Dodaj do ulubionych

Zaproszenie do rozmowy

05.05.12, 17:18
Moi drodzy,

kiedyś tutaj rozmawialiśmy na tematy mało popularne, bo niezbyt filozoficzne.
Na innym forum powstał wątek i się rozrósł, ale też nie bardzo tam pasuje.
Przeniosłam go na DDD, które obecnie leży odłogiem i można tam pisać bez problemu: forum jest otwarte i jedyne czego tam nie wolno, to być nieuprzejmym.

Wobec tego zapraszam w moje dawne miejsce. Rozmowa jaką proponuję jest o kiczu, twórczości i poczuciu estetycznym, czyli o życiu. Nie wymiękajcie smile
Obserwuj wątek
    • illmatar Zaproszenie do rozmowy 24.04.13, 11:37
      Od tamtego czasu forum zostało zamknięte.
      Bilety wstępu rozdaję hojną ręką, wystarczy zapukać.
      Tematy całkiem dowolne, bywa, że się bawimy, bywa, że spieramy, obowiązuje grzeczność, co chyba nie jest zbyt dużym wymaganiem...? Julku, zapraszam.
      Zapraszam w ogóle tutejszych bywalców.
      • scand Re: Zaproszenie do rozmowy 24.04.13, 12:02
        Ja podałem tam ostatnio jeden wątek, ale nikt nie spróbował nawet skomentować... więc rzeczywiście to forum jest już z grubsza uśpione, trochę zresztą jak i to tu.
        Czyżby wraz z postępami kapitalizmu ludzie tracili ochotę na myślenie i pisanie ? wink
        • kicho_nor Re: Zaproszenie do rozmowy 24.04.13, 19:10
          Dlaczego ta zupa jest dobra?
          Dlatego jest dobra bo jest dobra.

Skoro tu namawiają do pisania no to mają moje napisanie
          i nie o zupie ale prawie

ale jeszcze o zupie: Z zupą jest tak: albo jest smaczna albo taka sobie albo smakuje jakby
          była gotowana na ścierce.

Skoro nie wiadomo dlaczego zupa jest smaczna, to również nie wiadomo
          dlaczego piękno jest piękne a kicz jest kiczowaty.

Teraz robi się cieplej i dziewczyny zaczynają pokazywać więcej.
          I jest tak, jedne słusznie! mogą pokazywać więcej ale inne też pokazują więcej
          ale słuszności do pokazywania nie mają.

Ja będąc estetą od konsumpcji damskiego pokazywania jednocześnie jestem zażenowany
          jak widzę panią w krótkiej spódniczce z obfitymi nogami.
          Nie, żebym miał coś ogólnie przeciw obfitości, nie.

Więc jest tak:
          Są rzeczy piękne i zwyczajne takie sobie oraz przedobrzone „pięknie” czyli kiczowate.

Porozmawiajmy dalej o kobietach w sensie piękna zewnętrznego
          (o pięknie duchowo wewnętrznym kobiet może ktoś innym razem)
          Jako że nie przepadam za zbytnią. elegancją w ubiorze powiem, że bywają kobiety ubierające się dziwnie ale wszystko zdąża do tego nieuchwytnego piękna.
          Bywa przeciwnie, co zestaw to katastrofa.

• witekjs Re: Zaproszenie do rozmowy 25.04.13, 09:53
            Nie ma najpiękniejszej kobiety na świecie.

www.joemonster.org/art/13247/Najpiekniejsza_kobieta_na_swiecie
            • illmatar Cyborg, symetria 01.05.13, 12:14
              Chyba zazdroszczę.
          • illmatar Re: Zaproszenie do rozmowy 25.04.13, 11:40
            Zupełnie to samo można powiedzieć o każdym, nawet osobniku płci dominującej według własnego rozeznania. Hormony wiele mogą.

A przy okazji: forum zamknięte nie każdemu odpowiada. Tobie nie musi. A ma i tę zaletę, że nie musi się nikomu robić przykrości, tak jak to robią fora do czytania dla wszystkich, a do polemizowania tylko dla swoich. Takie wspaniałe tablice do opluwania.
            • kicho_nor Re: Zaproszenie do rozmowy 25.04.13, 21:13
              Herbert, czyli poezja zwisająca z poręczy mostu

Albo
              poezja Herberta jak spacer po opuszczonym mieście.
              W mieście w którym dzwon tam na katedrze czasem sam zadzwoni
              robiąc po tym jeszcze większą ciszę

Czy Munk też był poetą?
            • witekjs Re: Zaproszenie do rozmowy 30.04.13, 12:46
              illmatar napisała:

/.../
              > A przy okazji: forum zamknięte nie każdemu odpowiada. Tobie nie musi. A ma i tę
              > zaletę, że nie musi się nikomu robić przykrości, tak jak to robią fora
              > do czytania dla wszystkich, a do polemizowania tylko dla swoich. Takie wspaniał
              > e tablice do opluwania.
              >
              Dzień dobry Illmatar.
              Już dość długo rozmawiamy w różnych Forach, ale chyba dopiero teraz spotykamy się z takim afrontem w jednym z nich.
              Grupa "swoich" epatuje wszystkich, swoimi opowieściami o kłótniach w innych miejscach. z nieznanymi nam forumowiczami.
              Nigdy przedtem nie spotkałem się, z tak nieprzyzwoitym zachowaniem, w odwiedzanych forach.
              Takie postawy, praktycznie likwidują możliwość prowadzenia rozmów, również w przyszłości...

Pozdrawiam serdecznie. Witek
              • kicho_nor Re: Zaproszenie do rozmowy 30.04.13, 13:27
                Witku
                To wszystko z nudów
                Albo formuła się wyczerpała
                Albo coś wisi w powietrzu
                Albo sposób na frustracje i sposób na odreagowanie.

Pokręcona sytuacja w polityce w ekonomi, niepewność jutra.
                Tylko wyjść i w mordę komuś przyłożyć. Nie winien źle popatrzył.
                • witekjs Re: Zaproszenie do rozmowy 30.04.13, 13:38
                  To bardzo ładne, że próbujesz tłumaczyć ich zachowanie.
                  Dobrze jednak wiesz, że dla kilkorga "tuzów" tamtego Forum, jest to kompromitujące.

Pozdrawiam. Witek
                  • blondynka.2801 Re: Zaproszenie do rozmowy 30.04.13, 18:55
                    witekjs napisał:
                    Dobrze jednak wiesz, że dla kilkorga "tuzów" tamtego Forum, jest to kompromitujące.

Nie tylko to jest kompromitujące, Witku, uwierz mi, niestety, nie tylko to.
                    Ale cieszę się, że ktoś to dostrzegł.
                    Pozdrawiam.
                    • illmatar Re: Zaproszenie do rozmowy 01.05.13, 11:52
                      Obawiam się, że dostrzeżenie kompromitujących zachowań i także tego co się kryje pod powierzchnią musi spowodować wrogość ze strony skompromitowanych.

Pozostaje odwieczny problem: wyciągamy przy wszystkich konsekwencje, czy wybieramy ciepełko? Ciepełko zazwyczaj przeważa. Na oko w 90%.
                      • blondynka.2801 Re: Zaproszenie do rozmowy 01.05.13, 12:29
                        illmatar napisała:
                        Obawiam się, że dostrzeżenie kompromitujących zachowań i także tego co się kryje pod powierzchnią musi spowodować wrogość ze strony skompromitowanych
                        .

Prawda.
                        Wtedy deklarowane głośno, bezkompromisowo i kwieciście zasady idą na bok i następuje zwieranie szyków. Bo podobno - i Herkules dupa, kiedy ludzi kupa. Tyle, że nie zawsze.
                        A zasady albo się ma, albo nie. I to nie działa wybiórczo.
                        Manipulacja natomiast, jak kłamstwo, ma krótkie nogi.
                        Pozdrawiam, Illmatar.
                        • witekjs Re: Zaproszenie do rozmowy 02.05.13, 18:25
                          Dzień dobry Blondynko smile

Przypomniała mi się teraz, nasza interesująca rozmowa, w ciekawym wątku Hardego, "Skrajności - emocje czy charakter?" ...

Pozdrawiam serdecznie. Witek }:-})=

https://forum.gazeta.pl/forum/w,92813,140005359,140146924,Re_Skrajnosci_emocje_czy_charakter_.html

forum.gazeta.pl/forum/w,92813,140005359,140146924,Re_Skrajnosci_emocje_czy_charakter_.html

forum.gazeta.pl/forum/w,92813,140005359,140161798,Re_Skrajnosci_emocje_czy_charakter_.html

forum.gazeta.pl/forum/w,92813,140005359,140097513,Re_Linki.html

forum.gazeta.pl/forum/w,92813,140005359,140158108,Re_Skrajnosci_emocje_czy_charakter_.html
                          • blondynka.2801 Re: Zaproszenie do rozmowy 02.05.13, 20:17
                            witekjs napisał:
                            Dzień dobry Blondynko smile
                            Przypomniała mi się teraz, nasza interesująca rozmowa, w ciekawym wątku Hardego
                            "Skrajności - emocje czy charakter?" ...

Bardzo słusznie Ci się przypomniała. smile
                            Bo ona - z mojej strony - była na temat, ale nie tylko.
                            Jeszcze raz pozdrawiam. smile
        • illmatar Re: Zaproszenie do rozmowy 01.05.13, 12:07
          scand napisał:

> Ja podałem tam ostatnio jeden wątek, ale nikt nie spróbował nawet skomentować..

To jest częste zjawisko. Na wielu forach widać wątki jednowpisowe. Myślę, że trzeba trafić tematem we właściwy moment historyczny, mówiąc żartobliwie.
          • witekjs Re: Zaproszenie do rozmowy 02.05.13, 17:44
            Dzień dobry Illmatar smile

Nie wiedziałem, że masz w sobie, aż tak silną moc oddziaływania.
            "Zapraszasz do rozmowy" i wywołujesz zmasowany nalot przyjaciół.
            Pełnych życzliwości, przy tym świetnych, obiektywnych obserwatorów, o psychologicznym spojrzeniu na nas, naszych rodaków i nasz kraj.
            To zawsze tak przyjemnie, kiedy przyjeżdżają goście, i to tacy, do których głęboko pasuje powiedzenie "przyszedł na chwilę, a widzi na milę".
            Dzięki tak wyrażanym obserwacjom, można się wiele dowiedzieć i to bynajmniej nie o nas...

Pozdrawiam Cię Illmatar serdecznie. Witek
            • illmatar Re: Zaproszenie do rozmowy 02.05.13, 19:48
              Mam nadzieję, że nasi mili goście przeczytają ze zrozumieniem to co tu napisałeś, chociaż mogą tego nie wziąć do siebie, jak podejrzewam.
              • witekjs Re: Zaproszenie do rozmowy 02.05.13, 20:07
                illmatar napisała:

> Mam nadzieję, że nasi mili goście przeczytają ze zrozumieniem to co tu napisałe
                > ś, chociaż mogą tego nie wziąć do siebie, jak podejrzewam.
                >
                >
                Też tak myślę, chociaż dla ułatwienia zawarłem w swoim poście, pełne wrodzonej skromności, ich autoprezentacje.
            • blondynka.2801 Re: Zaproszenie do rozmowy 02.05.13, 20:13
              witekjs napisał:
              Pełnych życzliwości, przy tym świetnych, obiektywnych obserwatorów, o psychologicznym spojrzeniu na nas, naszych rodaków i nasz kraj. To zawsze tak przyjemnie, kiedy przyjeżdżają goście, i to tacy, do których głęboko pasuje powiedzenie "przyszedł na chwilę, a widzi na milę".Dzięki tak wyrażanym obserwacjom, można się wiele dowiedzieć i to bynajmniej nie o nas...

Przepraszam, bo to post nie do mnie, ale najprościej ujmując, Witku i w związku ze związkiem, sprawa wyglada tak - wart Pac pałaca, a pałac Paca. Szkoda tylko, że się rozpełza.
              Mogę tu przywołać pewien w całości baaaardzo ciekawy wątek, jak zechcesz, zajrzyj:
              Link

Podstawowym warunkiem zrozumienia jest wszak chęć zrozumienia, a obrona - i z jednej i z drugiej strony - szanców, względnie wspólna zabawa innymi (naiwniakami?!?), temu nie sprzyja.
              Pozdrawiam. smile
              • kicho_nor Re: Zaproszenie do rozmowy 02.05.13, 20:15
                Nie wymiękajcie się,
                napisała Illmatar no początku wątku

Miało być o kiczu i o estetycznej estetyce a jest o zdewiantowanych forach

Ja dodam:
                Nie omijajcie się i trzymajcie wytyczonych albowiem estetyka kiczu, aczkolwiek
                może razić na atolu z palmami w czasie zachodzącego słońca na morzach południa,
                ale ta orzeźwiająca wieczorna bryza wraz z widokiem na gołą tybylkę zrekompensuje
                chwilowe estetyczne rozchwiania i piękno ponad kiczem znów być będzie

• witekjs Re: Zaproszenie do rozmowy 02.05.13, 20:46
                  Dzień dobry Kichonorze smile

O kiczu nie mało już nagadałem i naczytałem się tutaj, dzięki czemu w naszej Biblioteczce powstały ciekawe zbiory, do których czasami zaglądam.
                  Kiczowate bywają, z czym się pewnie zgodzisz, "wielce wyszukane dywagacje"- słowo specjalnie użyte wink

Pozdrawiam. Witek

forum.gazeta.pl/forum/w,20070,67269585,67424748,__Kicz_Kitsch.html
                  forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,121847118,_Czym_jest_a_czym_nie_jest_Kicz_Kitsch.html
                  forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,121850703,_Kicz_Kitsch_1050_1.html

obcyjezykpolski.strefa.pl/?md=archive&id=132
                  • kicho_nor Re: Zaproszenie do rozmowy 02.05.13, 22:10
                    Witek napisał:
                    Kiczowate bywają, z czym się pewnie zgodzisz, "wielce wyszukane dywagacje"

Bingo! Witku
                    Sam dobrze wiesz, by uniknąć posądzenia o kiczowate pisanie lepiej wklejać
                    tylko linki

pozdrawiam: Kichonor
                    • witekjs Re: Zaproszenie do rozmowy 02.05.13, 22:31
                      kicho_nor napisał:

> Witek napisał:
                      > Kiczowate bywają, z czym się pewnie zgodzisz, "wielce wyszukane dywagacje"
                      >
                      > Bingo! Witku
                      > Sam dobrze wiesz, by uniknąć posądzenia o kiczowate pisanie lepiej wklejać
                      > tylko linki
                      >
                      > pozdrawiam: Kichonor

No i doczekałem się, przyjazną "tionku aluzju poniał" wink
                      Staram się jednak, jak najwięcej rozmawiać, a jednak masz rację, że czasami moje linki mogą być za częste...

Pozdrawiam. Witek
    • samanta5 Re: Zaproszenie do rozmowy 01.05.13, 10:38
      Dlaczego nie możemy rozmawiać tutaj?
      Na tym forum nie zaobserwowałam ataków czy nieprzyjemnych komentarzy skierowanych do uczestników.
      • illmatar Skoro pytasz 01.05.13, 12:03
        Samanto, możemy rozmawiać wszędzie. Ale to, że nie zauważyłaś świadczy tylko o tym, że nie zauważyłaś.

Kawiarenka ma określoną tematykę, nie każda rzecz tu pasuje. Na przykład ocenianie innych osób można by ewentualnie zaakceptować na forum Psychologia, a i to w celach czysto poznawczych, a nie dla przywalenia. Rzadko się w Kawiarence pojawiają ataki personalne, ale jednak. Ale sądzę, że Witek pisze o innych forach niż tutejsze, gdzie mimo wszystko panuje spory spokój.

Swoją drogą to dziwne, że ludzie tworzą tyle forów, po jaką cholerę? Jedno, a dobre by wystarczyło.

DDD już dawno chciałam zamknąć, ale jest pewien dorobek i bywalcy przy takiej sugestii aktywizują się i bronią tej barykady wink
        • samanta5 Re: Skoro pytasz 01.05.13, 18:38
          Dziękuję za wyjaśnienie.
          Myślę, że każdy tworzy soje forum po to, by zawłaszczyć sobie kawałek przestrzeni i na niej sprawować wirtualne rządy. Odwiedzam różne fora i dostrzegam dewiacje. Przepraszam za ocenę, nie mogłam się powstrzymać
          • illmatar Re: Skoro pytasz 02.05.13, 19:55
            Nie widzę niczego złego w ocenianiu. Instytucja recenzenta ma długą tradycję i jest zacna, pod pewnymi warunkami. Ma też prawo być mordercza, jak słynna recenzja Słonimskiego ze sztuki pt. "Ćwiartka papieru":
            - To nie ćwiartka, to cała rolka.

Możemy oceniać każdą rzecz, sprawę i osobę, które zaistniały w przestrzeni publicznej. Tylko trzeba zadbać o formę.
            • oldpiernik rozproszenie 15.05.13, 09:42
              Nie zgłębiłem tematów, o których traktują poprzednie wpisy w tym wątku.
              Nie wiem także, jakie zdarzenia i na których forach dały impuls do ich powstania.
              Własne forum oddałem komuś, kto aktywnie się na nim udzielał i nie zamierzam monitorować jego zawartości.

Ubolewam jednak nad rozproszeniem interesujących tematów i rozmówców.
              Może wprowadzić w kawiarence osobny wątek - przypięty - w którym bywalcy będą polecać tematy rozwijane gdzie indziej, a godne uwagi?
              Ogródek na zewnątrz... wink
              • witekjs Re: rozproszenie 15.05.13, 10:52
                oldpiernik napisał:

> Nie zgłębiłem tematów, o których traktują poprzednie wpisy w tym wątku.
                > Nie wiem także, jakie zdarzenia i na których forach dały impuls do ich powstani
                > a.
                > Własne forum oddałem komuś, kto aktywnie się na nim udzielał i nie zamierzam mo
                > nitorować jego zawartości.
                >
                > Ubolewam jednak nad rozproszeniem interesujących tematów i rozmówców.
                > Może wprowadzić w kawiarence osobny wątek - przypięty - w którym bywalcy będą p
                > olecać tematy rozwijane gdzie indziej, a godne uwagi?
                > Ogródek na zewnątrz... wink
                >
                >
                Rozproszenie - ogródek na zewnątrz

Myślę, że to dobry pomysł. Ważna będzie, również opinia Scanda i Illmatar oraz innych bywalców.
                Spotykamy się w różnych Forach z interesującymi ludźmi, którzy czasami trafiają również do Kawiarenki /Kichonor/.
                Myślę, że gdyby powstał nasz "Ogródek na zewnątrz - rozproszenie", łatwiej byłoby nam pisać w tamtych miejscach, do zaprzyjaźnionych osób o Naszej Kawiarence.
                Ciągle mam nadzieję, że jest szansa na Jej odrodzenie, w czym z pewnością pomoże Twój powrót do nas.
                Oczywiście stale liczymy na to, że twórczyni Kawiarenki - Kamfora będzie miała możliwość bycia z nami również.

Pozdrawiam. Witek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka