Dodaj do ulubionych

JEŻOWCE!!!! aaaaauuuuuuuu!!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 14:53
powiedzcie mi prosze, czy mial ktos blizszy kontakt z jezowcem??? Tyle o tym
czytalam, ze wystepuja czesto w Chorwacji, ze poklucie (poparzenie?) jest
bardzo bolesne, a jeszcze bolesniejsze wyciaganie. A swoja droga jak to sie
wyciaga? Przeciez pokluje dodatkowo reke? Prosze napisac jesli ktos jest
wtajemniczony. Dzieki i pozdro:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: czarek Re: JEŻOWCE!!!! aaaaauuuuuuuu!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 15:49
      Mi wlazl skubaniec przez pletwe w duzego palucha u nogi . Uczucie takie jakby
      zadra weszla - leczenie takie samo - igla i wydlubywanie tyle ze trzeba uwazac
      bo latwo sie lamie i trzeba dlubac igla gleboko - potem deznyfekcja rany i jak
      sie za gleboko dlubnie to piecze przez pare dni przy kapaniu :-( Ogolnie nic
      przyjemnego ale do przezycia .
      pzdr
      czarek
    • emes-nju Re: JEŻOWCE!!!! aaaaauuuuuuuu!!!! 12.07.05, 16:43
      Jedna igla jest jak zadra. Wiecej - boli jak (...).

Najgorsze jest to, ze swinstwo sie lamie. A jak nie wyciagniesz wszystkiego, to wyjdzie z ropa :-( I tyle bedzie z urlopu...
    • baja02 Re: JEŻOWCE!!!! aaaaauuuuuuuu!!!! 12.07.05, 16:46
      Mało przyjemne i stąd wszędzie przeczytasz rady - do morza wchodzić w obuwiu. W
      moim przypadku są to tenisówki lub trampki. Ale uwaga! Można usiąść na
      wysuszonego jeżowca na piasku. Też d... boli!
      • Gość: kasia nie są takie złe IP: *.lodz-radogoszcz.sdi.tpnet.pl 12.07.05, 17:42
        Kwiestia taka że jeżowiec ma setki ostrych i baaardzo łamliwych koców więć jak
        wdepniesz całą stopą to wejdzie ci ich nawet kilkadziesiąt i wydłubanie tego to
        już ropbota dla lekarza. Ale nie przejmuj się za bardzo byłam w cro 2 razy i
        ani jeden kolec nie znalał sie w mojej stopie. Kup sobie buty do łażenia po
        wodzie i już. Trzba nadmienić że przy niektórych bardziej tłocznych plażach one
        nie występują, lub sa daleko od brzegu. Raczej na skałach i w bardziej dzikich
        zatoczkach-dużo.

Ale ja wole jeżowce które są czarne, nieruchome i doskonale widoczne od
        pływających, przezroczystych meduz morza czarnego czy śródziemnego- te cholery
        zaskakują a jeżowce sa spokojnie przytwierdzone do dna i nie chcą nikomu
        wdzić... :)

miłego urlopu bedzie dobrze!!!
      • Gość: delegwan Re: JEŻOWCE!!!! aaaaauuuuuuuu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 19:50
        Z każdym jeżowcem można się spokojnie dogadać.Niestety tylko po Chorwacku.A tak
        poważnie, to zakładaj coś na stopy, jak wchodzisz do wody.I po strachu.Baw się
        dobrze.
    • Gość: Maciej Re: JEŻOWCE!!!! aaaaauuuuuuuu!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 23:20
      A czy ktoś z Was próbował jeść jeżowce ? Podobno to przysmak. No i czy wolno je
      zbierać (w celu zjedzenia) ?
      • Gość: zbynek Re: JEŻOWCE!!!! aaaaauuuuuuuu!!!! IP: *.c151.petrotel.pl 13.07.05, 09:54
        sa smaczne tylko trzeba je umieć przyżądzić
    • Gość: jacek Re: JEŻOWCE!!!! aaaaauuuuuuuu!!!! IP: *.broker.com.pl 19.07.05, 19:01
      na luzie w pierwszy dzien w tym roku w czarnogórze od razu nadepłem (nie
      założyłem klapek) troche podrążniły same igły i za dwa wycisnąlem z dodatkiem
      ropy ale ta jest dziś w cenie
      • Gość: kasia Re: JEŻOWCE!!!! aaaaauuuuuuuu!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.07.05, 19:18
        ja miałam spotkanie z jeżowcem miesiąć temu, w bucikach byłam (koniecznie
        trzeba sie zaopatrzyć na wszelki wypodaek - można na miejscu)ale za to pacnełam
        ręką na szszęście nie głęboko chociaż bez igły sie nie obeszło, a bucikach
        kolców sporo przywiozłam do PL
      • Gość: pszczolka Jekie buty? IP: 192.168.1.* / *.cza.warszawa.supermedia.pl 20.07.05, 09:00
        wybieram sie Chorwarcji za tyg. i troche sie przestraszylam tych jezowcow:)
        Czy gumowe buty- takie do surfingu sa ok? czy moze lepsze sa sandaly?
        • Gość: Phil Re: Jekie buty? IP: *.citibank.com 20.07.05, 11:07
          Kup sobie na miejscu. Jest ogromny wybór, są bardziej funkcjonalne i lepiej
          wyglądają niż te kupowane w Polsce.
        • Gość: jolka Re: Jekie buty? IP: *.kielce.net.pl 28.07.05, 12:21
          Ja wróciłam z chorwacji 2 tygodnie temu. Miałam butki z materiału z podeszwą
          gumową, bardzo wygodne i przydatne. Są to buty specjalne do pływania. Z tego co
          widziałam chodząc przed wyjazdem po sklepach, to w tym roku są w wiekszości
          sklepów sportowych. Koszt okolo 30 zł.
    • Gość: barkajay Re: JEŻOWCE!!!! aaaaauuuuuuuu!!!! IP: 80.72.34.* 20.07.05, 11:31
      dorzucam swoje trzy grosze
      klapki to raczej takie ktore same nie spadna
      w zeszlym roku popularne byly takie z gumowa podeszwa i materialem u gory,
      ale chyba najlepsze sa takie przezroczyste sandalki z gumy.
      aha i jezowce raczej same nie wchodza ludziom w droge :-)
    • Gość: Krys Re: JEŻOWCE!!!! aaaaauuuuuuuu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 22:13
      Buty, trampki, sandały ale nie o to chodzi ja miałem sandały i tak dostałem w
      prezencie 3 kolce - wcale nie boli, a najlepsza jest maść ichtiolowa po dwóch
      dniach smarowania samo wyjdzie.
    • Gość: Pindzia z Warszawy Strasznie to niesympatyczne stworzenie! IP: *.autocom.pl 25.07.05, 17:30
      Strasznie to niesympatyczne stworzenie! Jak okropnie wygląda, takie coś
      rozmemłąne z kolcami! A jak już wejdzie w dupę, to wychodzi z drugiej strony.
      Naprawdę! Sama widziałam!
      • Gość: kacperek Re: Strasznie to niesympatyczne stworzenie! IP: *.interkam.pl / 217.97.177.* 26.07.05, 08:25
        Ostrzegam wszystkich , którzy by wpadli na pomysł, żeby sobie jeżowca złowić,
        zasuszyć i zabrać do PL. Jak się go wyciągnie z wody i zostawi na słońcu do
        wyschnięcia to on zaczyna niesamowicie śmierdzieć. Nawet ryby tak nie walą jak
        jeżowiec. Smród jest niesamowity, nie do opisania i chce sie rzygać.
        W zeszłym roku sąsiad z ośrodka złowił dzieciakowi i suszył na wspólnym tarasie.
        Cofa mi się nawet teraz, jak to piszę - rok od tamtych wydarzeń.
        :-)

Pozdrawiam wszystkie jeżowce !
        • Gość: wk Re: Strasznie to niesympatyczne stworzenie! IP: *.streamcn.pl 26.07.05, 15:10
          To wszystko to prawda, jeżowce są paskudne. Czasami wchodziłem do wody bez
          butów ponieważ przy brzegu ich nie ma, jednak im dalej w morze tym jest ich
          więcej. Bez butów ani rusz. Proponuje aby kupić je na miejscu są w cenie około
          40 kun. O dziwo tańsze niż w Polsce i o wiele ładniejsze.
        • Gość: Phil Re: Strasznie to niesympatyczne stworzenie! IP: *.citibank.com 26.07.05, 16:47
          Ściema - ja wysuszyłem jeżowca i przywiozłem do Polski. Zero zapachu..
      • Gość: oj Re: Strasznie to niesympatyczne stworzenie! IP: *.acn.waw.pl 28.07.05, 18:25
        najgorsze są te wielkości kota, chodzą cicho i swietnie widzą w nocy, dlatego
        lepiej spać w dzień a w nocy czuwać.
    • Gość: rr___ Re: JEŻOWCE!!!! aaaaauuuuuuuu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 22:49
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=26395022&a=26395022
    • Gość: mida Re: JEŻOWCE!!!! aaaaauuuuuuuu!!!! IP: 193.59.95.* 29.07.05, 14:49
      Ludzie nie dajmy się zwariować. Jeżowce są czarne lub brunatne i trzeba byś
      ślepym, żeby nie widzieć w co się wdeptuje. Same się nie nadstawiają, a w
      wodzie polecam maskę lub okularki do pływania. Można zobaczyć wiele ciekawych
      stworzeń, a i jeżowca uda się wypatrzyć np. przed wychodzeniem na brzeg.

Co do suszenia złowionych jeżowców, to barbarzyństwo. To męczenie żywego
      stworzenia. Swoją drogą człowiek też będzie śmierdział jak się będzie
      rozkładał.
      Żaden Chorwat nie proponował mi potrawy z jeżowców, a byłem w Chorwacji 6 razy.
      Natomiast twierdzą, że jeżowce są przysmakiem ryb.
      • Gość: Phil Re: JEŻOWCE!!!! aaaaauuuuuuuu!!!! IP: *.citibank.com 29.07.05, 15:19
        Barbarzyństwem to są zbrodnie nazistów kolego. Mięska i rybek nie jadasz? Tez
        uważasz to za barbarzynstwo? Bez przesady proszę..
      • Gość: oj Re: JEŻOWCE!!!! aaaaauuuuuuuu!!!! IP: *.acn.waw.pl 29.07.05, 23:01
        a ja widziałem Franzuca, który wpieprzył jezowca.
        Rozłupał kamieniem, wycisnął w niego cytryne i zeżarł.
        Moze za żadko jeździsz do Chorwacji
    • Gość: mida Re: JEŻOWCE!!!! aaaaauuuuuuuu!!!! IP: 193.59.95.* 29.07.05, 15:25
      Co innego jest zabić żeby zjeść, a co innego zabić żeby postawić "pamiątkę" na
      regale w salonie. Kolego.
      • Gość: Phil Re: JEŻOWCE!!!! aaaaauuuuuuuu!!!! IP: *.citibank.com 29.07.05, 15:50
        Nie sądze, że to co innego. A niby dlaczego?? Równie dobrze możesz jeść
        korzonki. Aha i nie pij też wina bo te biedne małe winogrona tak cierpią gdy je
        się zrywa..
        • peegaz1 jezowce 21.03.06, 14:30
          Mózg sobie wysusz, nie bedzie smierdzial bo jest go za mało
    • Gość: Taka tam Re: Dobra rada. IP: *.free.aero2.net.pl 29.08.14, 13:43
      Właśnie wróciłam z Chorwacji byłam już kilka razy, zawsze z rodzicami i to oni zawsze mieli pecha mamie nawet w dość grubych sandałach, wbił się dość długi kolec pionowo w palec. Tym razem ojciec miał pecha. Poszli do jakiejś zatoczki, jeżowców brak ale jednak znalazła sie skałka na której były. Kopnął i wbił ok. 20. Wbiły sie dość głęboko małe ale bardzo uciążliwe. Bólprzy wbiciu był jak rozcięcie nogi o skałę i mocne kopnięcie prądem ( tak mówił ) wyciąganie to masakra. Radze do lekarza jak najszybciej. Niestety on nie chciał. Starał sie wyciągać. Gdy pojechaliśmy na plażę do wody. Długo pływał i potem KOLCE ŁATWIEJ WYCHODZIŁY. Nie wiem czy działa to zawsze.
      W każdym razie przed jeżowcami radze sprawdzić gdzie pływacie. Maska, płetwy w miarę możliwości. Im bardziej zaludniona plaża, tym mniej jeżowców przy brzegu. Co do butów, chyba też nie najgorszy pomysł.

Pozdrowionka, mam nadzieję że pomogłam. ^^
      • Gość: Tomanek Re: Dobra rada. IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.14, 15:36
        Oj sporo tego jest . Trzeba uważać bo ostre jak igły nagrywacz.blox.pl/2014/08/Jezowce-atakuja.html
    • Gość: marcel Re: Jeżowce IP: *.ibd.gtsenergis.pl 31.08.14, 17:06
      Zawsze jak jest mowa o jeżowcach to przypomina mi się "horror" jaki przeżyliśmy z naszym synkiem. Wlazł na jeżowca, my młodzi rodzice do szpitala, tam ostry dyżur, kolejka-złamana ręka, rozwalona głowa krew się leje no i my z dzieckiem co wrzeszczy wniebogłosy, że wlazł na jeżowca. Rejestracja- podaję o co chodzi, macham paszportem, prywatnym ubezpieczeniem-pani zerka spod okularów i spokojnie mówi czekać. Czekamy pod gabinetem-złamana ręka pyta co się stało, mu pokazujemy piętę małego w czarne kropki-złamana ręka w śmiech, włącza się rozbita głowa- również najwyraźniej rozbawiona-potrzeć oliwą i zgnije-rzecze-mały dostał spazmów, my przerażeni-zgnije, odpadnie, gangrena jakaś, po co nam ta Chorwacja, po co nam ten wyjazd-dziecko kaleką na całe życie zrobimy-zachciało się wyjazdów, a nad Bałtyk jechać z dzieckiem, najwyżej złapie zapalenie płuc z zimna, a nie do egzotycznych krajów. Rejestracja wtóruje:"zgnije, zgnije i ne ma problema". Okazało się, że piętę trzeba było smarować oliwą z oliwek, zmiękczać a organizm sam wydali te igły czyli po ichniemu: zgnije. No i tak było chociaż wydalał długo bo jeszcze na jesieni przy kąpaniu w wannie wspominaliśmy to z nostalgią.
    • nius222 Re: Jeżowce!!!! 14.10.14, 22:12
      Kochani jeżowce to urocze stworzonka , trzeba uważać tylko żeby na nie nie nadepnąć .podstawa to buty na jeżowce bez nich nie radzę chodzić po wodzie często kamuflują się w piasku . Jesteśmy polsko-chorwacką sympatyczną rodzinką na stałe mieszkamy w Dalmacji .
      Jeśli macie jakie kolwiek pytania śmiało pytajcie chętnie pomogę . polecam nasz facebook.
      Miłośnicy Dalmacji lub stronę .www.tanieapartamentychorwacja.pl
      poczta , apartamentychorwacja@interia.pl
      • nius222 Re: Jeżowce!!!! 14.10.14, 22:14
        Jeśli przywieziecie ze sobą polskie og.kiszone , od których jesteśmy uzależnieni buty na jeżowce gwarantujemy gratis . fb.Miłośnicy Dalmacji
      • Gość: Wikusia Re: Jeżowce!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.15, 11:58
        Cześć ! Niedawno byłam w Chorwacjii i kupiłam tam suszonego jeżowca a teraz lece do Angli i niewiem czy moge go przewieść . ( mia służyć jako prezęt )
        • hepik1 Re: Jeżowce!!!! 01.08.15, 12:05
          Z "prezętem" nie powinni wypuszczać z Polski!
          • Gość: Wikusia Re: Jeżowce!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.15, 12:10
            Dlaczego ?
            • hepik1 Re: Jeżowce!!!! 01.08.15, 13:05
              Ortografia!
              Nie wolno opuszczać granic Ojczyzny,by nie infekować świata .
              Pal licho jeżowca.W czasie suszenia strasznie śmierdzi,jak kupiony juz po ususzeniu ne ma problema;)
              • ebe-10 Re: Jeżowce!!!! 02.08.15, 21:59
                Ale się uśmiałam .....nie tylko z "Prezętu",ale całego postu,Ja tez kiedyś na forum z pośpiechu i stresu napisałam "Horwacja" zamiast CHorwacja.Możesz zabrac Jeżowca do Anglii,jak lecisz samolotem to lepiej zapakuj w bagaż do nadania jak Masz taki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka