Gość: marylka IP: *.centertel.pl 12.06.12, 21:43 Jak przesłac zaliczkę w euro za apartament.Nie mam konta walutowego ani internetowego,czy można jakimś przekazem z poczty ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ane-maka Re: Jak przesłac zaliczkę w euro 12.06.12, 22:13 Mozna, ale prowizja jest duza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafti Re: Jak przesłac zaliczkę w euro IP: *.promax.media.pl 12.06.12, 22:41 Proponuję spacer po bankach, bo można zaoszczędzić sporo kasy. Popytać... i wybrać najlepszą ofertę (przelew walutowy bądź złotowy z przelicznikiem banku). POCZTA z PRZEKAZEM chyba najgorsza opcja. A w banku pytać o aktualną tabelę walutową i dodatkowe opłaty związane z transferem pieniędzy. I liczyć, liczyć liczyć bo są to Twoje pieniądze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Poczta Polska IP: *.ists.pl 13.06.12, 00:01 PP oferuje dwa sposoby takiego przesłania pieniędzy: 1.List wartościowy 100 E opłata ok 16 zł 2. Przekaz pocztowy - wypłata w walucie kraju docelowego (W Cro w kunach) ok 13 zł od 100E. Czy to dużo? Nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
lillylive Re: Poczta Polska 13.06.12, 08:18 Akurat 2tygodnie temu tez miałam z tym problem.Zdecydowałam się na Pocztę Polską-priorytetowy list wartościowy-wysyłałam 100euro.idziesz na poczte wkładasz do koperty bąbelkowej kase pani lakuje wypisuje co trzeba i tyle.Ja zapłaciłam 24zł ale wziełam jeszcze oprócz priorytetu expresowe dostarczenie na miejscu i potwierdzenie odbioru i ubezpieczenie oczywiście.Po tygodniu list był u wlaściciela:) W banku moze szybciej ale opłaty ponad 100zł.... Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Jak przesłac zaliczkę w euro 13.06.12, 11:44 To ile banków proponujesz odwiedzić? Zwłaszcza ,że zwykły urzędnik w konkretnym banku nie ma pojecia o rzeczywistych kosztach przelewu.Co najwyżej zna koszty swojego banku.A potem przelew idzie sobie przez kolejne,czasami przez Azje albo Amerykę Płd ,każdy z banków pobiera swoją prowizję i z ze 100 euro wyslanych ,do apartamentodawcy dociera góra 3/4 tej kwoty i nastepne nieporozumienia gotowe. Na Poczte Polska psioczymy ale np to rozwiazanie: www.poczta-polska.pl/Uslugi/?U=DlaCiebie&DC=Finanse&F=PrzekazZagraniczny jest jednym z najprostszych i najtańszych. O liscie wartosciowym tez warto poczytac. Odpowiedz Link Zgłoś
rusztowania Re: Jak przesłac zaliczkę w euro 13.06.12, 14:33 Bardzo dziękuje hepik1 i dziękuje wszystkim,którzy chcieli pomóc.Byłam załatwiłam na Poczcie nazywa się to międzynarodowy przekaz pocztowy wpłaciłem złotówki,które przeliczone według aktualnego kursu zamienią się w euro i dotrą do adresata w Chorwacji.Opłata 13,00 szybko i bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frajer Re: Jak przesłac zaliczkę w euro IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.06.12, 15:24 no to się sfrajerowałem, wpłaciłem ostatnio zaliczkę za apartament i wyniosło mnie to 15 zł za przelew+ 80 zł kosztów banku zagranicznego=95 zł :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: Jak przesłac zaliczkę w euro IP: 80.233.247.* 14.06.12, 07:58 a niby dlaczego przelew z PL do HR ma isć przez Amerykę Płd? Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Jak przesłac zaliczkę w euro 14.06.12, 14:43 A dlaczego nie? Znasz powiązania między bankami? Elektroniczny impuls i wszędzie po kilka groszy zostaje. Na końcu okazuje sie,że to klient ma kilkanascie euro do tyłu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bank Re: Jak przesłac zaliczkę w euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.12, 15:40 W gorszej sytuacji znajdują się jednak osoby chcące przelać pieniądze poza Unię, np. do Rosji czy Stanów Zjednoczonych. Tu koszty mogą być wielokrotnie wyższe. Oprócz opisanych już prowizji na rzecz naszego banku przyjmującego zlecenie oraz banku beneficjenta w grę wchodzą różnego rodzaju pośrednicy. Jak obliczyli analitycy z Comperii, w skrajnych przypadkach przelew niewielkiej kwoty może kosztować nawet kilkaset złotych. – Dzieje się tak, jeżeli nasz bank i bank docelowy nie są uczestnikami wspólnego systemu rozliczeniowego. Do gry wchodzą wówczas banki pośredniczące zwane korespondentami, a każdy z nich pobiera własną prowizję – mówi Damian Rosiński, analityk Comperii. Niestety, nie wszystkie tego rodzaju koszty będą widoczne w tabeli opłat i prowizji naszego banku. Dlatego zanim wykonamy jakikolwiek przelew zagraniczny, warto upewnić się, ile faktycznie zapłacimy za transfer gotówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcel Re: Jak przesłac zaliczkę w euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.13, 08:08 ano dlatego, że w tym złodziejskim państwie, gdzie banki są własnością "obcych" każdy musi zarobić-w zeszłym roku dokonałem przelewu 100 euro w Pekao SA-drążyłem drążyłem i się dowiedziałem za co płacę prawie 150 zł opłat. Najpierw pieniądze wychodzą z mojego banku i są przesyłane do Turynu /bo Pekao SA jest włoski/-pobierana jest prowizja, potem z Turynu lecą do Wiednia bo innego banku chyba tego na "R"-pobrana prowizja, potem z Wiednia już od razu do Zagrebacka Banka-prowizja. Dodam tylko, że bank Pekao SA i Zagrebacka Banka należą do tego samego właściciela-grupy Unicredito. Więc dlaczego nie mogą być przelane z mojego konta na konto odbiorcy od razu-ano dlatego, że po drodze zarobiły dwa inne banki-ten we Włoszech i tan w Austrii. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Jak przesłac zaliczkę w euro 22.07.13, 15:07 A wystarczyło przeczytac ten wątek w zeszłym roku i odpadłoby ci to drążenie ;) To nie kwestia "złodziejskiego,tego państwa" Teraz ,od kiedy Chorwacja w UE ,problemu już nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcel Re: Jak przesłac zaliczkę w euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.13, 15:11 no właśnie nie doczytałem:(, jednak w kwestii "złodziejskiego państwa" podtrzymuję-przelew z HR do Polski w tamtym czasie kosztował dużo mniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Jak przesłac zaliczkę w euro IP: 188.116.35.* 21.07.13, 11:43 Witam ! Ja osobiście wysłałem przez Western Union. Jest to na twoją odpowiedzialność bez gwarancji ,ale myslę że jeśli ktoś reklamuje się na kilkunastu portalach turystycznych i udostepnia swoje dane ,nie jest anonimowy . Pieniądze dotarły dwa razy wysyłałem .Przelicznik idealny wyłałem złotówki ,Pani odebrała kuny . Zawsze proś o możliwie najniższą zaliczkę tłumacząć że przelew jest drogi w Polsce . Odpowiedz Link Zgłoś