kct.kct 22.07.09, 21:21 Jestem w trudnej sytuacji finansowej,da rade? Chodzi o jedzenie i srodki czystosci. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eandrys Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 22.07.09, 21:31 to daje rylko 9,5 zl na dzien. Na samo jedzenie na 1 osobe da rade, srodki czystosci- zalezy co przez to rozumiesz. na pewno musisz dokladnie zaplanowac jadlospis i wybrac sie np. do Biedronki po produkty typu makaron, kasza, ryz, fasola, olej. Teraz jest troche latwiej, bo lato i warzywa dosc tanie. Odpowiedz Link
miska_malcova Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 22.07.09, 22:00 przy zaopatrzonej kuchni w kasze, makarony i takie tam dasz radę, chociaż trudno będzie. To jedzenie, a środki czystości? Tzn.? Odpowiedz Link
jasmin80 Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 22.07.09, 22:07 Nie piszesz dokładnie co będziesz musiała kupić np. ze środków czystości, no i też nie wiadomo czy masz jakiś zapas jedzenia. Trudno wiec odpowiedzieć. Odpowiedz Link
kct.kct Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 22.07.09, 22:58 Chodzi o szampon do wlosow, ale mozna kupic za 5 zl i plyn do mycia naczyn. Moze mydlo w plynie, bo mi sie olejek do kapieli skonczy niedlugo. Krem do twarzy podaruje, wytrzymam bez. Nie mam niestety makaronow Mam olej, mieso w zamrazarce, ale nie znam sie na nim zupelnie. Nie mam zbytnio kasz ani makaronow, make i cukier tak. Chleb starcza na tydzien mniej wiecej. Brat jest, ale on sie nie doklada do mieszkania, chociaz pracuje, a mama w szpitalu bezrobotna... Odpowiedz Link
kct.kct Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 22.07.09, 22:59 Mam w lodowce troche szynki, dwa opakowania serow w plastrach keczup, majonez, pomidory dwa, ogorka, dzemy dwa. Odpowiedz Link
kct.kct Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 22.07.09, 23:01 Aha, zapomnialam, mam kota Kupuje mu chrupki sucha karme, starcza na tydzien ale to rozpieszczony kot, je tylko saszetki, ktore starczaja na dwa dni, jedna w najtanszym wypadku 1,7 Odpowiedz Link
jakotakinick Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 22.07.09, 23:04 Kota odpieścić - saszetki drogie jak diabli i niezdrowe jak diabli. Że niby nie zje niczego innego? Po trzech dniach zje na pewno, zwłaszcza ze kocie chrupki nie gryzą Odpowiedz Link
kct.kct Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 22.07.09, 23:06 Ona tez lubi mieso, ale ostatnio, jak mamy nie ma, to nie robie. Daje jej szynke albo kielbase, ale zje tylko swieza, jak ma dzien lub dwa w lodowce, potem juz nie rusza, naprawde. Konserwa kocia jest niezdrowo, a ta z lepszych firm tez nie? Odpowiedz Link
jakotakinick Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 22.07.09, 23:11 Z lepszych firm zdrowsza, z najlepszych nawet zdrowa. Ale dlaczego karmisz kota super żarciem sama mając 9 zł dziennie na przeżycie...? Jakaś hierarchia powinna być w stadzie... Odpowiedz Link
drinkit Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 11.08.09, 14:45 kct.kct napisała: Krem do twarzy podaruje, wytrzymam bez. Ja bym jechała te 3 tygodnie na nalesnikach z dzemem, a nie odpusciła sobie kremu. Nie musi być za 100 zł, to jedno pudełko może byc tansze, ale zeby bylo. Odpowiedz Link
jakotakinick Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 22.07.09, 23:02 Nigdy nie próbowałam, ale myślę, że się da. W jedną osobę oczywiście. Podziel sobie te 200 zł na dzienne racje, czyli po 9,5 zł. Zaplanuj z ołówkiem obiady, policz ile obiadów obskoczysz z jednej paczki np. makaronu. Przejrzyj szafy - na pewno masz jakąś mąkę, jaja, itp. Z tego można zrobić np. sporo naleśników, a to już dwa obiady (z dodatkiem owoców albo czegokolwiek innego, choćby resztki żółtego sera). Poszukaj w necie przepisów na "zupy z niczego" i jakieś resztkowe sałatki. Chleb kupuj co kilka dni i mroź na świeżo, dziewczyny tu pisały że jest niezły po rozmrożeniu. I koniecznie wybierz się do biedronki czy innego lidla, można trafić jakieś promocje. Także z chemią. Nie wiem w ogóle co ma się wliczać w tę chemię - proszki? pasta do zębów? szampon? Podałaś mało danych... Tak czy siak - powodzenia. Tylko nie przekraczaj dziennych stawek! PS. skąd jesteś? Odpowiedz Link
kct.kct Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 22.07.09, 23:04 Dziekuje, bede sie starac. Po prostu trafil mi sie ciezki miesiac, mnostwo dodatkowych wydatkow i sie splukalam, a nie moglabym nie zaplacic rachunkow, wole jesc kartofle przez caly miesiac. W sierpniu juz wyjde na prosta, bede zyc skromnie ale nie w nedzy. Odpowiedz Link
jakotakinick Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 22.07.09, 23:13 Ale Ty jesteś tak bardziej dorosła czy bardziej dziecko? Bo trudno wywnioskować z postów czy pracujesz i utrzymujesz bezrobotną mamę i brata, czy uczysz się i musisz sobie sama radzić. I jeszcze napisałaś że nei bardzo umiesz gotować, więc chyba jednak dziecko? Ile masz lat i skąd jesteś? Odpowiedz Link
kct.kct Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 22.07.09, 23:15 Jestem troche niedojrzala dorosla. Zyjemy z renty po tacie, studiuje. Odpowiedz Link
jakotakinick Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 22.07.09, 23:16 Napisz skąd jesteś, jeśli mieszkasz gdzieś koło mnie to mogłabym Cię ze dwa razy wziąć na obiad Odpowiedz Link
kct.kct Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 22.07.09, 23:17 Z malopolski, ale nie chce pisac dokladnie skad, z propozycji nie skorzystam, ale dziekuje. Odpowiedz Link
jakotakinick Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 22.07.09, 23:20 Ok Ja też z małopolski, konkretnie z Krakowa, ale jak chcesz Chyba pierwszy raz w życiu zostałam posądzona o bycie niebezpiecznym, internetowym zboczeńcem Trzymaj się zdrowo, pozdrawiam Odpowiedz Link
kct.kct Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 22.07.09, 23:16 Troche gotuje, ale nie miesne potrawy. Odpowiedz Link
agade666 Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 23.07.09, 12:29 Da radę przeżyć za te pieniądze i nie jeść dziadostwa. Jesteś sama więc da radę. Tylko sama musisz wszystko robić. Przykładowy pyszny obiad, który starczy ci na 4 dni. Możesz zamrozić i jeść z kilkudniowymi odstępami, zeby się nie znudził. Kup 40 dag mięsa mielonego, np łopatki (6zł). Sama zmiel (taniej) lub poproś w sklepiej jak mają maszynę. Dodaj do mięsa jajko, sól, pieprz (do smaku), cebulkę pokrojoną w kostkę. Uformuj klopsiki. Wlej olej na patelnię i podsmaż je. Będą się trochę przyklejać, ale to co. Tylko ich nie rozwal Wyjmij je na talerzyk i w tej samej patelni podsmaż cebulkę. Weż garneczek/ rondelek. Klopsiki, podsmażoną cebulkę włóż do rondelka, dodaj puszkę pomidorów (2,50zł w tanim sklepie), dolej trochę wody i gotuj 45 minut. Pycha danie i bardzo wydajne. Można je jeść z makaronem lub ziemniakami. Za 9 zł masz obiad na 4 dni. Kupne klopsiki tyle kosztują, a jest ich dużo mniej i są tandetne w smaku. Danie to można jeszcze doprawić. Według uznania. Ja razem z cebulką podsmażam 2 ząbki czosnku. Dodaję do gotowania liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną pietruszkę, trochę majeranku. Wody do gotowania nie trzeba dodawać, ale ja dodaję, bo lubię sosik do polewania ziemniaków. I wówczas wychodzi go więcej. Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 23.07.09, 12:41 Dobra pogoda na placki ziemniaczane Odpowiedz Link
miska_malcova Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 23.07.09, 12:52 raczej na chłodnik Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 23.07.09, 12:56 miska_malcova napisała: > raczej na chłodnik E tam.... Cieniutkie dobrze wysmazone chrupiace placuszki, z tarta a nie krojona cebulka )) Pycha. Odpowiedz Link
miska_malcova Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 23.07.09, 13:10 krzysztofsf napisał: > E tam.... > Cieniutkie dobrze wysmazone chrupiace placuszki, z tarta a nie krojona cebulka > )) Pycha. > ale mi narobiłeś smaka! Ja jutro robię bryndzowe haluszki Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 23.07.09, 13:26 Aha ) www.privat-tatry.com/restauracia.php?tatry=pl Ja jednak pozostaje przy moich placuszkach, chociaz teraz nei da rady bo przy rozmrazaniu lodowki musze zagospodarowac sporo filetow z karpia i lososia )) Odpowiedz Link
miska_malcova Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 23.07.09, 14:37 pierogi z bryndza tysz pyszne Odpowiedz Link
verdana Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 23.07.09, 15:27 Czarno to widze, ze wzgledu na kota. jedna saszetka dziennie - to jednak juz ok. 45 zł, a kot będzie glodny. Niestety, część kotow da się przestawić na inne żarcie, ale mieso czy ryby tez tanie nie są. W dodatku sa takie koty, ktore nagle po zmianie diety rozpoczynają glodówkę i nie jest prawdą, ze po trzech dniach zaczną jeść. Bywa, ze kończy się to u weterymarza, na ktorego Cie nie stać. Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 24.07.09, 00:33 Mozna sprobowac surowej watroby, ewentualnie watrobek kurzych. Niektore koty to uwielbiaja - wtedy mozna mieszac - troche watroby, troche z saszetkie. Wogole to zarcie z saszetek mozna wykorzystac, dzielac na mniejsze porcje, do mieszania z tanszym pokarmem, zeby mial troche smaku, do ktorego zwierze jest przyzwyczajone. A zreszta - zamknac siersciucha w piwnicy, i niech se myszy lapie Odpowiedz Link
miska_malcova Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 24.07.09, 09:32 koty lubią też żołądki kurze i fileta z kurczaka. Przetestowałam na moich kotach: koty jedzą pełnowartościową karmę, a wychodzi taniej niż za saszetki. Moje mają 10 dkg kurczaka na dzień + woda + suchy pokarm Odpowiedz Link
gladys_g Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 23.07.09, 19:27 dla kota - rozejrzyj się po internetowych sklepach dla zwierzaków - tam bywa tańsze jedzenie niż w sklepikach osiedlowych. poszukaj jakiegoś z okolicy, żeby dostawa nie kosztowała Cię za drogo - może odbiór osobisty, jeśli masz czas. dla siebie - pierogi można zrobić tanie - z ziemniakami, cebulą i twarogiem; - o naleśnikach ktoś już pisał - z sezonowych warzyw, nie muszą być najpiękniejsze - duszone warzywa z sosem pomidorowym - z mąki, wody lub mleka i drożdży możesz upiec bułki czy chleb, z dodatkiem np posiekanej cebuli czy przypraw będzie pyszne i b. tanie - z ugotowanych warzyw możesz upiec coś na kształt pasztetu, a wywaru użyć do -zupy jak chcesz, mogę dopisać bardziej szczegółowe przepisy, albo poszukaj w necie Odpowiedz Link
kct.kct Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 23.07.09, 21:49 Dziekuje Wam bardzo, poprosze o dokladniejsze przepisy A kotek nie bedzie glodny, ma caly czas miseczke suchej karmy i saszetke. Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 24.07.09, 00:40 Z tym pieczeniem chleba to swietny pomysl. Zanjoma, "kryzysowa gospodyni" przez dlugi czas piekla dla rodziny chleb w piekarniku, (maka, drozdze, sol - przepisy w sieci - pelno jest) kosztem pewnego nakladu pracy robiac potezne oszczednosci. Z tym, ze takichleb z monki pszennejpieczony w piekarniku, dosyc szybko sie stazeje - nie wiem, czy dla jednej osoby sie oplaci? Mozna tez na bazie ciasta chlebowego porobic bulek z roznym nadzieniem - kiedys probowalem, nawet niezle wychodzily (z kawalkami kielbasy lub miesem mielonym), ale odechcialo mi sie eksperymentow z racji pracochlonnowci. Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 24.07.09, 00:41 "monki" - czas isc spac ")))) Odpowiedz Link
anyx27 Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 01.08.09, 13:19 krzysztofsf napisał: > Z tym pieczeniem chleba to swietny pomysl. > Zanjoma, "kryzysowa gospodyni" przez dlugi czas piekla dla rodziny chleb w > piekarniku, (maka, drozdze, sol - przepisy w sieci - pelno jest) kosztem pewneg > o > nakladu pracy robiac potezne oszczednosci. tez mi nakład pracy 30min w tygodniu Piekę chlebek żytni razowy z ziarnami na zakwasie. Pycha! robię to 2 razy wtygodniu - piekę 2 keksówki. zajmuje mi to nie wiecej niż 30minut. chlebek nadaje się do jedzenia przez tydzień mozna tez zamrozic. Odpowiedz Link
ankups Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 17.08.09, 22:22 a mam szanse wyprosic przepis - taki łopatologiczny, bo w kuchni radzę sobie bardzo, bardzo róznie - chlebka nigdy nie piekłam jeszcze! Odpowiedz Link
linn_linn Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 24.07.09, 09:10 Wstawiam moj przepis na lato: forum.gazeta.pl/forum/w,77,62930606,62933953,Re_makaron_na_upalne_dni.html Oczywiscie dodatki dostosowujesz do kieszeni spizarni. W ekstremalnej stuacji wystarczy nawej puszka mala tunczyka, jeden pomidor pokrojony w kostke, pol ogorka i 2 listki bazylii. Nawet sam tunczyk i troche soku cytrynowego. Odpowiedz Link
gladys_g pierogi 24.07.09, 13:44 pierogi: ciasto 4 części mąki, 1 część b.gorącej wody, szczypta soli - siekasz razem w misce, po chwili zagniatasz, dzielisz na 3 części, każdą z osobna wałkujesz na cienko i wycinasz szklanką kółka, w kółka układasz łyżeczką farsz, sklejasz brzegi dokladnie i układasz na wrzątek po kilka, po chwili delikatnie mieszając, żeby nie przywarły do dna, gotujesz po wypłynięciu 3-5 minut. farsz: 0,5kg obranych i ugotowanych ziemniaków, 1 drobno posiekana cebula, twaróg - kostka 200 g, ale jeśli chcesz cześć twarogu wykorzystać do czegoś innego - wystarczy nawet pół kostki, sól, pieprz (sporo), może być trochę czosnku; może być jajko, ale nie musi, jak masz majeranek np to też pasuje. składniki farszu mieszasz razem i robisz pierogi. Część, jeszcze surowych, możesz zamrozić. Jeśli zostanie ci ciasto - można je mrozić i wykorzystać później. Jeśli zostanie farsz - możesz nim nadziać np naleśniki Odpowiedz Link
gladys_g zupa + pasztet 24.07.09, 13:53 na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażasz posiekaną cebulę do zeszklenia, wrzucasz do garnka z wodą i dodajesz warzywa: włoszczyzna, może papryka, inne tanie. + sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, inne przyprawy jakie masz w domu i pasują - może majeranek? lubczyk? cząber? Gotujesz na małym ogniu do zmięknięcia warzyw, przecedzasz i wywar masz jako bazę do zup, a warzywa: studzisz, mielisz (blender, malakser, mikser, maszynka do mięsa?), dodajesz bułkę tartą, jajko, przyprawy, mieszasz, wstawiasz w foremce 'keksowej' do piekarnika, zapiekasz ok 30 min, zostawiasz w piekarniku do wystudzenia i masz warzywny pasztet do chleba na razie tyle jakby co - pytaj Odpowiedz Link
lisia312 Re: zupa + pasztet 01.08.09, 14:09 brat się nie dokłada, ale żywi się samodzielnie?, te 200 zł na jedną osobę i kota? Mój kot saszetek nie bardzo, zje połowę, a drugą musiałam wyrzucać. Wolę więc kupić mu wątróbkę, albo kilka dkg wołowiny i je w całości, nie wyrzucam. Wbrew pozorom saszetki nie są tanie. Jeżeli je suche, to nawet nie musi dostawać mokrego, ale potrzebuje więcej wody. Dasz radę! Odpowiedz Link
kct.kct Re: zupa + pasztet 01.08.09, 15:12 Nie, brat sie nie zywi samodzielnie Ostatnio zrobil zakupy na tydzien, dzieki czemu zostalo mi jeszze 100 zl. Ale w tym tygodniu juz nie zrobil.. W ogole mam olbrzymie problemy( Mama wychodzi ze szpitala i nie ma pracy, wiec w przyszlym miesiacu bedzie jeszcze wiecej wydatkow, mama tez pali-400 zl na miesiac, rzucic nie umie Jestem totalnie zalamana i plakac mi sie chce Zadluza sie mama coraz bardziej a ja nie umiem jej pomoc, bo co z tego jak kupie jedzenie i oplaty jak musi splacac pozyczke i miec na fajki Odpowiedz Link
jamajka79 Re: zupa + pasztet 01.08.09, 16:07 Niech lekarz przepisze mamie tabletki Tabex z nimi naprawdę łatwo rzucić palenie, moim bliskim się udało w tym mężowi. Pieniądze nie puszczone z dymem odkłada na swoje zachcianki typu wypasione słuchawki, nowy telewizor, prezent urodzinowy dla żony w postaci 500zł hehe, znowu w jego skarbonce uzbierało sie 1000zł. Naprawdę warto spróbować z tymi tabletkami nie są jakoś strasznie drogie coś koło 25 zł. Pozdrawiam Odpowiedz Link
anyx27 Re: zupa + pasztet 01.08.09, 17:37 Tabletki, plasterki na rzucenie nie działają na dłuższą metę. ja polecam biorezonans. koszt zabiegu to 70pln, ale działa! i mój mąż, na którego nie działało nic, i nasi znajomi rzucili w ten sposób. tabletki, plasterki nie likwiduja głodu nikotynowego, biorezonans tak. mój mąż nie pali od stycznia Odpowiedz Link
jamajka79 Re: zupa + pasztet 01.08.09, 17:45 Mąż nie pali dwa lata, jego siostra 4, oboje rzucili przy pomocy tabexow, nie sa to byle jakie tabletki reklamowane w telewizji jak plasterki i inne cuda. Tabletki te są tylko i wyłącznie wydawane na receptę. Z opisu męża działają tak, że papierosy nie smakują wręcz śmierdza, a dla palacza to coś strasznego. Każdy będzie chwalił metodę, która akurat jemu pomogła, mój teść po 25 latach palenia powiedział sobie dość i rzucił bez żadnych wspomagaczy Odpowiedz Link
igawroc82 Re: zupa + pasztet 02.08.09, 16:33 Mój mąż nie pali od stycznia, właśnie dzięki Tabexom. W pracy mnóstwo osób dzięki nim rzuciło. Trzeba jednak pamiętać, że przy niektórych schorzeniach nie wolno ich stosować. Odpowiedz Link
jamajka79 Re: zupa + pasztet 02.08.09, 23:00 igawroc82 napisała: > Mój mąż nie pali od stycznia, właśnie dzięki Tabexom. W pracy mnóstwo osób > dzięki nim rzuciło. Trzeba jednak pamiętać, że przy niektórych schorzeniach nie > wolno ich stosować Tabexy to lek, więc najlepiej iść do lekarza i zasięgnąć porady no i oczywiście przeczytać ulotkę!!! Odpowiedz Link
kct.kct Re: zupa + pasztet 07.08.09, 19:37 Dziekuje za rady ale nie da rady,bo mama juz probowala z tabexem i nie podzialalo..Watpie,ze rzuci palenie, malo prawdopodobne;/ Ja rzucilam,chociaz bylo mi ciezko.Brak pieniedzy to najlepszy motywator.Jak na razie oszczedzanie idzie ok.Malo kupuje do jedzenia.Brat troche pomaga.Ucze sie gotowac i niezle mi idzie.Nie robie miesa,bo nie umiem.Gotuje zupy,pycha i niedrogie.Mam duzo suszonych grzybow, a zupa z nich to prawdziwa pychotka.Dobre tez dsa kluski slaskie,placki ziemniaczane,kotlety z selera-bardzo niedrogie a pyszneStaram sie tez zjesc jakies jablko czy slonecznik, zeby dostarczyc skladnikow i witamin organizmowi.Nie moge sobie pozwolic niestety na jedzenia brokulow,czeresni i innych drozszych owocow: (Nie w te lato niestety... Chleb starcza nam na tydzien, kupuje ciemny, bo zdrowszy.Jem tez musli z dodatkiem siemia lnianego, sezamu itp.Te skladniki mialam w domu, takze nie musialam wydawac pieniedzy na nie.Nie chce jesc smieciowego zarcia mimo, ze mnie nie stac na drozsze...Nie kupuje sobie doslownie nic, nie wykupilam lekow od dermatologa, kremu do twarzy itp... Przyzwyczailam sie juz troche, chociaz jest ciezko,bo kazda kobieta lubi zakupy, chociaz w lumpeksie...W pazdzierniku mam nadzieje miec juz prace, mama moze tez cos znajdzie i sie odbijemy od dna! Odpowiedz Link
a.pantera Re: zupa + pasztet 07.08.09, 22:38 Trzymam za Ciebie kciuki i fajnie, że masz pozytywne nastawienie! Gotowania się nie bój, bo to nic strasznego. W necie jest mnustwo przepisów, blogów i forów. Niektóre ze zdjęciami. Można stamtąd wybrać coś niedrogiego. A kuchnia to nie apteka - więc modyfikacje dozwolone i nie trzeba odmierzać składników co do mg. Polecam makarony z róznymi sosami. Np. pomidory z puszki + czosnek + śmietana + przyprawy, puszka tuńczyka + cebula + czosnek + śmietana i ewentualnie pomidory, opcjonalnie groszek zielony, na chleb ser biały z rzodkiewką albo pasta rybna (wędzona makrela b.tania + sparzona wrzątkiem cebula + jajko + biały ser +ew. majonez), wszelkiego rodzaju "śmieciowe" zapiekanki, jak się dobrze przyprawi to nawet z małej ilości składników są smaczne. Wogóle sosy do makaronu/ryżu mają to do siebie, że na dużą ilość tegoż może być mniej sosu, a się najjesz nawet dość smacznie. poza tym nieśmiertelne naleśniki, placki ziemniaczane, z jabłkami, parówki z serem żółtym zapiekane, szpinak mrożony też tani a ze śmietaną i makaronem pycha. Da się przeżyć, tylko dużo pracy niestety wymaga. A co do kota, to wiem, ze niektore sa baardzo wybredne, ale kurze watrobki to lubi chyba kazdy. Wystarczy kupic i sparzyć gorącą wodą (na małego osobnika ze 3-4 sztuki na raz wystarczą). Roboty mało, tanio i kot zadowolony. Ale trzeba pamiętać, żeby nie codziennie taką ucztę serwować, max 3 razy w tygodniu. Pozdrawiam i życzę powodzenia! Odpowiedz Link
martha666 Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 10.08.09, 07:25 pasztet z cukini: 2 cukinie, 3-4 marchewki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać szklanke ugotowanej soczewicy, 2-3 jajka, drobno posiekaną cebulke, 15-20 dkg żółtego utartego sera, troche oleju i sporo tartej bułki oraz przyprawy sól pieprz i co tam lubisz. dokładnie wymieszać w miarę potrzeby dodać jeszcze tartej bułki. przełożyć do blaszek podłużnych mi wychodzą 2 i piec ok. 1 godz w temp. 180 stopni. pyszny na kanapki lub na ciepło i do tego surówka i obiadek gotowy. resztę zamrozić na potem. Odpowiedz Link
efa3000 Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 10.08.09, 12:07 pyszny sos do spagetti 1. pol kilo mielonego (ja kupuje z indyka za 6,99 zł) 2. 3 puszki pomidorow (3 x 2 zł Dawtona), może być z 1,5 kg pomidorów (ale dla mnie to za dużo roboty) 3. trochę oliwy do smażenia 4. przyprawy (sól, może być jakaś resztka przyprawy do mięs, pieprz, dużo oregano, bazylii) - ok. 1 zł 5. jakiś sos do spagetti z torebki (tani może być, np. Amino za 1,29 zł) Podsmażamy mielone mięso (15 minut), dodajemy pomidory, dodajemy przyprawy, duzimy ok. 10-15 minut, na końcu dodajemy sos (wg przpisu na torebce) i mamy sos do 4 dużych obiadów lub 6 mniejszych (mniej sosu do makaronu). Czyli sam sos na 6 obiadów kosztuje jakieś 15,28 (za jeden kosztuje w przybliżeniu 2,54 zł Makaron 0,5 kg starcza na jakieś 3 duże obiady, więc na 6 potrzeba 2 paczek (ceny od 2 zł do ...., ja kupuję za ok. 4 zł AARIGHI). dodaję ser żółty (ale przecież tego nie trzeba tak koniecznie). A z makaronem w miare dobrym 6 porcji obiadowych to koszt 21,99, czyli na jeden duży dobry obiad 3,67. Do tego szybko sie robi (o ile pomidorki w puszczce). I smaczne. Odpowiedz Link
kct.kct Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 10.08.09, 13:31 Pasztet z cukini brzmi pysznie! A ta soczewica ma byc zmielona czy po prostu dodaje sie te nasiona? I czy trzeba je najpierw ugotowac, bo wydaje mi sie, ze beda twarde w porownaniu ze zmielona cukinia. A spaghetti nie lubie Zmusze sie, jak trzeba, ale naprawde nie przepadam. Wole sos serowy z makaronem. Odpowiedz Link
martha666 Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 10.08.09, 14:59 soczewica gotowana. ja używam czerwonej gotuję ok. 10 minut. a pasztet niech się całkowicie wystudzi w blaszce. proporcje na pasztem można zmieniać. można też dodać inne warzywa jak lubisz np. selera - osobiście nie próbowałam ale koleżanka robiła i mówiła że dobre. Odpowiedz Link
agattka_84 Załamka! 10.08.09, 15:04 forum.gazeta.pl/forum/w,20012,98160984,98526119,Re_zupa_pasztet.html Podziwiam autorkę wątku za dobre nastawienia pomimo patowej sytuacji. I zrozumieć nie mogę matki-egoistki, która miesięcznie puszcza z dymem 400 zł, "bo nie może rzucić palenia", podczas gdy córka musi kombinować, jak przeżyć za 200 zł. Ręce opadają. Odpowiedz Link
ikame paląca Mama 17.08.09, 14:32 moja Mama też pali nałogowo, więc znam bolączki rodziny nałogowca.. 400 zł na papierosy to strasznie dużo, czy to znaczy, że wypala 2 paczki dziennie? czy pali bardzo drogie papierosy? Jeśli absolutnie nie możesz namówić mamy do rzucenia / albo choć ograniczenia palenia, to namów ja do robienia papierosów samodzielnie. Maszynka+tytoń+ gilzy są znacznie tańsze od papierosów fabrycznych. No i można mieć nadzieję, że tyton w torebkach jest mniej nafaszerowany chemią niż w papierosach paczkowanych. Odpowiedz Link
svea1 Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 12.08.09, 13:15 Kct.kct, wysłałam Ci maila na pocztę gazetową, odbierz proszę Odpowiedz Link
x.armide Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 17.08.09, 18:46 nie potepiajcie mnie ale czy nie moze kupowac tych papierosow u 'ruskich' ? Odpowiedz Link
dorota20w Re: Jak przezyc 3 tygodnie za 200 zl? 17.08.09, 23:22 podrzucam kilka swoich pomysłów smakuje.blox.pl/2009/07/Surowka-z-czerwonej-kapusty-z-rodzynkami.html smakuje.blox.pl/2009/07/Surowka-z-surowych-buraczkow.html smakuje.blox.pl/2009/07/Rozowa-zupa-korzenna.html smakuje.blox.pl/2009/07/wpis.html smakuje.blox.pl/2009/08/Zapiekana-marchewka.html smakuje.blox.pl/2009/08/Surowki-z-natka-pietruszki-w-roli-glownej.html Odpowiedz Link