Dodaj do ulubionych

Góry i morze-nad Adriatykiem?

10.04.12, 14:49
Czy ktoś zna takie spokojne miejsce miejsce gdzie część rodziny mogłaby się opalać nad morzem, a ja bym mógł podjechać samochodem w góry.
Góry w Chorwacji mnie nie interesują-z tego co czytałem w internecie to za gorąco nawet w górach.
Słowenia- nie wiem czy to miałoby sens ze względu na czas dojazdu w góry (może ktoś ma doświadczenia).
Obserwuj wątek
    • Gość: ane Re: Góry i morze-nad Adriatykiem? IP: *.adsl.net.t-com.hr 10.04.12, 15:23
      Riwiera Makarska - rodzina na plazy, ty w gorach Biokovo - na najwyzszy szczyt sv.Jure (1762 m npm) mozna wjechac samochodem:-) biokovo.com/?show=41445
      • niemamweny2 Re: Góry i morze-nad Adriatykiem? 10.04.12, 15:49
        Dziękuję za odpowiedź. Czytałem o tym, opisy wędrówki w dużym upale, no i ta droga samochodowa na górę mnie zniechęcają. Ponadto to zaledwie 1 wycieczka. Proszę o jakieś inne propozycje.
        • Gość: Janek Re: Góry i morze-nad Adriatykiem? IP: *.189.221.130.skyware.pl 10.04.12, 16:17
          Chyba idelanym miejscem będzie Nowa Zelandia. Rodzina na plaży a Ty 2 godziny drogi dalej możesz wspinać się po lodowcach Fox Glacier lub Franz Josef Glacier albo nawet pojeździć na nartach.
          • sofia41 Re: Całkiem serio 10.04.12, 20:40
            Proponuje bliżej Norwegię, jak będziecie mieli szczęście, rodzinka będzie miała +20 a ty kilka stopni minus tuż nad plażą, jedynie deczko wyżej.
            • Gość: edmundzio Re: Całkiem serio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.12, 20:45
              Polskie Tatry,rodzinka nad Morskim Okiem a Ty w góry,no już bliżej nic nie ma.
    • wislok1 Re: Góry i morze-nad Adriatykiem? 11.04.12, 01:04
      Słowenia odpada.
      Żeby dojechać do Alp masz 3-4 godziny w jedną stronę przez Lublanę
      • Gość: tom Re: Góry i morze-nad Adriatykiem? IP: *.tvkstella.pl 11.04.12, 09:30
        okolice Paklenicy
        • niemamweny2 Re: Góry i morze-nad Adriatykiem? 11.04.12, 10:07
          Dzięki za podpowiedzi- sprawdzę sobie tą Paklenicę.

Norwegia- można by się zastanowić, ale trochę drogo.

Nowa Zelandia rozumiem, że to wyspa na Adriatyku (tak jak pisałem w tytule)- w sumie ciekawy pomysł można kajakiem sobie popłynąć. Cenię sobie Twoją kreatywność.

Morskie Oko- spędzałeś już tam wakacje z rozdziną? Jakie wrażenia? Proponuję następnym razem przetestuj sobie 14 dni na Zakrzówku połączone ze 'spinaczką'.
      • niemamweny2 Re: Góry i morze-nad Adriatykiem? 11.04.12, 10:09
        Tak mi się wydawało, że nie da się pogodzić gór i morza w Słowenii, ze względu na odległość. Dzięki.
    • iontichy Re: Góry i morze-nad Adriatykiem? 11.04.12, 11:09
      W miarę spełniające Twoje warunki będzie włoskie wybrzeże na wschód od Wenecji i Parco Naturale Regionale delle Prealpi Giulie (na północ od Udine). Z Caorle do Venzone TEORETYCZNIE (google maps) jedziesz 1h40, a z Bibione nawet 1h20 - ciągle teoretycznie :-). Z Caorle w zasięgu 2h jest Parco Naturale Regionale delle Dolomiti Friulane - miejscowości Cimolais i Claut. Zaznaczam, że nie byłem w tych górach (tylko przejeżdżałem). Miejscowości podałem Ci te, w których na stronach ww. parków podają dużo accomodations - znaczy się turystyczne. We Włoszech są oczywiście korki, ale odniosłem wrażenie, że łatwiej się jeździ w sierpniu, kiedy większość Włochów jest na urlopie niż np. we wrześniu, gdy teoretycznie jest mniej turystów. Skonfrontuj sobie na forum WŁOCHY.
      Nie wiem czemu Wisłok pisze o 3-4 godzinach jazdy w Słowenii, gdzie routery pokazują, że z wisłockiej ;-) Izoli do Bledu jest 1h35 a do Bohinj ok. 2h jazdy. Nie wiem jak z korkami wokół Lublany, ale podejrzewam, że jak w Wawie są godziny bez korków, to i tam da się dobrze trafić. Pozdrawiam
      • Gość: olusiaw Re: Góry i morze-nad Adriatykiem? IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.12, 13:30
        Bylismy juz 2 razy w Paklenicy, masz zaraz obok parku Narodowego 2 miejscowości Starigrad i Seline, góry schodzą tu praktycznie do morza, autem możesz podjechać ok.1-2 km do parkingu gdzie zaczynają się szlaki, jest duzo jaskiń i form krasowych, szlaki cześciowo prowadza w ocienionych wąwozach, lecz myśmy wyruszali raczej z rana na wędrówki, gdyż około południa na nieocienionych szczytach jest ukrop. Ale warto -polecam
        • katja_24 Re: Góry i morze-nad Adriatykiem? 11.04.12, 13:46
          Co do Paklenicy sie zgadzam, ale Starigrad i Seline nie sa zbyt ciekawe, moze jakas miejscowosc po drugiej stronie zatoki, moze Vinjerac? Tylko tamtedy przejezdzalam, ale widok na gory piekny, a i samo miasteczko wyglada bardzo ladnie. Tak tylko proponuje, bo ja z tych, co lubia wieczorem po dniu pelnym wrazen klapnac na balkonie z drinkiem/piwkiem w reku i podziwiwac widoki :)

A wawozie upal jak cholera, doszlismy tylko do schroniska na koncu Wielkiej Paklenicy, tam dopiero zaczynaja sie szlaki.
          • turistaxsempre Re: Góry i morze-nad Adriatykiem? 11.04.12, 16:28
            ja polecam Senj, blisko do Velebita, mniej turystów, bo wszyscy wybierają Dalmację, bliżej do Polski :)
      • wislok1 Taa 11.04.12, 19:01
        To nie chodzi o korki w Lublanie, jedzie się autostradową obwodnicą.
        Ja po prostu policzyłem czas dojazdu z przerwami na podziwianie mijanych po drodze atrakcji.
        Celem takiej wyprawy może być np. skocznia w Planicy, wodospad Savica, trasa z Kranjskiej Gory do Bovec.
        Trzeba liczyć 3 godziny do celu, z bardziej szczegółowym zwiedzaniem 4.
        I tyle samo z powrotem, razem 6-8 godzin na "zaliczenie" po łebkach Alp
    • trypel Re: Góry i morze-nad Adriatykiem? 11.04.12, 17:31
      jesli jestes otwarty na inne regiony to takie połaczenie blisko znajdziesz w Turcji - góry Taurus leżą praktycznie nad morzem. Zdarzyło mi sie w maju kąpać w morzu a potem po półgodzinnej jezdzie dojechac do sniegu :) i to w Kemer.

Jak wybierzesz sie bardziej na południe miedzy Silifke a Mersin to bedziesz miał z jednej strony dostęp do morza a z drugiej możliwe wycieczki na wysokośc ponad 3000 mnpm
      Oczywiscie nie w 5 minut ale jednodniowe wypady typu 2h tam i dzień na miejscu jak najbardziej.
      • Gość: tom Re: Góry i morze-nad Adriatykiem? IP: *.tvkstella.pl 11.04.12, 18:43
        ... jeśli już tak jeździmy po bandzie, to może... Vrbov na Słowacji. Morza - jak to na Słowacji - niby nie ma, ale są gorące źródła, można całymi dniami siedzieć po nos w gorącej solance i gapić się na ośnieżony Gerlach i inne tatrzańskie turnie... ;-))) I jeszcze bliżej Polski...
      • niemamweny2 Re: Góry i morze-nad Adriatykiem? 12.04.12, 10:03
        @trypel: Morze Śródziemne w Turcji- trochę za gorąco w środku lata (wystarczyła mi droga wzdłuż Morza Marmara i Egejskiego do Pergamonu, przy okazji polecam Gokceade i Bursę) . Polecam też tureckie Morze Czarne- tam też góry schodzą od morza i jest chłodniej, nawet ciepły, przyjemny deszcz się przytrafi.
        • trypel Re: Góry i morze-nad Adriatykiem? 12.04.12, 11:00
          w srodku lata faktycznie grzeje. Zawsze jechałem w maju/czerwcu. Wtedy mam i chłód na przełęczach i ciepło nad morzem.
          I niestety nie byłem nigdy na czarnomorskim wybrzezu w Turcji - czeka na to aż syn bedzie starszy i wtedy połącze to z wyprawą nad Van :)
          perspektywa 3-4 lat

A nie myslałeś o Krymie? tam bedzie chłodniej, tylko góry nizsze - ale na 1500 mnpm musi być już chłodniej.
        • iwwo2 Re: Góry i morze-nad Adriatykiem? 12.04.12, 11:39
          A musi koniecznie być Chorwacja. Twoje kryteria w 100% spełnia Korsyka - i wybrzeże piękne i góry porządne. Może też Hiszpania - zielone wybrzeże na północy w połączeniu z efektownym Picos de Europa.
          • trypel Re: Góry i morze-nad Adriatykiem? 12.04.12, 11:46
            sięgajac dalej (ale bezsamochodowo) to Gran Canaria i Teneryfa :)
            z tym plusem dodatkowym że nawet w srodku lata nie ma tam upałów
            • niemamweny2 Re: Góry i morze-nad Adriatykiem? 12.04.12, 12:44
              Sardynia i Korsyka, Kanary to są rzeczy oczywiste. Ale ja nie idę na łatwiznę i jestem konserwatywnym centusiem- nie będę karmił grubych kapitalistów i przepłacał (hahaha). Poczekam aż ceny tam spadną do poziomu polskiego, lub nasze zarobki osiągną poziom hiszpańsko-włosko-francuski. Na Hiszpanię zrobiłem wyjątek w ferie, ale to było zwiedzanie miast.
              Faktem jest, że Chorwackie ceny też pozostawiają dużo do życzenia w porównaniu do reszty Bałkanów.
              Jeżeli chodzi o Krym, to myslałem o tym, ale ze wzgledu na nieprzewidywalność czasu przekraczania granicy samochodem mi się nie chce, tak więc w grę wchodziłyby tylko Karpaty (bez niechętnych górom dzieci).
              No cóż ja niestetety dotarałem na razie w północej Turcji tylko do Sinop. Najciekawsze jeszcze przede mną. Moze cza bedzie zrobić kiedyś razwiedkę bojem od strony Tibilisi (jak Lot wrzuci jakąś promocyjkę).
              • trypel Re: Góry i morze-nad Adriatykiem? 12.04.12, 12:57
                była w zeszlym roku.
                po 399 w obie strony :(
                tak sie zastanawialismy ze czas minął :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka