Dodaj do ulubionych

Opatija-Abbazia - kilka pytań

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.12, 08:46
Szukam kogoś, kto był w Opatiji
i wie:
- gdzie można za darmo albo tanio zaparkować auto ( słyszałem, że są z tym problemy ) ?
- gdzie można zrobić sensowne zakupy ( w miarę tanio i duży wybór towarów ) ?
- gdzie dobrze i rozsądnie cenowo karmią w konobach ?
- jakie są plaże ?

Miejscowość wpadła mi w oko, ale nie wiem, czy w okolicy nie ma lepszego miejsca do zakwaterowania, np. Lovran ?
Obserwuj wątek
    • Gość: darek.59.pl Re: Opatija-Abbazia - kilka pytań IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.12, 19:28
      To bardzo dobrze, że Ci wpadła w oko. Jednak na wypoczynek lepiej wybrać inne miejsce. Po Opatii można połazić, zasiąść na kawę i lody, podreptać uliczkami i ścieżkami w parku, pooglądać pałace, hotele, jak chcesz stracić trochę kasy to do kasyna możesz się wybrać. W samym centrum przy ulicy i po sąsiedzku z targiem rybnym jest supersam, ale ceny nie są w nim "sensowne" (tzn. jakie?). Plaże są kiepskie (dla mnie oczywiście), zatłoczone, betonowe i kamieniste, pełne parasoli i leżaków, za które trzeba zapłacić. Zaparkować auto można wśród uliczek pnących się pod górę, za katedrą, w górę za dworcem autobusowym.
      Na wypoczynek wybrałbym wyspę Krk, bo nam wschodnie wybrzeże Istrii pod względem spokojnego i urokliwego wypoczywanie nie odpowiadało, ale to oczywiście kwestia upodobań.
      • Gość: Olo Re: Opatija-Abbazia - kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 21:47
        Dziękuję za pomoc..
        Mnie podoba się architektura Opatiji.
        Plaże faktycznie nie są chyba rewelacyjne..
        Nie wiesz, jak prezentuje się Lovran i Moscenicka Draga ?chcemyc
        Wolałbym Istrię, bo chcemy pojechać do Puli
        i Rovinj
        • Gość: darek.59.pl Re: Opatija-Abbazia - kilka pytań IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.12, 12:24
          Wszystko jest kwestią upodobań. Dla nas ta część wybrzeża Istrii nie jest interesująca turystycznie i wypoczynkowo. Miejscowości "ułożone" są wzdłuż głównej drogi, którą w jedną i drugą stronę mkną bez przerwy auta. Może lepiej wybierzcie południową część półwyspu: Medulin, Pjeśćana Uvale, Fażane, tu przynajmniej są lepsze warunki do plażowania. Trudny wybór. Jeżeli lubicie kempingi to może zastanówcie się nad Svetą Mariną poniżej Rabac.
          Istrię zwiedzaliśmy i nie dość dokładnie, a dom wynajęliśmy na wyspie Krk. Byliśmy z tego rozwiązania zadowoleni.
          • Gość: Olo Re: Opatija-Abbazia - kilka pytań IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.12.12, 21:52
            Pooglądamy wirtualnie miejsca, o których
            piszesz.
            Mnie duża ilość ludzi w jednym miejscu nie przeszkadza.
            Bardziej obawiam się nudy.
            Dziękuję za sugestie
            • Gość: Olo Znasz Darku Banjole ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.12.12, 18:01
              Kolejna miejscowość, która wpadła mi w oko,
              poszukałem w okolicach Puli, jak zasugerowałeś

Wszelkie informacje od innych osób także bardzo mile
              widziane
              • Gość: darek.59.pl Re: Znasz Darku Banjole ? IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.12, 18:28
                Banjole było tylko "liźnięte", ale podobne są do tych wcześniej przeze mnie podanych miejscowości wypoczynkowych. Teren napakowany apartamentowcami, pensjonatami, itd. Jeżeli nie przeszkadza wam gwar, nieustanny kurortowy hałas wczasowiczów, zatłoczenie hałaśliwymi rodzinami włoskimi (Polaków raczej mało), to się pozytywnie odnajdziecie.
                • Gość: Olo Re: Znasz Darku Banjole ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.12, 20:56
                  Bardzo lubię stare domy i wille nad morzem, mają swój
                  klimat, dlatego
                  spodobała mi się Opatija i okolice.
                  Ponadto z jednej strony jest morze, z drugiej
                  góry, poszukam jednak coś w okolicach
                  Opatiji
                  • wislok1 Jeszcze raz Moscenicka Draga 18.12.12, 21:35
                    Moscenicka Draga to chyba dobry wybór:
                    Miasteczko ma swój klimat. Zwłaszcza część, do której nie wjeżdżają samochody.
                    Plaża z łagodnym zejściem. Piękne widoki.
                    No i rzut beretem do Lovran czy Opatiji, po których koniecznie trzeba się przespacerować.
                    Jeśli Istria, to polecam właśnie to.
                    www.cro.pl/istrai-help-gdzie-jechac-vol-734584369-t37176-15.html
                    Proszę porównać:
                    www.adriagate.com/pictures/destinations/1001233862-2/Moscenicka%20Draga-Kvarner-Croatia03.jpg
                    www.italianvisits.com/tours/liguria/images/cinque_terre1.jpg
                    Ta druga fotka to Włochy,
                    uderzające podobieństwa !
                    • Gość: cro-expert Re: Jeszcze raz Moscenicka Draga IP: *.dsl.iskon.hr 19.12.12, 10:57
                      Mošćenička Draga, to dobry wybór, dla turystów 80+ !!
                      • wislok1 Re: Jeszcze raz Moscenicka Draga 19.12.12, 18:19
                        Jak masz na myśli poziom IQ tych gości, to się zgadzam:
                        www.youtube.com/watch?v=_DoHN0233mE
                        Ale większość odwiedzajacych Dragę ma IQ w normie
                        • Gość: cro-expert Re: Jeszcze raz Moscenicka Draga IP: *.dsl.iskon.hr 20.12.12, 08:04
                          Ale, impreza !!!!
                        • Gość: Artur Re: Jeszcze raz Moscenicka Draga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.12, 13:21
                          Wesołe chłopaki, szkoda tylko rowerów
              • Gość: cro-expert Re: Znasz Darku Banjole ? IP: *.dsl.iskon.hr 17.12.12, 19:51
                Mieszkam w gminie Medulin (Vinkuran), polecam miejscowosć Premantura.
                www.medulinriviera.info/hr/
    • wislok1 Moscenicka Draga 16.12.12, 23:47
      Nie byłem w Opatiji i okolicach, ale oglądając ten filmik kulawo tam nie jest, no, jest tam raczej super:
      www.youtube.com/watch?v=svXQJ59xjsA
      Sam nabrałem smaków.

O parking najlepiej popytaj się u gospodarza kwatery lub w hotelu,
      może da się zaparkować u nich za darmo ?
      • Gość: Olo Re: Moscenicka Draga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.12, 12:05
        Filmik nie działa.
        Chodzi o apartamenty, będę pisać do gospodarzy tych, które wpadły mi w oko, żeby wyjaśnili, jak jest z parkowaniem. Na forum przeczytałem, że w Opatiji trudno o miejsca na parkingach.
        • wislok1 Re: Moscenicka Draga 17.12.12, 15:56
          U mnie działa.
    • wislok1 Re: Opatija-Abbazia - kilka pytań 18.12.12, 22:48
      Czesi nazywają Opatiję
      Karlowymi Warami nad morzem,
      miejscowości są bardzo do siebie podobne,
      co nie dziwi, bo to przecież 100 lat temu było jedno państwo i do obu kurortów jeździli
      podobni klienci
    • wislok1 Fajna nazwa 22.12.12, 23:57
      www.facebook.com/photo.php?fbid=256295644447879&set=pb.134501303293981.-2207520000.1356216811&type=3&theater
      Mam nadzieję, że to tylko marketing, a nie nazwisko właściciela konoby rodem z Sycylii
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka