Dodaj do ulubionych

Wypadek Samochodowy Chorwacja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 22:13
Witam Wszystkich

Wlasnie wrocilem z Chorwacji gdzie niestety nie obylo sie bez przykrych
niespodzianek. A dokladniej w Splicie ktos mi wjechal w tyl samochodu
bo "myslal ze przejade na czerwonym" (gdy stalem i rozmawilem z policja na
moich oczach zdarzyly sie jeszcze dwa takie wypadki).

Moje pytanie dotyczy formalnosci w zalatwianiu odszkodowania. Mam z tym
troche problemow i zalezy mi na informacjach od osob, ktore tez mialy taki
problem.
Ja nie mialem AC i musze jakos odzyskac kase od ubezpieczalni Chorwata(Euro
Hertz. Czy ktos juz moze tez cos takiego robil.

BARDZO PROSZE O POMOC
WSZYSTKIE INFORMACJE SA DLA MNIE CENNE
Obserwuj wątek
    • Gość: powrot taty Re: Wypadek Samochodowy Chorwacja IP: *.compower.pl 14.09.06, 08:33
      spontaktuj sie z Ambasada Polska w Zagrzebiu, w googlach latwo znalezc.
      powodzenia!
    • Gość: citisus Re: Wypadek Samochodowy Chorwacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 12:30
      Skontaktuj się ze swoim ubezpieczycielem - oni tam znają sytucję i podobne
      przypadki. Na pewno coś pomogą. Najlepiej tam na miejscu zadzwonić do lokalnego
      rezydenta - też może wyjaśnić (choć teraz to już za późno)

PS.
      W Splicie jeżdża fatalnie - takiego braku poszanowania przepisów to nie
      widziałem nigdzie indziej - co tam czerwone światła światła, ciągłe linie,
      znaki drogowe. Oni wiedzą lepiej. Blokowanie skrzyżowań to normalka, a jak ktoś
      cię wpuści to w 100% kierowca zagraniczny.
      Jedyna rada to jechać powoli i "wyraźnie" - powolne manewry, migacze zawczasu
      itp.
    • Gość: maksiu Re: Wypadek Samochodowy Chorwacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 14:48
      Dla chorwatów nie istnieje znak stopu. Trzeba naprawde uważać i to nie tylko na
      przepisy ale mieć oczy do okoła głowy jezeli nie chce sie spedzić wakacji w
      warsztacie lub szpitalu. Najlepiej wogole nie wjezdzać do większych miast:)

• Gość: Eva Re: Wypadek Samochodowy Chorwacja IP: *.f.strato-dslnet.de 19.09.06, 10:58
        Zgadzam sie z Twoja wypowiedzia, to jedyny mankament w Chorwacji.
        Kierowcy chorwatcy jezdza jak chca (podobnie Wlosi:)bardzo chaotycznie!
        Wyprzedzaja nawet na zakretach!!!!
        Dlatego tez ostatnio tylko uzywam wygodnych autostrad, gdzie jest spokojnie i
        duuuuzo wolnego miejsca:))
    • Gość: Slimak Re: Wypadek Samochodowy Chorwacja IP: *.sanetja.pl 22.09.06, 07:55
      Witam.
      Ja miałem podobną sytuację w zeszłym roku. Także Chorwat wjechał w tył mopjego
      bo się zamyślił...
      Jeśli odebrałeś z Policji w Chorwacji notatkę o zaistaniałej szkodzie to z
      odzyskaniem pieniędzy nie będzie prolemu.
      Musisz przesłać na adres siedziby ubezpieczyciela w Chorwacji (poszukaj w
      internecie)następujące dokumenty:
      - notatke policyjną z numerem sprawy
      - wspólne oświadczenie o zdarzeniu drogowym wypełnione przez Ciebie - musi być
      formularz europejski(pol/ang) - do pobrania w internecie
      - wycene szkody prze rzeczoznawcę mającego uprawnienia do szkód zagranicznych -
      chyba większość z PZM
      - opisany przez Ciebie przebieg zdarzenia - w jez. angielskim
      - najlepiej dołącz też podsumowane przez Ciebie wszystkie koszta - ja
      doliczylem jeszcze 200 euro za straty zwiazane z brakiem mozliwości zwiedzania
      przez tydzien ich pieknego kraju - tez mi zwrocili...
      • Gość: ewa Re: Wypadek Samochodowy Chorwacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 21:53
        slimak> bardzo prosze napisz mi jeszcze tylko w jakiej ubezpieczalni byl ten
        Chorwat ktory w ciebie wjechal ubezpieczony?
      • Gość: powrot taty Re: Wypadek Samochodowy Chorwacja IP: *.compower.pl 23.09.06, 19:09
        mam prosbe Slimak, poniewaz moja sprawa tez jest w toku prosze Cie, czy moglbys
        odnalesc i zamiescic ten link tutaj, lub dokladnie podac nazwe tego formularza,
        o ktorym wspominales? pozdr!

do Ewy: takimi sprawami zajmuje sie I Sekretarz Ambasady P. Grymanowski
      • Gość: Slimak Re: Wypadek Samochodowy Chorwacja IP: *.sanetja.pl 29.09.06, 15:10
        Chorwat który wyrządził nam szkodę był ubezpieczony w Croati - chyba największa
        firma ubezpieczeniowa w Chorwacji.
        A to link do oświadczenia o zdarzeniu drogowym
        www.pbuk.com.pl/?mod=zgloszenie_szkody
        • Gość: ewa Re: Wypadek Samochodowy Chorwacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 21:49
          Witam

Jezeli jest to mozliwe bardzo prosila bym o kontakt prywatny z Panem (moze
          telefon)na maila ambiuro@op.pl My mamy z tym troche problemow i bardzo chcieli
          bysmy sie poradzic w paru kwestiach.

Pozdrawiam serdecznie
          ewa
      • Gość: Slimak Re: Wypadek Samochodowy Chorwacja IP: *.sanetja.pl 29.09.06, 15:14
        aha i może najważniejsze. W moim przypadku samochodem byłem w stanie dotoczyć
        się do Polski. Może trochę inaczej by to wyglądało w przypadku naprawy
        samochodu w Chorwacji.
    • Gość: ewa Re: Wypadek Samochodowy Chorwacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 20:27
      bardzo, bardzo dziekuje za obszerne informacje!!! Czekam dalej na kolejne
      sugestie. Moja sprawa nadal jest w toku... w tym momencie robimy wycene szkody.
      Z ambasady nikt nie odpowiedział :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka