Dodaj do ulubionych

Auta z kratka

IP: *.tele2.pl 25.07.04, 15:16

czesc, czy sa jakies ekscesy na granicahc przy autach z kratka.
Obserwuj wątek
    • 100krocia Re: Auta z kratka 25.07.04, 15:28
      Hej!
      Bylam 2 lata temu na Wegrzech i rok temu w Chorwacji autem "z kratka"
      (homologacja ciezarowa) na dodatek jeszcze pozyczonym. Nie bylo zadnych
      klopotow (musielismy miec tylko pozwolenie od wlasciciela auta wydane przez
      PZM). Jak jedziesz na wakacje (nie wieziesz zadnego towaru) to mozesz korzystac
      z granic dla samochodow osobowych.
      • Gość: kari Re: Auta z kratka IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 25.07.04, 17:03
        Czy takie pozwolenie trzeba miec jadąc samochodem służbowym?
        • 100krocia Re: Auta z kratka 25.07.04, 17:57
          Nie wiem :( ale jesli w dowodzie rejestracyjnym jest wpisany ktos inny to
          raczej trzeba miec. My jechalismy autem mojego ojca (on nie jechal z nami) i
          zalatwialismy z PZM-cie zezwolenie. Nie jest to specjalnie drogie wiec lepiej
          miec, niz sie pozniej tlumaczyc :)
        • Gość: maja Re: Auta z kratka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 09:32
          Koniecznie- najlepiej po polsku i angielsku. Normalnie nikt tego nie sprawdza,
          ale jak bedziesz miał stłuczkę, bedą problemy.
      • Gość: walek Re: Auta z kratka IP: 213.158.197.* 25.07.04, 18:17
        czy miałaś to pozwolenie od PZM bo jest ono konieczne czy miałaś bo pytali o
        nie na granicy.
        Mam samochód w leasingu i nie wiem czy wybierać sie nim?
        • 100krocia Re: Auta z kratka 25.07.04, 18:48
          Hej!
          Przeczytałam gdzieś w necie, że jest ono konieczne. Czesi sprawdzali je na
          granicy (rok temu). Na innych granicach nic sie nie pytali :) Mozesz ryzykowac
          i jak sie spytaja, to powiedziec ,ze to Twoje auto, ale jak beda chcieli
          zobaczyc dowod rejestracyjny to mozesz miec klopot. Tak samo moze byc z
          policja.
          Ja jednak nie ryzykowalabym. Cena zezwolenia wynoslila cos ok 30 zl (jesli
          dobrze pamietam).
          Moze teraz jednak to nie jest potrzebne bo jestesmy w UE. Najlepiej zadzwon do
          PZM-tu i sie spytaj
    • Gość: murfatlar Re: Auta z kratka IP: *.nextnet.pl 26.07.04, 12:58
      Na życzenie firma leasingowa wydaje zezwolenie na uzytkowanie pojazdu w języku
      polskim i minimum angielskim. Celnik może zapytać o własność samochodu.
      Zdarzylo się to na granicy węgiersko-slowackiej w 2002r i włosko-słoweńskiej w
      2001 r.Odpowiedź -lizing załatwiło sprawę bez konieczności okazywania
      dokumentów (których nie mialem). Informacje nie dotyczą granicy np.bułgarskiej
      gdzie procedury są bardziej skomplikowane. Rumuni wpisują dane samochodu do
      systemu komputerowego i porownuja przy wyjeździe, ale w tym roku może to być
      już nieaktualne.
      • Gość: szczepan Re: Auta z kratka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 18:47
        lepij weź zgodę od firmy leasingowej
    • Gość: Anka Re: Auta z kratka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 10:35
      I nie zapomnij rozliczyć faktury za paliwo gnębiony przez fiskusa
      przedsiębiorco
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka