Dodaj do ulubionych

Zimna woda ??????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 14:11
Wybieram się w tym roku w okolice Crikvenicy.Już dwukrotnie słyszałam. że z
powodu zimnych prądów morskich woda "Ścina" tam z nóg. Czy to prawda? Macie
jakieś doświadczenia ? Będę wdzięczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: zbynek Re: Zimna woda ?????? IP: *.c151.petrotel.pl 03.06.05, 14:50
      ścina raczkujących
    • Gość: Monia Re: Zimna woda ?????? IP: 213.17.171.* 03.06.05, 15:01
      Ja byłam w Novim Vinodolski - sierpień i była ciepła
    • Gość: Kir spora przesada IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.06.05, 15:36
      Nie jest tak źle i zalezy to głównie od pogody. Znaczna część Kwarneru jest tak
      położona ze za plecami ma góry i to wysokie. Gdy pada deszcz to do morza ścieka
      deszczówka oziembiona pod ziemią i to ona ochładza wodę. Z tego powodu na tym
      kawałku wybrzeża temperatura wody przekracza 20 stopnu dopiero na przełomie
      czerwca i lipca - i zalezy to silnie od tego kiedy skończyły sie opady. Gdy
      lato jest mokre to rzeczywisćie wod ajest zimniejsza. Jeden krótki deszcz nic
      nie zmienia i woda ma w lecie ok 24 stopni. Zimna woda wpływa także
      od "Kareńskiego morza" czasem jest jej tak dużo że na powierzchni wody tworzy
      się cieńka warstwa zimnej słodkiej wody a pod spodem jest ciepła słona. Ale to
      tylko w naprawdę wyjątkowych latach a i wtedy to rozwarstwienie sięga najwyżej
      Karlobagu czy Zawratnicy, za to słodka woda powoduje że dosć bujnie rozwija się
      w zatoce życie podmorskie np ukwiały
    • Gość: sernik Re: Zimna woda ?????? IP: *.aip.de 03.06.05, 15:36
      Tydzień temu kąpałem się w okolicy (a także w innych miejscach Chorwacji) i dla
      mnie była wystarczająco ciepła. W sezonie nigdy nie natrafiłem na wodę, które
      "sciałaby" mnie z nóg ;) A Chorwacji już trochę zjechałem.

Pozdawiam i życzę udanego wypoczynku!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka