Dodaj do ulubionych

Zatoka umarłych hoteli

25.11.12, 15:34
Czy ktoś wie, dlaczego do tej pory nikt nie odnowił tych hoteli ?
Miejsce bardzo ładne, w rejonie Dubrownika poza tymi hotelami odbudowano wszystkie zniszczone i ograbione przez Serbów hotele

przewodnik.onet.pl/foto/chorwacja-kupari-zatoka-umarlych-hoteli,5311006,13181161,foto-duze.html
Obserwuj wątek
    • meltibi Re: Zatoka umarłych hoteli 26.11.12, 06:27
      Byłam tam w zeszłym roku. Gospodarz mówił, że nie jest tam uregulowana sprawa własności.
      • hepik1 Re: Zatoka umarłych hoteli 26.11.12, 07:05
        Podobnie jest w kilku innych miejscach.Jeśli kiedys jakas firma majaca swój OW była jugosłowiańska a teraz jest słoweńska(np Gorenje-AGD)
        • sofia41 Re: Zatoka umarłych hoteli 26.11.12, 07:37
          Podobnie jest po drugiej stronie polwyspu w Srebreno. Na zapytanie dlaczego to tak wyglada i stoi jak jakis upior Chorwat odpowiedzial prawie ze zloscia, mozecie to kupic.
          Tam chodzi nie tyle o "niewyjasnione prawo wlasnosci", bowiem wlasciciele istnieja i nie ma co wyjasniac, co o chorwackie rozczenia do wywlaszczenia wlascicieli na co nie ma zgody prawnej w UE a szczegolnie w Niemczech. Niemcy nie pytajac nikogo o zdanie, spiesznie uznaly "wolna i niepodlegla Chorawcje" ale wywlaszczenie kloci sie z polityka "ziomkostw" bowiem nie mozna wspierac wlasnych "praw" i jawnie robic cos odwrotnego w innym kraju. Wlasciciele chca odspzedac ale Chorwaci nie chca kupic. No i stoi to i straszy.
          • Gość: Modric Re: Zatoka umarłych hoteli IP: 5.174.133.* 26.11.12, 12:03
            Serbowie spalili lub obrabowali hotele,
            kto jest winny wedlug Sofii ?
            Chorwaci !

Hotele nie mialy serbskich wlascicieli ! Byly panstwowe,
            nalezaly do roznych firm panstwowych, te sprywatyzowano,
            czesc firm zbsnkrutowala, teraz trudno ustalic kto
            ma przejac majatek splajtowanej firmy,
            tak jak w Polsce
            Chorwacja oglosila niepodleglosc i dopiero po kilku
            miesiacach uznaly to kraje Europy, w tym samym czasie Polska i Niemcy.
            Przez kilka miesiecy Serbowie mieli cxas na dogadanie sie
            z Choreacja i Slowenia co do pokojoeego rozwodu.
            Milosevic wybral wojne
            • deoand Re: Zatoka umarłych hoteli 26.11.12, 13:19
              Modric o czym ty tu piszesz .. przeczytaj sobie w wikipedii czy w innej encyklopedii . Chorwaci to potomkowie ustaszy i ich ideologia legła u podstawy wojny na Bałkanach a trudno sie dziwic poparciu Niemców Oto link
              www.eioba.pl/a/1tin/ustasze-chorwacja-i-faszyzm-ante-pavelic-a-zbrodnie-i-mordy
              To chyba nie Serbowie sie zabijali sami ...

A do wisłoka chyba do jasnej ... powinienes wiedzieć , że Polska w II wojnie była okupowana przez Niemcy i jej obywatele gineli z rąk Niemców i ich sojuszników !!!! Tego q... bys sie wisłok w szkole nauczył .Stad ta wojna i postawa poszczególnych nacji w byłej jugosławii wcale nie jest jasna i nie tylko złymi sa Serbowie ale i Chorwaci tez co wykazałem w powyzszym linku
              • wislok1 Wrrr 26.11.12, 13:41

PS: Tudjman, Mesic, Bobetko, WSZYSCY politycy chorwaccy starej generacji WALCZYLI PRZECIWKO NIEMCOM i nie mieli nic wspólnego z ustaszami.
                Trzy razy więcej Chorwatów było w partyzantce Tity niż u kolaborantów.
                Po stronie Hitlera i Mussoliniego walczyło dziesiątki tysiące serbskich czetników.
                Każdy naród miał w czasie wojny swoich zdrajców, swoich ustaszy i czetników.
                Oskarżanie Chorwatów o bycie spadkobiercami ustaszy jest najbardziej ODRAŻAJĄCĄ PROPAGANDĄ
                • wislok1 Prośba do Sofija i deoand 26.11.12, 13:43
                  Przestańcie wykorzystywać forum turystyczne do wstrętnej propagandy
                  • Gość: Set Re: Prośba do Sofija i deoand IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.12, 15:13
                    W dawnej Jugosławii nikt nie był bez winy, ale to co tu wyprawiają fani Wielkiej Serbii to przesada, na forach onetu jest to samo,
                    obojętnie czy dyskusja jest o gruszce, czy o pietruszce, zawsze mają
                    ten sam bełkot o Chorwatach-ustaszach, spisku niemieckiim, złym Zachodzie ,
                    poziom bredni porównywalny z tymi o zamachu w Smoleńsku
                    • sofia41 Re: Prośba do Sofija i deoand 26.11.12, 15:40
                      Czy poznanie bliżej historii kraju i mieszkańców, w ktorym chętnie spędzamy urlop jest czymś zdrożnym ? ale akurat w tym wątku, zresztą jak i w innych, nawet nie wspomniałam o Serbach, ani razu nie wymieniłam hasła "Serb" w związku z czym pewna jestem, że to twoja wiara i całkowite zaślepienie "o niewinności Chotwatów" jest maksymalną brednią. O właśnie jak ci od zamachu.
          • wislok1 Re: Zatoka umarłych hoteli 26.11.12, 13:37
            Poszukałem i znalazłem:
            biznes.onet.pl/hotele-w-chorwacji-to-ciezki-kawalek-chleba,18491,3049303,news-detal
            No i chyba wszystko jasne.
            Jeszcze większy bałagan niż w Polsce z prawami własnościowymi i prywatyzacją, choć niektórzy tu mają swoje chore teorie
            • sofia41 Re: Zatoka umarłych hoteli 26.11.12, 15:59
              I co z tego linku wynika ?
              Widzisz różnicę pomiędzy własnością prywatną a państwową ? Skoro właścicielem jest państwo (byłe, jugosłowiańskie) tzn. że Chorwacja nie jest właścicielem ale to już przekracza moje prawne kompetencje. To, że Chorwaci chcą to darmo to nie wymysł mojej fantazji ale fakt, to Chorwaci wyszli ze związku, brutalnie go zrywając i pewnie muszą z całą tego konsekwencja ponieść odpowiedzialność, czyli odkupić.
              • wislok1 Re: Zatoka umarłych hoteli 26.11.12, 16:27
                Właścicielami hoteli były konkretne firmy państwowe z Jugosławii, te od 1991 stały się firmami państwowymi chorwackimi.
                Chyba że np. fabryka ze Słowenii miała ośrodek wypoczynkowy nad Adriatykiem, wtedy po 1991 należał on dalej do firmy słoweńskiej. Przeważnie w takich przypadkach go sprzedała.

Artykuł pisze o tym, że prywatyzacja różnie wyglądała, czytaj często hotele przejmowali kolesie prezydenta i kolesie tych kolesiów. W wyniku protestów społeczeństwa prywatyzację wstrzymano częściowo i sporo hoteli jest zarządzanych przez firmy państwowe.

Nikt niczego brutalnie nie zrywał, bo od 1974 Jugosławia była bardziej luźną federacją niż obecnie Szwajcaria, w kompetencji władz centralnych były tylko polityka zagraniczna, obrona i podatki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka