Gość: rema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 15:00 Prosze o rade tych co tam juz byli-co nalezy i co powinno sie zobaczyc na Rodos.Jedziemy w lipcu z dziecmi/7 i 10 lat/ do Faliraki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.malena Re: Rodos-co warto zobaczyc? 19.03.10, 15:55 Całą wyspę :) Jest przepiękna! Warto wynająć samochód i zjeździć jak najwięcej. A w szczególności (moje top 10): 1. Miasto Rodos - w dzień i wieczorem (myślę, że dzieciakom spodoba się zwłaszcza pałac wielkich mistrzów i akwarium) 2. Lindos - tu warto być wczesnym rankiem, zaraz jak otwierają akropol 3. Kamiros 4. Prasonissi 5. Monolithos 6. Filerimos (wejście na krzyż koniecznie) 7. Tsambika 8. Feraklos i plaża Agathi 9. Dolina Motyli 10. Kritinia A poza tym wiele, wiele innych :) Wycieczkę na Simi też polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rema Re: Rodos-co warto zobaczyc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 16:51 dzieki Ci za sciage,napewno z niej skorzystamy i juz sie nie moge doczekac kiedy to wszystko zobaczymy!!!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeus Re: Rodos-co warto zobaczyc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 17:57 Bedac w Faliraki kopnijcie sie na spacer w strone podluznej gory za ktora znajduje sie zatoka Anthony Ouinna. U jej podnoza znajdziecie ciekawa bo z czwartego wieku kapliczke. Miejsce troszke tajemnicze bo kapliczka nalezy do aktywnego nadal odlamu religijnego (chyba babtystow). Sa tam dwa pomieszczenia. Zgodnie z regola tej wiary do pierwszego maja wstep wierni a do drugiego wylacznie wierni ochrzczeni. Cichaczem mozna wejsc bo kapliczka jest otwarta. Nam sie udalo. Pare lat temu w miejscu tym przechadzaly sie pawie. No i oczywiscie koniecznie musicie obejsc gore by odwiedzic jedna z najpiekniejszych zatok Grecji. Tam krecono zdjecia do filmu "Dziala Nawarony" a dzis czesto odbywaja sie elitarne sesje zdjeciowe. Fajnie jest gdy w topowym magazynie stwierdzicie ze top modelka wygina sie na skalce z ktorej Wy lapaliscie promienie sloneczne nie wyginajac sie. Milych wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeus Re: Rodos-co warto zobaczyc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 20:47 powinno byc baptysci. Odpowiedz Link Zgłoś
mariola-m3 Re: Rodos-co warto zobaczyc? 19.03.10, 21:46 W Faliraki koniecznie trzeba pójść do parku wodnego-dzieciaki będą zachwycone. Samo miasteczko takie sobie, ale plaża wspaniała no i wszędzie blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
bajsarka Re: Rodos-co warto zobaczyc? 20.03.10, 16:40 Dla mnie Lindos jest mocno przereklamowane. Ogląda się zabytki w stylu "kiedyś tutaj stało to i owo - teraz ruiny". Wchodząc na górę, jest bardzo gorąco, więc nie wiem czy dzieci nie będą marudzić. Jadąc do Prasonissi warto odwiedzić wioskę Siana, która jest trochę z boku głównych szlaków. Mozna tam poczuć inny klimat. Polecam także Embonass z lokalnym winem. Dzieci mogą być zainteresowane Akwarium (na samym północnym cyplu Rodos). Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: Rodos-co warto zobaczyc? 22.03.10, 17:32 Opis miejsc wartych zobaczenia na Rodos wraz ze zdjeciami i cenami moge podesłać na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rema Re: Rodos-co warto zobaczyc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 10:08 do Neronki- Daga-jesli nie sprawi Ci to klopotu,podaje do mnie namiary i prosze o przyslanie obiecanych,ciekawych miejsc do zobaczenia i zdjatek -pozdrawiam i z gory bardzo dziekuje Kaska /karowoz@op.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdf Re: Rodos-co warto zobaczyc? IP: *.chello.pl 01.04.10, 20:23 Lindos wcale nie jest przereklamowane; nie należy wybierac się do miasta w poniedziałek bo "zamek" dla zwiedzajacych późno otwierają. Dla dzieci frajdą będzie wjazd do ruin na osiołkach:-). Te ruiny trzeba ogladac obowiązkowo z uwagi na historię i na mitologię. Samo miasteczko ma klimat jeśli spaceruje się po nim o zmierzchu i później:-). Polecam uwzględnic w planach plażowanie na jednej z plaż w okolicy miasteczka. Kto był raz w Lindos chetnie tam powraca jeśli mu na to czas pozwala. robione osobiście są znacznie ładniejsze od tych w przewodnikach:-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdf Re: Rodos-co warto zobaczyc? IP: *.chello.pl 01.04.10, 20:25 W ostatnim zdaniu zniknęło "fotki" :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
bajsarka Re: Rodos-co warto zobaczyc? 02.04.10, 20:24 Porównując do innych miast moim zdaniem jest przereklamowane. I nie prawda, że tam chce się wracać. Ja miałam chęć po wejściu na górę od razu z niej uciec - za duży tłum i oglądanie "zabytków", które kiedys tu były. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeus Re: Rodos-co warto zobaczyc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.10, 22:06 Widocznie zle patrzysz na zabytki. Uzywasz tylko zmyslu wzroku. Popatrz szerzej. Uzyj wyobrazni, refleksji, wiedzy historycznej i szacunku do historii. Jesli to potrafisz to zmienisz zdanie o Lindos. Ponadto Lindos to nie tylko kompleks na wzgorzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QkamCoSieDzieje Re: Rodos-co warto zobaczyc? IP: *.elgrom.laz.digi.pl 28.03.10, 23:14 Najlepiej kupcie jakis przewodnik po Rodos (ja polecam ten z MarcoPolo) i sami wybierzcie co chcielibyscie zobaczyc, bo na pewno nie starczy wam urlopu na zwiedzenie wszystkiego :) Ale jak juz pisali poprzednicy, pozycje obowiazkowe to miasto Rodos w dzien i wieczorem/wczesna noca, Lindos (uwaga, bardzo goraco), wycieczka na Symi. A w jakim hotelu bedziecie zakwaterowani? Moze uda sie doradzic cos odnosnie samych Faliraki (gdzie zjesc, gdzie na plaze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.malena Re: Rodos-co warto zobaczyc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.10, 01:37 Moim zdaniem Lindos jest przepiękne, tylko warto je odwiedzić jak najwcześniej, zaraz po otwarciu. My byliśmy punktualnie w godzinie otwarcia i zdążyliśmy przed tłumami. Gdy szliśmy na górę miasto było jeszcze jakby uśpione, ludzie dopiero zaczynali otwierać sklepiki. Około 10 turystów zaczęło robić się z minuty na minutę co raz więcej. Było też coraz goręcej. Uciekliśmy z miasta na pewno przed 12, po drodze wstępując jeszcze nad zatokę św. Pawła pojechaliśmy odpocząć na wietrzną Prassonisi. Teraz marzy mi się powrót w okolice Lindos tak by móc tam pojechać zarówno o jeszcze wcześniejszej porze jak i wieczorem. No ale to za jakiś czas. Póki co Rodos jesteśmy nasyceni :) Odpowiedz Link Zgłoś