abmiros 31.03.13, 03:19 Ateizm = poglad odrzucajacy wiare w Boga. To jest definicja ze Slownika Jezyka Polskiego. Ja ja dalej modyfikuje. Moj ateizm to jest poglad odrzucajacy wiare w czlekoksztaltnego Boga. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jul.s Re: Ateizm. 31.03.13, 14:48 "....> Ateizm = poglad odrzucajacy wiare w Boga...." Uważam że jest różnica. Ateizm to pogląd odrzucajacy istnienie Boga. Wielu ludzi wierzy w Boga, to jest fakt, trudno to odrzucać. Ateista odrzuca istnienie Boga, niekoniecznie "odrzuca" ludzi wierzących w Boga. Ateista rozumie ze człowiek może wierzyć ale i ma nadzieję że po odrzuceniu niedouczenia i aspektów socjologicznych /społecznych / zarzuci tę błędną ocenę otaczającego go swiata. Ateiscie, wierzący nie przeszkadza i może liczyć na jego akceptację do momentu gdy religia - wierzący nie ogranicza jego przestrzeni życiowej. Pozdrawiam Julek Odpowiedz Link
jul.s Re: Ateizm. 31.03.13, 15:27 "......Moj ateizm to jest poglad odrzucajacy wiare w czlekoksztaltnego Boga......" Czyli co ? Panteizm ? Deizm ? Julek Odpowiedz Link
abmiros Re: Ateizm. 01.04.13, 07:08 Wg Slownika Jezyka Polskiego: "teizm - poglad filozoficzno-religijny uznajacy istnienie poza i ponad przyroda jedynego osobowego Boga bedacego stworca swiata i rzadzacego nim". "ateizm - poglad odrzucajacy wiare w Boga, zaprzeczajacy istnieniu Boga (a. bostw)" "deizm - kierunek filozoficzno-teologiczny (takze stanowisko swiatopogladowe) powstaly w okresie Oswiecenia, uznajacy Boga za stworce i prawodawce, ale odrzucajacy jego bezposrednie kierownictwo swiatem, wiare w cuda i objawienie". "panteizm - poglad religijno-filozoficzny utozsamiajacy boga z przyroda, przeciwstawny teizmowi". ------------------------------------------------ Powiedzeniem: "......Moj ateizm to jest poglad odrzucajacy wiare w czlekoksztaltnego Boga...." charakteryzuje moje stanowisko do rzymskokatolicyzmu, ktory swoj poglad religijno-filozoficzny bierze z Pisma Swietego Starego i Nowego Testamentu, czyli z przednaukowego okresu poszukiwania prawdy przez czlowieka. Odpowiedz Link
kicho_nor Re: Ateizm. 01.04.13, 23:33 Uzgodnijmy Abmirosie Odrzucasz Boga w kształcie człekokształtnym Tu pytanie - czy na tym „kształcie” Twój ateizm się kończy, - czy masz inne - kształty- nie obłożone Twoim ateizmem? Odpowiedz Link
abmiros Re: Ateizm. 03.04.13, 05:11 Mam gleboko ugruntowane przekonanie, ze nic nie wiem na temat boga. Nie wiem co, z realnego wszechswiata mozna tak nazwac. na co wskazac i powiedziec to jest bog, Sadze ze nic. Proby grzebania sie w tym temacie sa o tyle niebezpieczne, ze nasza ludzka natura zgodnie z prawami ktore nia rzadza, spycha nas na sciezke myslenia o bogu jako o postaci czlekoksztaltnej, i wtedy definiuje to slowo stosownie do religii ktora je wypracowala, i obdarza ten obiekt najwyzszymi mozliwosciami jakie zdola wygrzebac w swojej wyobraznii. Dla przykladu biore ze slownika: Bog, w religiach monoteistycznych istota nadprzyrodzona, najwyzsza, stworzyciel swiata Odpowiedz Link
kicho_nor Re: Ateizm. 07.04.13, 13:00 Abmirosie By niewierzenie było mocne w swej mierze Należy codziennie odmawiać paciorek Zaczynający się od: NIE WIERZĘ- Odpowiedz Link
abmiros Re: Ateizm. 08.04.13, 05:12 Kicho_nor, cenie rady z serca plynace, wiec skorzystam. Czy bedzie dobrze w postaci formuly : "Boze, oswiec mnie, o kim mowa, kiedy mowa o Tobie"?. Odpowiedz Link