Dodaj do ulubionych

Droga PL-HR + Pytania

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.17, 18:41
Witam
Tego lata (koniec lipca , początek sierpnia) wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji (konkretnie Pag). Wyruszam w sobotę (lub z piątku na sobotę) z Małopolski, powrót niedziela następnego tygodnia.
Prosiłem o pomoc na innym forum i mój wątek został od razu zablokowany, jako odpowiedź dostałem dwa linki do dwóch wątków ( każdy ma kilkuset stron i musiałbym je przeglądać dwa lata )
Mam następujące pytania :

1) Kiedy wyjechać - kiedy wrócić ? - Lepiej jechać nocą i przekraczać granicę chorwacką rano, czy lepiej się wyspać i wyruszyć nad ranem z PL ale to wiąże się z korkami bo do Chorwacji trafimy w samo południe.. Przypominam że to będzie sobota i pewnie niemałe korki do bramek.. Tak samo lepiej jest wrócić w niedziele w ciągu dnia czy już wieczorkiem ?

2) Lepiej mieć ze sobą kuny czy euro ? Po drodze muszę tankować 2 razy na Węgrzech i raz w Chorwacji (LPG), więc pasuje mieć również węgierską walutę.

3) A może lepiej mieć tylko kartę płatniczą ? Ale czy to opłacalne ?

4) Jak wygląda sytuacja z bramkami na autostradach chrowackich tzn. czytałem że można płacić gotówką lub kartą i podobno lepiej kartą bo szybciej. Czy pas "ENC" to dla tych którzy płacą kartą ? Czy na tym pasie nie można zapłacić gotówką, bo już sam nie wiem o co chodzi...

Bardzo proszę o pomoc :)
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Droga PL-HR + Pytania 25.04.17, 19:25
      Ad 1) To zależy od CIEBIE, od tego kiedy, ci się lepiej jedzie
      Jak lubisz jazdę w nocy, to tak zrób
      Jak nie lubisz, to jedź w dzień
      Korki da się ominąć ( mapa google w komórce z włączoną opcją natężenia ruchu )
      Raczej trasa przez Węgry korkuje się mniej, tak samo granica Chorwacji z Węgrami
      Niedziela jest najlepszym dniem na podóżowanie !!! W zasadzie prawie nigdzie nie ma korków !

ad 2) Na Węgrzech zatankujesz i zapłacisz kartą, trochę forintów można kupić w polskim kantorze, zawsze drobne się przydadzą

ad 3 ) kartą zapłacisz za benzynę, w supermarkecie, itd...
      Ale na straganie spożywczym czy knajpce przyda się gotówka...
      Opłacalne to temat rzeka...
      Raczej opłaca się zabrać ze sobą do Chorwacji euro lub złotówki i tam w bankach wymienić na kuny !
      ( według potrzeb, przeważnie w kantorach jest gorszy kurs )
      Nie opłaca się kupować kuny w Polsce

ad 4) Można płacić gotówką lub kartą
      W Lucko koło Zagrzebia są oddzielne miejsca do płacenia gotówką lub kartą, tam na 100% lepiej płacić kartą
      ( mniejsze korki )
      Poza tym raczej to nie ma znaczenia, zabiera to tyle samo czasu...

Poruszyłeś wiecznie żywe tematy i po prostu wkurzyłeś moderatora, bo mu się nie chciało na nie odpowiadać...

• Gość: Dominik Re: Droga PL-HR + Pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.17, 23:28
        • wislok1 Re: Droga PL-HR + Pytania 26.04.17, 07:37
          Trzeba włączyć mapy google
          W lewym górnym rogu są 3 kreseczki - to "Menu"
          Trzeba na nie kliknąć i wybrać "Natężenie ruchu"
          U dołu mapy jest legenda - zielony kolor to mały ruch, od pomarańczowego do buraczkowego ruch rośnie, buraczkowy to już korek...
          Więc po prostu trzeba się patrzeć na mapki google co pewien czas i sprawdzać, czy sa korki...
          Może to spokojnie robić pasażer...
          Jak widać korek, to szukamy innej trasy, zwykle da się to zrobić bez problemu...
          • tol8 Re: Droga PL-HR + Pytania 26.04.17, 11:31
            Taaa, kilkanaście godzin z włączonym netem= połowa kosztu wakacji :)
            • kolpik124 Re: Droga PL-HR + Pytania 26.04.17, 13:11

Jakie koszty kiedy za 30 zł można kupić kilka giga przesyłu danych w roamingu wewnątrz UE? zresztą od czerwca opłaty idą mocno w dół, a jak komuś dalej szkoda kasy może skorzystać z WiFi na stacji benzynowej

tol8 napisała:

> Taaa, kilkanaście godzin z włączonym netem= połowa kosztu wakacji :)
              >
              • tol8 Re: Droga PL-HR + Pytania 26.04.17, 19:36
                Kilka giga nie starczy na kilkanaście godzin raczej. A o roamingu poczytaj, tylko 90 dni w roku wolno korzystać
                • kolpik124 Re: Droga PL-HR + Pytania 26.04.17, 21:32
                  cóż, rok temu na mapach google włączonych non stop do Chorwacji zużyłem coś 300 MB w obie strony, mapy załadowane wcześniej w Polsce, w trasie tylko opcje online, takie jak natężenie ruchu, jak się coś napisze, trzeba mieć elementarną wiedzę, a lecisz trybem blondi )

co do roamingu, jeśli, planujesz wakacje dłuższe niż 90 dni, to rzeczywiście masz problem :D
            • wislok1 Od 1 czerwca nie ma roamingu 26.04.17, 19:58
              Będzie się płacić tyle, ile w Polsce za rozmowy i smsy
              A za przesyłanie danych opłaty bardzo spadną, zresztą za niewielkie pieniądze da się wykipić pakiet danych !
              Mapy to nie filmy, nie zeżrą sporo danych...
              Poza tym mapy google nie trzeba mieć właczone cały czas...
              Wystarczy, że ktoś będzie zaglądał co pół godziny

www.antyradio.pl/Technologia/Mobile/Unia-Europejska-likwiduje-roaming-13039
              • kolpik124 Re: Od 1 czerwca nie ma roamingu 26.04.17, 21:33
                od 15-go czerwca

mapy ładuje się przed wyjazdem, potem wystarczają tylko opcje online
          • Gość: Dominik Re: Droga PL-HR + Pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.17, 19:46
            Dziękuję za pomoc
            Myślę, że korzystanie z map nie będzie bardzo kosztowne
            • wislok1 Re: Droga PL-HR + Pytania 26.04.17, 20:02
              Teraz już nie jest kosztowne, bo pakiety kosztują kilkadziesiąt złotych i spokojnie starczą na częste korzystanie z map...

A czasami naprawdę się przyda...
              Np. zimą tego roku miałem w planie pojechać z Wiednia do domu przez Bratysławę...
              Dzięki temu, że zajrzałem do map uniknąłem stania w ogromnym korku, który powstał w wyniku wypadku na autostradzie przed Bratysławą....
              I ostatecznie pojechałem przez Brno, przez Breclav, omijając inny korek w Poysdorf, znowu pomogła mapa google
        • Gość: Dom - inik Re: Droga PL-HR + Pytania IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.17, 09:19
          Dominik napisał(a):

Nie rozumiem

Kraków > więcej...
    • nietylkopraca Re: Droga PL-HR + Pytania 03.05.17, 11:20
      Wydaje mi się, że lepiej mieć kuny. Wszędzie zapłacisz spokojnie kartą, nie wiem tylko jak to opłacalne.

Na dużych zjazdach z autostrady masz bramki do płatności gotówką, kartą i ENC. Na mniejszych tylko dwa rodzaje Cash/Banka card i ENC. Pasy ENC przeznaczone są dla użytkowników, którzy mają specjalne nadajniki na szybie, które emitują sygnał. Działają na zasadzie pre-paid. Osoby często jeżdżące autostradami sobie takie montują. Nie wjeżdżaj na pas ENC, jeśli masz zamiar płacić kartą lub gotówką
      • Gość: Reh Re: Droga PL-HR + Pytania IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.05.17, 19:32
        Najlepiej mieć przygotowane kuny do płacenia z wyjątkiem Lucko, gdzie najlepiej płacić kartą
        • wtop.ek Re: Droga PL-HR + Pytania 03.05.17, 23:29
          nie, najlepiej wszędzie płacić kartą zamiast bawić się w zbieranie drobnych...
        • wislok1 Re: Droga PL-HR + Pytania 04.05.17, 14:19
          No, ale musiałbyć mieć wyliczoną kwotę w kunach....
          Inaczej traci się czas...

W Austrii płacenie za przejazd tunelami jest bardzo sprawne, bo przed kasami wywietla się kwota do zapłaty i proszą o jej przygotowanie...
          Zdyscyplinowani kierowcy płacą gotówką drobnymi i odbywa się to bardzo szybko,
          wzorowy Ordnung
        • Gość: singsing74 Re: Droga PL-HR + Pytania IP: *.play-internet.pl 05.05.17, 09:37
          Ja zawsze mam trochę tranzytowej lub docelowej waluty na start, a resztę w euro, które wymieniam na miejscu plus karta jako zabezpieczenie na wszelki wypadek. Do tej pory na bramkach płaciłem zawsze gotówką, a że jeżdżę poza ścisłym sezonem, to jedyny korek na bramkach który zapamiętam na długo to zeszłoroczny wyjazd z Chorwacji pod koniec czerwca. Płacąc kartą można było pewnie zaoszczędzić kilka minut, ale tuż przed samymi bramkami, gdzie pojawiają się dodatkowe pasy. Do tego momentu i tak wszyscy stali w tym samym korku.
    • Gość: ion Re: Droga PL-HR + Pytania IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.17, 21:41
      Witam
      kuny czy euro pełno informacji w necie np. spanie.pl/a/81/Euro_czy_kuny_Jaka_waluta_na_Chorwacji.html
      Jak płacić? np.www.cro.pl/platnosc-karta-kredytowa-jaki-przelicznik-kuna-zloty-t22226.html
      • wislok1 Taa 05.05.17, 22:43
        Informacji jest pełno, ale część z nich jest mało przydatna, bo już sprzed kilku lat...
        Poza tym niektórzy dezinformują, a nie informują...
        Sam na cro.pl miałem kiedyś scysję z gostkiem, który reklamował rzekomo cudowną ofertę jakiegoś banku...
        Oferta po dokładnym sprawdzeniu była niekorzystna dla klientów...
        Albo akwizytor, albo użyteczny idio...

Moim zdaniem jak ktoś ma konto w Polsce w euro i z tego konta wypłaci kasę, a potem ją w Chorwacji wymieni w banku na kuny, źle nie zrobi...

Można płacić kartą wystawioną do konta w euro, wtedy nie ma problemu z podwójnym przeliczaniem z kun na euro, z euro na złote...

Wiele osób twierdzi, że wystarczy po prostu zabrać złotówki z Polski i wymienić je w chorwackim banku na kuny...

Nie opłaca się kupować kuny w Polsce, chyba że ktoś ma dojście do tanich kun...

Co do płacenia kartą do konta w złotych ma to swoje plusy, czyli wygodę i bezpieczeństwo...
        Ma to swoje minusy, czyli kurs wymiany za bardzo korzystny nie będzie...

Ja raczej płacę w kunach za knajpy, pamiątki, lody, itp.
        Za zakupy w supermarketach i inne większe zakupy, np. wycieczka statkiem, płacę kartą do konta w euro/...
        • singsing74 Re: Taa 05.05.17, 23:32
          Zgadzam się z powyższym choć sam preferuję gotówkę, dlatego wymieniam euro u nich na kuny . Dodam tylko, że kuny w Polsce można kupić już coraz korzystniej. Na dziś 0,59 zł. Przed wyjazdem i zdecydowaniem o płaceniu kartą lub wypłacaniem kun z bankomatu zawsze należy zadzwonić do swojego banku i zapytać o kurs na dany dzień dla swojego konta i porównać go z formą gotówkową. Piszę o tym dlatego, że kursy w różnych bankach, a nawet w tym samym banku w zależności od posiadanego rodzaju konta mogą się różnić i to znacznie.
          • wislok1 Re: Taa 06.05.17, 11:16
            W zasadzie najmniej się opłaca wypłata pieniędzy z bankomatów, jak ktoś ma konto w złotych i jego bank bierze za to prowizję...
            Przeważnie jest tak, że jak prowizji nie bierze, to odbija to sobie bardzo niekorzystnym dla klientów kursem wymiany...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka