Dodaj do ulubionych

pomysły na rejs

20.06.05, 10:34
We wrzesniu plyniemy na rejs. wyplywamy z Zadaru. podzielcie sie swoim
doswiadczeniem i pomyslami gdzie warto plynac, co zobaczyc, gdzie nurkowac.
Udanych wakcji wszytskim!!!
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: pomysły na rejs 21.06.05, 18:35
      A na ile czasu plyniecie?

Kilka lat temu, w czasie mojego pierwszego tam rejsu, w tydzien zrobilismy trase Sukosan-Dubrovnik-Korcula-Hvar-Trogir-wodospady Krka-Sukosam. Mordega, ale warto bylo - na pierwszy raz.

Potem przebiegi mi spadaly. W zeszlym roku zrobilem w dwa tygodnie:
      Sukosan-Biograd-Primosten-Hvar-Korcula-Dubrovnik-Lumbarda-zatoka kolo Vela Luka-okrazenie wyspy Vis bez noclegu (chcielismy odwiedzic Blekitna Grote na wyspie Bisevo, ale fala byla za wysoka)-Milna (polecam super przyjazna marine u Holendra - pierwsza z lewej - jak wchodzilismy wieczorem Holender powital nas swiezym chlebem!)-Split (stad autobusem do Trogiru - polecam bo to duza oszczednosc czasu i pieniedzy na marine w miasteczku, ktore zwiedza sie w 2-4 godz.)-Rogoznica (super marina - z basenem, kortami tenisowymi itd., ale malo ciekawe miasteczko - ucieklem tam przed potezna burza)-Sibenik-Skradin (wodospady Krka)-Sukosan.

Bez naprezania sie, ale z czestym zeglowaniem po zmroku :-( To nie jest to, co najbardziej w Chorwacji lubie... Przeloty raczej jednak nie konczyly sie pozniej niz o 23.00.

Raz tylko zapuscilem sie na polnoc, ale sie zawiodlem. Zapewne nie doplynalem odpowiednio daleko, ale po atrakcjach Dalmacji, Mali Losinj czy Osor, choc ladne, nie zrobily na mnie wrazenia. Dalsza wyprawa na polnoc wymaga albo tegiego katowania po nocach (tylko po co?), albo startu z innego rejonu.

W tym roku, jezeli uda mi sie wyjechac, najprawdopodobniej posnuje sie po najdalszych wyspach Dalmacji.

Nurkowac warto w bardzo wielu miejscach. Jezeli ze sprzetem, warto zaopatrzyc sie w jakis przewodnik. Jezeli w ABC, gdziekolwiek - wszedzie jest dostatecznie ladnie :-) No, moze z wyjatkiem miejsc bardzo obsadzonych tyrystami bo wtedy latwiej o opone, lodowke i inne "cywilizacyjne" przyjemnosci niz o muszle czy rybki.

pzdr
      • alfa156 Re: pomysły na rejs 22.06.05, 08:50
        wieklkie dzieki. dla nas to pierwszy rejs w Chorwacji, ale zaloga tam plywa od
        kilku lat, i mamy sie zastanowic co warto zobaczyc. zwidzac za bardzo nie
        bedziemy, chodzi raczej o malownicze miejsca dostepne tylko jachtem. wybieramy
        sie do blekitnej groty, to na pewno i pytanie co dalej. jeszcze poszperam w
        sieci za tymi miejscami o ktorych wspominasz. dzieki
        • emes-nju Re: pomysły na rejs 22.06.05, 10:56
          Jezeli chcecie zwiedzic Blekitna Grote komfortowo, do Komizy (Vis) musicie trafic naprawde wczesnie. Keja, przy ktorej moga cumowac jachty jest mikra i po poludniu zawsze zajeta. Warto wiec pojawic sie kolo 14.00-16.00 i zajac miejsce, inaczej czekac Was bedzie nocleg na kotwicy :-( Jakos tego nie lubie - na tych kamieniach kotwica albo trzyma albo nie. Dopoki nie wieje jest cacy bo wystarczy sam ciezar lancucha. Jak zacznie wiac robia sie nocne manewry :-(

Grote najlepiej zwiedzac kolo poludnia bo sa wtedy najlepsze efekty swietlne. Jezeli bedzie fala z cwiartki poludniowo-wschodniej wejscie do groty bedzie bardzo trudne bo ma wysokosc ok 1,5 m. W zeszlym roku, z powodu fali, odpuscilem sobie narazajac sie na gromy ze strony zalogi, ktora tego cudenka nie widziala. Nie mielismy jednak pianek, ktore moglyby nas troche ochronic w przypadku trafienia w ostre jak zyletka skaly.

pzdr
          • Gość: kuna Re: pomysły na rejs IP: *.welnowiec.net 23.06.05, 16:19
            witam żeglarzy,
            Ja też jadę w tym roku na rejs wzdłuż wybrzeza chorwackiego. Trasa Split -
            dubrownik - Split - Zadar. Emes-nju, chętnie wysłucham Twoich rad, co warto
            zwiedzić w tej okolicy, może jakieś miłe miejsca, których nie am w
            przewodnikach Z góry dzieki :-))
            • alfa156 Re: pomysły na rejs 23.06.05, 18:16
              a czym płyniecie?:)
              • Gość: kuna Re: pomysły na rejs IP: *.welnowiec.net 23.06.05, 19:44
                Moja odpowiedź będzie brzmiała śmiesznie - dokładnie nie wiem. Będzie to któraś
                z żaglówek: Bavaria,Beneteau, Sas, Elan, Jeanneau. Trochę się martwię, ze może
                być to rejs na granicy komerchy.
                Również kompletnie nie znam osób, z którymi przyjdzie mi dzielić łajbę przez
                blisko 14 dni. Mam nadzieję jednak, z dobrze trafie. Moje rejsy najczęściej tak
                wyglądają, komuś wskauję na żaglówke. I do tej pory się to sprawdzało.
                A co myślisz o trasie, chyba trzeba bedzie ostro pływac, żeby przepłynąć :) A
                na czym wy bedziecie pływac? Jaką trasą i co zmierzaćie zwiedzić i odwiedzić?
                Czytałam wprzewodniku o spacerze po wyspie Lopud i zainspirowało mnie.
                • emes-nju Re: pomysły na rejs 24.06.05, 10:49
                  W wymienionych przez Ciebie jachtow polecam Sasa - moze byc nawet z nieco "gorszych" rocznikow. Dosc szybki, wygodny w srodku i tani (te starsze). O Bavarii moge za to powiedziec, ze jest przereklamowana :-( W zeszlym roku objezdzalem Bavarie 32 i byla kiepska jak Bolka trampki! Wieksze sa podobno lepsze, ale jakos sie zrazilem - taki hotel na wodzie, ktory ma za zadanie dobrze stac na cumach.

Moj zeszloroczny czarter przy "wichurze" 3-4B z fordewindu i baksztagu lapal rozkolys na pograniczu rezonansu - momentami musialem zdecydowanie zmieniac kurs bo obawialem sie wywrotki! O plynieciu na zaglach w takich warunkach nie bylo mowy - plotna strzelaly jak z armaty, a takielunek po takim wystrzale wibrowal jak trzcinka. W kursach ostrych bylo zdecydownie lepiej, ale przy wiatrach 6-8B gwaltowne przechyly w szkwalach, na mocno zredukowanym ozaglowaniu, siegaly nawet 50 st. - trudno mowic o komforcie :-) Zeby oddac jacht w terminie, musialem przez caly dzien zeglowac w borze wiejacej w porywach do 10B - dawno sie tak nie nameczylem na jachcie plynacym po prawie gladkiej wodzie. W szkwalach nie dosc, ze gniotlo, to jeszcze jacht ostrzyl tak, ze mozna bylo sobie darowac reakcje. Do tego chyba wszystkie nowe Bavarie maja wysoce osobliwie umieszczona manetke od silnika. Zeby do niej siegnac trzeba albo przewiesic sie przez kolo sterowe, albo siegac pomiedzy jego szprychami... A manewruje sie tym dosc kiepsko - sruba dobrana jest na osiagi do przodu, a w porcie "parkuje" sie tylem - zanim jacht nabierze predkosci pokazuje sternikowi kto rzadzi :-) Szczegolnie sternikowi przyzwyczajanemu do polskich jachtow. Tu trzeba manewrowac szybko i zdecydowanie - nie ma mowy o powolny "dopyrkaniu" do kei.

Co do trasy - moja zeszloroczna, opisana powyzej, zadowolila i mnie, i nie bedaca wczesniej w Chorwacji czesc zalogi. A mile miejsca nie opisane w przewodnikach sa wszedzie. Dla mnie prawie kazda zatoka, w ktora zapuszczam sie w celu kapieli jest mila :-)

pzdr
    • Gość: kuna Re: pomysły na rejs IP: *.welnowiec.net 24.06.05, 14:26
      Dzięki za wszelkie informacje :)Znam juz trochę Dalmację od strony lądu.
      Ciekawe jakie zrobi na mnie wrażenie od morza.
      Myślę, że ja też będę miała po powrocie swoje ulubione, malownicze miejca :)
      Oczywiście w tym wszystkim wciąż najpiękniejsze jest morze :-)))
      • emes-nju Re: pomysły na rejs 24.06.05, 15:45
        Gość portalu: kuna napisał(a):

> Dzięki za wszelkie informacje :)Znam juz trochę Dalmację od strony lądu.
        > Ciekawe jakie zrobi na mnie wrażenie od morza.

Moj drugi wyjazd do Chorwacji byl "brzegowy". Zawiodlem sie straszliwie! Z jachtu widzi sie rzeczy ukryte przed ludzmi z brzegu. Nie widzi sie syfku, ktory robia turysci. Tanio i szybko dociera sie w miejsca, w ktore mozna dotrzec tylko promem (albo wynajetym plywadlem) za ciezkie pieniadze.

Mysle, ze po piewrwszym rejsie, nie zechcesz juz zwiedzac Chorwacji inaczej i dolaczych do grona ludzi nieodwolalnie skazonych zeglowaniem w Chorwacji.

pzdr
        • Gość: kuna Re: pomysły na rejs IP: *.welnowiec.net 24.06.05, 17:43
          Hej,
          No wiesz to bardzo realne. Kiedy po raz pierwszy wsiadłam na łódkę w
          Sztynorcie - to było olśnienie. Ale jak już wypłynęłam na morze, to od tego
          czasu nie chcę wracać na jeziora. To była magia.
          Chociaż taki rejs po Finlandi, czemu nie. Zresztą tyle miejsc mam jeszcze do
          opływania, tyle chciałoby się zobaczyć.

A właściwie dlaczego tu nie ma formum o żeglowaniu??

pozdrawiam serdecznie :-)
          • Gość: gonia Re: pomysły na rejs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 13:33
            Witajcie,

Piszecie dokładnie o tym co mnie interesuje, tyle tylko że ja jestem kilka
            kroków wcześniej tzn. poszukuję godnego zaufania adresu pod którym moglibyśmy
            wyczarterować ze znajomymi 8-10 osobowy jacht i potrzebujemy skipera, bo unas
            umiejętności i paiery są za słabe. Gdyby ktoś z Was przysłał jakiś adres
            bylabym bardzo, bardzo wdzięczna. :)
            pozdrawiam i życzę rozsądnych wiatrów w żaglach
            • emes-nju Re: pomysły na rejs 28.06.05, 13:46
              Zapewne bedzie mi to policzone jako kryptoreklama, ale...

www.punt.com.pl

Zawsze bralem jacht z tej firmy i moge polecic. Maja mozliwosc wziecia jachtu ze skiperem, ale to dosc mocno podnosi koszt.

pzdr
              • Gość: skieper Re: pomysły na rejs IP: *.easy.com.pl 28.06.05, 15:23
                Hej !
                Przyłączam się do dobrej opinii od firmie PUNT ( punt.com.pl )i firmie
                czarterowej ADRIATIC CHARTER, której jachty cumują w Sukosanie i Kasteli
                k.Splitu. Brałem od nich jachty 8 razy i nigdy nie próbowano mnie wrobić w
                jakiekolwiek braki w wyposażeniu lub usterki. Co do jachtów to złego słowa nie
                mogę powiedzieć o Bavariach za wyjątkiem Bavarii 32, która jest baryłowata,
                miękka w krzyżu, niedożaglowana (może i dobrze) i wbrew temy co podają nie
                nadaje się hotelowo dla 6 osób (koje w messie wąskie i mają tylko 1,80 m).
                Pozostałe, na których pływałem tj. 34, 36,37,42,44 są w porządku, oczywiście im
                dłuższe tym lepsze. Jeżeloi chodzi o manewry na silniku, to góruje tu Bavaria
                44 - duża moc i bardzo dobrze dobrana śruba. I jeszcze jedna uwaga, nie należy
                się spodziewać, że czarterowane w Chorwacji jachty będą miały dzielność do
                jakiej przyzwyczaiły nas jachty bałtyckie. O ich konstrukcji decyduje wygoda i
                komfort do jakich są przyzwyczajone załogi głównie niemieckie i austryjackie.

Pozdrawiam
                • emes-nju Re: pomysły na rejs 28.06.05, 15:38
                  Gość portalu: skieper napisał(a):

> Co do jachtów to złego słowa nie
                  > mogę powiedzieć o Bavariach za wyjątkiem Bavarii 32, która jest baryłowata,
                  > miękka w krzyżu

Ladne okreslenie... W zeszlym roku poteznie mnie wytrzepalo na tym plywadle. Plywanie w kursach pelnych jest osobliwa przyjemnoscia - buja sie to tak, ze zagle mozna zgubic - w koncu musialem je zrzucic i plynac na silniku bo strzelaly tak, ze obawialem sie o calosc takielunku. Co jakis czas musialem poza tym zmieniac kurs bo bydle lapalo rezonans :-( A wichura byla na poziomie 3-4B... Fala minimalnie przekraczala metr.

> niedożaglowana (może i dobrze)

Chyba wszystkie czarterowki sa niedozaglowane.
                  • Gość: gonia Re: pomysły na rejs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.05, 10:37
                    Dziękuję za podpowiedzi. Ale sternika to chyba rzeczywiście poszukam w Polsce,
                    bo 100 euro za dobę to trochę dużo jak na nasze możliwoęci.

pozdrawiam
    • ranczo05 Re: pomysły na rejs 29.06.05, 11:42
      witaj.nie pływam po morzu ,ale szczerze mogę ci polecić wyspę Lastovo.to nie
      wielka wyspa za Korczulą.przepiękne miejsce,pełno zatoczek i miejsc do
      nurkowania.wiem ,bo właśnie wróciłam z tamtąd i widziałam nie jeden
      statek ,który tam zawijał.nie podam ci cen które dotyczą jachtów ,bo nie
      wiem.polecam jedynie to miejsce,naprawdę warto zobaczyć,a potem możesz popłynąć
      do Dubrownika,ale to już lądowe zwiedzanie.zapiera dech...przecudne miasto!!do
      Lastowa z Korczuli prom płynął 1,15 h.tyle mogę ci powiedzieć.pozdrawiam Kasia
    • Gość: gonia Re: pomysły na rejs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 10:57
      Witam,

Czy ktoś z Was ma doświadczenie w rejsach z firmą Glob Turist?
      z góry dziękuję za informacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka