Dodaj do ulubionych

Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!!!!

27.07.06, 11:56
Bo mnie zaraz chińska cholera trafi!:-P
A może jednak uda mi się w tej skarbnicy wiedzy uzyskać informację
jednoznaczną, czy kupować kuny w Polsce, czy kupować Euro i wymieniać w
chorwackich kantorach na kuny (podobno płaci się tam za prowizję, jeśli tak,
w jakiej wysokości)), czy płacić kartą (tu też prowizja się kłania) czy też
wyciągać kuny z bankomatu w Chorwacji???

Obserwuj wątek
    • Gość: wasyyl po co zakładasz nowy wątek na stary temat? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 12:02
      przeszukaj dokładnie to forum (nie dalej jak dwie strony wstecz) a znajdziesz
      kilka innych wątków na ten temat - trochę samodzielności - tam już wszystko napisano
      • bugabu to że te informacje są, to wiem. tyle że 27.07.06, 12:17
        są srzeczne i dlatego żadna mnie nie przekonała. Jednak informacja o tym że w
        bankomatach jest przelicznik wg śreniego kursu a przy płatności karta maestro
        nie płaci się prowizjijest pocieszająca i przekonuje mnie do tego żeby jednak
        nie kupować kun w PL.
        • Gość: wasyyl Re: to że te informacje są, to wiem. tyle że IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 12:23
          kun absolutnie nie kupuj w Polsce, ja przekonałem się, że płacenie kartą, a
          także wybieranie kasy z bankomatu, jest opłacalne - ale pewnie zaraz odezwie się
          nawiedzony i zarzuci mi "naganianie" i "wprowadzanie ludzi w błąd"
          pozdrawiam
          • Gość: Lipski Re: to że te informacje są, to wiem. tyle że IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 13:04
            Pewnie ze sie odezwie bo zwyczajnei mowisz mu nieprawde

Chcesz korzystac z karty korzystaj . Za kazda wyplate z bankomatu dolicz sobie
            prowizje nie mniejsza niz od 5 do 10 zl (zalezy od banu)
            Za platnosci gotowkowe przygotuj sie na przewalutowania Kuna - $ - Euro - PLN

Natomiast Wasyl ma racje piszac zeby nie kupowac kun w polsce .
            • Gość: wasyyl prowizja IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 15:24
              tutaj to ty piszesz nieprawdę
              mi bank policzył prowizję 4,50 od wypłaty 200 kun w bankomacie - czyli jednak
              mniej niż twoje 5 zł

Gość portalu: Lipski napisał(a):
              > Pewnie ze sie odezwie bo zwyczajnei mowisz mu nieprawde
              > prowizje nie mniejsza niz od 5 do 10 zl
              • Gość: Lipski Re: prowizja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 15:55
                A jutro ktos wezmie karte inteligo i siekna mu 10 zl prowizji .
                Wysokosc prowizji zalezy od banku i jest ona wyrazana procentowo nie mniej
                niz ... . Dlatego napisalem przedzial od 5 do 10 i wg mnie nawet te twoje 4,50
                mozna by warunkowo zawrzec w tym zbiorze .
    • Gość: Istryjczyk Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: *.orange.pl 27.07.06, 12:04
      Przedwczoraj wróciłem z Chorwacji i choć miałem zamiar, to nie wziąłem ze sobą
      Kun. Miałem tylko Euro, w razie jakby co, a walutę wypłacałem z bankomatów.
      Uważam, że to zdecydowanie najlepsze wyjście. Mimo, że za wypłatę z bankomatu
      płacisz prowizję w wysokości 3% (nie mniej niż 10 PLN) to kurs Kuny przeliczany
      jest wg kursu średniego, a nie według kursu sprzedaży, wg którego kupowałbyć
      Kuny w Polsce. Z tego punktu widzenia wychodzi na to, że lepiej jest nie brać
      ze sobą Kun, bo nic nie tracisz, a nie targasz ze sobą gotówki. Jak
      wspomniałeś, również możesz płacić kartą. Prowizja pobierana jest w przypadku
      Visa, jeśli będziesz płacił Maestro to prowizji nie ma! Także w tym przypadku
      kurs waluty będzie przeliczany wg wartości średniej a nie sprzedaży, także na
      pewno wyjdziesz na tym lepiej. Pozdrawiam i życzę udanych wakacji.
      • Gość: wasyyl Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 12:07
        uważaj - zaraz Lipski napisze, że jesteś naganiacz.
        • Gość: a Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: 83.16.17.* 27.07.06, 12:57
          weż euro i wymienisz w Cro w menjalnicach których jest troche i tam przeważnie
          nie pobierają prowizji, są też banki gdzie można wymieniać i też niektóre nie
          pobierają prowizji np. Zagrebska Banka
          • bugabu Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! 27.07.06, 13:05
            O, to mam już trzy z czterech opcji:
            1. Weź Euro
            2. Wypłać z bankomatu
            3. Płać kartą maestro.

No i co ja pocznę?
            • Gość: wasyyl Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 13:20
              możesz jeszcze wziąć złotówki i wymienić na miejscu :)
              jak sam(a) widzisz ten wątek nie wniesie nic nowego w porównaniu do juz
              istniejących - jedyne z czym wszyscy (no może większość) się zgadzają to nie
              kupować kun w Polsce
            • Gość: Anulka Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: 161.53.243.* 27.07.06, 14:05
              hehehe, zeby zaognić temat jeszcze ja się wypowiem:)))
              oczywiście weź kartę, choćby na wszelki wypadek. Ostatnio byłam w Polsce w
              czerwcu i wtedy kurs kuny był bardzo niekorzystny - ponad 60 groszy za kunę,
              ale teraz znalazłam w Polresie na Grójeckiej (www.kantor-polres.pl) kurs kuny
              59 gr/kn, więc nie jest źle, ale to było najtańsze miejsce, jakie znalazłam.

Jak płacę kartą w Chorwacji to mi wychodzi korzystniej niż kupno kun w Polsce.
              Przykład z połowy lipca, karta VISA Electron,mBank (bank przelicza kuny na
              euro, potem dopiero na złotówki) kurs mi wyszedł 0,57 zł/kn, więc korzystniej
              niż wymiana w kantorze w Polsce. Ale oczywiście mniej korzystnie niż wymiana
              EURO na kuny w Chorwacji, bo w mojej transakcji bankowej EURO było warte 7,09
              kn, a w kantorze byłoby ok. 7,2.
              EURO aktualnie kosztuje około 7,2 kn, a wymiany złotówki nie praktykowałam,
              więc Ci nie podpowiem, ale aktualny kurs to ok. 1,85 kn.
              Nie oczekuj, że ktoś Ci odpowie jednoznacznie, ale na pewno wziąć euro albo
              złotówki, kartę (choćby na wszelki wypadek), a kun w Polsce nie kupować. Amen.
              I baw sie dobrze na wakacjach:)))
              • Gość: zbynek Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: *.plock.mm.pl 27.07.06, 14:26
                po co pisać tyle pierdoł.
                Gdy się jedzie na wczasy ,czy to ważne żę na tej wymianie zyska się lub straci
                0d 5do 10zł, przy całym koszcie np.4000zł.
                Podstawowa sprawa to można płacić kartą - żadnych kosztów nie ponosisz,
                pobierasz kuny z bankomatu - opłacalne - wychodzi najtaniej.
                możesz wymienić euro w całej chorwacji obojętnie gdzie -też wychodzi dobrze
                możesz wymienić złotówki też po dobrym kursie ale przeważnie w bankach za
                okazaniem paszportu , a banki znajdują się w większych miejscowiściach.
                I to wszystko, czy tak ciężko to zrozumieć.
                Nie wymiana pieniędzy obniży koszty pobytu, tylko zakupy pożywiena
                w dyskontach,markietach lub zabranie go w większej ilości w bagażniku.
                • Gość: Anulka Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: 161.53.243.* 28.07.06, 12:43
                  zły dzień masz, Kolego, czy co? przeczytałam Twoje odpowiedzi na trzy wątki o
                  wymienianiu kasy i albo piszesz, że ktoś powinien się nauczyć czytać albo, że
                  pierdoły. Jak nie chcesz komuś odpowiadać, to zignoruj wątek zamiast tracić
                  czas na szukanie komu by tu przywalić, że wątek powtarza. A czy dla kogoś ma
                  znaczenie czy przepłaca o 5 czy 10 zł to nie Twoja sprawa. I oczywiście masz
                  rację, że zakup jedzenia w dyskontach, etc obniża koszty, ale jak dla mnie
                  transport jedzonka w bagazniku tak samo ma się do idei wakacji jak chęć
                  oszczędzania 10 zł na wymianie waluty.
                  miłych wakacji
            • Gość: Lipski Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 13:13
              wez euro a o pozostalych opcjach zapomnij - cyba ze znajdziesz sie w opalach
              • bugabu Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! 28.07.06, 13:23
                No i chyba rzeczywiście wezmę jednak Euro, a dodatkowo będę płaciła kartą
                maestro. Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Jak wysoka jest prowizja przy
                wymianie euro na kuny?
                • Gość: Lipski Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 13:35
                  Generalnie w kantorach to nie ma . W bankachi na poczcie jest jakas - ale wtedy
                  generalnie kurs jest lepszy - tak wiec wyjdzie na to samo :)
        • Gość: Lipski Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 13:12
          No bo porownanie zrobil do bani

Wez sobie te zlotowki wymien tu na euro a potem tam euro na kuny i sam
          zobaczysz
          Wy porownujecie ze wezmiesz 100 kun z bankomatu w chorwacji i porownujecie to
          z kursem kuny w kantorze w polsce - totalny bezsens.
          Przeliczcie to od razu jak nalezy . PLN na $ albo euro (mastercard lub visa) i
          potem ta walute na kuny i napiszcie co wyszlo z prostego mnozenia :-)
    • Gość: Sas Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: *.citysat.com.pl / 81.210.63.* 27.07.06, 14:55
      Spoko bugabu - przecież wiesz że ile Polaków tyle zdań . Moim zdaniem jeśli
      nie jesteś DROBIAZGOWY to WEŻ DO CHOR złotówki albo euro / jeśli chodzi o
      prowizję w p-ktach wymiany to jedne pobierają prowizję inne nie. Jezeli płacisz
      kartą płatnicza to prowizja dotyczy sprzedawcy a nie kupującego , prowizje za
      wyciagnięcie kun z bankomatu zapłacisz Ty +_ 10 zl- BZWBK. Nie ogladaj się ZA
      DROBNYMI tylko ogladaj urokliwe miejsca tego pięknego kraju . Pozdrawiam Sas
      • Gość: zbynek Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: *.plock.mm.pl 27.07.06, 19:33
      • Gość: Istryjczyk Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: *.orange.pl 27.07.06, 19:54
        Sas, nie wprowadzaj w błąd, jeśli chodzi o prowizję za płacenie kartą. Rzecz
        jasna, że zawsze obciąża ona sprzedającego, ale kupujący też może dostać po
        kieszeni. Jeżeli płacisz kartą Visa to nie zapłacisz prowizji tylko, jeśli
        transakcja będzie rozliczana w Euro, w przeciwnym razie płacisz 3% prowizji od
        każdej transakcji bezgotówkowej. Jak z powyższego wynika w Chorwacji płacisz.
        Wyjątek stanowi karta Maestro, w przypadku której bez względu na "walutę
        transakcji" nie będziesz płacił prowizji.
        • Gość: facet85 Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: *.despolnet.pl 27.07.06, 20:16
          zawsze po powrocie z chorwacji (bylem 5 razy) przeliczam co najbardziej sie
          oplaca i wychodzi ze oplaca sie placic karta(mam visa i visa electron, ta druga
          czesto nie jest akceptowana), a w ostatecznosci wyciagac kase z bankomatu
          (polecam splitska banka), pozdro
          • Gość: Lipski Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 13:33
            Jak porownujesz kurs kantorowy z kursami operacji z banku to tak .
            Ale jak zrobisz taki sam manewr jak bank tyle ze sam to juz jestes do przodu .
            Kwestia czy warto na wakacjach bawic sie w takie rzeczy pozostaje otwrta
        • Gość: Sas Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: *.citysat.com.pl / 81.210.63.* 27.07.06, 23:03
          Staram się nie wprowadzać nikogo w bląd . Jezeli placisz kartą płatniczą to
          KOSZTA ponosi sprzedajacy . A jak są rozliczane tranzakcje w Chorwacji jeżeli
          większość kart to katrty europejskie / euro / . Sas
          • Gość: Lipski Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 13:18
            Sas nie dojdziesz do tego - bo sie w bankach posr..alo i teraz nawet
            mastercarda czasami rozliczaja w USD . Generalnie kazdy bank rozlicza inaczej i
            kazdy telefon na ta sama infolinie daje inne odpowiedzi
    • Gość: tomek Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 13:25
      lepiej euro mieć przy sobie ale zł można np. wymienić na grzanicy Słowenii z
      Chorwacją (przejscie na Zagrzeb) za 100 zł masz 169 kun.W miastach róznie ja
      byłem w Porecu (istria) są kantory gdzie nie biorą prowizji np 40 euro równa
      się 290 kun.Info lipiec 2006.
      Pozdrawiam.
    • Gość: Leszek Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 18:00
      Byłem wiele razy w Chorwacji.
      Chorwaci za nocleg rozliczają w euro. Ja biorę tylko tyle euro ile jest mi
      potrzebne na wynajęcie apartamentu. Natomiast we wszystkich kantorach (których
      jest wszędzie pełno) oraz bankach wymieniają złotówki. Nie ma potrzeby u nas
      wymieniać złotówek na euro a następnie euro na kuny. Na tym się po prostu traci!

-----------------------------
      Zapraszam na:
      www.humorek.com.pl
    • Gość: riko43 Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 06:44
      Spokojnie możesz zabrać Euro. Chorwaci są jedna cwani i w sezonie turystycznym
      (maj-sierpień) ministerstwo finansów urzędowo wprowadza niższy kurs wymiany
      walut. Poza sezonem możesz dostać za 1 euro ok.7,3 do 7,4 kuny. W sezonie
      praktycznie wszędzie dostaniesz około 7,-kun. Tak jest już od wielu lat. Oni z
      tego (też) żyją. Za kwatery i w restauracjach możesz płacić w Euro-zawsze
      jednak dobrze zapytać o przelicznik. Zdarząją się też restauracje gdzie za
      jedna Euro policzą Ci 7,2 kuny (bardzo korzystnie).
      • Gość: Lpski Re: Jak to jest w końcu z wymianą waluty???!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 09:23
        > jedna Euro policzą Ci 7,2 kuny (bardzo korzystnie).

Uczicwiej - o prostu :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka