Dodaj do ulubionych

Rodos-co warto zobaczyc?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 15:00
Prosze o rade tych co tam juz byli-co nalezy i co powinno sie
zobaczyc na Rodos.Jedziemy w lipcu z dziecmi/7 i 10 lat/ do Faliraki.
Obserwuj wątek
    • m.malena Re: Rodos-co warto zobaczyc? 19.03.10, 15:55
      Całą wyspę :) Jest przepiękna! Warto wynająć samochód i zjeździć jak najwięcej.

A w szczególności (moje top 10):

1. Miasto Rodos - w dzień i wieczorem (myślę, że dzieciakom spodoba się
      zwłaszcza pałac wielkich mistrzów i akwarium)
      2. Lindos - tu warto być wczesnym rankiem, zaraz jak otwierają akropol
      3. Kamiros
      4. Prasonissi
      5. Monolithos
      6. Filerimos (wejście na krzyż koniecznie)
      7. Tsambika
      8. Feraklos i plaża Agathi
      9. Dolina Motyli
      10. Kritinia

A poza tym wiele, wiele innych :)
      Wycieczkę na Simi też polecam!
      • Gość: rema Re: Rodos-co warto zobaczyc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 16:51
        dzieki Ci za sciage,napewno z niej skorzystamy i juz sie nie moge
        doczekac kiedy to wszystko zobaczymy!!!pozdrawiam
        • Gość: zeus Re: Rodos-co warto zobaczyc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 17:57
          Bedac w Faliraki kopnijcie sie na spacer w strone podluznej gory za ktora
          znajduje sie zatoka Anthony Ouinna. U jej podnoza znajdziecie ciekawa bo z
          czwartego wieku kapliczke. Miejsce troszke tajemnicze bo kapliczka nalezy do
          aktywnego nadal odlamu religijnego (chyba babtystow). Sa tam dwa pomieszczenia.
          Zgodnie z regola tej wiary do pierwszego maja wstep wierni a do drugiego
          wylacznie wierni ochrzczeni.
          Cichaczem mozna wejsc bo kapliczka jest otwarta. Nam sie udalo.
          Pare lat temu w miejscu tym przechadzaly sie pawie.
          No i oczywiscie koniecznie musicie obejsc gore by odwiedzic jedna z
          najpiekniejszych zatok Grecji. Tam krecono zdjecia do filmu "Dziala Nawarony" a
          dzis czesto odbywaja sie elitarne sesje zdjeciowe. Fajnie jest gdy w topowym
          magazynie stwierdzicie ze top modelka wygina sie na skalce z ktorej Wy
          lapaliscie promienie sloneczne nie wyginajac sie.
          Milych wakacji.
          • Gość: zeus Re: Rodos-co warto zobaczyc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 20:47
            powinno byc baptysci.
    • mariola-m3 Re: Rodos-co warto zobaczyc? 19.03.10, 21:46
      W Faliraki koniecznie trzeba pójść do parku wodnego-dzieciaki będą zachwycone.
      Samo miasteczko takie sobie, ale plaża wspaniała no i wszędzie blisko.
    • bajsarka Re: Rodos-co warto zobaczyc? 20.03.10, 16:40
      Dla mnie Lindos jest mocno przereklamowane. Ogląda się zabytki w stylu "kiedyś
      tutaj stało to i owo - teraz ruiny". Wchodząc na górę, jest bardzo gorąco, więc
      nie wiem czy dzieci nie będą marudzić.

Jadąc do Prasonissi warto odwiedzić wioskę Siana, która jest trochę z boku
      głównych szlaków. Mozna tam poczuć inny klimat. Polecam także Embonass z
      lokalnym winem.

Dzieci mogą być zainteresowane Akwarium (na samym północnym cyplu Rodos).
      • neronka Re: Rodos-co warto zobaczyc? 22.03.10, 17:32
        Opis miejsc wartych zobaczenia na Rodos wraz ze zdjeciami i cenami moge podesłać
        na priv.
        • Gość: rema Re: Rodos-co warto zobaczyc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 10:08
          do Neronki- Daga-jesli nie sprawi Ci to klopotu,podaje do mnie
          namiary i prosze o przyslanie obiecanych,ciekawych miejsc do
          zobaczenia i zdjatek -pozdrawiam i z gory bardzo dziekuje
          Kaska /karowoz@op.pl/
      • Gość: sdf Re: Rodos-co warto zobaczyc? IP: *.chello.pl 01.04.10, 20:23
        Lindos wcale nie jest przereklamowane; nie należy wybierac się do miasta w
        poniedziałek bo "zamek" dla zwiedzajacych późno otwierają.
        Dla dzieci frajdą będzie wjazd do ruin na osiołkach:-). Te ruiny trzeba ogladac
        obowiązkowo z uwagi na historię i na mitologię. Samo miasteczko ma klimat jeśli
        spaceruje się po nim o zmierzchu i później:-). Polecam uwzględnic w planach
        plażowanie na jednej z plaż w okolicy miasteczka.
        Kto był raz w Lindos chetnie tam powraca jeśli mu na to czas pozwala.
        robione osobiście są znacznie ładniejsze od tych w przewodnikach:-).
        • Gość: sdf Re: Rodos-co warto zobaczyc? IP: *.chello.pl 01.04.10, 20:25
          W ostatnim zdaniu zniknęło "fotki" :-)))
        • bajsarka Re: Rodos-co warto zobaczyc? 02.04.10, 20:24
          Porównując do innych miast moim zdaniem jest przereklamowane. I nie prawda, że
          tam chce się wracać. Ja miałam chęć po wejściu na górę od razu z niej uciec - za
          duży tłum i oglądanie "zabytków", które kiedys tu były.
          • Gość: zeus Re: Rodos-co warto zobaczyc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.10, 22:06
            Widocznie zle patrzysz na zabytki.
            Uzywasz tylko zmyslu wzroku. Popatrz szerzej. Uzyj wyobrazni, refleksji, wiedzy
            historycznej i szacunku do historii. Jesli to potrafisz to zmienisz zdanie o
            Lindos. Ponadto Lindos to nie tylko kompleks na wzgorzu.
    • Gość: QkamCoSieDzieje Re: Rodos-co warto zobaczyc? IP: *.elgrom.laz.digi.pl 28.03.10, 23:14
      Najlepiej kupcie jakis przewodnik po Rodos (ja polecam ten z MarcoPolo) i sami
      wybierzcie co chcielibyscie zobaczyc, bo na pewno nie starczy wam urlopu na
      zwiedzenie wszystkiego :)
      Ale jak juz pisali poprzednicy, pozycje obowiazkowe to miasto Rodos w dzien i
      wieczorem/wczesna noca, Lindos (uwaga, bardzo goraco), wycieczka na Symi.
      A w jakim hotelu bedziecie zakwaterowani? Moze uda sie doradzic cos odnosnie
      samych Faliraki (gdzie zjesc, gdzie na plaze).
      • Gość: m.malena Re: Rodos-co warto zobaczyc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.10, 01:37
        Moim zdaniem Lindos jest przepiękne, tylko warto je odwiedzić jak najwcześniej,
        zaraz po otwarciu. My byliśmy punktualnie w godzinie otwarcia i zdążyliśmy przed
        tłumami. Gdy szliśmy na górę miasto było jeszcze jakby uśpione, ludzie dopiero
        zaczynali otwierać sklepiki. Około 10 turystów zaczęło robić się z minuty na
        minutę co raz więcej. Było też coraz goręcej. Uciekliśmy z miasta na pewno przed
        12, po drodze wstępując jeszcze nad zatokę św. Pawła pojechaliśmy odpocząć na
        wietrzną Prassonisi. Teraz marzy mi się powrót w okolice Lindos tak by móc tam
        pojechać zarówno o jeszcze wcześniejszej porze jak i wieczorem. No ale to za
        jakiś czas. Póki co Rodos jesteśmy nasyceni :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka