Gość: Blazej IP: *.tele2.pl 25.07.04, 15:16 czesc, czy sa jakies ekscesy na granicahc przy autach z kratka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
100krocia Re: Auta z kratka 25.07.04, 15:28 Hej! Bylam 2 lata temu na Wegrzech i rok temu w Chorwacji autem "z kratka" (homologacja ciezarowa) na dodatek jeszcze pozyczonym. Nie bylo zadnych klopotow (musielismy miec tylko pozwolenie od wlasciciela auta wydane przez PZM). Jak jedziesz na wakacje (nie wieziesz zadnego towaru) to mozesz korzystac z granic dla samochodow osobowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kari Re: Auta z kratka IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 25.07.04, 17:03 Czy takie pozwolenie trzeba miec jadąc samochodem służbowym? Odpowiedz Link Zgłoś
100krocia Re: Auta z kratka 25.07.04, 17:57 Nie wiem :( ale jesli w dowodzie rejestracyjnym jest wpisany ktos inny to raczej trzeba miec. My jechalismy autem mojego ojca (on nie jechal z nami) i zalatwialismy z PZM-cie zezwolenie. Nie jest to specjalnie drogie wiec lepiej miec, niz sie pozniej tlumaczyc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Auta z kratka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 09:32 Koniecznie- najlepiej po polsku i angielsku. Normalnie nikt tego nie sprawdza, ale jak bedziesz miał stłuczkę, bedą problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walek Re: Auta z kratka IP: 213.158.197.* 25.07.04, 18:17 czy miałaś to pozwolenie od PZM bo jest ono konieczne czy miałaś bo pytali o nie na granicy. Mam samochód w leasingu i nie wiem czy wybierać sie nim? Odpowiedz Link Zgłoś
100krocia Re: Auta z kratka 25.07.04, 18:48 Hej! Przeczytałam gdzieś w necie, że jest ono konieczne. Czesi sprawdzali je na granicy (rok temu). Na innych granicach nic sie nie pytali :) Mozesz ryzykowac i jak sie spytaja, to powiedziec ,ze to Twoje auto, ale jak beda chcieli zobaczyc dowod rejestracyjny to mozesz miec klopot. Tak samo moze byc z policja. Ja jednak nie ryzykowalabym. Cena zezwolenia wynoslila cos ok 30 zl (jesli dobrze pamietam). Moze teraz jednak to nie jest potrzebne bo jestesmy w UE. Najlepiej zadzwon do PZM-tu i sie spytaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murfatlar Re: Auta z kratka IP: *.nextnet.pl 26.07.04, 12:58 Na życzenie firma leasingowa wydaje zezwolenie na uzytkowanie pojazdu w języku polskim i minimum angielskim. Celnik może zapytać o własność samochodu. Zdarzylo się to na granicy węgiersko-slowackiej w 2002r i włosko-słoweńskiej w 2001 r.Odpowiedź -lizing załatwiło sprawę bez konieczności okazywania dokumentów (których nie mialem). Informacje nie dotyczą granicy np.bułgarskiej gdzie procedury są bardziej skomplikowane. Rumuni wpisują dane samochodu do systemu komputerowego i porownuja przy wyjeździe, ale w tym roku może to być już nieaktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczepan Re: Auta z kratka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 18:47 lepij weź zgodę od firmy leasingowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Auta z kratka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 10:35 I nie zapomnij rozliczyć faktury za paliwo gnębiony przez fiskusa przedsiębiorco Odpowiedz Link Zgłoś