Dodaj do ulubionych

ile na ślub ?

07.05.09, 20:47
Witam!
Często tu zaglądam,ale pierwszy raz piszę.Zastanawiam się ile teraz należy dać
pieniążków na ślub brata ciotecznego męża?
Nie chce dać za mało smileA dawno nie byłam na takiej imprezie i nie wiem
ile się daje,żeby głupio nie było?wiecie?
Dodam,że wesele mamy na drugim końcu Polski smile,więc dochodzi jeszcze spory
wydatek na podróż smile
Za podpowiedzi z góry wielkie dzięki smile
Obserwuj wątek
    • elen.ce Re: ile na ślub ? 07.05.09, 21:09
      Ja dałam 300zł - taki sam stopień pokrewieństwa i też w grę wchodził
      wyjazd.
      A zamiast kwiatów dałam czekoladki.
    • miska_malcova Re: ile na ślub ? 07.05.09, 21:18
      daj tyle, na ile Cię stać
    • mamamai77 Re: ile na ślub ? 07.05.09, 21:24
      300 zł.Tyle dałam mojej ciotecznej siostrze
    • kasiaaaa24 Re: ile na ślub ? 07.05.09, 21:45
      300 jest ok.
    • mrowka_r Re: ile na ślub ? 08.05.09, 07:30
      Mam podobną imprezę jutro, jedziemy z mężem na ślub mojej kuzynki.
      Dajemy 400 zł + ładna kartka z ich zdjęciem i datą ślubu (20zł).
    • alina.walkowiak Re: ile na ślub ? 08.05.09, 13:00
      Zależy też, ile osób liczy Wasza rodzina. Jeśli idziesz sama to spokojnie 200zł,
      ale jeśli mąż, dzieci itd. to myślę, że ok. 400-500zł będzie ok. Wprawdzie
      wydajecie na podróż, ale pewnie macie zapewnione noclegi.
      • julka-4 Re: ile na ślub ? 08.05.09, 17:57
        300-400.
        • madziarka1978 Re: ile na ślub ? 08.05.09, 18:56
          300
          • only_marcopol Re: ile na ślub ? 10.05.09, 10:48
            w zeszłym roku miałam trzy wesela - moja przyjaciółka plus dwoje znajomych nikt
            z rodziny w zasadzie każdemu daliśmy po 400 zł - i mniej wiecej tyle dają u nas
            pary małżeńskie bez dzieci - wesele jednodniowe bo to tez ma znaczenie czy jeden
            czy dwa dni
    • jagoda85 Re: ile na ślub ? 10.05.09, 11:53
      A ile dać chrzestnicy, wesele ma być z poprawinami.
      • alina.walkowiak Re: ile na ślub ? 10.05.09, 12:04
        Ja nadal się upieram, że wiele zależy od tego, ile osób idzie na wesele. Jest
        spora różnica pomiędzy tym, czy idą dwie czy pięć osób oraz w jakim wieku są
        dzieci. Jeśli dwoje daje 400zł to wg mnie jest to ok, ale jeśli idą z trójką
        niemałych już dzieci to może to być trochę mało. Trzeba brać pod uwagę, że koszt
        wyżywienia w restauracji dla jednej osoby to około 200zł. Zależy oczywiście,
        jaka to restauracja smile
        • jagoda85 Re: ile na ślub ? 10.05.09, 12:13
          Nas idzie dwoje dorosłych osób, no i jest to chrzestnica mojego
          męża. Nadal nie wiem ile mamy dać.
          • alina.walkowiak Re: ile na ślub ? 10.05.09, 12:22
            Ja bym powiedziała, że 500 zł byłoby ok, ale wiem, że w takich sytuacjach
            oczekuje się od chrzestnych więcej. 1000-2000 zł. Uważam, jednak, że to
            przesada. Zależy jeszcze od tego, na ile Was stać i jakie kontakty utrzymujecie
            z osobą biorącą ślub.
            • jagoda85 Re: ile na ślub ? 10.05.09, 12:32
              No właśnie i tu jest ten ból. Mój małżonek chce dać 2000, ja się
              buntuję, bo chyba nas na to nie stać, ale on nie chce nawet słyszeć
              o mniejszej kwocie, no i jak wytłumaczyć facetowi, że to "lekka"
              przesada?
              • alina.walkowiak Re: ile na ślub ? 10.05.09, 13:09
                Moja przyjaciółka miała identyczny problem z mężem, ale wtedy chodziło o ślub
                jego brata. Ostatecznie też dali 2 tys.

Ja bym, w zależności od sytuacji, próbowała użyć argumentów związanych z
                relacjami pomiędzy osoba biorącą ślub, a wami - czy często się spotykacie, czy
                się lubicie, czy tamtej osobie na was zależy i na odwrót, jaki jest status
                materialny przyszłych małżonków. A przede wszystkim, czy mąż chce tyle dać, bo
                was stać, czy z dobroci serca (nawet, jeśli was nie stać), czy czasem nie na pokaz.
              • hala24_2 Re: ile na ślub ? 10.05.09, 13:36
                Może Ty powiedz że dacie 1000 i tak na ugode dacie 1500.
                Jeśli o mnie chodzi to wolałabym dostać mniejszą kwote np max 1000-
                1500.No chyba że te 2000 to jak dla innych przeciętnie zarabiających
                200. Ale ja juz taka jestem.
                • alina.walkowiak Re: ile na ślub ? 10.05.09, 13:47
                  Kompromis to dobry pomysł. Ale 1500 to chyba nadal dużo uncertain Zawsze lepsze to niż
                  te 2 tys.
              • mrowka_r Re: ile na ślub ? 14.05.09, 17:27
                Jagoda85 -> w sobotę byliśmy na weselu u mojej kuzynki, mąż i ja daliśmy jak już
                wcześniej pisałam 400 zł + specjalnie dla nich zaprojektowana kartka (20 zł).

Mój tato jest ojcem chrzestnym panny młodej, wiem, że chciał dać 2 tys w
                prezencie i pewnie dokładnie tak zrobił. Stwierdził, że nie dał jej żadnego
                konkretnego prezentu na 18-tkę to chociaż teraz to nadrobi.Żeby nie było, że
                same pieniądze to w ramach pamiątki drewniana skrzyneczka z wygrawerowanymi
                życzeniami i kieliszkami z imionami młodych w środku.

Każdy ma prawo dać tyle ile chce.
                Może przekonaj męża by dać 1 tys. i np. coś fajnego w ramach namacalnej pamiątki?
    • trzydziestoletnia Re: ile na ślub ? 10.05.09, 14:59
      Parę miesięcy temu byłam z mężem u bliskiego kuzyna i daliśmy 300zł. Za to moja siostra (czyli taki sam stopień pokrewieństwa, ale większe możliwości finansowe) dała 800zl, zaś moja mama emerytka 150zł.
      • alina.walkowiak Re: ile na ślub ? 10.05.09, 15:02
        Mama była sama, więc spoko. Siostrę stać - ok. Wy daliście standardowo. Jasne,
        czemu nie? smile
        • only_marcopol Re: ile na ślub ? 10.05.09, 17:04
          dla mnie 2000 to tez przesada chyba ze to dla was przysłowiowa pestka jeśli
          macie z tego powodu zrezygnować z czegoś to w życiu bym tyle nie dała 1000 zł to
          max
          • ladyacid Re: ile na ślub ? 10.05.09, 18:11
            1ooo zł.,to na komunię 3 lata temu dałam,jako matka chrzestna.Więc 2000 na
            wesele od chrzestnej jest całkiem w porządku,oczywiście wg.mojej skromnej osoby.
            • only_marcopol Re: ile na ślub ? 10.05.09, 20:29
              1000 na komunie to wariactwo według mnie ale cóż poradzić sami to napędzamy
              właśnie dają takie sumy - co mają poczać osoby których na to nie stać - sorki
              ale dla mnie to idiotyczne
              • green_sofia Re: ile na ślub ? 11.05.09, 16:20
                Wybacz ale dlatego że kogoś nie stać to ja mam nie dawać drogiego
                prezentu mimo że moge sobie na to pozwolić? śmieszne. Samochodu też
                mam nie kupować bo kogoś nie stać a ja tylko będę napędzać
                wszechobecny konsumpcjonizm? Bez przesady moi drodzy. Każdy daje ile
                ma i tyle.
                • only_marcopol Re: ile na ślub ? 11.05.09, 19:38
                  dla mnie to chore bo ludzie, którzy dają tyle kasy robia to po to żeby sie
                  pokazać, że ich stać - sory ale dla mnie to żenujące
                  • only_marcopol Re: ile na ślub ? 11.05.09, 19:47
                    only_marcopol napisała:

> dla mnie to chore bo ludzie, którzy dają tyle kasy robia to po to żeby sie
                    > pokazać, że ich stać - sorry ale dla mnie to żenujące

ale to oczywiście moje zdanie - bo moze niektórzy dają na ile ich stać, ale
                    większość z tych "szczodrych" niestety działa w myśl zasady "zastaw się a postaw
                    się " i to napędza takie kosmiczne sumy

twoje porównanie o samochodach jest nie adekwatne w ogóle to tematu drogich,
                    zbyt drogich prezentów
                    • green_sofia Re: ile na ślub ? 11.05.09, 19:50
                      tak tak a jeśli chcę dać kochanej kuzynce 2000 czy nawet 10000zł bo
                      mam a wiem że urządza mieszkanie to też jestem potworem napędzającym
                      kosmiczne sumy? Wkładam do koperty i nikomu sie nie chwale ile
                      włożylam. Koniec.
                      • only_marcopol Re: ile na ślub ? 11.05.09, 20:28
                        nie wyolbrzymiaj bo nie oceniam ciebie piszę ogólnie jak to najczęściej wygląda
                        i dobrze wiesz ze mam rację ;P
                  • ladyacid Re: ile na ślub ? 14.05.09, 21:07
                    only_marcopol napisała:

> dla mnie to chore bo ludzie, którzy dają tyle kasy robia to po to żeby sie
                    > pokazać, że ich stać - sory ale dla mnie to żenujące

Sory,ale dając ukochanej chrzesnicy nie dawałam tego na pokaz.Nawet moja Mama
                    nie wiedziała ile dałam smilePieniążki dałam dyskretnie w kopercie.Po prostu stać
                    mnie było smile
                    • only_marcopol Re: ile na ślub ? 15.05.09, 20:34
                      tak, ale rodzice chrześnicy wiedzieli smile nie miałam na myśli tego, że się
                      człowiek chwali wszem i wobec, tylko chce pokazać przed obdarowywanymi, a poza
                      tym nie twierdze ze w 100 % tak jest od każdej reguły jest wyjątek wink
            • elen.ce Re: ile na ślub ? 10.05.09, 21:31
              Szczerze mówiąc takie kwoty są dla mnie nie do przyjęcia. Nawet
              gdyby było mnie stac, by bez problemu dac 1000zl na komunię, 2000 na
              wesele to w życiu bym tyle nie dała.
              I sama też nie chciałabym tyle dostac, czułabym się po prostu
              niezręcznie.
              Jak widzę coroczne rankingi prezentów komunijnych, te kosmiczne
              kwoty, to całe wariactwo, to zastanawiam się czy ktoś jeszcze w
              ogóle pamięta, o co w dniu przyjęcia pierwszej komunii chodzi. Bo
              jakoś mi się nie wydaje uncertain
              • only_marcopol Re: ile na ślub ? 11.05.09, 07:40
                elen.ce napisała:

> Jak widzę coroczne rankingi prezentów komunijnych, te kosmiczne
                > kwoty, to całe wariactwo, to zastanawiam się czy ktoś jeszcze w
                > ogóle pamięta, o co w dniu przyjęcia pierwszej komunii chodzi. Bo
                > jakoś mi się nie wydaje uncertain

dokładnie święta racja
    • kiecha3 Re: ile na ślub ? 11.05.09, 08:30
      idąc do znajomych przyszykowalismy 400zł.. a i tak się zastanawiam czy nie za
      mało...
      • mala-mila Re: ile na ślub ? 15.05.09, 08:37
        a powiedzcie co się stanie jak dacie "za mało"? młoda para zwróci wam uwagę że
        koperta za cienka?
        ja 4 lata temu brałam ślub, dostałam łącznie 2700 zł, od chrzestnych po 300-400
        zł (a nie są biednymi ludźmi jak mogłoby się wydawać). w sierpniu ślub bierze
        moja siostra, będę jej świadkiem, mam zamiar dać 300 zł bez zbędnych wyrzutów
        sumienia, chciałam kupić aparat ale młodzi chcą kasę więc dostaną tyle - idę ja,
        mąż i 3letnie dziecko.uważam że wystarczysmile
        • mala-mila Re: ile na ślub ? 15.05.09, 08:39
          aha - powiedzmy że "stać" mnie na więcej. ale wolę wydać te pieniądze na
          wakacjesmile
          • green_sofia Re: ile na ślub ? 15.05.09, 09:32
            Gdyby to nie była Twoja siostra to ok Ale skoro to Twoja bliska
            rodzina a Ty dajesz 300 zł bo reszte chcesz wydać na wakacje to
            smunte bo trąci egoizmem. No ale cóż, są ludzi którzy wolą sprawić
            komuś prezent i radość z takiej okazji a są tacy co wydadzą wszystko
            na swoje. A młoda para zawsze ma wiele koniecznych wydatków więc
            pieniądze by się nie zmarnowały.
            • miska_malcova Re: ile na ślub ? 15.05.09, 09:44
              każdy daje tyle, ile chce.
            • foreze Re: ile na ślub ? 15.05.09, 09:52
              green_sofia napisała:

> Gdyby to nie była Twoja siostra to ok Ale skoro to Twoja bliska
              > rodzina a Ty dajesz 300 zł bo reszte chcesz wydać na wakacje to
              > smunte bo trąci egoizmem. No ale cóż, są ludzi którzy wolą sprawić
              > komuś prezent i radość z takiej okazji a są tacy co wydadzą wszystko
              > na swoje. A młoda para zawsze ma wiele koniecznych wydatków więc
              > pieniądze by się nie zmarnowały.

egoizmem ??? żartujesz chyba ona daje tyle ile ma ochote a młoda para niech
              sobie znajdzie innego sponsora jesli nie maja kasy ( przepraszam nie mam tu
              zamiaru obrażac młodej pary bo to nie ich zdanie a green_sofii) chciałam tylko
              pokazac jak idiotyczne jest to stwierdzenie ze zawsze im sie przyda a autorce
              postu sie nie przyda - faktycznie egoistka bo chce odpoczać i zapewnic dziecku
              fajne wspomnienia - szkoda słów na niektóre komentarze ale się zbulwersowałam
              podejściem green_sofii - zresztą czytałam inne jej posty w tym temacie i wydaje
              mik sie ze jesets osoba która daje kasy ponad wszystko by sie pokazać - nie
              mówie ze sie chwalisz ale młodzi wiedzą ile dałaś bo nie wierze ze dajesz w
              anonimowej kopercie wink
              • green_sofia Re: ile na ślub ? 15.05.09, 12:32
                A powiem Ci że sprawiłaś mi przykrość dużą takim osądem bo akurat
                jestem osobą która woli wydawać pieniądze na kogoś a nie na siebie.
                W sklepie widze bluzkę dla mamy i bluzkę dla siebie- z pewnością
                kupię tą dla mamy.
                Skąd ten jad? Ze jak ktoś daje to tylko po to by się pokazac?
                Kuzynka dobrze wie ile mam pieniędzy, zna mnie na wylot, nie muszę
                dla niej cyrku robić. Dałam bo jest jedną z bliższych mi osób na tym
                świecie i wiem o czym marzy i wiem że moj prezent się do tego
                przyczyni. No tak, ja też marzę o wycieczce do Chile, jakbym nie
                dała, to bym pojechała. Wolałam dać i widzieć jak się cieszy ktoś
                kogo kocham nad życie.
            • mala-mila Re: ile na ślub ? 15.05.09, 10:12
              skoro młoda para ma tyle wydatków to po co im wesele? to nie jest niezbędny
              element ślubu

i myślę że moja siostra będzie potrafiła cieszyć się z tych 300 zł które od nas
              dostaniesmile
              bo z "małych" prezentów też można się cieszyćsmile
            • elen.ce Re: ile na ślub ? 15.05.09, 10:20
              > A młoda para zawsze ma wiele koniecznych wydatków więc
              > pieniądze by się nie zmarnowały.

Nie tylko młoda para ma wiele koniecznych wydatków. Ten argument
              jest kompletnie nietrafiony - dawac więcej kasy, bo im się przyda.
              Idąc takim tokiem rozumowania w ogóle należy zrezygnowac z własnych
              potrzeb, wypoczynku na wakacjach, byleby tylko dac w kopercie nie
              wiadomo ile, bo oni się dopiero urządzają uncertain
              Każdy robi jak uważa, jeden daje 300 i uważa, że ok, inny daje 5000
              i też ok, jak go stac.
              Ja np. wolę kupic coś własnym dzieciom niż przeznaczyc nie wiadomo
              ile kasy na prezent ślubny.
              Jestem egoistyczna? Może, ale dla mnie moja najbliższa rodzina jest
              najważniejsza i to jej dobro leży mi najbardziej na sercu, nigdy nie
              stosowałabym zasady 'zastaw się, a postaw się'.
              • mala-mila Re: ile na ślub ? 15.05.09, 10:27
                chyba wiecej tu nas - egoistekwink

wstyd wstyd wstydwink
                • foreze Re: ile na ślub ? 15.05.09, 10:34
                  mala-mila napisała:

> chyba wiecej tu nas - egoistekwink
                  >
                  i dobrze mi z takim egoizmem smile
            • hala24_2 Re: ile na ślub ? 17.05.09, 13:52
              Przyznaje ze wole dostac 300zl szczerze niz 500zl bo tak wypada. A
              para mloda to jak chce sie urzadza to niech wlozy w to troche swojej
              pracy a nie liczy na darowane wink. Moze wtedy docenia ile to pracy
              kosztuje.
    • only_marcopol cos wam powiem 11.05.09, 09:34
      to dużo zależy tez od Państwa młodych ja jak brałam ślub to chciałam żeby
      wszyscy przyszli i dobrze się bawili - nie zależało mi ani na kasie ani na
      prezentach - tylko na cudownych wspomnieniach - ludzie nie dajcie sie zwariować
      przecież najważniejsze jest ze będziecie z nimi w ten ważny dzień a za rok lub
      dwa i tak juz nikt nie będzie pamiętał ile kto dał na wesele uncertain

Dajcie tyle na ile was stać i nie miejcie wyrzutów że za mało
    • pucca.3 300zł?więcej dajecie na komunie dzieciakowi niż... 11.05.09, 20:05
      dwóm dorosłym osobom!!!!!
      • only_marcopol Re: 300zł?więcej dajecie na komunie dzieciakowi n 11.05.09, 20:30
        no tyle ze na komunie suma byłą jako chrzestny a na wesele jako znajomi to
        troche inaczej
        • mary.nara i odwotna sytuacja 14.05.09, 10:40
          a moja znajoma mowi w podobnych sytuacjach tak: ja dostałam na slub
          około 4 000 (w sumie od wszystkich), do tego ze dwa prezenty typu
          komplet filizanek dla dwoch osob i sztucce od znajomych (bardzo
          fajne, ale jak jestesmy przy kosztach to powiedzmy szczerze wydatek
          do 100 złotych), sama nie jezdze na wakacje, nie mam samochodu, nie
          chodze do fryzjera, i mam dac komus wiecej niz 300 złotych?
          to wole kupic komplet filizanekwink nawet w hiperdrogim Almi Decor
          wyjdzie taniejtongue_out
          • anjazzielonego Rodzice i 2 małych dzieci - ile dać na wesele? 14.05.09, 13:46
            A może mi poradzicie, ile powinni przygotować rodzice z dwójką małych dzieci?

Dzieci to dziewczynki w wieku niecałych 3 lat.

Będziemy na weselu do około 21.00, potem wracamy do domu.

Panna Młoda wymarzyła sobie, że dziewczynki będą druhnami, będą sypały kwiatki i pozowały do zdjęć z młodą parą, my rodzice zapewniamy małym " stroje wieczorowe", więc wydamy minimum 200 zł na ich ubranka (białe, szyte na zamówienie sukienki - muszą pasować kolorystycznie do sukni panny młodej, więc " zwykłe" sukienki jakie mają odpadają, do tego białe buciki, jakieś sweterki i czapki/ kapelusze).
            • mary.nara Re: Rodzice i 2 małych dzieci - ile dać na wesele 14.05.09, 15:02
              moim zdaniem to juz jest prezentsmile, nie mozecie jeszcze czegos im
              kupic? przeciez za 200złotych mozna kupic naprawde juz cos fajnego,
              chociazby komplet sztuccow z przeceny ktora jest w sklepie DUKA
              obecnie, z 399 na 199smile
              A tak na serio sporo wydaliscie juz na ubrania, wesele kosztuje
              pewnie ze 100 złotych na osobe (przykładowa elegancka restauracja we
              Wrocławiu, moze w zamkach-pałacach z noclegami i apartamentami jest
              drozej), ale małe dzieci pewnie nie sa wliczone, wiec wypada sie
              zrewanzowac do kwoty mniej wiecej 200 złotychsmile
              czego panstwo mlodzi oczekuja w dzisiejszych czasach - ze goscie im
              oddadza swoje roczne dochody albo kupia mieszkanie?
              a wy jakie kwoty dostaliscie na swoj slub od tych osob? a jacys
              znajomi ktorzy niewano brali slub ile dostali?
              moi znajomi brali slub miesiac temu, dostawali po około 200 złotych,
              a obiad robili w najstarszej we Wro restauracji w Ratuszu i
              kosztował nie wiecej niz 80 zł/os (dwa dania, napoje w tym wino,
              deser)
              • anjazzielonego Re: Rodzice i 2 małych dzieci - ile dać na wesele 14.05.09, 15:24
                Mary,
                nie mamy jeszcze całego stroju dla dziewczynek, na razie są czapki i bolerka (70 zł), sukienki będą szyte, butów szukam i szukam.
                Założona kwota 200 zł na te stroje dla druhen jest i tak bardzo skromna, chyba powinnam założyć, że wydam około 300 zł.
                Sukienki najskromniej licząc, proste, skromne, ale eleganckie, wyjdą minimum 100 zł (materiał i szycie), do tego buty....

No właśnie wydaje mi się, że młoda para powinna DOCENIĆ, że tak się staramy, by spełnić ich życzeniasmile
                Ale oczywiście zamierzamy dać kopertę, bo już wyraźnie wszyscy mają powiedziane, że TYLKO pieniądze są mile widziane....

• foreze Re: Rodzice i 2 małych dzieci - ile dać na wesele 14.05.09, 20:07
                mary.nara napisała:

> moi znajomi brali slub miesiac temu, dostawali po około 200 złotych,
                > a obiad robili w najstarszej we Wro restauracji w Ratuszu i
                > kosztował nie wiecej niz 80 zł/os (dwa dania, napoje w tym wino,
                > deser)

bardzo tanio ja mieszkam w niewielkim mieście i w średnio drogiej restauracji 6
                lat temu płaciliśmy 125 zł od osoby tyle ze mieliśmy 4 dania + tort ciasta i
                zimna płyta - wesele było całą noc @ dania to chyba troche mało jak na całą noc
                chyba że mieli przyjęcie to juz inna para kaloszy smile
                • foreze żle zrozumiałam 14.05.09, 20:09
                  a chyba żle zrozumiałam uncertain pomyślałam ze dwa dania gorące a nie dwa dania
                  obiadowe - w takim razie to nie było wesele tylko przyjęcie to troche inaczej
                  wtedy nie daje się tyle kasy co na tradycyjne wesele przynajmniej u nas tak
                  przyjęte smile
                  • listopad2009 moim zdaniem 16.05.09, 17:53
                    moim zdaniem powinno się dawać tyle, na ile nas stać

i może to być 100 zł
                    a może być też 2000 zł

zazwyczaj rodzinie (zwłaszcza najbliższej) oraz chrześniakom daje
                    się więcej niż znajomym

chociaż znajomym raczej prezent niż pieniądze

Braliśmy ślub w 2006 r. wyszło nas 230 zł od osoby (na świeżym
                    powietrzu) - jedzenie itp. (nie liczę zespołu itp.), a byli tacy, co
                    dali 100 zł (przyjechały 3 osoby), po 400 (2 osoby), na szczęśćie
                    szczegółów nie pamiętam wink

Robiliśmy wesele za swoją kasę i nie licząc rodziców i babc to nawet
                    w połowie nam się nie zwróciłoby. Ale nie liczyliśmy na to.

Dlatego też uważam, że każdy powinien dać tyle, na ile go stać. Nie
                    przesadzając w żadną stronę. (czyli osoby, którym kiepsko się w
                    życiu powodzi żeby nie dawały dużej kwoty, a takim, co powodzi się
                    dobrze, żeby nie dawały 50 zł)
                    • listopad2009 Re: moim zdaniem 16.05.09, 17:54
                      dodam, że u nas było niecałe 60 osób
                      • nelamela Re: moim zdaniem 17.05.09, 18:59
                        Dziewczyny czytam sobie ten watek i wpadam w lekkie przerazenie.Ja na szczescie mam jedna siostrzenice - chrzesniaczke w wieku jeszcze przedszkolnym.Na chrzest dostala ode mnie zloty lancuszek czyli standart.Rozumiem ze na komunie trzeba przebic ten prezent.A potem slub-oj zaczynam sie bac.IMO kazdy daje tyle na ile go stac.Mlodzi znaja realia i sytuacje gosci i chyba nie licza tylko na kase ale na to ze beda im towarzyszyc w tym szczegolnym dniu.Wiec jak kogos stac daje 2000 a inny 300.I tyle w temacie.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka