Dodaj do ulubionych

BOŚNIA-Sarajewo, Medjugorie

04.09.02, 12:34
Witajcie!

W drugiej połowie wrzesnia wybieramy się z męzem do Chorwacji. Zaplanowana
przez nas trasa wiedzie przez Bośnię i Hercegowinę. Mam w związku z tym
pytanie - czy ktoś z Was przejeżdżał może przez ten kraj? Jakie są Wasze
wrażenia? Polecacie czy odradzacie? No i najważniejsze - jak jest z
bezpieczeństwem? Czy zwiedzanie Sarajewa nie wydaje się Wam zbyt ryzykowne?
(miny!)A co z noclegami? I jak jest z dojazdem do Medjogorie? Dodam, że
planujemy wybrać się własnym samochodem.

Pozdrawiam serdecznie i proszę o opine :)
kerstin
Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Re: BOŚNIA-Sarajewo, Medjugorie IP: *.datastar.pl 04.09.02, 13:10
      Czesc
      W lipcu bylem W Chorwacji w Marinie (miedzy Sibenikiem a Splitem).
      I przy okazji odwiedzilem Medugorije.
      Co prawda jadac do i z Chorwacji nie jechalem przez Bosnie i Hercegowine, ale
      jadac do Medugorije od Makarskiej od gramicy do samego Medugorije jest ok. 40
      km i ten odcinek wydawal sie byc bardzo bezpieczny. Poza tym opierajac sie na
      opiniach z tego forum mozna zaryzykowac stwierdzenie iz Bosnia i Hercegopwina
      jest dosc bezpiecznym krajem.

PZDR
      • Gość: bah Re: BOŚNIA-Sarajewo, Medjugorie IP: 195.117.159.* 04.09.02, 13:25
        A czy ktoś był ostatnio w serbskiej części BiH ?
        Czy jest jeszcze granica pomiędzy serbską częścią, a muzułmańsko-chorwacką, jak
        wygląda, i czy ktoś ją przekraczał ?
        Pzdr.
        bah
        • Gość: mac1 Re ja jechałerm przez BiH. IP: 213.77.125.* 05.09.02, 07:52
          Jechałem tranzytem przez BiH. Trasa z Banja Luka - Jajce - Livno do Splitu.
          Na granicy stałem koło godzinki. Sprawdzana jest tylko Zielona Karta.
          Drogowskazy pisane cyrlicą do samej Banja Luki. Przed Banja Luką dwupasmówka
          ale tylko 10 km. Poza tym średnia 50-60 km/h droga przez góry. Liczne patrole.
          Bośniacy migają światłami jak u nas. Dwa razy mnie uratowali, widziłem jak
          płacił jeden Holender. Moim zdaniem bardzo bezpieczna i piękna widokowo trasa.
          Jedyny mankament to czas przejazdu. Benzyna 95 kosztuje 1,29-1,4 ich waluty
          (dawna marka niemiecka). Dużo Chorwatów robi przy granicy zakupy i są spore
          korki, a jechałem w niedzielę. Jesli chcecie coś wiedzieć to pytajcie. Pzdr.
          • skalmen Re: Re ja jechałerm przez BiH. 30.09.02, 20:48
            jechałem przez BOŚNIE koniec sierpnia polecam piękny kraj i bardzo
            bezpieczny.Niesamowite widoki zwłaszcza w górach. Można płacić w euro bez
            problemów kurs bardzo dobry ok 1eur= 1,98 marki. pozdrawiam.
    • Gość: mamusia Re: BOŚNIA-Sarajewo, Medjugorie IP: *.proxy.aol.com 17.09.02, 14:19
      zgubilismy sie ok. knina i musielismy odcinek knin-plitwice przejechac przez
      BiH.
      pewnie i bezpiecznie - sporo uzbrojonej UN, SFOR, Policji na drogach, maly ruch
      osobowy na drodze E(numeru nie pamietam), sama droga to jedna koleina od
      poczatku do konca - pewnie zniszczona przez pojazdy wojskowe, ale w
      rekawiczkach rowerowych mozna bylo jechac ponad 100. mniej bezpiecznie
      regionach gorskich i przygranicznych - podobno duzo min i niewypalow,
      niemieckie min. spraw zagr. zdecydowanie odradza podroze do i przez BiH.

za to wrazenie koszmarne - opuszczone, zniszczone wsie i miasteczka, np farma
      przestrzelona na wylot (pewnie z czolgu). krazace nad glowa smiglowce (3 na 180
      km). bieda nie do opisania - dziury w skarpetkach chlopaka czekajacego na
      okazje lub autobus widzialam przejezdzajac obok (niestety bylismy zaladowani)
      130km/h. dobrowolnie bym tam nie jechala.
      • skalmen Re: BOŚNIA-Sarajewo, Medjugorie 30.09.02, 20:51
        bzdury piszesz mamusia. bzdury,bzdury,bzdury........
        • Gość: Wojtek Re: BOŚNIA-Sarajewo, Medjugorie IP: *.crowley.pl 08.10.02, 09:27
          Uwaga na Policję. Niczym się nie róźnią od bandytów. Polecam dużo Euro w
          banknotach po 10, 20 na opłaty dla "stróżów prawa". Ja tam więcej nie pojadę.
          Pzdr.
    • Gość: Anisa Re: BOŚNIA-Sarajewo, Medjugorie IP: *.chello.pl 29.09.03, 23:10
      W sierpniu jechałam trasą wybrzeże - Mostar - Sarajewo - Tuzja - Chorwacja.
      Spokojnie i miło. Mostar i Sarajewo zwiedzalismy bez problemu z dzieciakami.
      Miny sa ale w polach i oznakowane. Wsie spalone tezx i domy w miastach
      zniszczone. Z policja nie mieliśmy styczności

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka