Gość: bazylka5 IP: 213.77.106.* 01.07.05, 11:52 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: czarek Re: Gotówka czy karty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 11:56 No wlasnie czy ktos wreszcie poda jakies wyliczenia dot kart ? Tak zeby bylo czarno na bialym ew jakie roznice pomiedzy wisa a master ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Phil Re: Gotówka czy karty? IP: *.citibank.com 01.07.05, 12:09 Jakie wyliczenia? Zawsze bardziej oplaca sie placic karta za granica. Przelicznik jest OK no i przede wszystkim nie musisz miec gotowki (wymienionej wczesniej z prowizja). Nie ma duzych roznic miedzy Visa/MC. Wszystko zalezy od przelicznika oraz oplat Twojego banku. Tam gdzie sie da polecam placic karta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Re: Gotówka czy karty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 13:37 Sorki ale kilkukrotnie placilem za granica kartami i NIGDY powtarzam NIGDY !!! banki nie przeliczyly tego korzystniej niz wymiana kasy w kantorze . Zawsze bylem w plecy . Korzystalem z kart bankow PKO BP Pekao SA Inteligo i mBank Poniewaz wiele osob twierdzi ze najkorzystniej placic karta a ja nie wierze w spsikowa teorie dziejow probuje ustalic kiedy i w jakich warunkach sie to oplaca . Z tego co wiem operacja wyglada tak ze bank do ktorego nalezy bankomat pobiera prowizje za operacje przelicza wzieta kwote na euro/dolary potem obciazany jest rachunek osoby ktora pobierala kase i kwota z euro lub dolarow jest przeliczana na zlotowki - na pewno nie za darmo . W zwiazku z tym placimy za dwie wymiany waluty + co najmniej prowizje jednemu banku zagranicznemu . Czy to moze sie oplacac ? Nie wydaje mi sie . Dlatego zawsze pytam tych ktorzy mowia ze najkorzystniej jest brac kase z bankomatu pytam o szczegoly i jakies dowody zeby ostatecznie ustalic czy jest to korzystne czy nie . Niestety nikt jeszcze nigdy w prosty sposob nie udowodnil ze to sie oplaca . Z wymaiana waluty jest duzo prosciej wystarzcy prosty arkusz w excelu troche danych ze stron bankow , kantorow i latwo wyliczyc jaka walute oplaca sie zabrac . Zeby sotatecznie rozwiazac te kwestie ponizej przelicznik ile za 1000 PLN dostaniemy kun - czy moze ktos powiedziec ile byloby gdybysmy odpowiednik tego 1000 wyciagneli za pomaca karty (jaka karta jaki bank Wymiana 1000 PLN Waluta Kurs KN PLN 1,68 1680 Euro 7,215 1768,3 $ 5,87 1731,5 pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Phil Re: Gotówka czy karty? IP: *.citibank.com 01.07.05, 13:48 Widac wybrales kiepski bank (te, ktore wymieniles maja realnie jedne z najwyzszych prowizji).. Tak sie akurat sklada, ze pracuje przy transakcjach bezgotowkowych w banku i zapewniam Cie, ze transakcje kupna przy użyciu karty (za granica) oplacaja sie bardziej niz wymiana i placenie gotowka. Wyplata z bankomatu to juz inna kwestia ale i tak jestem zdania, ze w kantorze zaplacisz wiecej. Nie bede wchodzil w szczegoly, kazdy ma swoj rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Re: Gotówka czy karty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 14:42 > Widac wybrales kiepski bank (te, ktore wymieniles maja realnie jedne z > najwyzszych prowizji).. Byc moze ale maja dla mnie inne atuty :-) > Tak sie akurat sklada, ze pracuje przy transakcjach > bezgotowkowych w banku Dla tego bez urazy ale moze nie jestes obiektywny :-) Choc z drugiej strony moglbys pomoc i wyliczyc to o co prosilem >Wyplata z bankomatu to juz inna kwestia ale i tak jestem zdania, ze w kantorze > zaplacisz wiecej. To nie jest kwestia przekonan ja nie twierdze ze mam racje , twierdze tylko ze kazda proba przeprowadzona przeze mnie dawala negatywne wyniki przemawiajace na korzysc wymiany w kantorach ale wystarczy ze dasz kilka miarodajnych przykladow > Nie bede wchodzil w szczegoly, kazdy ma swoj rozum. Tak jak pisalem licze na Ciebie ze przedstawisz prostu dowod - wyliczenia Jezeli nie - jak sam pisales kazdy ma swoj rozum :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Gotówka czy karty? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 03.07.05, 19:44 Moim skromnym zdaniem, jednak karta bardziej się opłaca, mniejszy problem z gotówką, i przy tym jest to bezpieczniejsze. Karte zastrzegasz i prosisz o wyrobienie kolejnej w ekspresowym tempie a kase jak Ci zabiora to co poczniesz dalej? a z transakcjami kartami to jest tak:Visa przelica zawsze na $, czyli przykładowo płacisz w UK, czyli funtami, przelicza Ci to po kursie VISY(o ktorym defakto nikt nie wiem jaki to kurs bo nigdzie tego nie podaja i jest to chyba ich najbardziej stzrezona tajemnica)na $ a nastepnie na zł(a to juz po kursie skupa banku), jak masz konto w zł lub karte zł.Jeden bank, chyba PEKAO SA, oferuje karte VIsa Classic(jest to karta dolarowa, gdzie nie masz przeliczenie na złotówki, czyli mniej przewalutowań). Natomiast co do MC, czyli Mastera(przelicza na terenie Europy w euro a na terenie reszty swiata w dolarach)kwetia przeliczenie wyglada tak samo. Poza tym zawsze lepiej opłaca się dokonywac transakcji bezgotówkowych, od których zazwyczaj abnki nie pobieraja prowizji, a jak wypłacasz z bankomatu to masz prowizje zabierana tak jak przy wypłacie z obcego bankomatu na terenie Polski. ps. nie zastanawiałeś sie nad czekami podroznymi np. American Exprees? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Re: Gotówka czy karty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:34 Nie neguje zalet kart - sam chetnie uzywam - po prostu uzywajac ich za granica zawsze bank zdziera ze mnie skore posypujac sola :-))) Z tego co piszesz wynika ze poslugujac sie karta Visa najlepiej miec ja polaczona z rachunkiem prowadzonym w $ natomiast Master w euro . Placac za transakcje bezgotowkowe bank rezygnuje z prowizji od Ciebie pobierajac je od wlasciciela sklepu/baru itp gdzi eplacisz stad moze oplacalnosc takich transakcji . > ps. nie zastanawiałeś sie nad czekami podroznymi np. American Exprees? za duzo zabawy pzdr czarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iontichy Re: Gotówka czy karty? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 05.07.05, 17:53 Ja Ci podam, ale dopiero po powrocie z Chorwacji, tj. pod koniec sierpnia :-). Wziąłem sporo euro, gdyż wg obecnych kursów po wymianie kuna będzie mnie kosztowała 0,55-0,56 zł co jest chyba niezłym kursem ;-). Ale na stacjach benzynowych i ew. gdy mi zabraknie euro bedę płacił kartą, więc po powrocie powiem co wyszło. Prawdopodobnie nie bedę miał info nt. wypłaty większej ilości gotówki, bo chyba nie będę musiał, a mała ilość na pewno jest nieopłacalna. STĄD PROŚBA: może ktoś kto wrócił i wypłacił gotówkę poda ile wypłacił kun i ile bank wziął złotóweczek. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ranczo05 Re: Gotówka czy karty? IP: *.iginet.net / *.iginet.net 03.07.05, 10:14 witajcie.lepiej się nie kłućcie.właśnie wróciłam i przelicznik jest taki :płacąc kartą viza 412 kun-bank wziął 238,97zł.a w kantorze(nalepsza stawka!!)za 100 euro-722 kuny.o złotówkach nie wspomnę bo płacą 0,68 kuny!!to tyle co mogę wam powiedzieć.nie patrzcie na kursy w necie bo w rzeczywistości się nie sprawdza!! Odpowiedz Link Zgłoś
baja02 Re: Gotówka czy karty? 03.07.05, 12:26 Zawsze!!! Korzystam z kart. Ma to bardzo dobre strony np. nie boję się zgubienia lub krz\adzieży forsy, nigy nie wiadomo ile trzeba tej gotówki, ile zostanie przy wyjeździe i wtedy trzeba kupować co podleci bo wymiana też kosztuje, nie oszukują w rachunkach. Miejscowej waluty mam niewiele na drobne wydatki, np. przejazdy aytostradami, lody itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Gotówka czy karty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 16:02 > Zawsze!!! Korzystam z kart. Ma to bardzo dobre strony np. nie boję się > zgubienia lub krz\adzieży Aaaa no to co innego zlodzie przeciez kart nie kradna :))))))) To ze wygoda to kazdy wie , chodzilo tylko o oplacalnosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ferdzio Re: Gotówka czy karty? IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 03.07.05, 20:33 Złodzieje karty kradną, ale mogą sobie je wetknąć w .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Re: Gotówka czy karty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:27 > Złodzieje karty kradną, ale mogą sobie je wetknąć w .... .... sklepie np gdzie zrobia na Twoj koszt zakupy - np jakis fajny laptop albo jakis inny maly drogi gadzet a ze podpis troche inny ... Nikt w sklepie nie jest grafologiem . Zanim sie zorientujesz i zablokujesz karte moze juz byc musztarda po obiedzie . I to niestety sytuacja z zycia wzieta :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: Gotówka czy karty? IP: *.KSZ.K.pl 03.07.05, 22:06 KARTY!!! wychodzi najkorzystniejszy przelicznik między bankowy obecnie cos ok 55 gr. za 1 kunę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Re: Gotówka czy karty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:24 > KARTY!!! wychodzi najkorzystniejszy przelicznik między bankowy obecnie cos ok > 55 gr. za 1 kunę Za operacje bezgotowkowe czy pobieranie kasy z bankomatu ? Karta Visa czy Mastercard ? W jakim banku polskim rachunek ? No i skad masz takie informacje nt przelicznika ? Odpowiedz Link Zgłoś