Dodaj do ulubionych

Kos a sąsiednie wyspy

25.05.11, 15:33
Wybieram się na Kos we wrześniu. Chciałabym odwiedzić wyspę Nissyros lub Kalymnos z 3 letnią corką. Zależy mi na krótkim rejsie. Czy ktoś może się orientuje ile trwa podróż na te wyspy? Czy z Kardameny są rejsy na Nissyros? Cz tylko Z Kos lub Mastichari? ( Wydaje mi się patrząc na mapę że z Kardameny byłoby bliżej na Nissyros.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: alicjaaa Re: Kos a sąsiednie wyspy IP: 194.181.153.* 25.05.11, 15:42
      W zeszłym roku we wrześniu płynęliśmy na Nissyros właśnie z Kardameny.
      Rejs trwał niedługo, godzinkę-półtorej, więc myślę że spokojnie dziecko wytrzyma. Jedno co pamiętam strasznie wiało :) Warto jechać.

Na Kalymnos nie byłam.
      • Gość: haniala1 Re: Kos a sąsiednie wyspy IP: *.lukman.pl 25.05.11, 16:48
        Ja byłam w ubiegłym roku na Kalymnos. bardzo mi się tam podobało, piękna wyspa i miasteczko portowe, polecam, Rejs nie jest długi, ale też mocno wieje
        • tacomabelle Re: Kos a sąsiednie wyspy 25.05.11, 18:35
          Zarówno Nissiros jak i Kalymnos warto wykupić z lokalnego lub wakacyjnego bp. Będziecie mieli w cenie transfer i przewodnika. Kalymnos można np. zwiedzić wykupując rejs 3 wyspy.
    • faraonka76 Re: Kos a sąsiednie wyspy 25.05.11, 22:39
      Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi i cenne informacje. Wakacje mam za ponad 3 miesiące .Nie mogę się doczekać więc podczytuje forum i planuję, planuję .
      Nissiros więc odwiedzimy. Do Kardameny będę musiała dostać się drogą lądową ( wczasy mamy w Marmari). Mam nadzieję, że rejsy są w różnych porach dnia i dotrzemy na czas a w drodze powrotnej zatrzymamy sie w wiosce Zia- taki mam plan.Pozdrawiam

• Gość: edi Re: Kos a sąsiednie wyspy IP: *.rhm.de 26.05.11, 07:50
        Byłam w zeszłym roku i na Nissiros i na rejsie na 3 wyspy- Kalymnos, Pserimos i Plati. Obie wycieczki warte polecenia, chociaż zejście (i powrót) na dno wulkanu na Nissiros może być dla 3-latki męczące : upał i smród siarki dają trochę w kość. Ale samą Nissiros trzeba zobaczyć (stolica Mandraki widoczna już z morza; ciut komercyjna ale prześliczna, typowa biało- niebieska grecka zabudowa, której na Kosie nie uświadczysz). Lepiej faktycznie z Kardameny.

Natomiast rejs na 3 wyspy trwa cały dzień (tam akurat płynęłam z Kosu, 9- 18). Plati malutkie i bezludne, Pserimos- przystanek na bardzo ładnej plaży, na której można się wykąpać i Kalymnos z portem w Pothii, jednym z najpiekniejszych, jakie widziałam (trochę przypomina Simi). Córcia będzie miała zabawę, jeśli traficie to wytwórni gąbek- a chyba żadna wycieczka tego miejsca nie omija.
        Generalnie obie wyprawy to luz, wiatr we włosach, zero stresu, cudowne widoki- jeśli masz okazje to płyńcie i tu i tu :)
        Aha, Zię da się zrobić jednego dnia razem z rejsem tym czy tym, ale powrót z niej może być już przy szarówce w najlepszym wypadku.
        • Gość: edi Re: Kos a sąsiednie wyspy IP: *.rhm.de 26.05.11, 07:54
          Sprecyzuję :) Oba rejsy są niemal całodniowe, ale nie oznacza to całego dnia na morzu. Odległości są niewielkie, 1h- 1,5h z miejsca na miejsce to max. Myślę, że dla dziecka spokojnie do przejścia.
          • faraonka76 Re: Kos a sąsiednie wyspy 26.05.11, 21:48
            Bardzo dziękuję za informacje . Postaram się wybrać na obie wyspy.
    • Gość: xola Re: Kos a sąsiednie wyspy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.11, 09:01
      Na Nissyros płynęłam z Kardameny, czas ok. 1h, wycieczka zorganizowana, wypłynięcie ok. 10.00 rano, powrót ok. 18.00--> wycieczka obowiązkowa :) nawet jak z maleństwem nie dasz rady zejść w dół krateru, to i tak warto. Mandraki jest świetne, widok krateru z góry również.

Na Kalymnos płynęłam z Mastichari, czas ok 1h, wycieczka prywatna (prom ok. 6e w jedną stronę- wielki transportowy, nic nie buja), wypłynięcie pierwszym promem, powrót ostatnim :)
      urokliwe portowe miasteczko, przy głównej ulicy stoją busy, którymi można za niewielkie pieniądze pozwiedzać wyspę.

miłego wypoczynku :)
      • Gość: meki Re: Kos a sąsiednie wyspy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.11, 13:31
        Witam wszystkich zainteresowanych Wyspą Kos i sąsiednimi wyspami. Polecam film Wyspy Greckie - Kos, Kalimnos, Nisiros. Można go pobrać np na chomikuj.
        Mnie trochę pomógł zaplanować czerwcowe wakacje na Kos.
        Pozdrawiam
    • Gość: wieści z podróży Re: Kos a sąsiednie wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.11, 21:39
      do Nyssyros płynie prom około 1 godzinę z Kardameny. Uwaga na wyspie jest gorącą więc wybierzcie wycieczke popołudniową. Na Kalymnos płynie się również około 1 godziny z Mastichari. Z Mastichari do Kardameny jest około 10 km, autobusy kursują tam często, a jeśli nie publiczny środek transportu to organizowane wycieczki dowożą na miejsce.
    • Gość: I-ka Re: Kos a sąsiednie wyspy IP: *.ip.jarsat.pl 20.06.11, 21:09
      Właśnie wróciłam z Kos. Na Nissiros płynąć można z Kos i z Kardameny. Ja płynęłam z Kardameny (1 h), wypłynięcie codziennie o godz. 9:30, a powrót o 16:30. Po przypłynięciu autobusami na wulkan, autobusy jeżdżą mniej więcej co godzinę, ale godziny odjazdu autobusu są przypisane przy zakupie biletu na prom. Ja trafiłam autobus na wulkan o 12:30 i miałam czas wolny po przypłynięciu około 1,5 h, a po wulkanie także 1,5 h. W tym czasie można obejrzeć Mandraki.
      Wycieczka na 3 wyspy wypłynięcie z Kos o godz. 10:00, około 1 h i byliśmy na Pserimos - tam czasu wolnego chyba 45-55 minut (w sumie niewiele do zobaczenia ładna plaża, kościółek), potem około 1 h płynięcia na Kalymnos - tam wizyta w" fabryce" gąbek, lunch i wolnego czasu około 1 h, następnie na wodzie ponad 1,5 h (z czego 20 minut przystanku przy 3 wyspie bez wysiadania, tylko kąpiel w morzu ze statku), na Kos z powrotem około 17:30 czy 18:00 (dokładnie nie pamiętam).
      • Gość: gość 6 Re: Kos a sąsiednie wyspy IP: 80.85.225.* 20.07.11, 14:17
        Czy ktoś może wie ile kosztuje wycieczka na Nissyros dla osoby dorosłej i ile dla dziecka? i ile rejs na kalymnos ?
        • Gość: turystka Re: Kos a sąsiednie wyspy IP: *.dip.t-dialin.net 20.07.11, 14:27
          Płaciliśmy w maju po 30 € w miejscowym biurze. Dzieci małe bezpłatnie; do 12 lat pół ceny. Starsze - pełna cena. Cena obejmuje transfer z hotelu, podróż na wyspę i do wulkanu; czyli nie trzeba nic dopłacać na miejscu.
          • Gość: Andrzej Re: Kos a sąsiednie wyspy IP: *.ip.netia.com.pl 21.07.11, 12:35
            Praktycznie wszystkie wycieczki z lokalnych greckich biur na Kos kosztują 30 Eur/osobę a dla dzieci do 5 roku życia są bezpłatne. Warto dodać że te same wycieczki u rezydenta są 10-15 Eur od osoby droższe - tak więc dla osób znających angielski bądź niemiecki kupowanie wycieczek u rezydenta to strata pieniędzy!
            • Gość: Andrzej Re: Kos a sąsiednie wyspy IP: *.ip.netia.com.pl 21.07.11, 12:39
              Osobom wybierającym się na okoliczne wyspy z Kos z małymi dziecmi radzę się zorientować czym będą płynąć bo na Kalymnos/Pserimos/Plati z Mastichari pływają chyba tylko drewniane jachty natomiast z miasta Kos można popłynąć dość szybkim statkiem np. Kalypso.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka