Dodaj do ulubionych

Triest i okolice

IP: *.uznam.net.pl 25.04.03, 14:17
W moich tegorocznych planach wakacyjnych mam zamiar zwiedzić przygraniczne
włoskie miejscowości będąc w Słowenii.Czy ktoś był w Grado,Monfalcone
Trieście?Czy są długie kolejki na granicy?
Obserwuj wątek
    • Gość: pluszowy68 Re: Triest i okolice IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 17:38
      Gość portalu: bafra napisał(a):

> W moich tegorocznych planach wakacyjnych mam zamiar zwiedzić przygraniczne
      > włoskie miejscowości będąc w Słowenii.Czy ktoś był w Grado,Monfalcone
      > Trieście?Czy są długie kolejki na granicy?
      Bylismy w Triescie po obejzeniu Postojnej 28 kwietnia.
      Kolejek na granicy z Wlochami nie ma zadnych, natomiast ruch w Triescie spory.
      Wjazd do centrum bez problemu, caly czas zjazd z gory. Z uwagi na ulice
      jednokierunkowe z wyjazdem moze byc problem :))Oznakowanie raczej zadne.
      Nie mniej jednak polecam.

• Gość: bafra Re: Triest i okolice IP: *.uznam.net.pl 15.05.03, 13:56
        Dzięki! Już myślałam,że "nikt" nie był w Trieście.
        • Gość: szcz Re: Triest i okolice IP: *.czes.gazeta.pl 16.05.03, 13:08
          Byłem w Grado - sympatyczne miasteczko, ładna nadmorska promenada z palmami,
          ale w zasadzie to tylko kurort. Natomiast chyba 7 km na północ od niej jest
          Aquilea - dziś wieś, ale w starożytności jeden z najważniejszych portów
          rzymskich (linia brzegowa biegła wtedy inaczej). Zachowało sie tam sporo
          zabytków, a zupełnie nadzwyczaja jest bazylika z pierwszych wieków naszej ery z
          kapitalnymi mozaikami w podziemiach. To naprawde rewelacja. Warto pojechać.
          Jak chcesz na chwile odpocząć od morza to można też wyskoczyć do Cividale del
          Friuli, bardzo ładnego miasteczka z legendarnym „diabelskim mostem” nad rzeką
          płynącą wąwozem w centrum. Wokół Alpy z winnicami na zboczach. Śliczne miejsce.
          Doradzam też wypad na chorwacką Istrię: Pula, Rovinj, Porec, Pazin, Opatija...
          • Gość: bafra Re: Triest i okolice IP: *.uznam.net.pl 16.05.03, 14:03
            Bardzo dziękuję za informacje,trochę o tych miejscowościach czytałam,ale zawsze
            lepiej dowiedzieć się od kogoś kto tam był.Istrię znam,byłam w ubiegłym roku,w
            tym będę w Porecu,już nie mogę się doczekać!Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka