Dodaj do ulubionych

Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 09:13
Jeśli macie pyatnia na temat tego pięknego kraju chetnie odpowiem
Obserwuj wątek
    • balum1 Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania 18.07.05, 12:49
      Ze względu na 2,5 letnią córeczkę szukam żwirowej plaży. Czy w Brela jest taka?
      Jeżeli tak to proszę o więcej szczegółów: w które miejsce dojechać samochodem,
      żeby szukać w jej pobliżu kwatery i jednocześnie być blisko centrum, żeby z
      małym dzieckiem duzo nie chodzić na obiadokolacje i po winku ;-)
      Pozdrawiam
      • Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 13:55
        W Breli są żwirkowe plaże. Najlepeij zjechać z magistrali w drogę przed głównym
        zjazdem do Breli. Jechać do samego końca dokąd droga prowadzi i tam w pierwszym
        lepszym domu zapytać o apartament. Z wyjanęciem nie ma problemu, ale dobrze by
        było być tam przed południem. Radzę obejrzeć parę apartamentów. My wynajęliśmy
        dopiera 3 z oglądanych. Blisko jet promenadą do centrum hotelowego, gdzie można
        coś zjeść i zabawić się. Miłego wypoczynku
        • Gość: Ola Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: 164.128.46.* 18.07.05, 14:34
          My wyjezdzamy do Breli w najblizszy piatek w zwiazku z tym mam pare pytan ;-)
          Czy na plazach w Breli wieje, czy moze jest tak duszno i bezwietrznie jak w
          zatoce? Jakie mniej wiecej sa ceny w sklepie a jakie w restauracji? (Kupowals
          moze w sklepach w Breli jakies mieso?) Moglabys polecic jakas mila knajpke? Ile
          czau zajela Ci podroz i oczywiscie z jakiego miejsca w Polsce? My bedziemy
          wyjezdzac z Warszawy...i am nadzieje ze zajmie nam to nie wiecej niz 20godzin :-
          )
          Czy w Breli jest moze winiarnia? W zeszlym roku bylismy w Crikvenicy i
          znalezlismy winiarnie z super winkiem, liczymy, ze w tym roku tez nam sie uda.
          Korzystalas moze z wyciczki Fish Picnic?
          • Gość: lola Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.mos.gov.pl 18.07.05, 15:39
            ja dolaczam sie do pytania:)i jeszcze mam jedno:czy jesto to miejscowosc gdzie
            dzieje sie cos wieczorem?jestesmy mlodzi ale lubimy cisze i spokoj:)ale
            wieczorami bysmy chetnie poszli do kanajpki cos zobaczyli:)czy lepiej wybrac
            baske voda czy jednak brela?
            • Gość: Lord Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 16:36
              Witaj!
              Ja mam również mam pytanko: czy wiesz moze po ile sa apartamenty dla 2 osob.
              Jakie ceny w sezonie, a jakie we wrzesniu?
              I o ktorej robi sie cien na plazy? Moze to dziwne pytanie, ale czytalem gdzie
              ze w Pisaku ktory lezy niedaleko Breli na plazy cien był juz o 18.
              Pozdr
              • Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 08:58
                Do LORDA! Za apartament dla 2 osób w sezonie trzeba liczyć ok. 15 EURO, poza
                sezonemdużo taniej 8 - 10 EURO. Cień na plaży robił się chyba koło 20,
                dokładnie nie sprawdzałam.
            • Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 08:55
              Droga LOLU! Znajdziesz tam i ciszę i knajpki do wyboru do koloru. W Baśce
              Vodzie jest pięknie , ale jak dla mnie za głośno. Miłego wypoczynku.
          • Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 08:50
            Droga Olu! Na plaży prze 3 dni trochę wiało w związku z czym były super fale
            czym dzieci były zachwycone, nie jest duszno. W restauracjach ceny wysokie, w
            sklepach trochę drożej jak u nas, ale zależy też co chcesz kupić np. mleko w
            takiej cenie jak u nas, mięsa w sklepie nie kupowałam ( przywieźliśmy w lodówce
            turystycznej z Polski ), ale wiem z doświadczenia z poprzednich lat że było
            bardzo drogie. W centrum czyli tam gdzie są hotele knajpek jest dużo. Ja
            poleciłabym jedną prawie na samym końcu Breli w stronę Omisia jest na plaży
            mała KONOBA , jest tam super, można coś zjeść, wypić a wieczorem miła muzyczka
            na żywo. Wyjeżdżaliśmy z Krakowa o 15.00 a na miejscu ku naszemu zaskoczeniu
            byliśmy o 5 rano ( dwa postoje po 10 min.) czyli 14 godzin, do samego Splitu
            jest autostrada, nawet są stacje z gazem.Wracaliśmy w sobotę i na drogach było
            nieciekawie jechalismy 17 godzin. Na autostradzie przy tunelach korek -
            staliśmy godzinę, przy bramkach przy zjęździe z autostrady w Zagrzebiu korek -
            7 km, przed granicą ze Słowenia kore - stania jakieś pół godz. Na Słoweni w
            stronę granicy Chorwackiej korek aaż do Mariboru!!! Koszmar. Radzę wyjechać
            tak, aby granicę przekraczać w nocy, może unikniecie korków lub jechać w
            tygodniu nie w sobotę. W soboty są wymiany turystów i podejżewam, że dlatego
            tworzyły się takie korki. Pozdrawiam. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania chętnie
            odpowiem. Miłej zabawy.
            • Gość: Ola Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: 164.128.46.* 19.07.05, 13:36
              Martyno, dziękuję Ci bardzo za wszystkie informacje. Juz sie nie mogę doczekac
              i chcialabym byc juz na miejscu :-) Po powrocie podziele sie wrazeniami.
              ps. Mam jeszce jedno pytanie, czy za autostrady w Chorwacji palciliscie k
              kunach czy euro? A moze karta?
              • Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 13:41
                Do OLI! Za autostrady płaciliśmy w KUNACH ( 11 kun + 157 kun , pieniązki
                wymienialiśmy na granicy jak wjeżdżaliśmy do Chorwacji.Karta płaciliśmy za
                paliwa ( gaz ). Szkoda, że my już wróciliśmy. Miłego wypoczynku.
                • Gość: Ola Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: 164.128.46.* 19.07.05, 14:08
                  Do Martyny!Na granicy Chorwackiej wymienialiscie złotówki czy euro na kuny?
                  Zastanawiam sie czy wyminiaja tam zlotowki?
          • Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 08:53
            Korzystaliśmy z wycieczki Fish Picnic - rejs na wyspę Brac 6 godz. z rakiją ,
            winemnem i pyszną rybką z grila, ogłoszenia rozwieszone są co kawałek, albo
            pytaj w tej knajpce na końcu plaży - cena 110 kun ( ok. 70 zł od osoby ) małe
            dzieci gratis.
            • Gość: Lord Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 12:18
              Do Martyny! 15 euro w sezonie za apartament dla 2 osob to jakos bardzo malo w
              stosunku do cen ktore mozna znalezc w necie, na stronach gospodarzy. Ja sie
              nastawiam na cene ok 25. Dlatego wole sie upewnic, bo powoli sobie juz
              prognozuje budzet na wyjazd i miedzy 25 a 10 jak podalas jest ogromna roznica.
              Chyba ze to cena za osobe. Ile Ty placilas i za jaki apartament?
              Masz moze jakies zdjecia miasteczka i plaz, ktorymi moglabys sie podzielic (np
              wyslac na maila)? t_krolik@o2.pl
              Pozdr!
              • Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 13:36
                15 EURO od osoby za apartament tzn. pokój, kuchnie ( w pełni wyposażoną ) i
                łazienkę. Można wynająć sam pokój z łazienką ( w pokoju znajduje się lodówka )w
                cenie 10 EURO od osoby w sezonie. Poza sezonem jest dużo taniej. My płaciliśmy
                za luksusowy arartament nad samym morzem ( 2 pokoje, kuchnia z jadalnią ,
                łazienka i 2 balkony z widokiem na morze) 60 Euro - byliśmy w 5 osób więc
                wyszło nas po 12 Euro na osobę za dobę. Pojechaliśmy w ciemno i szukaliśmy
                apartamentu na miejscu. Proponowano nam apartamentry różne w cenach od 35 - 70
                Euro. Można zawsze znaleść coś dla siebie. Jak zeskanuje zdjęcia to prześlę.
                Pozdrowienia
                • Gość: henryk Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.mos.gov.pl 19.07.05, 13:48
                  sluchaj ceny w necie sa drozsze!tak jak w polsce tylko czesc oglasza sie w
                  necie i one sa drozsze tak samo tam..na miejscu znajdziesz ich multum!moi
                  znajomi placili ok wrzesnia za osobe juz 7E full apartament:)dlatego ja sie
                  zdecydowalem jechac w ciemno:)wiem co biore i bedzie taniej:)
        • balum1 Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania 19.07.05, 14:37
          Martna
          "W Breli są żwirkowe plaże. Najlepeij zjechać z magistrali w drogę przed
          głównym zjazdem do Breli. Jechać do samego końca dokąd droga prowadzi i tam w
          pierwszym lepszym domu zapytać o apartament"

Droga :-) Martyno
          Mam jeszcze pytanie związane z lokalizacją plaż. Czy powyższy opis dotyczy
          jadącego od Północy - od Omiś,
          "zjechać przed głównym zjadem" a skąd będzie wiadomo kiedy jeszcze jest "przed
          głównym zjazdem" może coś charakterystycznego, punkt odniesienia.

na poniższej str. znalazłem bardzo ładne zdjęcia plaż
          www.brela.hr/fotogalerija.htm
          mam pytania:
          - w którym miejscu Breli na południe, czy północ od portu znajduje się
          charakterystyczna skałka z drzewami
          patrząc na 6 zdjęcie z lotu ptaka widać chyba całą Brele
          - w którym miejscu znajduje się plaża z 7, 8, 9-10-38 zdjęcia
          - dla odniesienia zdjęcie 1, to z lotu ptaka kawałek plaży i obok w gęstych
          drzewach biało-czerwony dach

Jest to ważne ze względu na miejsce szukania kwatery, w które miejsce podjechać
          samochodem. Jak się domyślam - ze zdjęć to Brela jest dość stroma i
          rozciągnięta.

Jeszcze jedno jak daleko od morza był wasz apartament, czy są różnice w cenie i
          jakie związane z odległością do plaży?
          Pozdrawiam
          Z góry bardzo dziękuje
          Olek
          • Gość: Lord Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 22:33
            Do Martyny! Czy mozna tam przyjechac w srodku tygodnia, czy raczej w weekend
            tak jak niby sa turnusy od soboty do soboty?
            • Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 08:07
              Do Larda! Można spokojnie jechać w środku tygodnia, a co najważniejsze to
              unikniesz korków.
          • Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 08:42
            Do BALUM1!Jadą od strony Omisia po minięciu znaku BRELA dojedziesz do miejsca,
            w którym są dwa zjazd jeden pod górę, a drugi w dół. Należy jechac tym w dół
            będzie napis ulicy "Ścit" jechać prosto gdzie prowadzi droga. Można wjechać w
            ulicę Ścit i tam szukać kwater.Nasz dom zanjdował się nad samym morzem, ale
            trzeba pochodzić trochę schodkami, my mieliśmy 108 schodów na plaże i 97 do
            parkingu czyli do ul.Ścit - parking mieliśmy praktycznie dachu innego domu.
            Różnice w cenie napewno są , ale nie jestem dokładnie zorientowana. Radzę
            znaleźć apartamen blisko plaży, bo się nachodzicie pod górkę. Właśnie w tamtej
            okolicy znajują się charakterystyczne skałki i plaże na zdjęciach 7, 8,9,10.
            Brela jest stroma i rozciągnięta promenadą można sobie robić wspaniałe
            wycieczki i podziwiać widoczki. Idąc w strone Omisia znajdziesz spokuj i ciszę,
            natomiast idąc w odwrotną stronę dojdziesz do centrum hotelowego tam znajdziesz
            wszelkie rozrywki. Na zdjęciu nr 1 czerwony dach to budynek rozpoczynający
            centrum hotelowe i znajdująca się obok plaża. Miłego wypoczynku
            • balum1 Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania 20.07.05, 09:16
              Martyna - wielkie dzięki!
              Podsumowują dla pewności, czyli wszystkie wskazane na zdjęciach miejsca
              znajdują się na północ od portu jachtowego (ze zdjęć - tak mi sie wydaje)
              Pozdrawiam
              • Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 10:18
                Można powiedzieć, że na północ, a napewno promenadą w stronę Omisia lub Splitu.
                Miłych wakacji
                • balum1 Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania 20.07.05, 12:00
                  Martyna wielka buźka ;-)
                  Czy możesz polecić jeszcze twoją ulubioną knajpę (moze z jakąś muzyką na żywo),
                  miejsce na obiadokolacje, jakieś atrakcje
                  Pozdrawiam
                  • Gość: cirrii Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 12:09
                    Martynka, ja tez jade z Krakowa, tyle ze do Baska Voda, wyjezdzamy we wtorek
                    wlasnie kolo 15. Mozesz podac mi waszą trase, ktoredy dokladnie jechaliscie?
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 12:19
                      My jechaliśmy trasą Kraków - Cieszyn ( przez Andrychów i Kęty, Bielsko-Biała) -
                      Olomunc - Brno - Wiedeń - Grazz - Maribor - Zagrzeb - Karlowac - Split. Na
                      miejscu byliśmy o 5 rano - 14 godz. jazdy. Dobrze, że jedziesz w tygodniu bo
                      unikniesz korków. Miłych wakacji.
                      • Gość: cirrii Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 12:25
                        dzieki za trase, tak wlasnie planowalismy, dzieki za utwierdzenie nas w
                        dogodnosci tej drogi, juz nie moge sie doczekac.....pozdrawiam
                  • Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 12:16
                    Moją ulubiona knajpka to KONOBA na plazy z dala od centrum hotekowego -
                    promenadą w stronę Omisia, napewno ją znajdziesz praktycznie znajduje się na
                    plaży zadaszony tarasik.Pieknie tam graja wieczorami, a te spacery w świetle
                    księzyca - polecam i już tęsknie za nimi. Pozdr.
                • balum1 Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania 20.07.05, 12:19
                  Martyna
                  kolejny raz czytałem posty i przepraszam cię za moje ostatnie pytanie
                  bo polecałaś knajpkę KON...
                  ale w innym temacie, chyba ty wspominałaś o Parku KRKA (ten sam nick), czy
                  możesz podać więcej szczegółów, w jakich godzinach jest otwarty - o której jest
                  wpuszczana ostatnia wycieczka, w które miejsce dokładnie podjechać samochodem,
                  wiem,(że tam na miejscu pływa stateczek, chyba między wodospadami), jaką wersję
                  zwiedzania proponujesz.
                  Jeżeli będzie ci wygodniej to podaje priv email: balum@poczta.onet.pl
                  Pozdrawiam
                  Olek
    • Gość: Ola Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: 164.128.46.* 20.07.05, 12:37
      czesc Martyno! Przylaczam sie do podziekowan Olka za wszystkie informacje od
      Ciebie dotyczace Breli! I bardzo chetni tez skorzystam z informacji na temat
      wodospadow Krka.
    • Gość: Ola Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: 164.128.46.* 20.07.05, 12:39
      Do Olka! Widze, ze rowniez wybierasz sie do Breli...kiedy jedziecie i skad? My
      jedziemy Z Warszawy w piatek w poludnie 22-go lipca. Obawiam sie tylko korkow w
      Sloweni i Chorwacji...
      • Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 12:40
        Trudno mi dokładnie powiedzieć w jakich godzinach jest czynny Park Narodowy
        KRKA. Najlepiej wybrać sie na cały dzień - jest tam co robić. Przy dojeździe
        do parku jest rozgałęzienie dróg - 1 prowadzi na parking, gdzie płynie się
        statkiem, a druga prowadzi na parking, gdzie odjeżdżają autobusy. My jechaliśmy
        autobusem. Na parkingu spokojnie można zostawic samochód , wykupuje się bilet,
        który jest już na autobus i jako bilet wstępu do parku. Po zjeździe autobusem w
        dół ( trzeba mieć mocne nerwy na te stronizmy ) można zejść w dól wodospadów
        jedną stroną ,a wyjść drugą. W dole przy kąpielisku można spędzić cały dzień.
        Potem wracasz autobusem, kiedy Ci się podoba na parking samochodowy. Jeśli się
        dobrze orientuję to między wodospadami stateczki pływają na jeziorach
        Plitwickich - ale tam jeszcze nie dotarłam. W razie pytań pisz .
        Pozdrowienia Martyna
        • Gość: cirrii odglos chrabaszczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 21:56
          Martyna, w ubieglym roku, jak tylko wjechalismy w Magistrale to ciagle
          towarzyszyl nam odglos "szszszszsz" jakby jakies chrabaszcze lub ptaki taki
          skrzek, przez pierwsze dni myslelismy ze zwariujemy, nawet noca nie milklo!!!
          Czy w tym roku tez to slyszeliscie? Jade do Baski Voda, mam sie juz nastawiac
          na ten dzwiek (był niezwykle męczacy)pozrawiam
          • Gość: Martyna Re: odglos chrabaszczy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 09:55
            To pewnie były cykady, w nocy nie było ich słychać i nie były uciążliwe.
            Miłego pobytu
            • Gość: zbynek Re: odglos chrabaszczy? IP: *.c151.petrotel.pl 26.07.05, 10:20
              jeżeli ktoś nie był w Krka i w Plitwicach to radzę wybrać Plitwice - na które
              trzeba poświęcić cały dzień- jest co oglądać a statek to kursuje tylko pomiędzy
              dwoma jeziorami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka