Gość: turysta IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.10, 23:28 Witam! Mam pytanie odnośnie wyjazdu do Dubrownika z okolic Trogiru czy est sens jechać tam na jeden dzień??? Słyszalam ,że trasa jest bardzo kiepska ale nie wiem czy tylko nie pogłoski sa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hepik1 Re: Dubrovnik 21.04.10, 06:32 Jeśli to ma być ostatnia wizyta w CRO,to oczywiście warto. Jeśli nie-można odłożyć na rok następny. Jazda drogą nr 8,jadranką,wzdłuż wybrzeża zajmie ponad 5 h.W sezonie szybciej niż ze średnią 50km/h się nie da. Oczywiście można wysupłać kilkanaście złotych i skorzystać z autostrady i ominać zatłoczony Split,zakorkowany Omisz,Makarską , dojechać do jej końca w okolicach Ravcy i przez Ploce w kierunku Dubrovnika. W ten sposób jakąś godzinę,albo i ciut więcej, da sie zaoszczędzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Dubrovnik IP: 80.51.14.* 21.04.10, 14:19 To jasną rzeczą jest ,że wybiera się najbardziej optymalne rozwiąznie tutaj autostradę 1 h jazdy mniej przy takiej prędkości to jak 1 dzien jazdy .Ile km jest od Trogiru ? Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Dubrovnik 21.04.10, 14:29 A z 250,tak na oko. Z autostradą taki kłopot,że trzeba dojechać a potem zjechać do Plocze ,troche jak po placu budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Dubrovnik IP: *.tvkstella.pl 21.04.10, 16:09 ...tylko weź pod uwagę jeszcze i to, że podróż - nawet stradą - zajmie Ci jakieś 4 godziny w jedną stronę, i ze 4 z powrotem. Ile Ci zostaje na zwiedzanie? A weź też pod uwagę, że zwiedzanie w tamtejszym upale to nie spacerek; przejście po murach w środku lata w pełnym słońcu to wyczyn, po którym na niewiele rzeczy masz już siły... Dolicz jeszcze to, że parking znajdziesz o godzinę od starego miasta, i dojście do niego też da ci solidnie w kość... Chyba, że chodzi tylko o "zaliczenie" i postawienie stopy w Dubrovniku. Na mój rozum i jakie takie doświadczenie, chcą jako-tako Dubrovnik poznać i coś zobaczyć, należy zarezerwować sobie na to 2-3 dni: jeden na zwiedzanie miasta z murów, jeden na samo miasto plus jego historyczne perełki, muzea, katedrę itp, a jeden - na okolice: rzut oka na miasto z góry Srdj, wypad na Lokrum W okolicy Trogiru masz co zwiedzać, a jak planujesz też poznać Dubrovnik - odłóż to do kolejnego wyjazdu, albo podziel ten planowany teraz na dwa etapy. Będąc w okolicy Dubrovnika (w samym mieście raczej nie warto szukać mieszkania) z kolei uwzględnij też Ston, Mljet, Korculę, Budvę, Mostar nawet... I już masz tydzień zwiedzania lekko licząc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Dubrovnik IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.10, 08:01 Właśnie o to mi chodi Tom bardzo dokładnie wykładasz kawe na ławe i to mi się podoba.Dubrovnik może następnym razem...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Dubrovnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.10, 10:00 Tom faktycznie pisze sensownie. Chorwację udało nam się odwiedzić kilka razy a każdy wyjazd planowany był w inne miejsce i region kraju. Pierwszy raz odwiedziliśmy Dubrovnik na jeden dzień spędzając wówczas swój urlop w Orebiczu. Wyjechaliśmy dość wcześnie aby być w okolicach 8.00 rano w Dubrovniku i pomimo dośc rannej godziny po pierwsze już nie było gdzie zaparkować a po drugie jeden dzień to stanowczo za mało żeby zobaczyć choć 30% tego co to miasto może zaoferować. W końcu w 2008roku wybralismy się do Mlini koło Dubrovnika, wówczas udało nam się przyjechać lub przypłynąć do tego wspaniałego miasta 8 razy a i tak uważam że jeszcze nie wszystko udało nam się zwiedzić. Nie mniej jednak satysfakcjonujące jest to, że udało nam się wjechać na górę Sergiusza i zobaczyć Dubrovnik z góry przy zachodzącym Słońcu co obrazują zdjęcia picasaweb.google.pl/Norbiwo/Chorwacja2008# Jednocześnie zachęcam do głębokiego zapoznania się z zakamarkami starówki w Trogirze, którą nam udało się zwiedzić będąc na wakacjach w okolicy.Ponadto warto zajechać do Szibenika czy innych miejsc w okolicy.Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś