Dodaj do ulubionych

Nin, Chorwacja

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.08, 11:38
Witam. :-)
Wybieram się w lipcu z rodziną na wysepkę Nin. Jeśli ktoś był -
bardzo proszę o wszelkie wskazówi, wrażenia albo ewentualnie o
zasłyszane opinie. Pierwszy raz jadę do Chorwacji. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Alex Re: Nin, Chorwacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 09:40
      Zadarska Żupania miasto Nin ?
      • Gość: nowa Re: Nin, Chorwacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 12:52
        Adres jest - Nin-Zadar, więc sądzę, że to własnie te okolice.
    • Gość: boriss Re: Nin, Chorwacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 14:14
      Nin to małe, bardzo urocze i bardzo stare miasteczko na wyspie otoczonej dawnymi odsalarniami wody morskiej (produkcja soli chyba trwa tam do dziś), związane z wczesnośredniowieczną historią państwa chorwackiego (niedaleko uroczy stary kościółek na wzgórzu). Samo miasteczko sięga jeszcze czasów rzymskich (ruiny świątyni) i jest bardzo przyjemnym miejscem na urlop. Okolica dosyć płaska (piaszczyste plaże i lecznicze błota zaraz obok), ale na horyzoncie widać góry Velebit - widoki są więc przepiękne. Odniosłem wrażenie, że Nin nie jest tak zatłoczony jak sławny Trogir, czy Korcula - jest spokojniejszy i mniejszy. Ale jeśli masz ochotę na wizytę w większym mieście, to niedaleko (jakieś 15 km) jest Zadar ze świetną starówką i najlepszymi lodami jakie jadłem w Chorwacji. Niedaleko (choć to już godzinna jazda samochodem) jest też na piękną wyspę Pag (też świetne lody i jeszcze lepsza baklava w kawiarni przy porcie).

W Nin byłem dwa razy (a raczej w okolicach) z dwu- i trzyletnim synkiem i bardzo nam się podobało.

W sieci znajdziesz mnóstwo zdjęć z Nin. No i ceny nie są tam tak zwariowane jak w okolicach Dubrovnika.

Bawcie się dobrze i pozdrowienia.
      • Gość: nowa Re: Nin, Chorwacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 22:33
        boriss - przepięknie Ci dziękuję za informacje. Powiem szczerze,że z
        pewnym dystansem podchodziłam do tego wyjazdu - jak zazwyczaj do
        czegoś nowego. Jedziemy z 8-io letnim synkiem. Mamy zarezerowaną
        kwaterę i po Twoim opisie jeszcze bardziej nie mogę się doczekać.
        Pozdrawiam serdecznie! :-)
        • Gość: malgosia197 Re: Nin, Chorwacja IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.06.08, 13:57
          Wszystko to prawda, byłam tam i polecam zwiedzanie:Zadaru i samej
          wyspy Pag i urokliwego miasteczka Pag.Miłego wypoczynku i dużo wrażeń
          • jevick Re: Nin, Chorwacja 21.06.08, 13:22
            witaj, wrocilam dzis rano z zatonu k.Ninu- jakies 10min spacerkiem. piknie jest.
            jesli chcesz pposle Ci fotki na mejla:)
            • Gość: nowa Re: Nin, Chorwacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.08, 12:46
              Oczywiście, że chcę!! :-)) Wszelkie uwagi mile widziane. Tylko jedno
              pytanie - jak podam Ci adres maila, jeśli nie chcę go "głosić" na
              forum? ;-)
            • Gość: Kasia Re: Nin, Chorwacja IP: *.era.pl 30.06.08, 16:47
              Witaj, Czy byłaś moze na Kampingu "Zaton" ?
              Jade tam poczatkiem sierpnia i byłabym wdzieczna za jakieś
              informacje lub zdjecia
              Pozdrawiam
              K
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka