Dodaj do ulubionych

Tanio i dobrze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.17, 22:19
Słuchając znajomych, ile niektórzy wydali na Chorwacji,
to można czasami zdrowo się wpienić.
Jedni przepuszczą wolna ręką 10 000 zł inni 15 000 zł ,

a my jedziemy z przeciętnym budżetem i także lody zjemy Karlovaćko spożyjemy i będziemy miło spędzać czas.
Osobiście planuję zmieścić się w 5500 zł w tym:
- noclegi 2300 zł (10 nocy),
- paliwo + winiety 1200 zł,
- wydatki na miejscu 2000 zł
rodzina 2+2 w terminie od 16.07.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Tanio i dobrze 28.06.17, 22:29
      No, ale w czym problem ?

Wydali twoje pieniądze, ukradli ci i potem wydali ?
      Jeśli tak, to faktycznie problem jest...
      Jeśli wydali swoje, to jest to tylko ich problem...

Jeśli się nie schlali zakłócając innym wypoczynek, nie narzekali od rana do wieczora, jak w Chorwacji jest źle i beznadziejnie, nie narobili innej siary, to innym turystom i miejscowym trudno się przyczepić do ich zachowania...

Podana przez ciebie kwota jest chwalebna...
      Ale nie każdy przywozi ze sobą dużo jedzenia z Polski i potem to nie wlicza do kosztów wczasów...
    • heca7 Re: Tanio i dobrze 29.06.17, 08:34
      I niby co Cię tak wpieniło? Wydali własne pieniądze.
      Ps: w Chorwacji a nie na Chorwacji.
    • hepik1 Re: Tanio i dobrze 29.06.17, 18:16
      >Jedni przepuszczą wolna ręką 10 000 zł inni 15 000 zł
      a my jedziemy z przeciętnym budżetem

To tak jak setki milionów ludzi na całym swiecie.10-15 tys jedni przepuszczaja nad Bałtykiem,inni w Chorwacji a jeszcze inni za to poł swiata objeżdżają ;)
    • trypel Re: Tanio i dobrze 29.06.17, 20:25
      To bardzo niezdrowe. Wpieniac sie ze inni maja więcej. Lepiej te energię spożytkować na znalezienie lepszej pracy i mniejszy stres na kolejńym urlopie.
    • wtop.ek Re: Tanio i dobrze 29.06.17, 21:57
      urzekły mnie twoje plany, jestem pod dużym wrażeniem....
      • wislok1 Re: Tanio i dobrze 29.06.17, 22:19
        www.gwaltownik.pl/wp-content/uploads/2013/02/Polskie-niebo.jpg
    • Gość: Południca Re: Tanio i dobrze IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.07.17, 19:46
      Mimo że komentowanie cudzych wydatków i dochodów to bardzo nieładny zwyczaj, to biorąc pod uwagę pewne liczne wątki na tym forum, chyba rozumiem intencje autora. O wiele bardziej nieeleganckie (i to mówiąc eufemistycznie) były komentarze w innych wątkach, w których szydzono z osób mających mniejsze budżety. Na nagrodę specjalną i najwyższe wyróżnienie za całokształt twórczości zasługują niektóre posty w wątku samej mamy (lub podobnie brzmiący nick), ale generalnie konkurencja w kategorii pt. obrażamy ludzi planujących niskobudżetowe wyjazdy jest tutaj bardzo wyrównana. Inaczej mówiąc, ta wypowiedź bez opisanego kontekstu byłaby paskudna, ale w nim - częściowo się broni. Rozumiem, że ktoś miał potrzebę napisania, że za mniejszą kasę też da się spędzić fajne wakacje w Chorwacji. I zakładam, że wiele osób ten przekaz ucieszył. I dobrze :).

A nawiasem mówić jedne z moich najfajniejszych wakacji to Włochy ponad 20 lat temu, najbardziej niskobudżetowy wyjazd w moim życiu. Pieniędzy mieliśmy tyle co kot napłakał. O kwaterach i pensjonatach nie marzyliśmy, spora część campingów była dla nas za droga, namiot mieliśmy mały i zużyty, wyjście do knajpy od wielkiego dzwonu (większość obiadów na kuchence turystycznej i była to najczęściej zupa z puszki lub makaron i sos ze słoika). Ale zwiedziliśmy dość dokładnie Toskanię i Włochy do wysokości Rzymu (z Rzymem włącznie), wymoczyliśmy się w Adriatyku, poznaliśmy masę ciekawych osób i generalnie bawiliśmy się świetnie. Gdyby te ponad 20 lat temu istniał włoski odpowiednik tego forum, to już wyobrażam sobie te obraźliwe komentarze po podaniu kwoty jaką dysponowaliśmy.

p.s. jedyne co mnie zastanawia to podany przez autora wątku koszt paliwa i winiet, no ale my jeździmy mało ekonomicznym suvem i do tego zapuszczamy się dość daleko na południe, więc pewnie stąd ta różnica.
      • singsing74 Re: Tanio i dobrze 01.07.17, 20:45
        Bo udane wakacje to nie "gdzie i za ile" tylko "z kim". U mnie jeszcze dużą rolę odgrywa pogoda.
      • wislok1 Re: Tanio i dobrze 01.07.17, 22:23
        No, ale nikt w tym wątku nie obraża nikogo...
        Po prostu sobie dyskutujemy
    • tol8 Re: Tanio i dobrze 02.07.17, 18:38
      Zmieścisz się :)
      My w 11 dni wydaliśmy trochę mniej w tym roku, także wszystko jest do zrobienia.
      I nie, żadnego jedzenia nie wzięliśmy z Polski
      • kolpik124 Re: Tanio i dobrze 02.07.17, 20:24
        żywiliście się parówkami z Konzuma?
        • Gość: ad Re: Tanio i dobrze IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.07.17, 21:05
          - noclegi 2300 zł (10 nocy),
          to jest jakieś 55euro za noc /spokojnie za tą kwotę znajdzie 2 pokojowy apartamencik z kuchnią

- wydatki na miejscu 2000 zł
          to jest jakieś 340 kun /nie chodząc codziennie po restauracjach spokojnie 4 osobowa rodzina wyżywi się z produktów kupowanych na miejscu/ oraz starczy na piwo ,lody, itp
          Oczywiście mając do dyspozycji ok 3400 kun na 10 dni powiedziałbym ,że śmiało można przeznaczyć z tej puli jakiś 1 tysiak właśnie na knajpy ,a z pozostałej kwoty robić zakupy w markecie,straganie i samemu w apartamencie przygotowywać posiłki.

• tol8 Re: Tanio i dobrze 13.07.17, 15:39
            Spaliśmy w namiocie, 1m od plaży. Camp w super lokalizacji.
            Alkoholu nie pijemy wcale, obiady wszystkie jedliśmy w restauracjach- dania typu pizza, lazania, risotto, spagetti.
            Lody nie na deptaku, lecz w Konzumie. Sporo taniej.
            Nie jeździliśmy do Lidla i Kauflanda, kupowaliśmy wszystko w Konzumie- nawet pieczywo było tańsze niż w Pekarze. Z owoców arbuzy i morele.
            Obiad to koszty około 200kun max- cztery dania po około 40 kun i litr wody do tego. Zakupy? Arbuz, chleb i coś do chleba.
            Nie gotowałam, bo nie było kuchni. Zresztą nie gotujemy na wyjazdach
            • hepik1 Re: Tanio i dobrze 13.07.17, 18:49
              >cztery dania po około 40 kun

Jakie danie obiadowe kosztuje 40 kun?
              • tol8 Re: Tanio i dobrze 13.07.17, 21:56
                Kurde, szkoda że nie mam zdjęcia menu.
                W konobie z dala od centrum i plaży w cenie 30-55 kun masz: całą pizzę, spagetti, lazanię, risotto, naleśniki, cevapici i inne dania.
                Ale powtarzam, z dala od plaży i centrum, za to z dobrymi opiniami na tripadvisor
                • hepik1 Re: Tanio i dobrze 14.07.17, 08:24
                  55 kun to juz nie 40. ;)
                  Na tej zasadzie bedąc na Mierzeji Wislanej (czyli nad drogim Bałtykiem) i podróżujac po Żuławach jadłem w restauracjach z obsługą kelnerską tak zwane "danie dnia" czyli dwudaniowy obiad za 10-15 pln.
                  A rissoto czy spagetti brzmi dumnie ale to tylko ryz i makaron,jeśli ma byc niskobudżetowo to gotujac ryz czy makaron w 15 minut ,w tym samym czasie na patelni przesmażajac mielone z słoikiem Ajwara mamy za 40 kun obiad dla 4 osób. ;)
            • wtop.ek Re: Tanio i dobrze 13.07.17, 20:38
              Jesteś słynna na emamie dzięki swoim przekrętom na booking.

Kuchnia włoska w Chorwacji? Obciach....
              • tol8 Re: Tanio i dobrze 13.07.17, 22:00
                Obciachem jest siedzieć w Polsce, gdy inni siedzą w Chorwacji wtopku :)
                Jemy to, co lubimy. Nie to co wypada. Z chorwackich dań nie posmakowało nam praktycznie nic, nie nasza bajka. O, jedynie woda mineralna była pyszna, zupełnie inna w smaku od naszych.

A może wtopek to polski Janusz, rzucający k...mi i chlejący Ożujsko, Karlovacko i Lasko do upadłego?
                My jesteśmy ciut inaczej wychowani
                • wtop.ek Re: Tanio i dobrze 14.07.17, 11:20
                  I ty piszesz o Januszach, Grazynko??? :D

"
                  tol8 10.07.17, 12:22

Miała któraś z Was taką sytuację?
                  Rezygnowaliśmy z dwóch noclegów, niestety minął czas bezpłatnego odwołania rezerwacji i dostaliśmy informację o obciążeniu karty kredytowej kwotami 25€ i 67€. Jako, że szkoda nam było tej kasy, wpadliśmy na szatański pomysł zastrzeżenia karty. Operacja udana, z karty nie zdążyli nic pobrać.
                  Pytanie- co dalej? Dostaniemy jakieś obciążenie pocztą? Lub obciążą nową kartę? Zmienić dane w systemie"

forum.gazeta.pl/forum/w,567,164291908,164291908,rezygnacja_booking_koszty.html#p164292269
                  • Gość: niro Re: Tanio i dobrze IP: *.dynamic-ww-12.vectranet.pl 14.07.17, 11:50
                    Aleś " wyszperał " !!
                    Takie pojedyńcze Grażynki urabiają nam Polakom złą opinię w Świecie . Byłem niedawno w Omisu , tam podobne indywiduum " zakosiło " 2 szt kocy z pokoju . Co takie myślą , że właściciel się nie zorientuje ?? Żenujące ..
                  • wislok1 Re: Tanio i dobrze 14.07.17, 15:40
                    Niesamowite....
                    Zgroza...
        • tol8 Re: Tanio i dobrze 13.07.17, 15:40
          Nie. Nie mieliśmy kuchenki :)
          Rano kanapki- wakacje to nutella, dżem i biały ser.
          Na plażę herbatniki, jogurty i wody.
          Obiadokolacja w knajpie.
    • jan003 Re: Tanio i dobrze 11.07.17, 17:36
      Kolego Martin większosc jedzie z takim budzetem jak ty tylko bida ma to do siebie że lubi się wywyższać więc opisują tutaj że np chodzicie głodni lub nie jecie lodów itp a jacy to oni są nażarci i nachlani i żywili się tylko w knajpach.
      • wislok1 Re: Tanio i dobrze 12.07.17, 18:27
        Psycholog z Koziej D.... się znalazł. ..
        • jan003 Re: Tanio i dobrze 13.07.17, 21:11
          wislok1 napisał:

> Psycholog z Koziej D.... się znalazł. ..

Prawda polaczka boli.....
          • wislok1 Re: Tanio i dobrze 13.07.17, 23:01
            Hehehe...

Twoje myśli są oddalone od prawdy o lata świetlne...
      • tol8 Re: Tanio i dobrze 13.07.17, 22:01
        Dokładnie. A z obserwacji wynika zupełnie co innego. Gotowanie, zmywanie i jeżdżenie 15km do Lidla by było taniej
        • jan003 Re: Tanio i dobrze 25.07.17, 15:56
          tol8 napisała:

> Dokładnie. A z obserwacji wynika zupełnie co innego. Gotowanie, zmywanie i jeżd
          > żenie 15km do Lidla by było taniej
          >
          Masz racje ale to po powrocie pany
    • luska1973 Re: Tanio i dobrze 13.07.17, 10:12
      Ale przepraszam co Cię tak wpienia?
      Ja za sam kemping płacę w tym roku 5450 zł, a muszę jeszcze dojechać i za coś zjeść, więc pewnie koło tych 10 000 się zamkniemy.
      Za swoje jadę!!!
      • tol8 Re: Tanio i dobrze 13.07.17, 15:41
        Kamp na miesiąc? Drogo.
        • jan003 Re: Tanio i dobrze 13.07.17, 21:12
          tol8 napisała:

> Kamp na miesiąc? Drogo.
          >
          Polaczkowo płaci 1000zł ale pisac będzie że płaci 5500
          • Gość: gtw Re: Tanio i dobrze IP: *.static.sl-net.pl 13.07.17, 21:54
            przypelzles z egipskiego forum, gnido?

pochwal się swoimi podróżami palcem po mapie :D
          • tol8 Re: Tanio i dobrze 13.07.17, 22:03
            My zapłaciliśmy około 300 kun za dobę, plus jakieś tam tax, opłaty klimatyczne itp. Za camp z super sanitariatami, lodówką, prądem i miejscem w pierwszej linii od morza.
          • luska1973 Re: Tanio i dobrze 14.07.17, 11:02
            To było do mnie? To sorry, ale pudło. Za 1000 zł to nawet nie dojadę i wrócę z przyczepą.
        • luska1973 Re: Tanio i dobrze 14.07.17, 11:01
          17 dni. I tak - jeden z droższych w Chorwacji, ale rewelacyjny
          www.kampstrasko.com/hr/21/cijene-kampiranja/
          • singsing74 Re: Tanio i dobrze 14.07.17, 13:33
            Nie rozumiem reakcji autora wątku. Dlaczego się wpienia na to, że ktoś wydaje więcej? Podobnie nie rozumiem "drugiej strony" tego sporu. Jeśli ktoś wydaje mniej niż oni, to wspominanie o parówkach z Konzuma nie spowoduje, że zamiast 5 tys. zacznie wydawać dwa razy tyle. Mam do wydania "piątkę", to organizuje wakacje za tyle i koniec. Skoro nie będzie podkradał jedzenia sąsiadom, wybierał ze śmietnika, to co komu do tego? Że nie będzie się stołował w restauracjach? Może to nie jego priorytet? Jednemu wystarczy materac, innemu kajak, a jeszcze inny nie wyobraża sobie wakacji bez skutera wodnego. Czy ten pierwszy będzie miał nieudane wakacje, bo trzeci śmiga skuterem? Wracając do tematu. Czy da się tanio i dobrze? Oczywiście że się da, pod warunkiem, że uczestnicy określą swoje oczekiwania i zaakceptują pewne ograniczenia. Duży wpływ na koszty ma także odpowiednia organizacja i przygotowanie się do wakacji.
            • luska1973 Re: Tanio i dobrze 14.07.17, 15:08
              Całkowicie się z tym zgadzam. Ja nie wypominam komuś, że spędzi urlop za 1/2 czy 1/4 tego co ja. Wręcz przeciwnie - uważam, że warto wyjeżdżać nawet jak się ma "biedować" na zupkach chińskich czy innych słoikach, bo tego co się zobaczy, to nikt nie odbierze. Natomiast wkurza mnie wyliczanie za ile ja to jadę i wytykanie, że za tyle można na all incl. samolotem, a nie na kemping przyczepą.
              A ja akurat lubię. Hotel nie dla mnie. Oczywiście że mogę na tańszy kemping, ale wybieram droższy, bo oferuje atrakcje, których nie mają te tańsze. Gdyby mnie nie było stać na taki - pojechałbym na jakikolwiek, ale nie wyliczała innym, że wydają więcej.
              Mnie nie stać na jacht dalekomorski, ale nie mam pretensji, ze innych stać.
              • tol8 Re: Tanio i dobrze 25.07.17, 22:36
                Zgadzam się.
                Ja wolę jeść przez tydzień czy dwa skromniejsze rzeczy, ale coś zobaczyć za to. Warzyw, owoców i mięsa najem się przez pozostałe 350 dni roku.
            • wislok1 Re: Tanio i dobrze 14.07.17, 15:35
              No i bardzo dobrze napisane...

Generalnie nie ma co grzebać w cudzych kieszeniach....
              Oczywiście jak ktoś będzie się chwalił rzekomo superniskimi kosztami i jednocześnie twierdził, że na niczym nie oszczędzal, to opowiada bajki z mchu i paproci
              W Polsce generalnie nie wypada się chwalić sporymi wydatkami, bo reakcja jest taka jak autora wątku. ..
              • jan003 Re: Tanio i dobrze 25.07.17, 15:59
                wislok1 napisał:

> No i bardzo dobrze napisane...
                >
                > Generalnie nie ma co grzebać w cudzych kieszeniach....
                > Oczywiście jak ktoś będzie się chwalił rzekomo superniskimi kosztami i jednocze
                > śnie twierdził, że na niczym nie oszczędzal, to opowiada bajki z mchu i paproc
                > i
                > W Polsce generalnie nie wypada się chwalić sporymi wydatkami, bo reakcja jest t
                > aka jak autora wątku. ..

W Polsce za to wypada się chwalić zdjęciami na facebooku
                • kolpik124 Re: Tanio i dobrze 25.07.17, 17:43
                  w Polsce i na całym świecie

przeszkadza ci to co robią inni?
    • jolczyk123j Re: Tanio i dobrze 27.07.17, 12:19
      4 osoby z wyżywieniem na 10 dni... jak to robisz? 2000zł około 100 euro na głowę, jestem pełna podziwu...chyba że wieziesz jedzenie z Polski i 2 tysie to bardziej Polskie wydatki, a nie jak piszesz na miejscu
      • wislok1 Re: Tanio i dobrze 27.07.17, 18:02
        2000/10 dni = 200 na 1 dzień dla 4 osób
        Przy wyższych cenach w Chorwacji jest to równe 150 złotym w Polsce...
        Da się zrobić, ale wtedy o obiadach i kolacjach w knajpach trzeba zapomnieć....

Cześć jedzenia i pica z Polski da się zabrać, ale np. woda mineralna zajmuje mnóstwo miejsca, a oszczędność będzie uwzględniając wszystkie koszty prawie niewidoczna...
        Pieczywa nie da się zabrać z Polski, tak samo świeżych warzyw i owoców...
        Żywność w dordze może się popsuć...
        Jak rodzina nastawia się na to, że wszyscy będą sprawnie przygotowywać posiłki, kazdy będzie pomagał, to OK
        Inaczej żona dostanie wściekłego ataku szału, jak będzie robić śniadania, obiady i kolacje, a reszta rodziny będzie bojkotować wszelkie prace w kuchni na wczasach !!!
        I to będą ostatnie wczasy tego typu, następne będą all inclusive...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka