Gość: Martyna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 09:13 Jeśli macie pyatnia na temat tego pięknego kraju chetnie odpowiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
balum1 Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania 18.07.05, 12:49 Ze względu na 2,5 letnią córeczkę szukam żwirowej plaży. Czy w Brela jest taka? Jeżeli tak to proszę o więcej szczegółów: w które miejsce dojechać samochodem, żeby szukać w jej pobliżu kwatery i jednocześnie być blisko centrum, żeby z małym dzieckiem duzo nie chodzić na obiadokolacje i po winku ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 13:55 W Breli są żwirkowe plaże. Najlepeij zjechać z magistrali w drogę przed głównym zjazdem do Breli. Jechać do samego końca dokąd droga prowadzi i tam w pierwszym lepszym domu zapytać o apartament. Z wyjanęciem nie ma problemu, ale dobrze by było być tam przed południem. Radzę obejrzeć parę apartamentów. My wynajęliśmy dopiera 3 z oglądanych. Blisko jet promenadą do centrum hotelowego, gdzie można coś zjeść i zabawić się. Miłego wypoczynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: 164.128.46.* 18.07.05, 14:34 My wyjezdzamy do Breli w najblizszy piatek w zwiazku z tym mam pare pytan ;-) Czy na plazach w Breli wieje, czy moze jest tak duszno i bezwietrznie jak w zatoce? Jakie mniej wiecej sa ceny w sklepie a jakie w restauracji? (Kupowals moze w sklepach w Breli jakies mieso?) Moglabys polecic jakas mila knajpke? Ile czau zajela Ci podroz i oczywiscie z jakiego miejsca w Polsce? My bedziemy wyjezdzac z Warszawy...i am nadzieje ze zajmie nam to nie wiecej niz 20godzin :- ) Czy w Breli jest moze winiarnia? W zeszlym roku bylismy w Crikvenicy i znalezlismy winiarnie z super winkiem, liczymy, ze w tym roku tez nam sie uda. Korzystalas moze z wyciczki Fish Picnic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.mos.gov.pl 18.07.05, 15:39 ja dolaczam sie do pytania:)i jeszcze mam jedno:czy jesto to miejscowosc gdzie dzieje sie cos wieczorem?jestesmy mlodzi ale lubimy cisze i spokoj:)ale wieczorami bysmy chetnie poszli do kanajpki cos zobaczyli:)czy lepiej wybrac baske voda czy jednak brela? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 16:36 Witaj! Ja mam również mam pytanko: czy wiesz moze po ile sa apartamenty dla 2 osob. Jakie ceny w sezonie, a jakie we wrzesniu? I o ktorej robi sie cien na plazy? Moze to dziwne pytanie, ale czytalem gdzie ze w Pisaku ktory lezy niedaleko Breli na plazy cien był juz o 18. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 08:58 Do LORDA! Za apartament dla 2 osób w sezonie trzeba liczyć ok. 15 EURO, poza sezonemdużo taniej 8 - 10 EURO. Cień na plaży robił się chyba koło 20, dokładnie nie sprawdzałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 08:55 Droga LOLU! Znajdziesz tam i ciszę i knajpki do wyboru do koloru. W Baśce Vodzie jest pięknie , ale jak dla mnie za głośno. Miłego wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 08:50 Droga Olu! Na plaży prze 3 dni trochę wiało w związku z czym były super fale czym dzieci były zachwycone, nie jest duszno. W restauracjach ceny wysokie, w sklepach trochę drożej jak u nas, ale zależy też co chcesz kupić np. mleko w takiej cenie jak u nas, mięsa w sklepie nie kupowałam ( przywieźliśmy w lodówce turystycznej z Polski ), ale wiem z doświadczenia z poprzednich lat że było bardzo drogie. W centrum czyli tam gdzie są hotele knajpek jest dużo. Ja poleciłabym jedną prawie na samym końcu Breli w stronę Omisia jest na plaży mała KONOBA , jest tam super, można coś zjeść, wypić a wieczorem miła muzyczka na żywo. Wyjeżdżaliśmy z Krakowa o 15.00 a na miejscu ku naszemu zaskoczeniu byliśmy o 5 rano ( dwa postoje po 10 min.) czyli 14 godzin, do samego Splitu jest autostrada, nawet są stacje z gazem.Wracaliśmy w sobotę i na drogach było nieciekawie jechalismy 17 godzin. Na autostradzie przy tunelach korek - staliśmy godzinę, przy bramkach przy zjęździe z autostrady w Zagrzebiu korek - 7 km, przed granicą ze Słowenia kore - stania jakieś pół godz. Na Słoweni w stronę granicy Chorwackiej korek aaż do Mariboru!!! Koszmar. Radzę wyjechać tak, aby granicę przekraczać w nocy, może unikniecie korków lub jechać w tygodniu nie w sobotę. W soboty są wymiany turystów i podejżewam, że dlatego tworzyły się takie korki. Pozdrawiam. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem. Miłej zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: 164.128.46.* 19.07.05, 13:36 Martyno, dziękuję Ci bardzo za wszystkie informacje. Juz sie nie mogę doczekac i chcialabym byc juz na miejscu :-) Po powrocie podziele sie wrazeniami. ps. Mam jeszce jedno pytanie, czy za autostrady w Chorwacji palciliscie k kunach czy euro? A moze karta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 13:41 Do OLI! Za autostrady płaciliśmy w KUNACH ( 11 kun + 157 kun , pieniązki wymienialiśmy na granicy jak wjeżdżaliśmy do Chorwacji.Karta płaciliśmy za paliwa ( gaz ). Szkoda, że my już wróciliśmy. Miłego wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: 164.128.46.* 19.07.05, 14:08 Do Martyny!Na granicy Chorwackiej wymienialiscie złotówki czy euro na kuny? Zastanawiam sie czy wyminiaja tam zlotowki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 08:53 Korzystaliśmy z wycieczki Fish Picnic - rejs na wyspę Brac 6 godz. z rakiją , winemnem i pyszną rybką z grila, ogłoszenia rozwieszone są co kawałek, albo pytaj w tej knajpce na końcu plaży - cena 110 kun ( ok. 70 zł od osoby ) małe dzieci gratis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 12:18 Do Martyny! 15 euro w sezonie za apartament dla 2 osob to jakos bardzo malo w stosunku do cen ktore mozna znalezc w necie, na stronach gospodarzy. Ja sie nastawiam na cene ok 25. Dlatego wole sie upewnic, bo powoli sobie juz prognozuje budzet na wyjazd i miedzy 25 a 10 jak podalas jest ogromna roznica. Chyba ze to cena za osobe. Ile Ty placilas i za jaki apartament? Masz moze jakies zdjecia miasteczka i plaz, ktorymi moglabys sie podzielic (np wyslac na maila)? t_krolik@o2.pl Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 13:36 15 EURO od osoby za apartament tzn. pokój, kuchnie ( w pełni wyposażoną ) i łazienkę. Można wynająć sam pokój z łazienką ( w pokoju znajduje się lodówka )w cenie 10 EURO od osoby w sezonie. Poza sezonem jest dużo taniej. My płaciliśmy za luksusowy arartament nad samym morzem ( 2 pokoje, kuchnia z jadalnią , łazienka i 2 balkony z widokiem na morze) 60 Euro - byliśmy w 5 osób więc wyszło nas po 12 Euro na osobę za dobę. Pojechaliśmy w ciemno i szukaliśmy apartamentu na miejscu. Proponowano nam apartamentry różne w cenach od 35 - 70 Euro. Można zawsze znaleść coś dla siebie. Jak zeskanuje zdjęcia to prześlę. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.mos.gov.pl 19.07.05, 13:48 sluchaj ceny w necie sa drozsze!tak jak w polsce tylko czesc oglasza sie w necie i one sa drozsze tak samo tam..na miejscu znajdziesz ich multum!moi znajomi placili ok wrzesnia za osobe juz 7E full apartament:)dlatego ja sie zdecydowalem jechac w ciemno:)wiem co biore i bedzie taniej:) Odpowiedz Link Zgłoś
balum1 Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania 19.07.05, 14:37 Martna "W Breli są żwirkowe plaże. Najlepeij zjechać z magistrali w drogę przed głównym zjazdem do Breli. Jechać do samego końca dokąd droga prowadzi i tam w pierwszym lepszym domu zapytać o apartament" Droga :-) Martyno Mam jeszcze pytanie związane z lokalizacją plaż. Czy powyższy opis dotyczy jadącego od Północy - od Omiś, "zjechać przed głównym zjadem" a skąd będzie wiadomo kiedy jeszcze jest "przed głównym zjazdem" może coś charakterystycznego, punkt odniesienia. na poniższej str. znalazłem bardzo ładne zdjęcia plaż www.brela.hr/fotogalerija.htm mam pytania: - w którym miejscu Breli na południe, czy północ od portu znajduje się charakterystyczna skałka z drzewami patrząc na 6 zdjęcie z lotu ptaka widać chyba całą Brele - w którym miejscu znajduje się plaża z 7, 8, 9-10-38 zdjęcia - dla odniesienia zdjęcie 1, to z lotu ptaka kawałek plaży i obok w gęstych drzewach biało-czerwony dach Jest to ważne ze względu na miejsce szukania kwatery, w które miejsce podjechać samochodem. Jak się domyślam - ze zdjęć to Brela jest dość stroma i rozciągnięta. Jeszcze jedno jak daleko od morza był wasz apartament, czy są różnice w cenie i jakie związane z odległością do plaży? Pozdrawiam Z góry bardzo dziękuje Olek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 22:33 Do Martyny! Czy mozna tam przyjechac w srodku tygodnia, czy raczej w weekend tak jak niby sa turnusy od soboty do soboty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 08:07 Do Larda! Można spokojnie jechać w środku tygodnia, a co najważniejsze to unikniesz korków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 08:42 Do BALUM1!Jadą od strony Omisia po minięciu znaku BRELA dojedziesz do miejsca, w którym są dwa zjazd jeden pod górę, a drugi w dół. Należy jechac tym w dół będzie napis ulicy "Ścit" jechać prosto gdzie prowadzi droga. Można wjechać w ulicę Ścit i tam szukać kwater.Nasz dom zanjdował się nad samym morzem, ale trzeba pochodzić trochę schodkami, my mieliśmy 108 schodów na plaże i 97 do parkingu czyli do ul.Ścit - parking mieliśmy praktycznie dachu innego domu. Różnice w cenie napewno są , ale nie jestem dokładnie zorientowana. Radzę znaleźć apartamen blisko plaży, bo się nachodzicie pod górkę. Właśnie w tamtej okolicy znajują się charakterystyczne skałki i plaże na zdjęciach 7, 8,9,10. Brela jest stroma i rozciągnięta promenadą można sobie robić wspaniałe wycieczki i podziwiać widoczki. Idąc w strone Omisia znajdziesz spokuj i ciszę, natomiast idąc w odwrotną stronę dojdziesz do centrum hotelowego tam znajdziesz wszelkie rozrywki. Na zdjęciu nr 1 czerwony dach to budynek rozpoczynający centrum hotelowe i znajdująca się obok plaża. Miłego wypoczynku Odpowiedz Link Zgłoś
balum1 Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania 20.07.05, 09:16 Martyna - wielkie dzięki! Podsumowują dla pewności, czyli wszystkie wskazane na zdjęciach miejsca znajdują się na północ od portu jachtowego (ze zdjęć - tak mi sie wydaje) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 10:18 Można powiedzieć, że na północ, a napewno promenadą w stronę Omisia lub Splitu. Miłych wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
balum1 Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania 20.07.05, 12:00 Martyna wielka buźka ;-) Czy możesz polecić jeszcze twoją ulubioną knajpę (moze z jakąś muzyką na żywo), miejsce na obiadokolacje, jakieś atrakcje Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cirrii Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 12:09 Martynka, ja tez jade z Krakowa, tyle ze do Baska Voda, wyjezdzamy we wtorek wlasnie kolo 15. Mozesz podac mi waszą trase, ktoredy dokladnie jechaliscie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 12:19 My jechaliśmy trasą Kraków - Cieszyn ( przez Andrychów i Kęty, Bielsko-Biała) - Olomunc - Brno - Wiedeń - Grazz - Maribor - Zagrzeb - Karlowac - Split. Na miejscu byliśmy o 5 rano - 14 godz. jazdy. Dobrze, że jedziesz w tygodniu bo unikniesz korków. Miłych wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cirrii Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 12:25 dzieki za trase, tak wlasnie planowalismy, dzieki za utwierdzenie nas w dogodnosci tej drogi, juz nie moge sie doczekac.....pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 12:16 Moją ulubiona knajpka to KONOBA na plazy z dala od centrum hotekowego - promenadą w stronę Omisia, napewno ją znajdziesz praktycznie znajduje się na plaży zadaszony tarasik.Pieknie tam graja wieczorami, a te spacery w świetle księzyca - polecam i już tęsknie za nimi. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
balum1 Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania 20.07.05, 12:19 Martyna kolejny raz czytałem posty i przepraszam cię za moje ostatnie pytanie bo polecałaś knajpkę KON... ale w innym temacie, chyba ty wspominałaś o Parku KRKA (ten sam nick), czy możesz podać więcej szczegółów, w jakich godzinach jest otwarty - o której jest wpuszczana ostatnia wycieczka, w które miejsce dokładnie podjechać samochodem, wiem,(że tam na miejscu pływa stateczek, chyba między wodospadami), jaką wersję zwiedzania proponujesz. Jeżeli będzie ci wygodniej to podaje priv email: balum@poczta.onet.pl Pozdrawiam Olek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: 164.128.46.* 20.07.05, 12:37 czesc Martyno! Przylaczam sie do podziekowan Olka za wszystkie informacje od Ciebie dotyczace Breli! I bardzo chetni tez skorzystam z informacji na temat wodospadow Krka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: 164.128.46.* 20.07.05, 12:39 Do Olka! Widze, ze rowniez wybierasz sie do Breli...kiedy jedziecie i skad? My jedziemy Z Warszawy w piatek w poludnie 22-go lipca. Obawiam sie tylko korkow w Sloweni i Chorwacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Własnie wróciłam z Breli, odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 12:40 Trudno mi dokładnie powiedzieć w jakich godzinach jest czynny Park Narodowy KRKA. Najlepiej wybrać sie na cały dzień - jest tam co robić. Przy dojeździe do parku jest rozgałęzienie dróg - 1 prowadzi na parking, gdzie płynie się statkiem, a druga prowadzi na parking, gdzie odjeżdżają autobusy. My jechaliśmy autobusem. Na parkingu spokojnie można zostawic samochód , wykupuje się bilet, który jest już na autobus i jako bilet wstępu do parku. Po zjeździe autobusem w dół ( trzeba mieć mocne nerwy na te stronizmy ) można zejść w dól wodospadów jedną stroną ,a wyjść drugą. W dole przy kąpielisku można spędzić cały dzień. Potem wracasz autobusem, kiedy Ci się podoba na parking samochodowy. Jeśli się dobrze orientuję to między wodospadami stateczki pływają na jeziorach Plitwickich - ale tam jeszcze nie dotarłam. W razie pytań pisz . Pozdrowienia Martyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cirrii odglos chrabaszczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 21:56 Martyna, w ubieglym roku, jak tylko wjechalismy w Magistrale to ciagle towarzyszyl nam odglos "szszszszsz" jakby jakies chrabaszcze lub ptaki taki skrzek, przez pierwsze dni myslelismy ze zwariujemy, nawet noca nie milklo!!! Czy w tym roku tez to slyszeliscie? Jade do Baski Voda, mam sie juz nastawiac na ten dzwiek (był niezwykle męczacy)pozrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: odglos chrabaszczy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 09:55 To pewnie były cykady, w nocy nie było ich słychać i nie były uciążliwe. Miłego pobytu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: odglos chrabaszczy? IP: *.c151.petrotel.pl 26.07.05, 10:20 jeżeli ktoś nie był w Krka i w Plitwicach to radzę wybrać Plitwice - na które trzeba poświęcić cały dzień- jest co oglądać a statek to kursuje tylko pomiędzy dwoma jeziorami. Odpowiedz Link Zgłoś