Dodaj do ulubionych

Czarnogóra

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 11:31
W tym roku chcę wybrac sie do Chorwacji i Czarnogóry. O ile w Chorwacji juz
byłam i wiem co gdzie i jak, to Czarnogóra jest dla mnie zagadką. Był tam
ktoś z was? Jakies propozycje gdzie jechac i co zobaczyć? Info o cenach?
Noclegach? Plażach?
Obserwuj wątek
    • Gość: zbynek Re: Czarnogóra IP: *.c158.petrotel.pl 22.01.07, 11:44
      już pisałem kilkakrotnie ze trzeba się nauczyć czytać a nie tylko pytać.
      taki post Czarnogóra już był zakłdany - wyszukiwarka i już wszystko wiesz
      kilka stopni niżej jest post Ulcinj - porównanie - o Czrnogórze.
    • des4 Re: Czarnogóra 22.01.07, 11:50
      Kraj podoby do Chorwacji, a jednocześnie też i różny...

Klimat ten sam, podobnie jak i morze. Mam wreżanire, że Czarnogóra nad morzem
      jest bardziej zielona. Język praktycznie ten sam co w Chorwacji. Standard np.
      apartamentów podobny aczkolwiek bardziej "cywilizowanie" jest w bliższej
      Chorwacji części kraju. Od Baru w dół mieszka sporo Albańczyków, tak że klimaty
      z lekka "wschodnie". Chorwacja ma na pewno lepiej rozwiniętą infrastrukturę
      turystyczną. Czarnogóra to trochę tak ja u nas prełom lat 80/90.

Dojazd na pewno lepszy do Chorwacji - autostrada. Do Czarnogóry trzeba jechać
      jeszcze 300 km dalej malowniczą, ale trudną i niebezpieczna drogą nadmorską.
      Mozna też jechać przez Serbię, albo Bośnię - w obydwu tych wariantach trzeba
      się przgotować na trudna drogę przez góry przy średniej jakości dróg i
      miejscowych kierowcach-wariatach.

Dużą zaletą Czarnogóry są piaszyste plaże( okoliceUlcinja) i żwirowo-
      piaszczyste zatoczki wzdłuż całego wybrzeża.

Czarnogóra jeszcze nie jest zalana tłumem turystów z Niemiec i Polski. Dominują
      miejscowi i Serbowie - w sezonie na plażach jest jednak tłoczno. Najlepiej
      jechać w I połowie lipca, albo w końcu sierpnia.

Czarnogóra jest znacznie tańsza od Chorwacji. Ceny porównywalne do polskich.
      Chleb 0,5 euro, piwo w sklepie 0,5 euro, przywoite miejscowe wino 2-3 euro za
      litr, wypasiony obiad w knajpie z piwem/winem dla dwojgu dorosłych i dziecka to
      10/15 euro. Oczywiście z dużych kurortach typu Budva czy Śv. Stefan jest
      drożej...

Apartament można wynająć od 5 euro/osoba/doba w okolicach Ulcinja. Standard
      przy tak niskiej cenie to loteryjka Bliżej Chorwacji jest drożej. Jednak i tak
      nie są to ceny astronomiczne. Wypasiony apartament dla trzech osób, z pełnym
      wyposażeniem ,blisko morza, klimą, TV sat i prywatnym parkingiem można znaleźć
      za 30 euro/doba. W końcu sierpnia nawet taniej...
      • des4 Re: Czarnogóra 22.01.07, 11:53
        Jeśli mam coś polecić to Petrovac i okolice. Malutkie miasteczko ale bardzo
        klimatyczne i sympatyczne. W okolicy dużo fajnych zatoczek i jest znacznie
        taniej niż w dużych kurortach...
        • Gość: Aga Re: Czarnogóra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 16:58
          Ja właśnie też chciałam polecić Petrovacz. Pojechalismy do Czarnogóry w połowie
          sierpnia 2006 r., zamierzaliśmy zatrzymać się w Budwie, ale przeraziły nas
          tłumy i straszliwy hałas, dlatego też wybraliśmy plan B - Petrovacz. Pokój
          znaleźliśmy szybko,ale mielismy szczęście,bo akurat się zwolnił. Miesteczko
          rzeczywiście malutkie, ale bardzo sympatyczne, dla nas super, świetne jako baza
          wypadowa do zwiedzania Czarnogóry. Plaże zatłoczone, najładniejsza to Lucice.
          Ceny takie jak u nas, a nawet niższe. Ludzie bardzo przyjaźnie nastawieni.No i
          te widoki
          POzdrawiam
          • gringo68 Re: Czarnogóra 23.01.07, 07:47
            Należy unikać sezonu. Jak już wyżej napisano, tłumy są straszne. Polecam koniec
            sierpnia - rok temu po przedostatnim weekendzie 3/4 ludzi wymiotło bo zaczęły
            się powroty przed rozpoczęciem roku szkolnego. Robi się całkiem luźno, pogoda
            wciąż upalna, morze nagrzane, sezon owocowy w pełni....
            • Gość: Ingolula Re: Czarnogóra IP: *.acn.waw.pl 23.01.07, 08:08

Ja również polecam koniec sezonu a nawet wrzesień. Oczywiście najlepiej swoim
              samochodem. Pusto, tanio i piękne widoki. Polecam Petrovac i okolicę Zatoki
              Kotorskiej. Jeżeli ktoś lubi uroki miasta to, Budvę czy Bar. Ulcinj polecam
              tylko do zwiedzania i kąpieli na Wielkiej Plaży. Naturalnie w okolicy Ulcinja
              jest kilka pięknych miejsc, ale niestety bardzo mało apartamentów.
              Polecam forum Tylko Serbia i Czarnogóra, bo tam znajdziesz najwięcej informacji.
              • Gość: inia Re: Czarnogóra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:33
                Dzięki serdeczne za info. Pozdrawiam.
              • Gość: Ingolula Re: Czarnogóra IP: *.acn.waw.pl 25.01.07, 08:37
                Dajcie już spokój z tym „syfem” w Montenegro. Przejechałam całe wybrzeże i
                bałagan jest tylko bliżej Albanii. Czyli Ulcinj, Bar, Sutomore. Widać, że
                dopiero przyzwyczajają się do kontenerów na śmieci. Dalej Od Pertovaca już
                europejsko. Zresztą można to zobaczyć w architekturze i ogólnym zadbaniu.
                Pamiętajmy, że to mały biedny kraj, który na nowo zaczyna swoją przygodę z
                turystyką i zapewniam Was, że za kilka lat będzie tam podobnie jak w Chorwacji.
                Dlatego warto pojechać teraz, bo taniej i jeszcze mało ludzi a widoki zapierają
                dech w piersi. My w każdym razie wracamy do Czarnogóry.
                • gringo68 Re: Czarnogóra 25.01.07, 09:35
                  Gość portalu: Ingolula napisał(a):

> Dajcie już spokój z tym „syfem” w Montenegro. Przejechałam całe wyb
                  > rzeże i
                  > bałagan jest tylko bliżej Albanii. Czyli Ulcinj, Bar, Sutomore. Widać, że
                  > dopiero przyzwyczajają się do kontenerów na śmieci. Dalej Od Pertovaca już
                  > europejsko. Zresztą można to zobaczyć w architekturze i ogólnym zadbaniu.
                  > Pamiętajmy, że to mały biedny kraj, który na nowo zaczyna swoją przygodę z
                  > turystyką i zapewniam Was, że za kilka lat będzie tam podobnie jak w
                  Chorwacji.
                  >
                  > Dlatego warto pojechać teraz, bo taniej i jeszcze mało ludzi a widoki
                  zapierają
                  >
                  > dech w piersi. My w każdym razie wracamy do Czarnogóry.

To nie do końca tak jest. Fak, że od Petrovaca panują już "klimaty" raczej
                  chorwackie i jest znacznie czyściej. Jednak inny fakt to to, że miejscowi nie
                  mają jednak wpojonej tej świadomości, że śmieci nie wyrzuca gdzie się da.
                  Owszem za Petrovacem śmieci nie leżą na ulicach, jak w Ulcinj, ale leżą w
                  ustronnych miejscach np. w krzakach na tyłach zatoczek przy drodze.
                  Mieszkaliśmy koło Petrovaca i często jeździliśmy na przpiękne plaże w Lucicach
                  i Queen's koło Canj. Na ich zapleczu leżaly stosy śmieci, a miejscowi, mimo, że
                  co parę metrow stały kosze rzucali np. kubeczki, skórki z arbużow, opakowania
                  po śloidyczach pod siebie, nikomu nie chciało się wstać i poejść te kilka
                  metrów...

Miejmy nadzieję, że to się zmieni...
                  • Gość: MK Re: Czarnogóra IP: 80.74.173.* 17.02.07, 17:07
                    Nie jedz w szczycie sezonu i zobaczysz jak to sie zmieni.
                • Gość: MK Re: Czarnogóra IP: 80.74.173.* 17.02.07, 17:05
                  ...i tylko w szczycie sezonu kiedy turystow jest o 1000% wiecej niz miejscowych
                  i miasta potrzebuja 10 razy wiecej kontenerow.
    • Gość: Monia Re: Czarnogóra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 22:05
      Czarnogóra piękna, ale jeszcze dzika i nie tak "oswojona" jak Cro. brud i syf.
      Ale odwiedzenie polecam. A zwłaszcza apartament w Cro chocby w Cavtacie. Z
      tamtąd można wybrac sie na całodniwe zwiedzenie Czarnogóry.
      • Gość: Lucy Re: Czarnogóra IP: *.mcon.pl 23.01.07, 22:57
        Przed swoim zeszłorocznym wyjazdem też naczytałam się o tym bałagnie w CG ale
        radzę nie sugerować się tymi informacjami na tyle żeby przesądzały o decyzji o
        wyjeździe. Trzeba po prostu zabrać ze sobą worki na śmieci i jechać - zwiedzać
        przepiękną Czarnogórę.Pozdrawiam
        • Gość: Monia Re: Czarnogóra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 21:04
          ..no chyba, że z workami na śmieci - fakt. My robiliśmy wycieczki do Czarnogóry
          i różnica taka ,że plaże zasyfione - szkła, papiery, a pływajac pod wodę też
          ciekawostki można zobaczyc - inne niż w Cro - dętki, puszki, butelki i inne ; )
          No ale zdecydowanie polecam zwiedzanie - Kotor, Perast, Budva, Sv. Stefan i
          dalej - nawet do Albanii. Naprawdę piękne widoki i jeszcze zabytki nie są tak
          odpicowane jak w Cro. ALe warto!
    • Gość: krakuscity Re: Czarnogóra IP: *.autocom.pl 26.01.07, 07:50
      Coś o naszym pobycie w Czarnogórze opisałem tu
      www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=145144#145144
    • Gość: Rafi Re: Czarnogóra IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 06.02.07, 08:21
      Ojjjjj, ludziska !! Czytam wypowiedzi w tym wątku i trochę wos mi się jeży. Nie
      - faktycznie miejscami jest brudno, Czarnogórcy trochę nie znaja pojęcia "Kosz
      na śmieci" itp. Z cenami podanymi przez przedmówców się zgadzam.
      Tylko szkoda, że mało kto pisze o wielu niesamowitych miejscach do obejrzenia :
      1) monastyry : Moraca - w zasadzie po drodze z Belgradu, Ostrog - po drodze w
      góry Durmitor z wybrzeża i Ostros na południowym skraju Jez Szkoderskiego
      2) wszelakie miasteczka na Primorju - oczywiście te najbardziej znane to Budva i
      Kotor, ale w wielu innych można jakieś ciekawe rzeczy znaleźć
      3) klimat orientu - im bliżej Ulcinja tym bardziej :)
      4) samo Jezioro Szkoderskie - najpiękniejsze IMHO jest południowe wybrzeże w
      rejonie Donji Murići
      Czy po prostu klimat nadadriatyckiego państweka jeszcze nie całkowicie skażonego
      komerchą.... Będąc w CG warto (koniecznie!!!) po drodze zahaczyć o Belgrad,
      sporym przeżyciem jest etż podróż pociągiem do Baru / Sutomore - 8h pięknych
      widoków !! Można też wyskoczyć na 1 dzień do sąsiedniej Albanii i pewnie jeszcze
      wiele innych miejsc wokół...
      Po prostu Czarnogóra to nie tylo plaże, ale też dziesiątki miejsc do obejrzenia :)
      • des4 Re: Czarnogóra 07.02.07, 08:56
        Gość portalu: Rafi napisał(a):

> > Tylko szkoda, że mało kto pisze o wielu niesamowitych miejscach do
        obejrzenia :
        >
        > 1) monastyry : Moraca - w zasadzie po drodze z Belgradu, Ostrog - po drodze w
        > góry Durmitor z wybrzeża i Ostros na południowym skraju Jez Szkoderskiego
        > 2) wszelakie miasteczka na Primorju - oczywiście te najbardziej znane to
        Budva
        > i
        > Kotor, ale w wielu innych można jakieś ciekawe rzeczy znaleźć
        > 3) klimat orientu - im bliżej Ulcinja tym bardziej :)

> 4) samo Jezioro Szkoderskie - najpiękniejsze IMHO jest południowe wybrzeże w
        > rejonie Donji Murići

nikt tego nie neguje...

> Czy po prostu klimat nadadriatyckiego państweka jeszcze nie całkowicie
        skażoneg
        > o
        > komerchą.... Będąc w CG warto (koniecznie!!!) po drodze zahaczyć o Belgrad,
        > sporym przeżyciem jest etż podróż pociągiem do Baru / Sutomore - 8h pięknych
        > widoków !! Można też wyskoczyć na 1 dzień do sąsiedniej Albanii i pewnie
        jeszcz
        > e
        > wiele innych miejsc wokół...
        > Po prostu Czarnogóra to nie tylo plaże, ale też dziesiątki miejsc do
        obejrzenia
        > :)

Komercha jest, tylko póki co w wydaniu głównie dla miejscowych i Serbów i
        standardem reprezentująca lata 80-te....

Wolę jednak wspólczesną komerchę...
    • Gość: Motylanoga Re: Czarnogóra IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 09.02.07, 20:09
      A słuchajcie - ja z ciut innym pytaniem : czy tam jest bezpiecznie ?? W sensie :
      pozostawiani rzeczy w pokoju, kiedy się wychodzi, w sensie zaczepek na ulicy,
      ewent napadów, min (po wojnie) itp ?
      Dzięki z góry za pomoc
      Tomek
      • Gość: MK Re: Czarnogóra IP: 80.74.173.* 17.02.07, 17:16
        O wiele bezpieczniej niz w Polsce. Miejscowi czesto nie zamykaja samochody.
        • gringo68 Re: Czarnogóra 19.02.07, 07:34
          Gość portalu: MK napisał(a):

> O wiele bezpieczniej niz w Polsce. Miejscowi czesto nie zamykaja samochody.

Patrząc w jakim stanie i w jakim wieku jest 90% samochodów, którymi jeżdzą
          tubylcy, zamykanie ich mijaloby się z sensem...
      • Gość: Lucy Re: Czarnogóra IP: *.mcon.pl 17.02.07, 20:12
        Nie ma powodów do obaw - jest bezpiecznie i przyjaźnie. Czarnogórcy - tacy
        otwarci i bardzo odpowiedzialni za swoich gości. Żadnych zaczepek i
        nieprzyjemnych sytuacji - przynajmniej ja takich nie doświadczyłam w ciągu
        dwóch tygodni. Pozdrawiam!
        • Gość: Kris070 Re: Czarnogóra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 13:34
          Byłem w Budvie i okolicach w 2005 roku razem z rodziną,wspominam jako bardzo
          ciekawe wakacje,jest dużo ciekawych miejsc i ładnych plaż.Jedyny wyjątek-plaża
          w Uljcinie chociaż ładna to niestety bardzo zaniedbana(nie sprzątana).

• Gość: marko Re: Czarnogóra IP: *.aster.pl 04.03.07, 21:34
            nie zgadzam sie byłem w Ulcinju w 2004 r w sierpniu i plaża była sprzatana
            codziennie okolo 6-7 pm, ale w ciągu dnia plażowicze potrafili narobic smietnik
            na maxa, po prostu ludziska smiecą \jak chcą ale na koniec dnia sprzatają
            inaczej bylo by tam wysypisko
            • Gość: Kris070 Re: Czarnogóra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 14:46
              byłem,napisałem co widziałem - może i sprzątają ale śmieci było opór.
    • wisienka771 Re: Czarnogóra 01.04.07, 12:33
      Byliśmy w ubiegłym roku. Odradzam podróż samolotem do Dubrownika a stamtąd do Czarnogóry. Mogą być problemy z przekroczeniem granicy stopem bądź taksówką.
      Byliśmy przygotowani na brud, bałagan, ale to co zobaczyliśmy zniechęciło nas do powrotu przez następne kilka lat. Najbardziej przeszkadzało mi naciąganie turystów. Na kwaterze, w sklepach, restauracjach. Trzeba bardzo uważać. Tuz przed odjazdem musieliśmy dopłacić włascicielowi kwatery (w neice *** a na miejscu okazało się, że *) 10 EURO nie wiadomo za co. Kwatera wcale nie była tania (28 EUR/ dzień/ osoba), maleńki pokój z mikroskopijną łazienką. Po 2 tygodniach mieliśmy dosyć. Oszustwa zdarzają się wszędzie, po powrocie do kraju w kolejce z lotniska na dworzec konduktor też zapominał wydawać reszty jak się ktoś nie upomniał lub obcokrajowcom, ale bez przesady i nie na taką skalę jak w Czarnogórze. Sam kraj ładny, ale chyba jeszcze minie sporo czasu zanim zacznie się tam dbać o zagranicznych turystów. Ceny w restauracjach, sklepach, biorąc pod uwagę "napiwki" takie same jak w CRO. Spędziliśmy też parę dni w CRO podrużująć wzdłuż wybrzeża, nocując w duzych kurortach i ja wybieram CRO, do której wracam co parę lat i wiem że będę wracać.
      • Gość: zej Re: Czarnogóra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.07, 14:54
        Widoki i roślinność dużo ładniejsza niż w Chorwacji. Wszyscy mówią o
        piaszczystej plaży w Ulcijn. Zapominają tylko dodać jaki jest kolor tego piasku
        ( moim zdaniem fatalny, czułem sie jak bym był na polkich polach - czarny,
        szary). Samo miasto też mi się nie podobało, a i nastawianie mieszkańców też
        takie sobie. Z koleji od Petrowacu w kierunku Chorwacji dużo lepiej. Jest co
        zwiedzać, można swietnie wypocząć. Na pobyt stały raczej bym Czarnogóry nie
        wybrał - 4-5 dni i do Chorwacji
      • des4 Re: bzdury 02.04.07, 10:01
        wisienka771 napisała:

> Byliśmy w ubiegłym roku. Odradzam podróż samolotem do Dubrownika a stamtąd do
        C
        > zarnogóry. Mogą być problemy z przekroczeniem granicy stopem bądź taksówką.
        > Byliśmy przygotowani na brud, bałagan, ale to co zobaczyliśmy zniechęciło nas
        d
        > o powrotu przez następne kilka lat. Najbardziej przeszkadzało mi naciąganie
        tur
        > ystów.

Nie zauważyłem,

Na kwaterze, w sklepach, restauracjach. Trzeba bardzo uważać. Tuz przed
        > odjazdem musieliśmy dopłacić włascicielowi kwatery (w neice *** a na miejscu
        o
        > kazało się, że *) 10 EURO nie wiadomo za co. Kwatera wcale nie była tania (28
        E
        > UR/ dzień/ osoba), maleńki pokój z mikroskopijną łazienką. Po 2 tygodniach
        miel
        > iśmy dosyć. Oszustwa zdarzają się wszędzie, po powrocie do kraju w kolejce z
        lo
        > tniska na dworzec konduktor też zapominał wydawać reszty jak się ktoś nie
        upomn
        > iał lub obcokrajowcom, ale bez przesady i nie na taką skalę jak w
        Czarnogórze.
        > Sam kraj ładny, ale chyba jeszcze minie sporo czasu zanim zacznie się tam
        dbać
        > o zagranicznych turystów. Ceny w restauracjach, sklepach, biorąc pod
        uwagę "nap
        > iwki" takie same jak w CRO. Spędziliśmy też parę dni w CRO podrużująć wzdłuż
        wy
        > brzeża, nocując w duzych kurortach i ja wybieram CRO, do której wracam co
        parę
        > lat i wiem że będę wracać.

Ceny są znacznie niższe niż Chorwacji porównywalne do polskich. Chleb 0,5 euro,
        piwo 0,5 euro, kg winogron 1 euro, wino 1l 2-3 euro, woda mineralna 0,3-0,5.
        euro Obiad full wypas z piwem/winem dla dwójki dorosłych i dziecka to ok. 10-15
        euro, w Chorwacji za 100 kun jesz byle co w byle knajpce....
      • Gość: Ania Re: Czarnogóra IP: *.chello.pl 02.04.07, 23:02
        Chyba jednak nie byłaś w CG, bo piszesz jakieś rzeczy wyssane z palca.

Po pierwsze połączenie samolotowe KRK-DBV i dalej na południe jest
        najefektywniejszą (i najtańszą) metodą, żeby się dostać do CG z PL. Można albo
        wziąć taxi bezpośrednio z lotniska (35 EUR do Herceg Novi) lub pojechać
        autobusem do Dubrovnika i potem przesiąść się na drugi autobus do CG. To ma
        sens, o ile chce się pozostać jeszcze kilka dni w HR.

Po drugie ceny są niższe w HR. I to zarówno w sklepach, jak i w restauracjach i
        na bazarach.

Po trzecie nie zauważyłam, żeby oszukiwali turystów, co akurat udało mi się
        przyuważyć w ciagu ledwie dwóch dni pobytu w Dubrovniku. CG znam bardzo dobrze,
        spędziłam tam dużo czasu (dużo więcej niż w HR, w której byłam dwa razy) i nie
        czułam się tam nigdy ani naciągana, ani oszukiwana.

• noyle Re: Czarnogóra 01.04.07, 23:50
      dorzuce
      www.jacek.czarnydunajec.pl/index.php?id=78&url=crna.html
      polecam górska cześc tego kraju

pozdrawiam
      jacek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka