Dodaj do ulubionych

miejsce na ziemi

29.07.04, 17:21
osiasc by sie gdzies chcialo
najlepiej w wielkiej metropolii
albo nad oceanem.............. zakochalam sie w jego szumie

a tu blakaj sie czleku, blakaj.. bo tak trzeba

sentymentalnie, bo nie lubie sie pakowac...

Obserwuj wątek
    • malvvina Re: miejsce na ziemi 29.07.04, 17:25
      a ja myslalam ze osiadlas juz ...
      • roseanne Re: miejsce na ziemi 29.07.04, 17:28
        za latwo by to bylo............
    • mariposa Re: miejsce na ziemi 29.07.04, 18:02
      przeprowadz sie do Vancouver, tam i metropolia i ocean i podobno slicznie!

a pakowanie sie mnie przeraza. nie lubie sie niczego pozbywac. tyle sie przy
      tym dawno zapomnianych wspomnien odgrzebuje...

a daleko musisz sie przeprowadzic?
    • kamfora cygańskie dusze...:-) 29.07.04, 19:04
      Będąc dzieckiem słuchałam z wypiekami na twarzy opowieści o wędrujących taborach.
      Cyganie - symbol "wolności od"...smile
      Kilka lat temu w pobliżu miejsca, gdzie niegdyś przyjeżdżały "wozy kolorowe"
      zobaczyłam inny "tabor". Kilkanaście luksusowych samochodów zaparkowanych
      na polance pod lasem, i wielkie ognisko, a wokół niego ONI.
      Dzieci wszechświata, które za swoje miejsce obrały Ziemię smile))

Przy przeprowadzce najważniejsze jest: kolejno odlicz - żeby się nikt nie zgubił.
      A rzeczy...najważniejsza oczywiście karta kredytowa wink
      • roseanne Re: cygańskie dusze...:-) 29.07.04, 19:17
        kamfora napisała:

> Przy przeprowadzce najważniejsze jest: kolejno odlicz - żeby się nikt nie
        zgubi
        > ł.
        > A rzeczy...najważniejsza oczywiście karta kredytowa wink
        oczywiscie smile

i paszporty
        • malvvina Re: cygańskie dusze...:-) 29.07.04, 19:28
          o ranyyy, kraj zmieniacie ???
          • roseanne Re: cygańskie dusze...:-) 29.07.04, 19:44
            ano..........
            • malvvina Re: cygańskie dusze...:-) 29.07.04, 20:18
              oj bidulko, znow sie trzeba bedzie przystosowac ...
              mam nadzieje ze to nie ten sasiedni
              zarcie beznadziejne opieka zdrowotna okropna fryzjerzy jak z Dallas i harowka
              nieziemska...
              • roseanne Re: cygańskie dusze...:-) 29.07.04, 20:41
                ales mnie pocieszyla

nie wiem , jacy sa fryzjerzy w Dallas tongue_out
    • scand Re: miejsce na ziemi 30.07.04, 09:31
      Osiąść w metropolii - sprzeczność sama w sobie ...
      • empeka Iiiii... 30.07.04, 11:44
        Nie mniejsza niż czerwona bielizna wink
    • maly.ksiaze Naszym miejscem jest Ziemia. (n/t) 31.07.04, 04:42
      • przyjaciolka1 Re: Naszym miejscem jest Ziemia. (n/t) 07.10.04, 17:30
        Ja juz dwa razy zmienilam kraj.Z Polski do Niemiec ( 9 lat ) i teraz od 7 lat w
        Hiszpanii.I tu jest moje miejsce na Ziemi. Ale to tylko miejsce.Wszedzie
        bylabym ta sama.
        • ord Re: Naszym miejscem jest Ziemia. (n/t) 11.10.04, 20:02
          Hiszpania. eh? Ciekawe rozwiazanie po Niemczech... jakos dziwnie siedzi mi w
          glowie ze to pod prad, ale ja juz stary jestem i mysle kategoriami sprzed
          dekad. Mnie tez niezle rzucalo po swiecie - juz czwarta strefa jezykowa. Nie
          sadze ze to koniec, aczkolwiek na razie dobrze mi. Czy sila przyzwiczajenia
          moze plus wiek jest silniejsze od ciekawosci nieznanego? Hmmm... chyba w tym
          kontekscie starosc jest hamulcem postepu, jako ze ciekawosci rodzi progres...
          smutno mi sie zrobilo wink
          • przyjaciolka1 Re: Naszym miejscem jest Ziemia. (n/t) 11.10.04, 23:23
            ord,to wszystko zalezy od punktu widzenia smileDla nas bylo jak najbardziej z
            pradem.Stary ? Ja mam 44 lata i nie dosc,ze nie czuje sie stara to mam
            swiadomosc,ze za dziesiec lat bede sie czula tak samo jak teraz i jak dziesiec
            lat temu - tyle ze madrosci zyciowej przybylo , a za dziesiec lat bedzie jej
            jeszcze wiecej.
            Czwarta strefa jezykowa ! Toz to bagaz doswiadczen,ktore moga tylko procentowac.
            Czlowieku,jaka starosc ??? Dojrzalosc !
            • ord Re: Naszym miejscem jest Ziemia. (n/t) 12.10.04, 02:14
              Pewnie ze tak; mam 45 i czuje ze jeszcze duzo mam przed soba, aczkolwiek gdzies
              obila mi sie o oczy krytyka takiej postawy. Podobno po czterdziestce, zwlaszcza
              mezczyzna, powinien byc maly, lysy i szczerbaty a sportowa sylwetka i dbanie o
              siebie jest zle widzialne a nawet bardzo marginalnie egzekwowane - podobno tak
              myslacych jest mniejszosc. Hmm... podobnie jak Ty; czuje sie mlodo i mam
              mnostwo planow na wiele, wiele lat, aczkolwiek jutro rano, wkladajac ubranie,
              bede sie zastanawial, czy nie powinienem zalozyc podartych, brudnych gaci...
              cholera... bedzie problem... nie mam takich wink)
              • ord PS 12.10.04, 03:39
                A tak o miejscu na ziemi to mysle po cichu o powrocie kiedystam do Wloch.
                • przyjaciolka1 Re: PS 12.10.04, 08:52
                  We Wloszech jeszcze nigdy nie bylam.Ciekawa jestem dlaczego akurat tam ? A
                  gdzie jestes teraz ?
                  • ord Re: PS 14.10.04, 02:30
                    Mieszkalem przez poltora roku pod Rzymem nad samym Morzem Srodziemnym - z
                    jednego balkonu widok na przepiekna plaze i samo morze, z drugiego sliczny
                    krajobraz okolicy... moze dlatego taki sentyment? Poza tym bardzo odpowiadali
                    mi ludzie i styl zycia, nie mowiac o klimacie, ktory jest bajerancki. Pozniej
                    przenioslem sie do Montrealu (osiem lat) a teraz siedze w Toronto... juz minelo
                    osiem a wiec czas na zmiane wink
                    • przyjaciolka1 Re: PS 14.10.04, 08:26
                      Nad samym morzem Srodziemnym ? Widok na plaze i morze ? No to rozumiem,ze masz
                      sentyment smile Ja na plaze i morze ( tyz Srodziemne smilepatrze codziennie.Przed
                      chwila wzeszlo slonce.Z morza wyjzalo.To moje codzienne powitanie dnia -
                      patrzec jak sie niesmialo wychyla.Ten sam widok za kazdym razem ( niby )a
                      jeszcze mi sie nie znudzil.Klimat nie gorszy jak we Wloszech....moze Hiszpania
                      dla odmiany ? smile
                      Znasz wielu Polakow w Toronto ? Mam tam znajomych jeszcze z czasow
                      szkolnych.Dwie pary malzenskie.Obydwie z dwoma synami.Oni sami poznali sie
                      dopiero w Toronto.Kiedy zaczeli wymieniac znajomych z Polski ( jedni i drudzy z
                      Katowic )okazalo sie , ze sie znamy wszyscy.Swiat jest maly.
                      • ord Re: PS 14.10.04, 22:04
                        Hiszpania? Juz nie mialbym juz sil na nauke kolejnego jezyka wink ale to prawie
                        po sasiedzku.

Niestety, znam bardzo malo Polakow w Toronto, alczkolwiek sa tu dzielnice, o
                        ktorych sie mowi ze rzucisz kamieniem i trafisz ktoregos. Jakos tak dziwnie sie
                        zlozylo, ale oboje z zona mamy prace, ktore sa zwiazane ze srodowiskami, gdzie
                        rodakow jak na lekarstwo.

Z Katowic, eh? My jestesmy z Gliwic.
                        • przyjaciolka1 Re: PS 15.10.04, 00:05
                          Gliwice po sasiedzku z Katowicami,a Italia z España smile
                          • ord Re: PS 15.10.04, 17:56
                            ok - bede mial gdzie wyskoczyc pozyczyc szklanke cukru wink))
                            • przyjaciolka1 Re: PS 15.10.04, 19:20
                              ord napisał:

> ok - bede mial gdzie wyskoczyc pozyczyc szklanke cukru wink))

Nie ma sprawy,moze byc nawet kilo smile))
                              • ord Re: PS 15.10.04, 20:27
                                Hej - tak a propos Hiszpanii; bawisz sie w fotografike? Masz jakies zdjecia z
                                Twojego regionu?
                                • przyjaciolka1 Re: PS 16.10.04, 00:25
                                  Nie dalej jak dzis rano robilam diashow zdjec z wtorkowej wycieczki do
                                  Valencji.Muzeum nauki i oceanografic.smile
                                  Zdjec z tarasu mam dziesiatki ( plaza,morze,widok na miasto,wschody slonca )
                                  • jul.s Re: PS 16.10.04, 12:04
                                    ......Valencja ..to /dla mnie/ przede wszystkim Calatrava....
                                    ....byłem porażony gdy w nocy zobaczyłem w sztucznym świetle genialne obiekty
                                    tego sławnego architekta który jest ściśle związany z Valencją i jego
                                    najciekawsze realizacje są właśnie tam ..
                                    ....napisz coś o tym ....
                                    • przyjaciolka1 Re: PS 16.10.04, 16:52
                                      Musze Cie rozczarowac,ale nie znam Calatravy ( szczerze mowiac nawet nie
                                      slyszalam tego nazwiska ) - byc moze jednak jest tworca "Miasteczka nauki i
                                      sztuki" gdzie znajduje sie muzeum i oceanografic.Budowle sa rzeczywiscie
                                      zapierajace dech,ale nie wiem jak nazywa sie ich architekt.Interesowalo mnie
                                      tylko to co w srodku smileMasz na mysli biale,wielkie,azurowe obiekty ?
                                      Podaj swoj email to posle Ci pare zdjec.
                                      • jul.s Re: PS-Valencja 18.10.04, 10:58
                                        .....ten zaspół trzech obiektów nazywa się "Ciudad de las Artes y las Ciencias"
                                        ...i pewnie mówimy o "tym" samym - o usytuowanym na dnie byłej rzeki Turii
                                        która kiedyś płyneła przez centrum miasta - cudnym miejscu w którym
                                        zostało "skoncentrowane" tyle pięknej nowoczesnej architektury ze aż boli
                                        - to właśnie dla mnie jest najpiękniejsze miejsce na ziemi - podziwiam
                                        mieszkańców nie takiej potężnej znowu Valencji
                                        ....czekam na zdjęcia -ciekawe co Ty odkryłaś? - aspi@czajen.pl
                                        ....pozdrawiam .....
                                        • przyjaciolka1 Re: PS-Valencja 18.10.04, 16:32
                                          jul.s napisał:

> .....ten zaspół trzech obiektów nazywa się "Ciudad de las Artes y las
                                          Ciencias" - miasto sztuk i nauk - w doslownym tlumaczeniu smile Czyli mowimy o
                                          tym samym.Naokolo rozwijajacy sie jeszcze po czesci piekny park.
                                          Zdjecia w drodze.

• ord Re: PS-Valencja 19.10.04, 16:27
                                            A moze podzielisz sie ze wszystkimi tymi zdjeciami? Znasz ta strone;
                                            www.40plus.ca/ Ja ja prowadze i jest tam dzial "My w swiecie". Zapraszam
                                            wszystkich do zabawy.
                                            • przyjaciolka1 Re: PS-Valencja 19.10.04, 18:19
                                              ord napisał:

> A moze podzielisz sie ze wszystkimi tymi zdjeciami? Znasz ta strone;
                                              > www.40plus.ca/ Ja ja
                                              prowadze i jest tam dzial "My w swiecie". Zapraszam
                                              > wszystkich do zabawy.

Bardzo chetnie.
                                              • ord Re: PS-Valencja 19.10.04, 18:36
                                                Fajnie - ciesze sie. Przygotuj... no powiedzmy do trzydziestu zdjec w formacie
                                                640x480. Dolacz jakis opis i przeslij na moj adres. Bedzie to wygladalo jak na
                                                przyklad to (jezeli material bedzie dotyczyl calego regionu)
                                                www.40plus.ca/NaszSwiatGornySlask.htm lub tak (jezeli tylko miasta)
                                                www.40plus.ca/NaszSwiatAmsterdam.htm
                                                Nie mam ostatnio w ogole czasu, ale chce sie wziasc za ta strone powazniej i
                                                zrobic z tego cos w rodzaju albumu miejsc gdzie mieszkamy (my, znaczy
                                                internauci piszacy na GW).
                                                • przyjaciolka1 Re: PS-Valencja 19.10.04, 19:23
                                                  To juz mam maly problem.Moje zdjecia sa 900x1200 i nie za bardzo wiem jak je
                                                  zmniejszyc sad
                                                  Moze ktos sprobuje wytlumaczyc mi jak sie to robi ?
                                                  • ord Re: PS-Valencja 19.10.04, 19:59
                                                    Przyslij tak jak masz a ja juz to zmniejsze.
                                                  • przyjaciolka1 Re: PS-Valencja 19.10.04, 23:46
                                                    ord napisał:

> Przyslij tak jak masz a ja juz to zmniejsze.

Dzieki smile
                                                  • ord Re: PS-Valencja 13.11.04, 18:49
                                                    Na poczatek; www.40plus.ca/naszswiatvalencja.htm
                                                  • kamfora Re: PS-Valencja 14.11.04, 21:07
                                                    Piękne te zdjęcia.
                                                    Czy to Przyjaciółka1 jest Autorką?
                                                    Właściwie jak się mieszka w takiej okolicy to nie trzeba
                                                    jeździć nigdzie na wakacje - wakacje ma się w domu wink

A propos: Gdzie zniknęła nasza hiszpańska Forumowiczka?
                                                    Odezwij się, Przyjaciółko smile
                                                  • przyjaciolka1 Re: PS-Valencja 16.11.04, 01:42

>
                                                    > A propos: Gdzie zniknęła nasza hiszpańska Forumowiczka?
                                                    > Odezwij się, Przyjaciółko smile
                                                    >
                                                    Jestem,jestem.
                                                    Wakacje to nie zawsze tylko kwestia miejsca.Ja bym mogla nawet do
                                                    Katowic,byleby troche czasu miec dla siebie.Ale to rzeczywiscie fajnie mieszkac
                                                    tam,gdzie inni przyjezdzaja na urlop.smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka