Dodaj do ulubionych

Jak zwiedzac Plitwice?

IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.07, 00:06
Kochani, Jak juz bedziemy w Plitwicach to od rana jak zwiedzac Plitwice,
chcemy byc w nich ok. 2 godzin i potem dalej jechac na Split?
Ktos z Was zwiedzal jeziora i ma jakie sdoswiadczenia?
Prosze podzielcie sie? czyli np. autkiem parkujemy na parkingu nr 1, idziemy
zwiedzac i po zrobieniu jakiegos kolka dochodzimy (dojezdzamy) ponownie do
parkingu nr 1?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Jak zwiedzac Plitwice? IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.07, 00:41
      hej
      ja w plitvicach byłem już dwa razy: raz 3 godziny i teraz w maju na 5 godzin. W
      2 godziny nie obejdziesz tego- no chyba,że będziesz prawie biec,ale to nie
      zwedzanie. Lepiej zaparkować na parkingu 2- bliżej do kolejki itp. polecam
      dłuższą trasę, bo jeżeli do plitvic masz nie wrócić już to nie żałuj czasu, bo
      warto- naprawdę--
      • Gość: Ewa Re: Jak zwiedzac Plitwice? IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.07, 00:44
        Czyli ile czasu potrzeba zeby wszystko a przynajmniej wiekszosc zobaczyc? Mamy w
        ekipie jednego 9 lataka:)
        Lepiej zaparkowac na parkingu nr 2? a potem da sie do niego dojechac jakos
        kolejka zeby dla malego byla jeszcze jakas atrakcja?
        • Gość: gość Re: Jak zwiedzac Plitwice? IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.07, 00:48
          dziewięciolatek wytrzyma, bo jest po drodze sporo atrakcji- chyba,że nie
          interesuje się niczym, ale wątpię- ja bym na Waszym miejscu wybrał 5godzin i
          wtedy Plitvice zaliczone w całości- naprawdę warto....przepłyniesz się statkiem
          po jeziorze itp..... Z parkingu2 przechodzisz przez kładkę i około 500metrów
          jest już kolejka..... i kolejka wraca potemw te same miejsce i znów przez
          kładkę i jesteś przy samochodzie- przynajmniej ja tak cały czas robiłem i było
          ok.
          • Gość: zbynek Re: Jak zwiedzac Plitwice? IP: *.c240.petrotel.pl 27.05.07, 18:17
            zatrzymujesz się na pierwszym parkingu, kupujesz bilety , przechodzisz 200
            metrów do kolejki/na kołach/i jedziesz do końca jej kursu.Następnie wracasz
            pieszo wytyczonym szlakiem - w połowie drogi jedno z jeziorek przepływasz
            statkiem.No i należy iść do końca,aby zobaczyć największy wodospad.Od tego
            wodospadu cofasz się 300-500metrów i jesteś przy samochodzie na parkingu.
            Aby przejść tym szlakiem i wszystko zobaczyć to ok.5-6godz.
            Na 2godziny nie ma po co wchodzić.
            • Gość: frant48 Do Zbynka! IP: *.chello.pl 27.05.07, 23:10
              Co powiesz o takim wariancie zwiedzania dla mających mniej czasu:
              Początek jak mówisz Parking nr1 i do kolejki do końca na St4.
              Dalej zmiana: Proponuje rundę wokół górnych jezior ok 1 godz. i wrócić do
              kolejki i przejechać do stacji St2, zejść do promu , po przeprawie wsiąść na
              drugi statek , przepłynąć jezioro Kozjak. Z przystani przejść szlakiem do
              Wielkiego wodospadu i tarasową ścieżką dochodzi się do parkingu nr1.
              To powinno się zmieścić w 4godz.
              Na 2 godz. to szkoda kupować drogiego jak by nie było biletu latem 100 kun
              we wrześniu płaciłem 85. Nie wiem po ile w tym roku, ale aktualny cennik jest
              na stronie parku.
              Pzdr
              fran
              • Gość: zbynek Re: Do Zbynka! IP: *.c154.petrotel.pl 28.05.07, 10:07
                też dobry wariant - no i trzeba zaznaczyć,że przy tym wielkim wodospadzie jest
                orzeżwiające powietrze - i trzeba tam kilka minut pobyć by nacieszyć się jego
                widokiem.Ja osobiście w Plitwicach byłem w sierpniu i wchodziłem do parku zaraz
                po odwarciu - dodatkowo jeszcze w środku tygodnia i może dlatego nie napotkałem
                natłoku zwiedzających - ale po wyjściu z parku zauważyłem na parkingu brak
                miejsc do zaparkowania samochodu.
                • Gość: frant48 Plitvice o biletach! IP: *.chello.pl 28.05.07, 16:00
                  Zbynku !Podobne wrażenia, choć z początku września.
                  Strona parku dla Ewy:
                  www.np-plitvicka-jezera.hr/cpage.aspx?page=default.aspx&pageID=87
                  widzę duże zmiany.
                  W zeszłym sezonie od 1 .09 już była zniżka jak pisałem 85 ( w sezonie 100)
                  Chorwaci zwietrzyli dobry interes i do końca pażdziernika przedłużyli sezon -
                  dowód cennik.
                  fran
                  • Gość: gość Re: Plitvice o biletach! IP: *.chello.pl 28.05.07, 20:42
                    W tym roku cena w sezonie (czyli od 01 maja )wynosi 11o kuniaczy,
                    byłem 02 maja ;), zwiedzenie całości zajęło nam ok. 4,5 h, z pół godzinną przerwą
                    przy przystani - jest bar można coś przekąsić i wypić, było
                    nas cztery dorosłe sprawnie przemieszczające się osoby, zrobiliśmy trasę max
                    zgodnie z tabilicą informacyjną,opuszczając jedynie fragment ścieżki, która
                    nie prowadzi bezpośednio nad jeziorami,
                    podsumowując myślę, że 4-5 h to minimum na w miarę kompleksowe
                    zwiedzenie jezior,nie spiesząc się zbytnio
                    pozdro
                    • Gość: gość Re: Plitvice o biletach! IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.07, 21:45
                      popieram przedmówcę

u mnie doszedł jescze piesek- labradorka :)))))))))))))))
      • Gość: Henryka Re: Jak zwiedzac Plitwice? IP: 212.15.170.* 30.05.07, 21:01
        Bardzo prosto ,wszystko jest oznakowane i nie ma szansy sie zgubic . I ja
        polecam dluzsza trase bo trzeba jak to mowia Chorwaci
        "gusztirati"tj.podziwiac,cieszyc sie i zapamietac te widoki nie tylko na filmie
        ale zeby zostaly w sercu bo Plitwice to bajka.Do plecaka kanapka,woda i wygodne
        buty -i przepiekna wycieczka na prawie caly dzien zycze dobrej zabawy!
    • Gość: Remo 2h to za mało IP: *.generacja.pl 27.05.07, 22:00
      Prawdę piszą, 2 godziny to za mało nie ma co wchodzić, szkoda pieniędzy.
      Ja polecam wejście przez wejście 1, zejście w dół do wielkiego wodospadu, potem
      pieszo albo jedną stroną jezior albo drugą do przeprawy statkiem, tam się
      zaokrętować i pochodzić, może nie koniecznie do samego końca ale jednak 2 h
      zajmie,potem drugą stroną jezior wrócić do wielkiego wodospadu, chyba że bardzo
      nogi bola to kolejka do wejście nr 1.
      Wolę taką kolejność bo w drugą stronę wszyscy sa przy wielkim wodospadzie
      znudzeni i zmęczeni.
      Tam najkrótsza trasa jest obliczona na 4h a najdłuższa na 7h a i tak da się
      wykonać plan gdy ilośc osób jest umiarkowana, inaczej na kładkach trudno się
      przecisnąć
      • Gość: Ewa Re: 2h to za mało IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.07, 23:28
        Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
        Prosze podajcie jeszcze adres tego parku bo zagoglowalam ale nie umię go znalezc...
    • Gość: fin Re: trasa Karlovac Plitwice ... Split IP: *.bartpl.com 28.05.07, 23:36
      chcialbym zapytac jak sie jedzie drogą na Plitwice od Karlowaca? Czy ta droga jest bardzo zakorkowana, czy po drodze jest duzo miejscowosci gdzie trzeba zwalniać? chcialbym odbic z autostrady w Karlovacu na kilkugodzinne zwiedzanie, może przenocować gdzieś w okolicy Plitwic jezeli dam rade dojechac tam z Warszawy wyjezdzajac wczesnie rano,a potem dojechac do autostrady i dalej do Splitu
      • Gość: pidżi Re: trasa Karlovac Plitwice ... Split IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 20:47
        Jeżeli nic się nie dzieje specjalnego na autobanie to na drodze od Karlovaca
        powinno być w miarę spokojnie. Oczywiście wszystko zależy od dnia, godziny,
        itp. Miejscowości jest trochę i trzeba się pilnować, tym bardziej że to już
        teren z lekka górzysty, to będzie końcówka drogi, będziesz zmęczony. Dojazd z W-
        wy w jeden dzień jest oczywiście możliwy ale niełatwy.
        Viamichelin podaje czas ok 15 godz. bez postojów. Na Twoim miejscu starałbym
        się wyjechać nawet w nocy, a potem robić sobie trochę dłuższe postoje. Dojazd
        wieczorkie nie późźnym żeby spokojnie znaleźć kwaterkę.
        Noclegów w rejonie Plitwic jest w bród. Są też dwa kempingi.
        Zwiedzanie następnego dnia od samego rana powiedzmy do 13. Potem dalej w drogę,
        starając się dobić do autostrady za tunelami czyli w Maslenicy.
        • Gość: Ewa Re: trasa Karlovac Plitwice ... Split IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.07, 08:53
          Pidzi, a co myslisz o takim rozwiazaniu zeby z Plitwic nie kierowac sie na
          autostrade A1 do Splitu tylko jechac z Plitwic na Gracac i z Gracaca na Knin,
          Snij, Cista Provo i Brele? Oplaca sie jechac tam? To chyba bardzo gorzysty teren?
          Co Nam to daje? Omijamy korki na autostardzie (my bedziemy jechac w niedziele 29
          lipca), troche zwiedzamy terenu bo po drodze jest Perucko Jezero, no i nie
          wydajemy kaski na autostrade?:)

Ale moze to nie jest dobry wariant, jechal ktos juz taka trasa? Moze lepiej nie
          kombinowac i z Plitwic jechac od razu na Maslenice i wpadac na autostrade A1?
          Prosze o opinie w tej sprawie?
          • bah77 Re: trasa Karlovac Plitwice ... Split 30.05.07, 10:32
            > Prosze o opinie w tej sprawie?

Chociaż prosisz o opinię Pidżi'ego, pozwolę sobie, aby Wam się wtrącić.

> Oplaca sie jechac tam?

Ewo, to przecież zależy przede wszystkim od Twoich priorytetów - czy wolisz
            spieszyć się i jechać autostradą, czy drogą widokową.

Jadąc wzdłuż Gór Dynarskich, pomimo niewielkiego ruchu, osiągnisz zapewne
            prędkość 50-60 km/h, a oprócz tego może być trudno powstrzymać się od
            podziwiania widoków i robienia fotek.

W Chorwacji jest wiele dróg krajobrazowych - w Twoim przypadku, inne warianty
            dojazdu do Splitu to np.:
            - droga Knin - Szybenik, przecinając P.N. Krka;
            - jazda od Zadaru Magistralą Adriatycką - jedną z najpiękniejszych dróg w
            Europie, korzystając z tego, że duża część ruchu przeniosła się na autostradę.

> Omijamy korki na autostardzie (my bedziemy jechac w niedziele 29 lipca)

Korki powinny być wtedy w drugą stronę.

> na Knin, Snij, Cista Provo i Brele?

Wygląda, że jedziesz dalej, niż do Splitu...

Pozdrawiam

bah77
            • Gość: Ewa Re: trasa Karlovac Plitwice ... Split IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.07, 15:22
              Bah77 super ze odpowiedziales, dziekuje.

Jade dokladnie do miejscowosci Marusicic obok Breli.

Nie wiem jeszcze jak pojedziemy ale na pewno chce wyjechac z Zwardonia ok. godz.
              6 i jechac przez Austrie i byc w Plitwicach ok. godz. 17-18.
              A na drugi dzien zwiedzanie Plitwic i dojazd do Marusici:)
              • Gość: pidżi Re: trasa Karlovac Plitwice ... Split IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 20:01
                To jeszcze raz ja.
                Tym razem będzie o drodze do Plitwic. Jak jechałem tam w ub. roku to
                przejeżdżałem p. Zwardoń właśnie ok. 6 rano. a na nocleg w Slunju zjechaliśmy
                ok. 18. Mieliśmy się zatrzymać na kampingu Korana koło Parku, ale ulewa która
                towarzyszyła nam od Zagrzebia i rześkie górskie powietrze (było 14C)sprawiły że
                daliśmy sobie spokój z namiotem.
                Z tym, że ja jechałem przez Węgry i po drodze zatrzymaliśmy się na ponad dwie
                godziny na zwiedzanie i obiadek w Szombathely.
                Jak już chyba tu wcześniej pisałem i nie tylko ja, wariant madziarski pozwala
                na ominięcie prawdopodobnych korków w Słowenii, no i osczędzasz na winiecie
                austriackiej. Nam dodatkowo zależało na zobaczeniu Szombathely i pobliskiego
                Jaku.

Jeżeli Cię ta trasa zainteresuje to służę szczegółami.
          • Gość: pidżi Re: trasa Karlovac Plitwice ... Split IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 19:41
            Ewo,
            bah77 już Ci sporo podpowiedział ale i ja dorzucę 3 grosze.
            Pomysł przejazdu p. Knin jest wart rozważenia. Przede wszystkim ze względu na
            fantastyczne widoki na odcinku Otrić-Knin, na dolinę rz. Zrmanja. W pewnym
            momencie po zjeździe serpentynami z przełęczy Otric jest po lewej stronie drogi
            zatoczka gdzie można się bezpiecznie zatrzymać. Na przeciw zatoczki stoi
            postrzelany drogowskaz, jeżeli tam trafisz to bądź tak dobra i zrób mu zdjęcie.
            Jak wrócisz, napewno napiszesz na forum jak było, a ja wtedy upomnę się o
            nie ;).

W samym Kninie też warto się zatrzymać i wdrapać do ruin zamku dla podziwania
            widoczków na okolice miasta (dość wysoko można podjechać autem).

Jeżeli wybierzesz wariant wyjazdu z Plitwic po zwiedzaniu Parku na więcej
            pewnie nie będziesz miała czasu ani sił. Dlatego z Kninu kierowałbym się już do
            autostrady.

Ja zatrzymałem się w Plitwicach na dwie noce, po zwiedzenie Parku wybraliśmy
            się jeszcze do nieodległej Baracevskiej jaskini. Dlatego wyjeżdżaliśmy stamtąd
            rankiem i mieliśmy jeszcze czas na przejazd wzdłuż jez. Perucko i zwiedzenie
            Sinja (sanktuarium MB Sinijskiej).

Piszesz, że jedziesz w okolice Breli. Od lipca będzie już czynny kolejny
            odcinek autostrady, od Dugopolija do Sestenovaca. W związku z tym nie musisz
            zjeżdżać do Splitu. Jeżeli pojedziesz przez Sinj to nie przegap wjazdu na
            autostradę w Dugopolju bo zaprawdę powiadam Ci nie warto pchać się przez Split,
            o Omisu nie wspominając.

Pozdrawiam
            • woja-tech Re: trasa Karlovac Plitwice ... Split 30.05.07, 20:01
              Byłem w zeszłym roku w lipcu wPlitwicach (ok.4 godziny). Nie polecam
              zwiedzania w sezonie. Tłok jak na Marszałkowskiej albo w galerii handlowej w
              niedzielę. Jeśli ktoś był już w innych ciekawych miejscach to Plitwice nie
              zrobią na nim wrażenia.
              • Gość: pidżi Re: trasa Karlovac Plitwice ... Split IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 20:10
                woja-tech napisał:

> Byłem w zeszłym roku w lipcu wPlitwicach (ok.4 godziny). Nie polecam
                > zwiedzania w sezonie. Tłok jak na Marszałkowskiej

jest na to rada. Rozpocząć zwiedzanie jak najwcześniej rano i chyba jednak od
                parkingu 1 bo od razu wychodzi się na Wielki Wodospad.

>albo w galerii handlowej w niedzielę.

na to też jest rada - w niedzielę chodzić do galerii sztuki.

>Jeśli ktoś był już w innych ciekawych miejscach to Plitwice nie
                > zrobią na nim wrażenia.

Nie zgadzam się, albo inaczej mówiąć "De gustibus non est disputandum"
                • Gość: Ewa Re: trasa Karlovac Plitwice ... Split IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.07, 08:11
                  Dziekuje wszystkim za podzielnie sie wlasnymi opiniami.
                  Ale nie wiedzialam ze od lipca bedzie otwarty juz nowy odcinek autostrady do
                  Sestanovaca!:)
                  Super bo wprawdzie przypuszczalnie stamtad bedzie koras na maksa ale stamtad
                  jest trasa juz prosta do Breli przez Zadvarje, Subotisce ,Skrabici.

Ju znie moge sie doczekac:)
                  • Gość: gość Re: trasa Karlovac Plitwice ... Split IP: 193.164.157.* 31.05.07, 09:47
                    w maju byliśmy a w parku Biokovo niedaleko Makarskiej i wjechaliśmy na sv.Jure
                    (1752m)- stantąd widać jak chorwaci budują autostrady- gdzie okiem nie sięgnąć
                    po horyzont robili autostradę do Dubrovnika- w październiku jeszcze nic nie
                    było, a w maju....... tylko żeby u nas tak robili autostrady....ech..
              • Gość: frant48 Re: trasa Karlovac Plitwice ... Split IP: *.chello.pl 31.05.07, 14:51
                >Nie polecam zwiedzania w sezonie.
                Trudno będzie, bo od zeszłego roku sezon podrósł z 2 do 7 miesięcy.
                Oto dowód w cenniku:

PRICE LIST - 2007

CURRENCY = KUNA
                01.11.-31.12 01.04.-31.10
                01.01.-31.03

ADULTS 70 110
                GROUPS* 60 95
                CHILDREN 7-18 4 55
                CHILDREN UP TO AGE OF 7 FREE FREE

Po sezonie taryfa jest niższa niż przed rokiem (dorośli 85 kun), ale zniżka
                była już od 1.09
                Zatem sezon trwa non-stop i chcąc zwiedzać trzeba płacić.
                fran
                • Gość: frant48 Re: trasa Karlovac Plitwice ... Split IP: *.chello.pl 31.05.07, 15:01
                  Poprawię bo odstępy się skasowały i zaciemniły sprawę:

> PRICE LIST - 2007 CURRENCY = KUNA
                  1.11.-31.12 , 01.01.-31.03
                  ADULTS 70
                  GROUPS* 60
                  CHILDREN 7-18 4
                  CHILDREN UP TO AGE OF 7 FREE

01.04.-31.10
                  ADULTS 110
                  GROUPS* 95
                  CHILDREN 7-18 55
                  CHILDREN UP TO AGE OF 7 FREE

Grupy powyżej 15 osób

• Gość: Madzia Re: trasa Karlovac Plitwice ... Split IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.07, 20:01
              "Na przeciw zatoczki stoi postrzelany drogowskaz, jeżeli tam trafisz to bądź
              tak dobra i zrób mu zdjęcie."
              Niestety wszystkie postrzelane tablice zostały chyba powymieniane, bo też ich
              szukalismy, albo tak byliśmy ślepi, ze nie widzieliśmy ich.

Jechaliśmy "jedynką" od Splitu do Jezior i potem do Karlovaca.
              Droga ładna, kręta, widoki super, długie jezioro po drodze, ale jeśli ktoś
              będzie zmęczony to może być ciężko.
    • bah77 Re: Jak zwiedzac Plitwice? 20.08.07, 00:23
      Można np. tak, jak na tych fotkach (Akt XXXIV):

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,65309825,67677671.html

i następne posty...

bah77

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka