Gość: magda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 11:06 czy ktoś zna obecny kurs kuny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Irena Re: kuna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 11:28 Nie znam kursu, ale wydaje mi się, iz lepiej kupić kuny w Polsce, niż płacić w kantorze dwa razy po niekorzystnym dla klienta kursie, raz kupując w Polsce euro, a drugi raz sprzedając te euro w HR i kupując kuny. No ale może się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: kuna IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.07.06, 12:26 Wyjątkowo nieodpowiedzialna podpowiedz. Ceny kun w Polsce są często zbójeckie. Najlepsze kantory w Polsce sprzedają kuny po 0.595 zaś najdroższe po ponad 0.70kun/plz Tu można sprawdzić kantory.pl/?id=kursy trzeba tylko zmienić na górze walutę na Hrk i okazuje się nże najtaniej jest w Warszawie W Chorwacji nie ma żadnego problemu żeby wymienić w bankach, kantorach, agencjach turystycznych lub na poczcie złotówki na kuny, można wymienić euro i wiele innych walut. Wychodzi taniej niż kupowanie kun w Polsce. Zazwyczaj banki w Hr nie pobierają prowizji bo mają kursy zakupu i sprzedaży, inne instytucje - różnie Można też wybrać pieniądze z bankomatu ale trzeba wiedzieć jaką prowizję pobierze bank emitujący kartę bo kazdy ma inne stawki Średni kurs (ozforex) 0.5586 Tu są kursy z Chorwacji: www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm www.zaba.hr/info/tlista/tecaj_lista_03072006.htm www.nlb.si/cgi-bin/nlbweb.exe?doc=3413 www.pbz.hr/default.asp?akcija=TL www.mjenjacnice.com/ - ale tu są zazwyczaj jeszcze narzutu 1.5% w moin ulubionym banku czyli zagrzebickim wychodzi 1 kuna = 0.561 plz przy sprzedaży złotówek na kuny a przez euro 1 kuna = 0.567pzl zakładając że euro kupiłem dziś w kantorze po 4.10plz W drugim popularnym banku PBZ wychodzi 0.583 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JASNA DOBRZE GADA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 02:35 nie warto kupowac kun w Polsce, juz lepiej euro i potem zmienic na kuny. od kiedy jest euro relacja kuna-zlotowka bardzo sie zmienila lepiej nie dokonywac wymiany w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mal Re: DOBRZE GADA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 16:04 w zeszly roku bez problemu wymienialismy zlotowki na kuny w chorwacji!! Bez sensu jest wymieniac je w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: kuna 03.07.06, 12:28 Gość portalu: Irena napisał(a): > Nie znam kursu, ale wydaje mi się, iz lepiej kupić kuny w Polsce, niż płacić w > kantorze dwa razy po niekorzystnym dla klienta kursie, raz kupując w Polsce > euro, a drugi raz sprzedając te euro w HR i kupując kuny. No ale może się mylę? Mylisz się. Po pierwsze zakłddasz, że kurs kantorowy euro zawsze będzie dla klienta niekorzystny, pod drugie kuna jest na tyle "egzotyczną" w Polsce walutą, że prawdopodobieńsko jej zakupu po niekorzystnym kursie jest właśnie największe w Polsce... Najprościej i najtaniej jest po prostu wybrać pieniądze z bankomatu (kartą maestro lub visa electron), w większości banków prowizje wychodzą mniej niż strata na kursie w kantorze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fl Re: kuna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 12:33 > Najprościej i najtaniej jest po prostu wybrać pieniądze z bankomatu (kartą > maestro lub visa electron), w większości banków prowizje wychodzą mniej niż > strata na kursie w kantorze... ZE NAJPROSCIEJ - OK ZE NAJTANIEJ - BEZCZELNE KLAMSTWO !! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiula.m Re: kuna 03.07.06, 13:36 nie opowiadaj ludziom gupot- wyciaganie pieniedzy z bankomatu to wcale nie taka tania impreza ... aczkolwiek wygodnie miec karte- tu sie zgadzam, ale za wygode sie placi:) Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: kuna 03.07.06, 13:57 A ja dalej twierdzę, że najpściej i najtaniej. 3 lata temu tak wyciągalem kasę na Rabie swoją kartą maestro Pekao SA. Przy wyciągnięciu 100 kun płaciłem 4 zl prowizji, rok temu w Bułgarii od 100 lewów płaciłem 2,60 zl prowizji.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fl Re: kuna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 14:22 a ja dalej twierdze ze pieprzysz, wygodnie - tak, najtaniej - bujda naganiaczy bankowych Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: kuna 03.07.06, 14:31 Gość portalu: fl napisał(a): > a ja dalej twierdze ze pieprzysz, wygodnie - tak, najtaniej - bujda naganiaczy > > bankowych No i w końcu słoma wylazła z butów. Zgadza się, za granicę najlepiej jest brać złote dwudziestodolarówki zaszyte w sakiewce pod majtkami. A pieniądze oszczędzać w słoiku zakopanym pod jablonka. No bo wiadomo, banki to zdziercy i naganiacze, hehe.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fl Re: kuna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 14:40 > No i w końcu słoma wylazła z butów. Zgadza się, za granicę najlepiej jest brać > złote dwudziestodolarówki zaszyte w sakiewce pod majtkami. A pieniądze > oszczędzać w słoiku zakopanym pod jablonka. No bo wiadomo, banki to zdziercy i > naganiacze, hehe.... nie z majtkami a ponczochami pieniadze nie w sloiku - bo przykrywka rdzewieje i nie przy jablonce , kazde inne miejsce byle nie jablonki . Zainteresowni wiedza czemu Zlote 20 dolarowki tez opadaja - malo kto je zna i ciezko wpuscic w obieg :-( Gdybys napisal ze najwygodniejszym sposobem jest placenie karta bylbys w porzo kolo , ale Ty puszczasz miedzy wierszami jeszcze stwierdzenie ze NAJTANIEJ. Otoz przyjmij do wiadomosci ze nie jest najtaniej - jest najdrozej . Dodatkowo Ty polecasz wyplaty gotowkowe z bankomatow co jest NAJDROZSZE ze wszystkich mozliwych operacji . Dlatego smiem twierdzic ze jestes albo malo zorientowany albo naganiaczem . a na koniec sprawdz sens slow - rzetelnosc ! Jezeli uwazasz ze pisze nieprawde - podaj wyliczenia wymiany 1000 PLN na kuny w roznych wariantach z karty poprzez Eurod dolary franki , czeskie/slowackie korony itp Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: kuna 03.07.06, 14:58 Gość portalu: fl napisał(a): > Gdybys napisal ze najwygodniejszym sposobem jest placenie karta bylbys w porzo > kolo , ale Ty puszczasz miedzy wierszami jeszcze stwierdzenie ze NAJTANIEJ. > Otoz przyjmij do wiadomosci ze nie jest najtaniej - jest najdrozej . Nia piszemy o płaceniu kartą, wątek traktuje o wymianie kasay na kuny... Dodatkowo > Ty polecasz wyplaty gotowkowe z bankomatow co jest NAJDROZSZE ze wszystkich > mozliwych operacji . Nie jest najdroższe, oczywiście jak się wypłaca drobne kwoty codziennie, jest to nieopłacalne, jednak wypłacając kwoty rzędu np. 50 euro lub rownowartość w kunach, prowizja jest bardzo niewielka w porównaniu z kupowaniem euro w kantorze i sprzedawaniem ich potem za kuny.Niestty, chorawackie kantory skupujące PLN nie róznia się od tch polskich sprzedających kuny tzn. oferowany przez nie kurs jest marny. Dlatego smiem twierdzic ze jestes albo malo zorientowany > albo naganiaczem . > > a na koniec sprawdz sens slow - rzetelnosc ! Jestem dobrze zorientowany i dlatego polecam bankomat, a naganiaczem to można być, ale chyba konretnego banku, bo z twoich słow widać obawę przed jakąś bankową paneuropejską mafią > > Jezeli uwazasz ze pisze nieprawde - podaj wyliczenia wymiany 1000 PLN na kuny w > > roznych wariantach z karty poprzez Eurod dolary franki , czeskie/slowackie > korony itp Może jeszcze jeny i kubańskie peso convertible...? Soory, ale to raczje ty jesteś słabo zorientowany, a na przyszlość polecam nie używaź wypukłej karty do wypłat bankomatowych.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fl Re: kuna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 15:10 KAZDA wyplata z bankomatu jest najdrozszym sposobem pozyskania gotowki za granica - po prostu prowizje w polskich bankach sa bardzo wysokie . Slusznie zauwazyles ze najgorsze co moze byc to uzycie wypuklej Nie wierze w jakas mafie bankowa ale juz w nierzetelnych naganiaczy netowych wierze jak najbardziej :-) Mysle ze mam prawo pisac co pisze poniewaz empirycznie na wlasnej skorze wielokrotnie doswiadczylem pazernosci bankow i ich prowizji przy wyplatach w Hr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fl Re: kuna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 15:16 I jescze jedno - jezeli ktos naprawde szuka najtanszego sposobu na kupno kun - niech pokombinuje sobie wymiane PLN -> Euro-> HRK i PLN->USD->HRK Latwo w excelu zrobic tabelke , swoj budzet kazdy zna - latwo policzyc ile mozna zaoszcedzic W zeszlym roku na takich operacjach ,mozna bylo zaoszczedzic ok 50 pLN na kwocie 5000 (skromnie 2 os na 2 tyg)czy to malo czy duzo - to juz indywidualna kwestia . To juz niech kazdy sobie odpowie czy te 50 zeta wpakuje w tylek bankowi czy na wlasne wakacyjne potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 automaty 05.07.06, 21:20 zawsze bedac w Polsce biore forse z automatu ( mam rachunek w Holandii), jest po lepszym kursie niz w kantorach i nie place zadnej prowizji.To samo z placeniem MasterCard. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fl Re: automaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 11:35 moze w holandii sa lepsze banki i nie pobieraja bandyckich prowizji Odpowiedz Link Zgłoś
wasyyl kuny tylko w bankomacie! 12.07.06, 11:12 fl - piszesz nieprawdę i wprowadzasz ludzi w błąd narażając ich na straty! przykład z początku czerwca 2006 - wypłata z bankomatu (marina Sukosan): 200 kn - 109,17 zł + 4,50 (prowizja banku) = 1 kn = 0,5338 zł - wymiana zł/kn w kantorze (Skradin - prowizja 3%) 177 kn - 100 zł + 3 = 1 kn = 0,5819 zł (najkorzystniejszy kurs spośród porównywanych kantorów podczas wyjazdu!) - kupno w kantorze we Wrocławiu 800 kn - 520 zł = 1 kn = 0,65 zł (z upustem za zakup całego zapasu kun w kantorze - kurs wyjściowy - 0,67) fl - prowadzisz kantor? bo innego wytłumaczenia dla twoich wypowiedzi nie znajduję jak tylko chęć naciągnięcia wyjeżdzających do Chorwacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: kuny tylko w bankomacie! IP: *.polkomtel.com.pl 24.07.06, 13:36 Moje wyliczenia i wnioski WARIANT 1 Wymiana w POLSCE 2000PLN na HRK KURS HRK\PLN wg www.kantory.pl/?id=kursy na Al. Jerozolimskie 65/79 - 0.596 (sprzedazy z dnia dzisiejszego) 2000PLN \ 0,596 = 3355,70 HRK WARIANT 2 Wymian w POLSCE 2000 PLN na EUR i EUR na HRK CHORWACJI w Banku KURS EUR\PLN wg www.kantory.pl/?id=kursy na Al. Jerozolimskie 65/79 - 3,970 (sprzedazy z dnia dzisiejszego, przy czym nie wiadomo co znaczy HURT) 2000 PLN \ 3,970 = 503,78 EUR Wymiana na Chorwacji w banku nie w kantorze wg www.splitskabanka.hr/eng/Tl.asp EUR na HRK (kuny) 1 EUR - 7,17 HRK 503,78 EUR * 7,17 = 3612,10 HRK czyli kurs wymiany PLN na HRK wychodzi 0,55 (2000 PLN \ 3612,10 HRK) WARIANT 3 Cale 2000 PLN na HRK na CHORWACJI Wymiana na Chorwacji w banku nie w kantorze wg www.splitskabanka.hr/eng/Tl.asp PLN na HRK (kuny) 1 HRK - 1,786800 PLN (aby trzymac się kierunku wymiany to 1 PLN - 0,559 HRK) 2000 PLN * 1,787= 3574 HRK czyli kurs wymiany PLN na HRK wychidzi 0,559 WARIAN 4 Wyplata z bankomatu na CHORWACJI 4 * 500 PLN (karta plaska maestro do konta tzw DEBETOWA przeliczenia dokonuje się HRK>EUR>PLN) Prowizja banku 4*10 PLN=40 zl Kurs wymiany z 21/06/2006 (piątek) 1 PLN - 0,566 HRK 1,7668 Wyplacam 4*1000 HRK to z kata schodzi 2266,4 PLN oraz 4*10PLN +4*1000HRK*0,05* 0,566 =2419,6 czyli kurs wymiany wynosi 0,6049 Wyplacam 4*1000 HRK to z kata schodzi 2266,4 PLN oraz 4*10PLN +4*1000HRK*0,02* 0,566 =2351,68 czyli kurs wymiany wynosi 0,5879 Wyplacam 4*1000 HRK to z kata schodzi 2266,4 PLN oraz 4*10PLN =2419,6 czyli kurs wymiany wynosi 0,5766 WARIANT 5 Wszedzie place karta KREDYTOWA VISA (HRK>USD>PLN) Kurs wymiany 1 HRK - 0,569 PLN (potwierdzony dla karty VISA) WARIANT 6 Wyplata pieniedzy z bankomatu na karte KREDYTOWA VISA - tylko kretyn tak robi albo czlowiek który wie ze to się nie oplaca ale musi :-) Reasumujac WARIANT 1 W Polsce się nie oplaca kupowac KUN (jak kupie kuny po 0,596 to będę mistrzem :-) WARIANT 2 Przy kursie EUR ponizej 4 PLN jest to najtansze rozwiazanie ale wystarczy aby kurs był wyzszy i lepiej wypada WARIANT 3 poza tym targac cala kase to spore ryzyko WARIANT 3 Kurs 1,78 to dobry kurs ale z tego co czytalem na forach wymiana PLN może być klopotliwa i kurs PLN jest raczej nizszy w kantorach niż kurs EUR który jest wyzszy w kantorach niż prezentowany na stornie www.splitskabanka.hr/eng/Tl.asp co by przemawialo za WARIANTEM 2, poza tym targac cala kase to spore ryzyko WARIANT 4 Przeliczylem to dla skrajnej 5% i 2 % prowizji banku wlasciciela bankomatu, ale z tego co mi wiadomo takich prowizji nie ma (ewentualnie proszę o potwierdzenie przebywajacych w CHORWACJI czy z kata ubylo im kwoty tytulem prowizji banku X za wyplate z bankomatu). 10 PLN to prowizja mojego banku za wyplate w obcym bankomacie. Postaram się potwierdzic moje wyliczenia ale na ta chile kurs wymiany przy zalozeniu ze 4 razy wyciagam po 1000 HRK wynosi 0,5766 WARIANT 5 Jak tylko mogę to będę placil karta kredytowa (wszedzie gdzie się da :-) WARIANT 6 Nigdy tego nie rob Wnioski dla mnie Biore pare kun na autostrady w CHORWACJi Wymieniam jedna trzecia kasy na EURO (EURO musze wymienic na HRK w banku na CHORWACJi a nie w kantorze bo jeżeli w kantorze który pobiera prowizje to lepiej wziasc kase z bankomatu) Place karta kredytowo gdzie się da Jak zbraknie gotowki to wymieniam EURO na KUNY a reszte z BANKOMATU (wymiana EUR na KUNY w kantorze z prowizja to na pewno wychodzi to samo co w bankomacie) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiula.m Re: kuny tylko w bankomacie! 24.07.06, 13:55 no i super,potwierdzily sie przypuszczenia wiekszosci, dziekuje za prace i cierpliwosc w przygotowaniu tego postu, pewnie sie wszystkim nam przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: kuny tylko w bankomacie! IP: *.polkomtel.com.pl 24.07.06, 17:05 Drobny blad w wariancie 4 Jest "Wyplacam 4*1000 HRK to z kata schodzi 2266,4 PLN oraz 4*10PLN =2419,6 czyli kurs wymiany wynosi 0,5766" a powinno byc "Wyplacam 4*1000 HRK to z kata schodzi 2266,4 PLN oraz 4*10PLN =2306,4 czyli kurs wymiany wynosi 0,5766" Dodatkowo wyjasniam ze wyliczenia sa na dzien 24-07-2006 a kursy wymiany walut stosowane przez Bank byly potwierdzone u konsultantow MOJEGO BANKU (infolinia) a nie WASZEGO :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wasyyl Re: kuny tylko w bankomacie! IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 08:28 pablo - odwaliłeś kawał roboty - podziwiam ale wnioski dziwne: > > Biore pare kun na autostrady w CHORWACJi .... > Place karta kredytowo gdzie się da po co brać kuny na autostrady skoro można płacić kartą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: kuny tylko w bankomacie! IP: *.polkomtel.com.pl 25.07.06, 09:07 Jade na Istrie na kamping Bijela Uvala kolo Porec'ia. Nie jechalem nigdy przez Slowenie i autostrady w Chorwacji. W informatorze ktory dostalem z biura turystycznego napisane jest ze na Chorwacji za autostrady placi sie gotowka. Czy to prawda? Wogole jak to jest przez Slowenie i Chorwacje z autostradami. Placi sie karta ? Czy mozna placic w EUR ? Czy trzeba miec walute tego kraju ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wasyyl Re: kuny tylko w bankomacie! IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 13:55 zarówno w chorwacji jak i słowenii za autostrady można płacić w euro. jeżeli będziesz jechać z grazu przez słowenię w kierunku zagrzebia to miej przygotowaną monetę 1 euro (lub oczywiście tolary) - przejazd kosztuje 180 tolarów/1 euro, a gdy dasz większy nominał możesz resztę otrzymać w tolarach. w chorwacji za autostrady można płacić kartą. za to przy płaceniu w euro trzeba się liczyć z bardzo niekorzystym przeliczenikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: kuny tylko w bankomacie! IP: *.polkomtel.com.pl 25.07.06, 15:56 To mi pomogles bo mialem kupowac tolary na Slowenie, ale widze ze lepiej po prostu miec kilka monet w EUR. Planuje skrecic nie w Grazu ale w Willach i przejechac sie tym tunelem (atrakcja dla dzieciaka). Z Twojego emaila wniskuje ze jednak tych 500 CHR i 200 EUR na trase musze wziasc aby nie byc zaskoczonym jak nie przyjma karty platniczej (poza tym 150 EUR musze miec aby zaplacic od razu kaucje za kamping). Czy przy wjazdach na autostrady jest jak we Wloszech czyli kolejka do placenia gotowka i pusto przy placeniu karta platnicza. Dzieki za dotychczasowe informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: kuna IP: *.autocom.pl 20.07.06, 12:13 Najlepiej zabrać euro i zamieniać sukcesywnie na kuny. Irana mogłabyś wytłumaczyć co to znaczy "kupić po niekorzystnym kursie" bo jakoś nie kumam. Zawsze mi się wydawało, że kurs zmienia się z dnia na dzień a różnice między kantorami (jeśli jest ich wielo) nie mogą być zbyt duże ze względu na możliwość arbitrażu, zaś jeśli chodziło ci o prowizje to odczujesz ją w momencie kupna i późniejszej sprzedaży walut ale zakładam że to co kupisz wydasz na miejscu i zostanie ci pare kun na pamiątke. Ja nie miałem problemów z wymianą euro na kuny tzn. nie spotkałem się żeby kuny były jakoś wyjątkowo drogie w stosunku do oficjalnego kursu, kurs był po prostu rynkowy zresztą powiedzmy sobie szczerze nie kupujesz 50mln euro żeby te różnice mialy dla ciebie aż taki ogromny wpływ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fl Re: kuna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 12:16 www.google.pl/search?hl=pl&q=kurs+kuny&lr= www.google.pl/search?hl=pl&q=le%C5%84&lr= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: excel Re: kuna IP: *.crowley.pl 05.07.06, 20:59 Nie znam jeszcze Chorwacji, ale znam excela. Oto wyniki moich oblieczeń przy założeniu wydatku 1000 pln: 1.PLN->EURO->KUNA (w HR)- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anulka Re: kuna-gorący kurs -kantor w Zagrzebiu:) IP: 161.53.243.* 06.07.06, 16:03 hej, hej, kurs w kantorze w centrum miasta: EURO - kupno 7,21 kn, sprzedaż 7,26 kn (inne kantory maja kurs kupna 7,18 kn, wiec ten nie jest zly), złotówka - kupno: 1,71 kn, a sprzedaż 1,79 kn. Nad morzem pewnie podobnie. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anulka Re: kuna-gorący kurs -kantor w Zagrzebiu:) IP: 161.53.243.* 06.07.06, 16:03 hej, hej, kurs w kantorze w centrum miasta: EURO - kupno 7,21 kn, sprzedaż 7,26 kn (inne kantory maja kurs kupna 7,18 kn, wiec ten nie jest zly), złotówka - kupno: 1,71 kn, a sprzedaż 1,79 kn. Nad morzem pewnie podobnie. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dart Re: kuna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 16:51 Witam Tak sie składa ze pracuje w banku i od prawie 15 lat jezdze co roku do Chorwacji na wakacje. wg mnie najbardziej opłaca sie brac tam złotówki i wymieniac w punktach gdzie nie pobiera sie prowizji.Tak wychodzi najlepiej. Kupujac Euro w Polsce tracimy na wymianie w Chrwacji. A juz pod zadnym pozorem nie kupujcie KUN w Polsce nawet najmniejszych sum bo to sie juz naprawde nie opłaca a kantory na tym zarabiaja dobrze. Na droge wezcie lepiej jak juz pare Euro np na autostrady. Ja co roku przywoze sobie troche KUN i mam na podróz na kolejny rok. Pozdrawiam i zycze miłych wakacji na Chorwacji Odpowiedz Link Zgłoś
asiabube Re: kuna 13.07.06, 19:11 czyli gdzie są takie punkty gdzie nie pobiera sie prowizji,np w Makarskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ambra_chiara Re: kuna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 01:02 niech mi ktoś powie, o co to całe larum?! Przeczytałam treść wszystkich postów dot wymiany kun i PKN i widze, że rozmowa sie toczy nt różnic w wyskości 5-7 zł w totalu. Jesli ktoś jedzie na wakacje, to z założenia wydaje kasę, bo przecież wakacje po to są, żeby wydawać a nie liczyć każde 5 zł. A jak ktoś ma wydać kilkaset lub kilka tysięcy euro, to te kilkanaście euro prowizji nie zrobi mu różnicy. Reasumując: najlepiej według mnie posługiwac się kartą "płaską" (najlepiej miec przy sobie kilka kart -płaskie i kredytowe) i wziąc trochę gotówki w Euro, na wypadek gdyby danego dnia bankomat nie działał na miejscu. Tak jest bezpieczniej po prostu. A nie liczyć na to, że ktos nam podprowadzi całą gotówkę i wtedy d... blada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: kuna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 09:43 Naganiasz oj naganiasz dla bankow jak nic Pewnie ze te kilka zloty nie ma roznicy . Tyle ze wiele osob chcialbo miec za ta prowizje cos dla siebie a nie pchac w tylek bankowi ot tak dla zasady Jeszcze moze napiszesz ze najkorzystniej pobierac codziennie male kwoty z bankomatu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: kuna IP: 193.29.207.* 25.07.06, 09:15 -pekao sa maestro eurokonto plus 20.07.06 1000 kun 555 pln + 21 pln prowizja -inteligo 18.07.06 visa elektron 18.07.06 1000 kun 555 pln + 10 pln prowizja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninka Re: EEHH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 12:50 od pieciu lat jak jezdze do srodkowej dalmacji, zawsze wymienialam polskie pieniazki na kuny na miejscu. tylko tzreba dobrze pochodizc po meisjcowosci, i mozna rowniez zauwazyc ze tam sa roznice pomiedzy jednym a drugim kantorem.zawsze bralismy troche euro lub dolarow, ale powiem szcezrze ze wychdoizlo to podobnie, nie mozna zalozyc ze akurat wyjdzie euro taniej albo dolary bo kursy tak potrafia sie szybko zmieniac, ze przed wyjazdem moze byc tak ze euro dobrze stoi a wyjedziemy i nagle spada, jakos mi bylo wygodniej wymieniac polskie pieniazki na kuny. a zreszta nie tzreba wszystkiego na raz wymieniac, pamietam ze bylo tak ze dwa dni slabo stala zlotowka, a potem duzo lepeij stala, wiec sie wtedy wiecej wymienialo. Odpowiedz Link Zgłoś