Gość: bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 18:12 Niezłe, niezłe: forum.gazeta.pl/forum/w,203,123565463,123565463,Korfu_wylot_20_lub_27_lipca_.html I pomyśleć, że kiedyś ufałem temu BP. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
voyager747 Re: katastrofalna wpadka ITAKI 29.03.11, 19:07 nic w tym dziwnego, dlatego ja wolę lasty jak już znam godziny lotów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: katastrofalna wpadka ITAKI IP: *.kalisz.mm.pl 29.03.11, 22:27 Nawet w przypadku znanych już godzin lotów, może się jeszcze wszystko zmienić i przed tym zawsze przestrzega BP (przynajmniej mnie tak zawsze ostrzegano). Zawsze potwierdzone godziny lotów były 24 h przed wylotem - nigdy prędzej nikt mi niczego nie zapewniał! Tez mam małe dziecko i mam pełną świadomość tego, że pierwszy i ostatni dzień imprezy to dni przeznaczone na podróż (a raczej doby), więc jak ktoś zamawia kiedykolwiek, czyli wcześniej lub później, musi liczyć się, niemal do dnia wylotów, z możliwością zmiany godzin lotów oraz tym, że mogą to być loty nocne, wczesnoranne itp. Nie rozumiem skąd strach przed obudzeniem dziecka o 4.00 rano raz w roku z powodu wyjazdu? Rozumiem natomiast rozgoryczenie tych, którzy mieliby koczować gdzieś do rana dnia następnego po wczasach, aby wylecieć do kraju. Tylko też nie rozumiem, czemu to nie było jasne podczas podpisywania umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
1talea Re: katastrofalna wpadka ITAKI 30.03.11, 05:12 Z wakacji z Itaką zrezygnowałam , już w tamtym roku. Były niezgodne z umową . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korek Re: katastrofalna wpadka ITAKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 07:25 > Tez mam małe dziecko > Nie rozumiem skąd strach przed obudzeniem dziecka o 4.00 rano raz w roku z powo > du wyjazdu? Masz dzieci i nie wiesz, dlaczego niefajnie jest je budzić w srodku nocy? To masz w końcu te dzieci, czy nie? > Rozumiem natomiast rozgoryczenie tych, którzy mieliby koczować gdzieś do rana d > nia następnego po wczasach, aby wylecieć do kraju. Tylko też nie rozumiem, czem > u to nie było jasne podczas podpisywania umowy. No i na tym własnie przecież polega ich problem. Choć "rozgoryczenie" to chyba zbyt delikatne okreslenie. A dlaczego nie było podane? Bo BP do luftu. Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: katastrofalna wpadka ITAKI 30.03.11, 10:09 nie było podane, bo jeszcze nie było ustalone Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: katastrofalna wpadka ITAKI 31.03.11, 07:53 > Masz dzieci i nie wiesz, dlaczego niefajnie jest je budzić w srodku nocy? To ma > sz w końcu te dzieci, czy nie? też mam dzieci i jakoś większego problemu nie widzę. Zresztą podekscytowane wyjazdem, często w nocy się budzą i czekają czy to już ten wyjazd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajnie Re: katastrofalna wpadka ITAKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 16:37 > też mam dzieci i jakoś większego problemu nie widzę. Ty nie widzisz. Ale może pomyśl chwilę o innych? Czasem warto. Zwłaszcza jeśli Ci inni są Twoimi dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: katastrofalna wpadka ITAKI 01.04.11, 13:06 no właśnie myślę... i jeżeli wiem, ze moje dzieci takie delikutaśne, że im wczesnoporanne wstawanie na psyche zaszkodzi to i inne zmiany w życiu zaszkodzą, więc na czas jakiś rezygnuję z wylotu z nimi. Czekam aż dojrzeją... a nie narzekam na biuro podróży itp... Odpowiedz Link Zgłoś
olgap1976 Re: katastrofalna wpadka ITAKI 30.03.11, 07:24 ja mam do nich totalny brak zaufania, w zeszle wakacje 7 dni przed wylotem odwolali moje wakacje do Turcji, niby samolot byl pusty i sie im nie oplacalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: katastrofalna wpadka ITAKI IP: *.warszawa.vectranet.pl 30.03.11, 09:01 zauwazcie, ze problem nie dotyczy tylko tych terminow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada_zie Re: katastrofalna wpadka ITAKI IP: *.incenti.pl 30.03.11, 13:17 Umowę mam podpisaną właściwie - pobyt do 03/08 ale w momencie podpisywania nie znane były jeszcze godziny wylotów. Jak za jakiś czas sprawdziłam to lekko mnie zaskoczyli ;))) Tak jak już wcześniej napisałam jeżeli ITAKA nie naprawi swojego błędu więcej o ich ofertę nawet nie zapytam. Odpowiedz Link Zgłoś
keluska Re: katastrofalna wpadka ITAKI 30.03.11, 14:16 obawiam się, że może to już tak zostać , szczególnie jeśli chodzi o powrót. Okazuje się ,z e my z Rodos zamiast 15 sierpnia wracamy 16 ( wylot 3.45). Tylko, że 16 to ja i mąż powinniśmy być od rana w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada_zie Re: katastrofalna wpadka ITAKI IP: *.incenti.pl 30.03.11, 15:09 Rozumiem, że Itaka organizatorem :) Sądziłam, że to dotyczy tylko Korfu a tu Itaka poszła na całość ;)))) Ja z urlopem nie mam problemu - mam problem ze spaniem na walizkach - a wogóle to ta cała sytuacja zaczyna być tragikomiczna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milton Re: katastrofalna wpadka ITAKI IP: *.kalisz.mm.pl 30.03.11, 20:27 ciesz sie wakacjami.Praca nie zajac . Odpowiedz Link Zgłoś
e_podmiejska Re: katastrofalna wpadka ITAKI 30.03.11, 23:09 Różnie to bywa. Ja chyba w 2008 r. wykupując wczasy w Itace w Turcji miałam świadomość, że powrót jest 16 dnia (chyba 3.45 rano), więc już zakładaałm, że będę musiała coś wykombinować na 1 dobę (byliśmy wówczas z 2-letnim dzieckiem). Jednak tuż przed wyjazdem do Turcji (i tak już zostało do końca) zmienili nam powrót na godz. 10.30 (15-go dnia). Natomiast dobre parę lat temu (2004) Triada w Egipcie przesunęła nam powrót na dwa dni przed wylotem z godz. 15.00 (15-tego dnia) na chyba 3.30(16-tego dnia) - to była niespodzianka.!!!!! "LOS SPRZYJA PRZEZORNYM" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: katastrofalna wpadka ITAKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.11, 08:43 To sobie przedłużcie urlop. Czy to takie trudne ? Jak się człowiek wybiera w świat to powinien sobie wziąć dodatkowe 2 dni urlopu na nieprzewidziane zdarzenia. Kto ma inne zdanie, to jest lekkoduchem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada_zie Re: katastrofalna wpadka ITAKI IP: *.incenti.pl 31.03.11, 08:58 A i owszem chętnie przedłużę pobyt - oby tylko była możliwość wykupienia pokoju na tę dodatkową noc - bo problem w tym, że na tę chwilę nikt takiej gwarancji mi nie da! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewcia Re: katastrofalna wpadka ITAKI IP: *.230.c94.petrotel.pl 31.03.11, 20:05 i z czego to robic problem za wczasu? w zeszłym roku wykupowałąm wczasy m*c przed wylotem. Wylot miał byc z Rodos o 4 rano a okazało się że był o 19: 00 czyli spoko. Godzina lotu może sie w kazdej chwili zmienić. Na miejscu sie okaże. Nie ma co panikować kilka m-cy przed.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: katastrofalna wpadka ITAKI IP: *.182.138.164.nat.umts.dynamic.eranet.pl 31.03.11, 21:11 Zgodnie z Ustawa o Usługach Turystycznych oraz praktyką biur podróży w Europie, godziny przelotów są częścią umowy. Nie jest prawda, że organizator nie wie jakie będa godziny przelotów. Kontraktując transport samolotem, otrzymuje godziny przelotu. Bo samoloty latają na tzw. wahadłach. Np. samolot zabiera klientów z W-wy 6 rano, leci na Rodos ( przylot 9) zabiera klientów do Katowic, następnie klientów z Katowic wiezie zna Rodos , a potem zabiera klientów do Warszawy. To była stara praktyka naszych organizatorów, że dla własnej wygody nie podawali godz. przelotów. Wynikało to też z korzystania z usług przewoźników o małej liczbie samolotów ( np. Air Italy, Memphis mają 1 samolot). Tutaj każde spóźnienie powoduje następnie serię opóźnień na zasadzie domina. Klient zawiera z biurem organizatorem umowę na usługę kompleksowa, i to organizator odpowiada za przewoźnika i spóźnienia . Oczywiście zdarzają się sytuacje wyjątkowe, ale jak to słowo oznacza wyjątkowe!!!. Dlatego też można potwierdzić godzinę wylotu, dla własnej wygody. Ale! Mieszkam w Gdańsku. niewiele kierunków ma wyloty z Gdańska niestety. Pracujemy oboje z mężem i urlopy planujemy ( bo nie mamy szans w pracy na urlop od ręki, stąd odpadają last minuty). Nie mamy 20 lat, chcemy na urlopie wypocząć. Uważamy, że płacąc duże sumy za wczasy i wybierając dobre hotele możemy oczekiwać dobrego i spokojnego wypoczynku. Godziny przelotu są dla nas ważne, bo musimy do Warszawy dojechać, mieć zapas czasu na zaparkowanie na parkingu i dojazd do lotniska. Dlatego chcemy wiedzieć jakie są godziny przelotu. I wybieramy tych organizatorów, którzy nam to są w stanie określić przy zawieraniu umowy. Przez ostatnie 8 lat na ogół godziny wylotów nie zmieniały się. Zdarzyło nam się ze 3 razy opóźnienie w godzinie odlotu, góra 1,5 godz. Poza kwietniem 2010 r. i odwołaniem lotów z uwagi na pył wulkaniczny. Ale tutaj biuro organizator zapewnił nam hotel i wyżywienie, a nasi pracodawcy udzielili dodatkowego urlopu. Przez wiele lat mieszkaliśmy w Niemczech i korzystaliśmy z usług niemieckich biur podróży. Zawsze tam podawano godz. przelotów przy umowie. Nasza dzieci mieszkają w Anglii i tam jest tak samo. Tak jak wybieramy hotel, tak samo mamy prawo do informacji o godzinach podróży. Rozumiem rodziców małych dzieci, którzy nie chcą koczować na lotnisku, albo podróżować nocą. Co do twierdzenia, że pierwszy i ostatni dzień to dni podróż. Zgoda, to oczywiste. Ale gdy kupuje się 1 tydzień wypoczynku ( 8 dni), to jednak istotne jest też czy wylot następuje pierwszego dnia np. 5 minut przed północą ( moi znajomi ostatnio tak mieli), a powrót ostatniego dnia rano.( czyli wylot z miejsca wczasowego wczesnym rankiem). Bo to oznacza, że tak naprawdę płaci się za 8 dni, a ma realnych 6 dni. Jak ktoś świadomie się na to godzi, to jego sprawa. Ale jak się o tym dowiaduje w przeddzień wyjazdu, to jest to naciąganie klienta. Bo cena takiej imprezy powinna być niższa, z uwagi na mniejsza ilość świadczeń, które klient otrzymał. Tak jak w przypadku innych umów, klient biura turystycznego musi zgodnie z umową otrzymać konkretne świadczenia . Nikt nie kupuje samochodu, z zastrzeżeniem, że może samochód będzie miał 3 koła. Wycieczka to tez towar, za który płacimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: katastrofalna wpadka ITAKI IP: *.kalisz.mm.pl 31.03.11, 22:13 właśnie chodzi o to, że kupując wczasy w biurze powinniśmy mieć świadomość, że pierwszy i ostatni dzień to praktycznie dni stracone na podróż i że nawet w przeddzień wylotu godziny lotu mogą się zmienić. BP uprzedza o tym. 2 lata temu Wezyr zmienił nam godzinę wylotu z 8.00 rano na 22.00 i to z międzylądowaniem. Na miejscu zamiast około południa byliśmy około 5 nad ranem dnia następnego. Pobyt lekko nam przedłużyli, było niby ok, ale nerwów miałam sporo. Ten wyjazd nauczył mnie, że nie ma co planować na zapas i zawsze może wszystko się zmienić. Tez mam małe dziecko i nie wpadam w panikę, że trzeba podróżować nocą. Nie jest to przyjemne ani dla rodziców ani dla dziecka, ale większa świadomość tego typu zagrożeń przynajmniej sprawi, że lepiej je znosimy gdy zaistnieją. My następnego dnia byliśmy wyczerpani podróżą oraz dbaniem o to, aby dziecko miało jak najmniejszy dyskomfort takiej nocnej podróży, a dziecko.... wyspało się i około 11.00 wołało do basenu. Niekoniecznie zgodzę się z twierdzeniem, że jeśli z 8-dniowej wycieczki zrobi mi się 6-dniowa to mam prawo do niższej ceny. To zależy co napisane jest w umowie. Jeśli napisane jest, że pierwszy i ostatni dzień przeznaczony jest na podróż to mamy 48 h zysku lub straty. Zazwyczaj biura nie napiszą, że gwarantują np. 7 dni czy dób wypoczynku. Napiszą tak np. "impreza turystyczna trwa od dnia ... do dnia...., przy czym pierwszy i ostatni dzień to dni przeznaczone są na podróż". I nic nie zrobimy, jeśli wylecimy z kraju pierwszego dnia i dolecimy do domu w ostatnim dniu (tzn. dobie). Podobno te "lepsze" biura mają lepsze godziny lotów. Nie sprawdzałam i nie porównywałam. Kiedyś czytałam na forum, że tańsze biura mają nocne loty, bo wtedy są niższe opłaty lotniskowe czy coś takiego. I pewnie coś w tym jest prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an oburzające! IP: *.noname.net.icm.edu.pl 01.04.11, 07:59 Oburzające! Przecież Itaka nie zmieniła godziny wylotu. Zmieniła DZIEŃ wylotu! Pracownicy BP nie potrafią odpowiedzieć na pytanie, gdzie mamy spędzić ostatni dzień i ostatnią noc. Proponują dokupienie noclegu (na WŁASNY koszt! to bezczelne naciąganie), ale twierdzą, że można to zrobić dopiero na miejscu i nie ma gwarancji, czy będzie wolny pokój. Dziękuję za takie wakacje z wieczną obawę przed tym, jak się zakończą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poinformowany Re: oburzające! IP: *.devs.futuro.pl 01.04.11, 09:51 IDIOCI!!! Jak można komentować coś niezgodnego z prawdą, do tego tak się przy tym gorączkowac!!!!! Sprawdzcie najpierw sami później wieszajcie psy!!! Ktos tutaj gra nieuczciwie, najprawdopodobniej konkurencja... a grupka ludzi, którzy najwyraźniej nie ma co robić w wolnym czasie komentuje... wyloty z Warszawy na Korfu w sezonie lato 2011 są każdej środy o godzinie 13:00 (na Korfu ląduje się o 16:25) natomiast powroty przez całe lato z korfu startują w każdą środę o godzinie 6:45 i w Warszawie lądują o 8:15 dla użytkowników forum, którzy nie używają własnego rozumu dodam, że godziny podane są z uwzględnieniem czasu lokalnego!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: oburzające! IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.04.11, 10:01 Sam jestes idiota skoro nie potrafisz sprawdzic prostych faktow na stronie internetowej Samoloty na Korfu lataja w każda srodę, ale wracaja w każdy CZWARTEK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: oburzające! IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.04.11, 10:10 A roznica czasu pomiedzy Polska a Korfu to 1 (słownie: jedna) godzina nie 24!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brus Re: oburzające! IP: *.noname.net.icm.edu.pl 01.04.11, 11:05 > Sprawdzcie najpierw sami później wieszajcie psy!!! Ktos tutaj gra nieuczciwie, > najprawdopodobniej konkurencja... Konkurencja? Jedyny post, sugerujący, że jego autor jest pracownikiem BP, to ten wysłany właśnie przez poinformowanego z IP * devs.futuro.pl Ta kultura osobista, to emocjonalne zaangażowanie, ta pogarda... Niemal jak u pewnej "uroczej" pani z infolinii Itaki, z którą miałem nieprzyjemność rozmawiać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brus Re: oburzające! IP: *.noname.net.icm.edu.pl 01.04.11, 11:12 Info dla niedoinformowanego poinformowanego: Linie lotnicze: Travel Service Warszawa > Korfu 27.07.2011, godz. 13:00-16:25 11.08.2011, godz. 06:45-08:15 Korfu > Warszawa I po co było obrażać ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: oburzające! IP: *.147.169.199.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.04.11, 18:14 Nieznajomość prawa jest polska specjalnością. A polskie prawo od 1997 r. chroni dobrze polskich klientów, Tylko trzeba je po prostu egzekwować!!! Ustawa o usługach turystycznych z dn. 29.08.1997 r. mówi wyraźnie: art. 14 ustęp 2 pkt 4 ( ustęp 2 określa co powinna zawierać umowa o świadczenie usług turystycznych) 4. program imprezy turystycznej obejmujący rodzaj, jakość i terminy oferowanych usług, w tym: a) rodzaj, charakter i kategorię środka transportu oraz datę, godzinę, miejsce wyjazdu i planowanego powrotu b) położenie, rodzaj i kategorię obiektu hotelarskiego zgodnie z przepisami kraju pobytu, .... c) ilość i rodzaj posiłków ust.5 Organizator, który przed rozpoczęciem imprezy turystycznej jest zmuszony z przyczyn od niego niezależnych, zmienić istotne warunki umowy z klientami z zastrzeżeniem art. 17 ( nie ma tu zastosowania) powinien niezwłocznie powiadomić o tym klienta. W takiej sytuacji klient powinien niezwłocznie powiadomić organizatora, czy: 1. przyjmuje proponowaną zmianę umowy, albo 2) odstępuje od umowy za natychmiastowym zwrotem wszystkich wniesionych świadczeń i bez obowiązku zapłaty kary umownej ------------------------------------------------ O tym, ze klient na serio może egzekwować te postanowienia świadczy decyzja Prezesa UOKiK nr DDK 6/2009 z dn. 4.09.2009 nakładający karę ba na biuro TRIADA za m.in. II. Prezes UOKiK uznaje za praktykę naruszającą zbiorowe interesy konsumentów działalność w/w przedsiębiorcy polegającą na : nieumieszczaniu w umowach o świadczenie usług turystycznych informacji o godz. wyjazdu i powrotu z imprezy turystycznej, co stanowi naruszenie art.14, ust. 2 pkt. 4 Ustawy z dn. 29.08.1997 o usługach turystycznych i wypełnia znamiona praktyki naruszającej zbiorowe interesy konsumentów w rozumieniu art. 24 ust. 2 pkt.2 ustawy z dn. 16.02.2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów. Czyli w warunkach, gdy nie stoimy w kolejkach społecznych aby kupić wczasy, wymagajmy, aby umowy były rzetelne. A jeżeli biuro nie chce dopisać np. informacji o godz, wylotów w umowie na żądanie klienta, to takiej umowy nie podpisujmy. O każdym fakcie braku takich zapisów w umowie ( np. kiedy jej nie podpiszemy ) należy informować UOKiK. Tylko tak nauczy się organizatorów szanowania klientów. Jak zapłacą kary umowne, to będą przestrzegać prawa. Albo podpisujemy co nam podsuną bez zastanowienia. Ale wtedy to nasza strata. Nie mogę wyjść z podziwy jak lekko moi Rodacy marnują swoje pieniądze i swoje urlopy. A Szanowni Państwo płacicie za te wyjazdy spore kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc O CO TU CHODZI??? IP: *.kalisz.mm.pl 03.04.11, 11:02 Coś tu w ogóle jest nie tak, bo weszłam specjalnie zobaczyc te terminy i loty, chociaz sprawa ani mnie ziębi ani parzy, no i proszę..... obecnie jest tak: Linie lotnicze: Travel Service Warszawa > Korfu 27.07.2011, godz. 13:00-16:25 10.08.2011, godz. 17:25-18:55 Korfu > Warszawa Skąd BRUS wziąłeś te informacje??????????? Termin z 20 lipca też ma właściwe terminy (środy). Kto tu kogo zakręcił? Może to była zwykła pomyłka w internecie? Ludzie, nie wprowadzajcie czytających w błąd zanim naprawdę czegoś dokładnie nie sprawdzicie.... A łatwowierni uwierzą nawet w dzisiejszy koniec świata!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: O CO TU CHODZI??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.11, 11:32 Gościu, nikt nikogo nie wkręca. Godziny, które podał Brus, na 100% jeszcze w piątek widniały na stronie ITAKI. Ja też to sprawdzałam, bo wybieram sie na Korfu 20 lipca. Dla mnie - odwrotnie niz dla Cieie - to niezwykle istotne. I NA PEWNO było tak, jak to napisał Brus. Ale Twój post bardzo mnie ucieszył, mam nadzieję, że BP po prostu dokonało jakiejś zmiany. Jutro do nich zadzwonię, dopytam. W każdym razie - dziękuję, zaczełam mieć nadzieję, że jednak będą to fajne wakacje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: O CO TU CHODZI??? 03.04.11, 11:48 dokładnie, ja też sprawdzałem po przeczytaniu i były w nocy, może zmienili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale gosc Re: O CO TU CHODZI??? IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.04.11, 11:56 moze zeby reszty nieswiadomych klientow nie odstraszac? a tydzien przed wylotem zmieni sie znowu na czwartek. itaka juz nie takie jaja odstawiala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: O CO TU CHODZI??? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 03.04.11, 15:10 Fajnie z jednej strony, że Itaka robi 15 dni, ale jak ktoś wybiera 1-15.8., to myśli że mu starczy 10 dni urlopu, a wracając 16-ego, musi dołozyć 11. dzień (jak nie ma to np. o bezpłatny pisać czy L4 załatwiać chyba). Po drugie, od wymeldowania o godz. 12 do np. 5 rano to nie wiem jak biuro rozwiązuje problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do xxx Re: O CO TU CHODZI??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.11, 16:36 Gość portalu: xxx napisał(a): Po drugie, od wymel > dowania o godz. 12 do np. 5 rano to nie wiem jak biuro rozwiązuje problem. To ja ci powiem: nijak. Oficjalna odpodiwedż BP w najlepszym razie brzmi: bardzo nam przykro. Albo: proszę sobie znaleźć jakieś rozwiązanie na własny koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do: ale gosc Re: O CO TU CHODZI??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.11, 16:39 Gość portalu: ale gosc napisał(a): > moze zeby reszty nieswiadomych klientow nie odstraszac? a tydzien przed wylotem > zmieni sie znowu na czwartek. itaka juz nie takie jaja odstawiala Ale zobacz, że wtedy zmieniliby też DATĘ wylotu. To już w końcu będzie zerwanie warunków umowy. Baliby sie, że wszyscy ich wtedy solidarnie oleją i kupią jakieś super lasty u konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: O CO TU CHODZI??? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 03.04.11, 19:31 Wprawdzie nie Grecja ale poniższy motyw jest jeszcze znośny: Katowice > Malaga 01.08.2011, godz. 08:45-12:45 Malaga > Katowice 15.08.2011, godz. 23:30-03:15 Zwykle bywa odwrotnie: 1.8. przylatujesz o 23, 15.8. wylatujesz 6 rano Więc jeśli wylot wieczorem a nie następnego dnia rano to znośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
keluska Re: O CO TU CHODZI??? 03.04.11, 23:22 Niestety, jeśli chodzi o Rodos nic się nie zmieniło. w umowie mam powrót 15 sierpnia a wylot z Rodos jest 16 o 3.45. Ale jakoś to przeżyjemy. Odpowiedz Link Zgłoś
monia515 Re: O CO TU CHODZI??? 08.04.11, 10:49 keluska napisała: > Niestety, jeśli chodzi o Rodos nic się nie zmieniło. w umowie mam powrót 15 sie > rpnia a wylot z Rodos jest 16 o 3.45. Ale jakoś to przeżyjemy. Ja bym się cieszyła- to dodatkowy jeden dzień pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: O CO TU CHODZI??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.11, 14:52 Wiesz, nie jestem aż taka zachłanna. Poza tym liczy sie dla mnie nie tylko długość, ale także jakość wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bor Re: O CO TU CHODZI??? IP: *.pub.sarocom.net 06.04.11, 19:25 Mi też się wydaje, że na chwilę przed wylotem przestanie być tak pięknie. Bo ta zmiana na lepsze to tylko kammuflaż. a naprawdę nic się nie zmieniło. Jeśli to prawda - warto się będzie im dobrać do tyłk_ów. Ewelina dobrze pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brus Re: O CO TU CHODZI??? IP: *.noname.net.icm.edu.pl 08.04.11, 07:46 > Skąd BRUS wziąłeś te informacje??????????? Stąd: www.itaka.pl/rezerwacja/krok1.php?io_id=790561446 Ale teraz są tam już zmienione godziny i daty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: O CO TU CHODZI??? IP: *.kalisz.mm.pl 08.04.11, 20:12 to skoro są już zmienione, to po co podajesz link??? Widocznie jest tak, jak napisałam wcześniej, że Itaka zmieniła godziny na "normalne"... a że wszystko może się jeszcze zmienić nawet na dzień przed wylotem, to każdy wylatujący na wycieczkę z biura podróży (obojętnie jakiego) wiedzieć powinien; ale widzę, że niektórzy niecierpliwi chcieliby już dziś natychmiast i nieodwołalnie mieć podane pewne godziny lotów, hehe, a to niestety, tak nie jest! Nawet jeśli niektórzy ładnie tu napisali jakie obowiązki ma organizator-tym bardziej śmiech mnie ogarnia. No i co?I tak ludzie zamawiają wycieczki, nie znając godzin lotów, a nawet jak je znają to i tak ZAWSZE organizator zastrzega, że godziny mogą ulec zmianie! Takie są uroki podróżowania z biurem i czy się to komuś podoba czy nie, to musi mieć świadomość wystąpienia nie tylko takich zmian, ale również i przykrych niespodzianek, których ja sama także kiedyś nie uniknęłam i tyle. Co nas nie zabije, to nas wzmocni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: botak Re: O CO TU CHODZI??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.11, 08:22 > to skoro są już zmienione, to po co podajesz link??? a co ci to przeszkadza? ktoś zadał pytanie, ktoś na nie rzetelnie odpowiedział. to aż takie straszne, żeby własne nie wiadomo z czego wynikające zadziwnie opatrywać aż trzema pytajnikami? > widzę, że niektórzy niecierpliwi chcieliby już dziś natychmiast i nieodwołal > nie mieć podane pewne godziny lotów, hehe jasne, że by chcieli! i nie niecierpliwość jest źródłem tego "chcenia". nie wpadłaś na to, że rozsądny człowiek, zanim podpisze umowę, lubi poznać warunku tejże umowy? wraz z takimi, hehe, szczególikami, jak dzień (sic!) powrotu. moja droga, biura żerują na takich jak ty - zmienią im dzień powrotu? podziękują grzecznie, że w ogóle mogę wrócić. odejmą hotelowi dwie gwiazdki? stwierdzą radośnie: > Co nas nie zabije, to nas wzmocni! itd. nie dziwię się, że piszesz: > przykrych niespodzianek, których ja sama także kiedyś nie uniknęłam udanych wakacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc do botak IP: *.kalisz.mm.pl 09.04.11, 16:28 nie chce mi się cytować każdej twojej wypowiedzi botak, ale skoro ma mnie coś nie przeszkadzać, to dlaczego przeszkadza Tobie moja z kolei wypowiedź? Gdybyś czytał ze zrozumieniem, wiedziałbyś, że odpowiedź brusa była właśnie dla mnie i ja na nią zareagowałam. Dowalanie się do prawie każdego mojego akapitu wymagało od Ciebie nie lada wysiłku zapewne...Nadinterpretacja jest niebezpieczna, warto o tym pamiętać w realnym świecie. Kończąc swoją niezawisłą wypowiedź, powtórzę: wszyscy, którzy decydują się na zakup wycieczki z jakiegokolwiek biura podróży powinni liczyć się z możliwością dokonania zmian przez organizatora lub zaistnienia zmian w warunkach wycieczki, a już na pewno ze zmianą godzin lotów. I nikt nie da gwarancji, że nic się nie zmieni. Tak jest i albo się na to decydujemy, albo jedziemy na własną rękę. Inną kwestią w tym całym cyrku jest prawo do zgłoszenia reklamacji lub prawo do odstąpienia od umowy...Ale ta informacja jest dla czytających ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: botak dzióbeczku.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.11, 17:13 > nie chce mi się cytować każdej twojej wypowiedzi botak każdej? jakiej każdej? pierwszy raz się tu wypowiadam, dzióbeczku :-) >skoro ma mnie coś nie przeszkadzać... ma MNIE? chyba MI, dzióbeczku? ech, ta skomplikowana polszczyzna :-) >odpowiedź brusa była właśnie dla mnie dzióbeczku! to jest otwarte forum! odpowiedzi są dla wszystkich! tak mi przykro... :( wiem, rozumiem... każdy chciałby być tym jedynym... ale cóż... życie > Kończąc swoją niezawisłą wypowiedź NIEZAWISŁĄ?! dzióbeczku!!! NAPRAWDĘ?! jakież to górnolotne! aż mnie zatkało! normalnie brak mi śmiałości, by dalej konwersować tu z kimś tak cudnie wysławiającym się! spadam! (hihi, komedia... niezawisła, ma sie rozumieć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: O CO TU CHODZI??? IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.04.11, 10:13 Gdyby zmienili tylko godziny to nie byłby taki wielki problem. Ale Itaka zmieniła DNI... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtopa Re: O CO TU CHODZI??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.11, 15:15 Gość portalu: gosc napisał(a): > Gdyby zmienili tylko godziny to nie byłby taki wielki problem. > Ale Itaka zmieniła DNI... No właśnie! Dlatego nie chodzi tu o zwykłe marudzenie rozpieszoczynych turystów, tylko o wielką wtopę BP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z innej strony Re: O CO TU CHODZI??? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 09.04.11, 23:41 Reasumując - Itaka rozszerzyła na 15 dni, tyle że nocne powroty przy wymeldowywaniu się o godz. 12 są nie w porządku, ale szkoda, że na forach jednoczesnie mało piętnuje się częstszy standard - 13 dni, gdzie typowe jest że samolot najpierw leci do Polski, czyli np. leci w godzinach 9-12 do Polski, w godz. 13-16 z Polski. Co za problem, żeby było odwrotnie? Itaka zrobiła odwrotnie, czyli na korzyść klienta, ale przegięła nieco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nova Re: oburzające! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.11, 13:27 Również pierwotnie miałam podane takie godziny ale na dzień przed wylotami wszystko się zmieniło na niekorzyść KLIENTA i to w obie strony ! Radzę nie być takim pewnym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nova Re: oburzające! - Korfu 25 maj 2011! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.11, 13:23 Niestety nie mogę zdodzić się z tą wypowiedzią , ponieważ ITAKA skandalicznie zmienia godziny wylotów. Właśnie mnie spotkała taka zmiana i zamiast wylotu na KORFU 25 maja 2011 o godz.13 - zmieniono na godz.23 i zameldowaniem 26 maja w godzinach / nikomu tego nie życzę / bardzo porannych. Na dodatek wylot do W-wy został skrócony o kilka godzin . Nie odpuszczę takiego marnotrawienia moich pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
summer_kate25 Re: oburzające! - Korfu 25 maj 2011! 03.06.11, 14:44 Bylam na dokładnie tym samym wyjeździe. To był mój pierwszy i ostatni raz z Itaką. Wszystkim którzy planują z kolei wyjazdy do Grecji - polecam sprawdzone przeze mnie, a później także znajomych biuro Grecos Holiday. Żadnych tego typu wpadek, doskonali rezydenci, świetna obsługa na miejscu. Itaka to porażka, masowa produkcja wyjazdów, z którymi nie można sobie poradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: oburzające! - Korfu 25 maj 2011! IP: *.146.45.0.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.06.11, 17:30 I o to właśnie chodzi !!! Nie dać się organizatorom naciągać. Zmieniono godziny wylotów, są dla mnie niekorzystne, mam prawo zrezygnować z takiej imprezy. A biuro musi mi zwrócić bez potrąceń wniesione pieniądze. Jak klienci zaczną rezygnować, to się biuro zastanowi może. W końcu nikt przy zdrowych zmysłach nie kupi np. samochodu z 3 kołami, skoro zamówił i zapłacił za samochód z czterema + zapasowe. Albo będziecie się Szanowni Państwo zgadzać na wszystko i tylko narzekać, albo zaczniecie swoje PRAWA egzekwować. Twardo, bo to Wasze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: oburzające! - Korfu 25 maj 2011! IP: *.ists.pl 03.06.11, 18:05 > W końcu nikt przy zdrowych zmysłach nie kupi np. samochodu z 3 kołami, skoro za > mówił i zapłacił za samochód z czterema + zapasowe. > Teraz coraz częściej sprzedają bez tego zapasowego :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: oburzające! - Korfu 25 maj 2011! IP: *.146.89.226.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.06.11, 23:49 Ale zabawne i w temacie, że hej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Wróćmy do meritum IP: *.ists.pl 05.06.11, 05:51 Gość portalu: Ewelina napisał(a): > Nie dać się organizatorom naciągać > Jak klienci zaczną rezygnować, to się biuro zastanowi może. Jakby Ameryka nie była odkryta to Ty właśnie tego dokonałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: katastrofalna wpadka ITAKI IP: *.ip.netia.com.pl 05.06.11, 16:03 mieliśmy wyjechać 28 05 0 9.10 opózniono nam wyjazd o 18 godz wylot 2.30 w nocy powrót tez miał być o 21 skrócono nam do godz 17 po czym na lotnisku dowiedzieliśmy się że wylot opózniony i odbędzie się o 18.15 kompletna porażka itaki zero zainteresowania żenada żenada żenada wakacje wcale nie były tanie więc kolejne odbeda sie już z innym biurem aha byliśmy w hotelu grand gay sam hotel ładny obsługa miła ale itaka to popsuła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: katastrofalna wpadka ITAKI IP: *.unknown.vectranet.pl 05.06.11, 22:04 Zastanawia mnie ten zmasowany atak na Itakę przed sezonem. Kilka lat temu obserwowałam identyczny na Triadę, akurat z nimi wyjażdżalam wtedy, więc oczy i uszy miałam "otwarte" Odpowiedz Link Zgłoś
zo_h Re: katastrofalna wpadka ITAKI 05.06.11, 22:31 Gość portalu: kasia napisał(a): > Zastanawia mnie ten zmasowany atak na Itakę przed sezonem. Kilka lat temu obser > wowałam identyczny na Triadę, akurat z nimi wyjażdżalam wtedy, więc oczy i uszy > miałam "otwarte" A mnie zastanawia dlaczego nie pojawiają się tu wypowiedzi klientów innych biur podróży? Czyżby 100% pasażerów tego feralnego lotu stanowili tylko klienci Itaki ... aż ciężko mi uwierzyć w taką sytuację. Hmmm na pokładzie ani jednego pasażera z Grecos Holiday albo jakiegoś innego biura podróży? Zmiany się zdarzają, nie ma się co oszukiwać, że w przypadku lotów da się wszystko zaplanować z ponad półrocznym wyprzedzeniem. Ot choćby takie coś jak "Świt Odysei", czyli interwencja sił NATO w Libii. Niby co to może mieć do moich wakacji na Krecie? A może: Świt Odysei a turystyka na Krecie Przekładanie lotów bardzo rzadko dotyka klientów tylko jednego biura, wystarczy popatrzeć na godziny odlotów u kilku największych touroperatorów, aby przekonać się o tym kto z kim lata. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gr Re: katastrofalna wpadka ITAKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.11, 10:35 Oho, odezwali sie wreszcie pracownicy Itaki, a już myslałem, że obejdzie się bez tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: katastrofalna wpadka ITAKI IP: *.devs.futuro.pl 06.06.11, 12:16 dokładnie za chwilę będzie opinia iż nie tylko oni mają wpadki całe biuro będzie pisało byłem z itaką w turcji i było ok żadnych zażaleń i też poł roku przed rezerwowałem lot natomiast teraz porażka Odpowiedz Link Zgłoś
zo_h Re: katastrofalna wpadka ITAKI 06.06.11, 13:17 Bardzo was rozczaruję ... nie pracuję w Itace, Grecosie, Triadzie, Alfa Star , ani w żadnym innym biurze podróży. Ciekawe gdzie w którym wy pracujecie? Ja w odróżnieniu od was nie ukrywam się pod anonimowym nickiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takitam Re: katastrofalna wpadka ITAKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.11, 10:43 akurat powrót z Krety do W-wy 4.06.11 - samolot był cały Itaki (jakieś linie hiszpańskie). Też zmiana godzin ze 3 razy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milton Re: katastrofalna wpadka ITAKI IP: *.kalisz.mm.pl 24.06.11, 19:48 dzis w nocy powrot z Minorki.O miedzyladowaniu stewardesa poinformowala na 10min przed lotem.ZENADA Odpowiedz Link Zgłoś
der1974 Re: katastrofalna wpadka ITAKI 25.06.11, 00:22 Przeczytałem całość i powiem Wam jedno. Latam od wielu lat z Neckermannem. Nigdy przenigdy nie spotkało mnie coś podobnego. I myślę, że warto zapłacić więcej, żeby miec pewne poczucie bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
olciablue Re: katastrofalna wpadka ITAKI 26.06.11, 12:53 Takie wpadki dotycza nie tylko Itaki, my lecielismy z innym biurem podrózy, i gdyby nie to, ze sama znalazłam informacje o międzylądowaniuw Warszawie, to dowiedzialabym sie dopiero na lotnisku! (a yli tam turysci ktorzy nieswiadomi niczego nie mieli pojęcia, ze najpierw lecimy do Warszawy, a potem na Korfu!!!!). Powrót tez zostal zmieniony, ale to akurat na korzysc dla nas, bo zmaiast leciec rano, wracalismy wieczorem, wiec mielismy wlasciwie cały dodatkowy dzien gratis na terenie hotelu. Ale naprawde mysle, ze takie sytuacje sa powszechne w biurach podrózy, moze faktycznie nie w Neckermanie, ale nas akurat nie stac na te 'lepsze' biura. Loty zawsze chyba sa uciazliwe, i zmiany lotów....no, ale to, co Wy piszcei, to juz zmiana dnia, wiec naprawde współczuje. pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś