Gość: Dominik
IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
25.04.17, 18:41
Witam
Tego lata (koniec lipca , początek sierpnia) wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji (konkretnie Pag). Wyruszam w sobotę (lub z piątku na sobotę) z Małopolski, powrót niedziela następnego tygodnia.
Prosiłem o pomoc na innym forum i mój wątek został od razu zablokowany, jako odpowiedź dostałem dwa linki do dwóch wątków ( każdy ma kilkuset stron i musiałbym je przeglądać dwa lata )
Mam następujące pytania :
1) Kiedy wyjechać - kiedy wrócić ? - Lepiej jechać nocą i przekraczać granicę chorwacką rano, czy lepiej się wyspać i wyruszyć nad ranem z PL ale to wiąże się z korkami bo do Chorwacji trafimy w samo południe.. Przypominam że to będzie sobota i pewnie niemałe korki do bramek.. Tak samo lepiej jest wrócić w niedziele w ciągu dnia czy już wieczorkiem ?
2) Lepiej mieć ze sobą kuny czy euro ? Po drodze muszę tankować 2 razy na Węgrzech i raz w Chorwacji (LPG), więc pasuje mieć również węgierską walutę.
3) A może lepiej mieć tylko kartę płatniczą ? Ale czy to opłacalne ?
4) Jak wygląda sytuacja z bramkami na autostradach chrowackich tzn. czytałem że można płacić gotówką lub kartą i podobno lepiej kartą bo szybciej. Czy pas "ENC" to dla tych którzy płacą kartą ? Czy na tym pasie nie można zapłacić gotówką, bo już sam nie wiem o co chodzi...
Bardzo proszę o pomoc :)