Gość: bafra IP: *.uznam.net.pl 25.04.03, 14:17 W moich tegorocznych planach wakacyjnych mam zamiar zwiedzić przygraniczne włoskie miejscowości będąc w Słowenii.Czy ktoś był w Grado,Monfalcone Trieście?Czy są długie kolejki na granicy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pluszowy68 Re: Triest i okolice IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 17:38 Gość portalu: bafra napisał(a): > W moich tegorocznych planach wakacyjnych mam zamiar zwiedzić przygraniczne > włoskie miejscowości będąc w Słowenii.Czy ktoś był w Grado,Monfalcone > Trieście?Czy są długie kolejki na granicy? Bylismy w Triescie po obejzeniu Postojnej 28 kwietnia. Kolejek na granicy z Wlochami nie ma zadnych, natomiast ruch w Triescie spory. Wjazd do centrum bez problemu, caly czas zjazd z gory. Z uwagi na ulice jednokierunkowe z wyjazdem moze byc problem :))Oznakowanie raczej zadne. Nie mniej jednak polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bafra Re: Triest i okolice IP: *.uznam.net.pl 15.05.03, 13:56 Dzięki! Już myślałam,że "nikt" nie był w Trieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Triest i okolice IP: *.czes.gazeta.pl 16.05.03, 13:08 Byłem w Grado - sympatyczne miasteczko, ładna nadmorska promenada z palmami, ale w zasadzie to tylko kurort. Natomiast chyba 7 km na północ od niej jest Aquilea - dziś wieś, ale w starożytności jeden z najważniejszych portów rzymskich (linia brzegowa biegła wtedy inaczej). Zachowało sie tam sporo zabytków, a zupełnie nadzwyczaja jest bazylika z pierwszych wieków naszej ery z kapitalnymi mozaikami w podziemiach. To naprawde rewelacja. Warto pojechać. Jak chcesz na chwile odpocząć od morza to można też wyskoczyć do Cividale del Friuli, bardzo ładnego miasteczka z legendarnym „diabelskim mostem” nad rzeką płynącą wąwozem w centrum. Wokół Alpy z winnicami na zboczach. Śliczne miejsce. Doradzam też wypad na chorwacką Istrię: Pula, Rovinj, Porec, Pazin, Opatija... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bafra Re: Triest i okolice IP: *.uznam.net.pl 16.05.03, 14:03 Bardzo dziękuję za informacje,trochę o tych miejscowościach czytałam,ale zawsze lepiej dowiedzieć się od kogoś kto tam był.Istrię znam,byłam w ubiegłym roku,w tym będę w Porecu,już nie mogę się doczekać!Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś