie to fachowo nazywa, ale nie pamiętam-wiem, że do domów mozna cos takiego zamontowac-nie chodzi mi o taki "zwykły"-(jaki mozna zakładac w bloku)tylko o wiekszej mocy. Coś sie przerabia w elektrycznych kablach(u siebie w domu) i mozna załozyć. Gdybym nie miała gazu i nie zrezygnowała z bojlera tez chyba doszłabym do takiej zuzywalnosci.. Odpowiedz Link
mneznehoklepne Re: Podajcie Wasze "ceny" za Kw/h... 08.12.07, 13:24 Nie myslałaś nad przepływowym ogrzewaczem wody-jakos sie > to fachowo nazywa, ale nie pamiętam-wiem, że do domów mozna cos takiego > zamontowac-nie chodzi mi o taki "zwykły"-(jaki mozna zakładac w bloku)tylko o > wiekszej mocy. Coś sie przerabia w elektrycznych kablach(u siebie w domu) i > mozna załozyć. No właśnie nie jestem pewna, czy to wychodzi taniej. Chcieliśmy zmienić licznik na dwutaryfowy, ale w Zakładzie Energetycznym chcą, żeby złożyć podanie o przydział mocy (który już przecież mamy) i elektryk z tego ZE nam powiedział, że koszt takiej wymiany wraz z papierowaniem wyniesie około 1000 złotych. Szkoda, że nie mamy gazu, wtedy pewnie zapłaciłabym mniej. Jesteśmy skazani tylko na prąd i w razie wyłączenia (co zdarza się u nas na wsi dosyć często), nie ma ani wody (hydrofor) ani ogrzewania (piec co prawda na drewno, ale przy rozpalaniu potrebny jest prąd). Może ktoś tu na forum ma taki przepływowy ogrzewacz? Czy da sie zaoszczędzić? Odpowiedz Link
b-b1 Re: Podajcie Wasze "ceny" za Kw/h... 08.12.07, 19:30 Żyłam tak przez ostatnie kilka miesięcy-jak dla mnie dośc koszmarnie-nie ma prądu-nie ma ciepłej wody i nie ma ogrzewania.(też mam pompe) Do kapania kolejka-bo z 4 tylko jeden bierze prysznic reszta w wannie doopke moczy-więc trzeba było kapać sie co kilka godzin, aby zdązyła nagrzać się woda. Jak goście przyjeżdżali-to dopiero był problem-więcej ludzi 1 bojler- rachunek za energię dość powalający, do tej pory nie potrafie zrozumiec jak sie dałam przekonac że mam kupić bojler elektryczny, bo "oszczędny"(wcześniej był gazowy, ale "umarł").. Spróbuj na forum Muratora zadac pytanie-może Cie gdzies skieruja "na własciwy" trop.. Odpowiedz Link
akacjax Re: Podajcie Wasze "ceny" za Kw/h... 08.12.07, 23:31 Kiedy próbowaliści załatwić sobie nocną taryfę? Teraz nie powinno być z tym żadnych problemów. Odpowiedz Link
b-b1 Re: Podajcie Wasze "ceny" za Kw/h... 07.12.07, 22:33 U mnie jak napisałam średnio 330, być może te 350 to dla Was równiez norma-nijak sie tego nie da sprawdzić tylko ekspertyzą(albo znajomym elektrykiem) Odpowiedz Link