Dodaj do ulubionych

Krakow - Orebic samochodem?

23.03.06, 14:09
Jak to widzicie? Ile trwalaby taka podroz. Trudno przewidziec patrzac tylko
na mape bo nie wiem jakie tam sa drogi po drodze:)
Obserwuj wątek
    • bah77 Re: Krakow - Orebic samochodem? 23.03.06, 14:35
      Drogi są dobre.

Skorzystaj tu:

tiny.pl/m6xd

bah77
      • Gość: zbynek Re: Krakow - Orebic samochodem? IP: *.plock.mm.pl 23.03.06, 19:09
        można dojechać bez problemu w jeden dzień.Można także zrobić sobie nocleg
        w okolicach Plitwickich, zwiedzić Plitwickie i dalej.
        • monika26kr Re: Krakow - Orebic samochodem? 23.03.06, 20:03
          A ile to godzin wychodzi - ciaglej jazdy? My jechalibysmy na noc.
          • Gość: zbynek Re: Krakow - Orebic samochodem? IP: *.plock.mm.pl 24.03.06, 08:34
            od 12 do 16 godz.Różnie to jest - wszystko zależy od tego jak się ułoży na
            trasie. Najbezpieczniej jest jeżeli taki dojazd rozłoży się na 24godz.Wówczas
            można spokojnie odpocząć i spokojnie bez pośpiechu dojechać./oczywiście dotyczy to
            gdy kierującym jest jedna osoba/.
            • rufio9 Re: Krakow - Orebic samochodem? 24.03.06, 22:18
              w tamtym roku jechałem na korculę przez orebic, ale odradzam. dobrym samochodem
              zaleciałem w 15h, ale droga męcząca choć nawierzchnie super. wracałem inaczej i
              to było super rozwiązanie,najlepiej autostradą przez austrię do splitu, a ze
              splitu promem do orebica
              • hania731 Re: Krakow - Orebic samochodem? 29.03.06, 08:33
                A ile godzin plynie prom ze Splitu do Orebica i ile kosztuje taka przeprawa?
                • rufio9 Re: Krakow - Orebic samochodem? 01.04.06, 08:16
                  prom płynie ok.4h, samochód i trzy osoby kosztuje 210 zł., ale na prawdę to się
                  opłaca!!!
                  • Gość: hania731 Re: Krakow - Orebic samochodem? IP: *.NET / *.stella.net.pl 03.04.06, 11:30
                    napiszcie jeszcze jak często kursują promy w lipcu?
                    Czy długo się czeka na przeprawę?i czy sa kolejki?
              • hania731 Re: Krakow - Orebic samochodem? 20.04.06, 16:39
                mam jeszcze jedno pytanie,ostatnio dowiedziałam sie,że ze Splitu nie ma
                połaczenia na Peljesac:
                www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=10251&highlight=
                i teraz już samam nie wiem.
            • mike68 Re: Krakow - Orebic samochodem? 26.03.06, 13:44
              ja z Olkusza do Splitu na raz przez dzień 17 godzin ale ostatnio jak jechałem
              nie była otwarta autocesta dolej jak pod Sibenik oraz korek przed tunelem mala
              kapela , myślę że jak na noc to nie tak zle a jak to nie wedzie w weekend to
              jeszcze lepiej
          • bah77 Re: Krakow - Orebic samochodem? 24.03.06, 09:27
            Ok. 16 h, ale odradzam Ci planowanie jazdy z przekraczaniem dopuszczalnych
            prędkości, bez postojów i noclegu.

bah77

• monika26kr Re: Krakow - Orebic samochodem? 24.03.06, 12:44
              Jedziemy z dzieckiem, wiec bedziemy sie starali dotrzec tam jak najszybciej.
              Maz jest w stanie jechac cala noc z godzinna przerwa na spanie. Ma w tym
              praktyke.
              • mike68 Re: Krakow - Orebic samochodem? 26.03.06, 13:47
                tylko ta droga ma być przyjemnością a nie drogą przez mękę
                Ja raz tak jechałem - tylko jedna godzina postaoj do Splitu
                dla mnie to była normalna jazda ale dla pasazerów już nie tak że warto
                zaplanować sobie ten nocleg np. w Plitwicach - drugi dzień to zupełnie inny
                dzień a nie meczarnia po nocy
      • Gość: zbynek Re: Krakow - Orebic samochodem? IP: *.plock.mm.pl 23.03.06, 19:17
        podstawa do Orebica jest dużo mniej km niż wynika z map przedstawionych przez
        bah77 - a wiem bo byłem i sprawdziłem.
        • Gość: kaz Re: Krakow - Orebic samochodem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 08:53
          W tamtym roku wyjechalem z Krakowa o 17.00 w niedziele. Jechalem trasa - Chyzne-
          Zylina-Bratyslawa-Wieden(tam ok.23 stanelismy na nocleg)-Graz-Maribor-Split-
          Orebic. Za Splitem drugi nocleg. W Orebicu bylismy ok. 9 rano we wtorek. Szmat
          czasu jak na podroz ale jechalem bez zmiany, z czestymi przystankami na
          papieroska i takie tam... Na liczniku km wyszlo mi 1470 km w jedna strone(?) Z
          powrotem trase Orebic - Krakow "zrobilem" w 18h ale odradzam takie tempo...
    • Gość: crass Re: Krakow - Orebic samochodem? IP: 87.207.98.* 25.03.06, 21:45
      Myślę, iż warto wziąć pod uwagę jeszcze jeden czynnik. Jeśli będziecie jechać w
      szczycie sezonu (mniej więcej od 15.07 do 30.08), w dodatku w weekend - musicie
      się liczyć z korkami w Chorwacji, nawet na autostradach. Kilkakrotnie "w
      szczycie" robiliśmy trasę Kraków - Splt (i odwrotnie), nigdy nie zeszliśmy
      poniżej 20 godzin, a dwa razy jechaliśmy po 28 godz. Należy uwzględnić
      okoliczność, że jazda w korkach jest bardzo męcząca.
      W tym roku wybieramy się na Peljesac (środkowa część półwyspu) i pewnie
      przynajmniej w jedną stronę pojedziemy przez Bośnię.
      • rufio9 Re: Krakow - Orebic samochodem? 01.04.06, 08:21
        to chyba jechaliście konno!!!20h do chorwacji /orebić/ to chyba jest jeszcze
        jakaś inna chorwacja?
        • Gość: kaz Re: Krakow - Orebic samochodem? do rufio9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 09:30
          Masz racje stary, my z zona jechalismy bryczka. Co 10km robilismy postoj na
          popas, co 50km zamiana, kon powozil a my wskakiwalismy w zaprzeg i
          ciagnelismy . Najgorzej w Austrii (siano strasznie drogie...). Ty pewnie te
          trase w swojej wielkiej, lsniacej maszynie pokonujesz w 10h, no ale co
          zrobic... I kierowca z ciebie znakomity zapewne, jak kazdy prawdziwy mezczyzna.
          Okaz wiec troche wyrozumialosci nam maluczkim i idz poscigac sie z poslem
          Misztalem. Pozdrawiam.
          • Gość: ania Re: Krakow - Orebic samochodem? do rufio9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 18:46
            Oj dobre, ale się uśmiałam ;)))
            A tak a propos wątku. Ludzie jedziecie na wakacje więc powoli, nigdzie nie
            musicie być na akord. Nocleg w okolicach Plitvic to świetny pomysł a same
            Plitvice to jeden z podstawowych punktow turystycznych Chorwacji. Kolejnego
            dnia spokojnie pojedziecie dalej. Weźcie pod uwage, że po Chorwacji nie
            polecisz 120 - 130km/h, jazda Jadranką jest dosć wyczerpujaca szczególnie przy
            duzym natężeniu ruchu, że nie wspomnę o Plejacsu, który choć piękny to dla
            kierowcy bardzo wymagający. Aż się czlowiekowi od tych zakrętów w oczach
            pstrzy. Wszędzie trzeba zachować zdrowy rozsądek!!! To tak ode mnie - pod
            rozwagę.
        • Gość: crass Re: Krakow - Orebic samochodem? IP: 87.207.96.* 09.04.06, 08:57
          Konno? Oczywiście, ale bryką, nie w siodle, konie zmienialiśmy 5 razy!!! A co to
          w ogóle jest samochód??? :)))
          Każdy pisze o swoich doświadczeniach. Ja mam takie, iż jadac w 1 poł sierpnia
          godzinami stałem w korkach. Oczywiście przerwy wypoczynkowe też wkalkulowałem, w
          sumie max 2 h. Ciekaw jestem jak będzie w tym roku.
    • Gość: Dig_Dug Re: Krakow - Orebic samochodem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 11:16
      Najlepszym rozwiazaniem jest wyjazd o 22. Jest dosc ciemno wiec oczy sie nie
      mecza na szarowce, a drogi dosc puste. Przed polnoca opuszczasz teren Polski.
      Wpadasz na autostrade pod Zilnina i tniesz tak caly czas, rano jestes pod
      Grazem, tniesz na Maribor, Zagrzeb i caly czas autostrada do Splitu. W poludnie
      jestes w okolicach Splitu, a stamtad to 2 godz spokojnej jazdy magistrala do
      Ston-u i prawie na miejscu jestes. Czasowo wychodzi kolo 16-17 godzin, a
      predkosci przekraczasz minimalnie, jadac na autoastradach 140km/h. Nikt cie nie
      zlapie, a tempo jazdy jest dosc dobre. Najwazniejsze, to przemknac najgorsze
      rejony poza szczytem. I tak nasze dziadowskie drogi, Slowacje i Bratyslawe z
      Wiedniem robisz noca wiec masz pusto i dobrze widzisz znaki wiec nie
      zabladzisz. Slowenia jest srednio na jeza, ale nie ma jak tego ominac. Potem
      jest light-cik. Nie zapomnij w Stonie ogladac fortyfikacje :) Acha i kolo 4
      rano przychodzi kryzys spania dla kierowcy :D Pilnuj meza, mnie moi pasazerowie
      zostawili bez opieki i ciezko bylo.
      • monika26kr Re: Krakow - Orebic samochodem? 26.03.06, 13:36
        Bardzo dziekuje wszystkim za wskazowki. Ciezka sprawa z taka dluga podroza, bo
        dziecko w nocy bedzie spalo (mam nadzieje), ale co dalej? Wyjedziemy pewnie ok
        20tej, do 7-8 bedzie mozna jechac z przerwa na drzemke kierowcy. I kolo tej 7-8
        wypadaloby stanac na pare godzin, zeby odpoczac i dokonczyc podroz w porze
        poludniowego spania dziecka. Nie wiem tylko czy to sie da zaplanowac z gory,
        pewnie nie, przystanek bedziemy musieli zrobic jak nam wypadnie...
        • mike68 Re: Krakow - Orebic samochodem? 26.03.06, 13:54
          ja bym z Krakowa wyjechał ok 3 nad ranem , wiadomo ze już coś było nocki , do
          chorwacji wpadasz po ok 9-10 godzinach / zalezy jak w słoweni chyba ze przez
          wegry / czyli liczac po południu zawitacie do Plitwic - tam nocleg i jeszcze
          wczesniej zwiedzanko - rano dalej już w pełni wypoczęci smakujecie widoków tego
          pieknego rejonu europy już bez pospiechu - to juz kilka setek zostaje - i na
          miejscu wczesnym popołudniem - naprawdę to ma być podróż z przyjemnością -
          zastanów się nad tym a jak chcesz to mogę sie z rodzina dołaczyć z Olkusza
          tylko jaki trmin i wogóle
          • monika26kr Re: Krakow - Orebic samochodem? 26.03.06, 14:04
            Jedziemy 1 lub 2 lipca. Niestety, mamy ten problem ze nasze dziecko dlugopnie
            wysiedzi w samochodzie jesli nie spi, wiec nie chcemy jej meczyc jazda w dzien,
            chociaz i tak zdaje sobie sprawe ze bedzie zmeczona podroza.
            • mike68 Re: Krakow - Orebic samochodem? 26.03.06, 14:09
              moja młodsza córka 11 lat i 14 lat - ma chorobę lokomocyjna tak ze łatwo nie
              jest no i klima wskazana a nawet konieczna w aucie
              • monika26kr Re: Krakow - Orebic samochodem? 26.03.06, 14:36
                Klima jest, jedziemy Fabia combi, wiec w miare wygodnie. Patrzylam tez na loty
                z Bratyslawy do Dubrownika, ale samochod na miejscu bedzie nam niezbedny bo nie
                chcemy tylko lezec na plazy ale i pozwiedzac.
                • mike68 Re: Krakow - Orebic samochodem? 26.03.06, 14:41
                  jezeli Chorwacja to tylko własnym autem co innego Bułgaria
                  • mike68 Re: Krakow - Orebic samochodem? 26.03.06, 14:43
                    na plaży mozna ale od np 9 do 14 - potem niebezpiecznie , ja tak robiłem bo
                    po 3 dniach niestosowania się do tego już musiałem w podkoszulku do wody
                    wchodzić:) - po południu jak najbardziej zwiedzanie
                    • Gość: zbynek Re: Krakow - Orebic samochodem? IP: *.plock.mm.pl 26.03.06, 16:46
                      zwiedzanie trzeba zawsze rozpoczynać rano np.Dubrownika.Póżniej jest za gorąco.
                      Np.w Orebicu jest taka plaża na której po południu wskazane jest z niej korzystać
                      gdy sie nie lubi gorąca.A przed wieczorem można sobie pospacerować promenadą
                      wzdłuż morza, wstąpić na lody.Piszecie o Plitwickich - ale ich się nie da
                      zwiedzić tak sobie.Na nie trzeba poświęcić minimum 5-6 godzin.
            • noyle Re: Krakow - Orebic samochodem? 26.03.06, 21:57
              jezeli planujesz jechac 1,2 lipiec to raczej polecam trase via BiH
              na 100% beda korki na autostradzie
              mozesz zerknac www.jacek.czarnydunajec.pl/index.php?id=99&url=bih.html

pozdrv
              j.p
            • Gość: Mc Re: Krakow - Orebic samochodem? IP: *.ket.agh.edu.pl 31.03.06, 23:52
              A moze weźmiecie autokuszetkę?
              Z Wiednia w wakacje jeżdżą takie do Splitu i Rijeki.
              Co prawda wychodzi zazwyczaj drożej niż benzyna i opłaty za autostrady,
              ale unikniecia udręki na trasie, o niedajboze wypadku nie wspominając,
              warto skalkulować.
              Mapka ze stacjami na których można załadować auto plus rozkłady jazdy sa tutaj:
              www.autoreisezuege-in-europa.de/fpl/karte.htm
              W samej byłej Jugoslawi autokuszetki sa tanie, w przypadku przejazdów
              miedzynarodowych niestety drogie, ale wygodne.

Pozdr,
              Mc
    • krakuscity Re: Krakow - Orebic samochodem? 28.03.06, 22:12
      Ja w ubiegłym roku do Orebica jechałem przez BiH. Jechałem w dzień, wyjazd o
      8.00 w niedzielę, Słowacja, Węgry (Budapeszt), Chorwacja i tu nocleg - 30 km
      przed BiH (30Euro/za 2 osoby). Po drodze zatrzymywalismy sie na obiad 3000HUF
      za 2 osoby, kawę itd. Rano wyjazd po śniadaniu, Sarajevo, Mostar i tu warto sie
      zatrzymać. Po drodze tankujesz paliwo bo w BiH jest najtańsze. Można też coś
      dobrego zjeśc -np. jagnięcinę. Piekna jest dolina Neretwy. Potem Chorwacja,
      znowu BiH gdzie warto dotankować benzynę i kierunek na Peljesac. Przyjazd
      wieczorkiem. Całą trasę jechałem spokojnie i "powoli", w BiH bardzo dużo jest
      policji "drogówki".Zaoszczędziłem na autostradach, spalanie było bardzo niskie
      bo jechałem ekonomicznie, tankowałem tanie bośniackie paliwo ale za to
      zapłaciłem za nocleg ze śniadaniem. Jak Ci się nie śpieszy, robisz częste
      postoje, chcesz oglądać piekne widoki to polecam.
      • monika26kr Re: Krakow - Orebic samochodem? 29.03.06, 12:37
        Caly czas pisze ze bardzo mi sie spieszy bo dziecko bedzie spalo 12 h a jak sie
        wyspi to bedzie cyrk a nie jazda. Mala nie cierpi siedzenia w miejscu. Dla nas
        podroz ma byc tylko srodkiem, chcemy dotrzec na miejsce jak najsprwaniej i o
        zadnym zwiedzaniu po drodze nie ma co marzyc z takim malym awanturnikiem.
        • rufio9 Re: Krakow - Orebic samochodem? 01.04.06, 08:19
          ja w tamtym roku jechałem z katowic do orebica, jeżeli potrzebujesz konkretnych
          informacjii to zadzwoń, a ja przedstawię ci jak to na prawdę jest ,bo niektóre
          osoby na tym forum to były chyba w chorwacji palcem na mapie pozdrawiam, arek
          503094778
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka