Dodaj do ulubionych

tanie kuny

IP: *.xdsl.centertel.pl 07.07.08, 23:19
Czy jesli mam opcje lupienia wPolsce Kun po 0,48 zł to warto. Czy
jednak bawic sie w euro czy karty i bankomaty na miejscu
Obserwuj wątek
    • Gość: a. Re: tanie kuny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 07:46
      1 zl = 2,29 kuny na miejscu w czerwcu, złotówka znów mocniejsza... ty masz
      trochę jednak drożej, taki kurs był na granicy chorwackiej w kantorze
      • Gość: maly Re: tanie kuny IP: *.171.73.50.crowley.pl 08.07.08, 08:17
        No tak ale kantory w chorwacji licza sobie dodatkowo prowizje i czy
        wtedy nie wyjdzie na jedno. Chyba ze mozna gdzies bez prowizji
        wymieniac?
        • Gość: aśka Re: tanie kuny IP: 195.85.249.* 08.07.08, 08:46
          W dużych skupiskach ludzkich w godzinach pracy banków przeważnie
          przed kantorami stoją stendy z napisami "no commission". Zamykają
          się banki - na stendach słówko "no" szybko jest umiejętnie
          zasłonięte jakimś procentem - np. 0,5, 1 lub 1,5 % co razem daje
          odpowiednio np. "1% commission". Zaobserwowane w Dubrovniku na
          starówce.
          • Gość: tom Re: tanie kuny IP: *.stella.net.pl 08.07.08, 09:06
            nie ma problemu ze znalezieniem bezprowizyjnych kantorów z dobrym kursem, np. na
            starówce w Splicie (przy starym porcie) bądź przy wejściu na bazarek w Trogirze.
            Złotówka wymienia się znakomicie, opłaca się czasami bardziej od €. Nie warto
            wozić $ - masa formalności przy wymianie (wymogi wuja Sama) i kiepski kurs.
    • Gość: m@teo Nie kupuj kun IP: *.toya.net.pl 08.07.08, 10:44
      Do Chorwacji trzeba zabrać EURO i tam je wymienić. Jak byłem na Ciovo
      21.06.-05.07. to za jedno EURO dostawałem 7.18 kn. Pod koniec pobytu kurs spadł
      do 7.16 kn. Teraz wystarczy policzyc ile kun za 1 EU masz w Polsce. Pozdrawiam.
      P.S.
      Na pewno na takiej wymianie nie stracisz.
      • Gość: tom Re: Nie kupuj kun IP: *.stella.net.pl 08.07.08, 11:21
        niech każdy sobie liczy po swojemu. Tu masz codziennie aktualizowane kursy walut:
        www.mjenjacnice.com/
        kupując dziś w PL 100 € po 3,34 PLN wydasz 334 PLN, a dostaniesz za to w Croatii
        721,5 kn. Wymieniając bezpośrednio w Croatii 334 PLN na kuny, dostaniesz ich 727
        (to tylko przykład, bo bilonowej końcówki w PLN nikt ci w Croatii na kuny nie
        wymieni..)Różnice, jak widzisz, są znikome, ale i one zmieniają się w ciągu
        sezonu w miarę nasycania się chorwackiego rynku walutami (podaż i popyt) oraz w
        rytm płynnych zmian kursowych. Raz ciut bardziej opłaca się mieć euroski, raz -
        złotówki, ale to są detale. W końcu nie obracasz na urloipie milionami lecz co
        najwyżej tysiącami, toteż możesz oszczędzić - lub nie - kilkadziesiąt kun, w
        porywach. Tyle to sobie możesz oszczędzić np. pilnując, by jakiejkolwiek waluty
        nie wymieniać tam, gdzie się płaci prowizje. Ja - ale to mój wybór - ze względów
        praktycznych nie wożę € tylko PLN-y, w najgorszym przypadku grubsze płatności
        (paliwo, większe zakupy) realizując karta płatniczą - także na tranzycie w SK i
        H. Wyjeżdżam z domu tylko ze złotówkami w kieszeni a nie - jak było to konieczne
        dawniej - ze słowackimi koronami, forintami, euro i złotówkami (żeby jakoś do
        polskiej granicy dotrzeć). Potem, w trakcie urlopu do tej wieży Babel dochodzą
        ci jeszcze kuny. I to wszystko dobrze jest do końca powydawać, żeby nie zostać
        na cały rok z jakimiś bilonowymi końcówkami w kieszeni... Księgowego by trzeba z
        sobą na urlop wozić... ;-))
        • Gość: mirek Re: Nie kupuj kun IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 13:12
          100 euro=719 kuna,tak bylo w banku w Orebicu 5 temu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka