Dodaj do ulubionych

Club Lapethos

08.07.11, 13:46
Polecam Hotel CLUB LAPETHOS - właśnie wróciłam z Cypru:) wykupiłam opcję all light i jestem bardzo zadowolona z: jedzenia, hotelu, otoczenia i rezydenta, bo to ostatnie to różnie z tym bywa a tu ku mojemu zaskoczeniu rezydent opiekował się nami - nie olewał.
Kupiłam u pośrednika na www.martravel.pl a głównym organizatorem był Citron travel. Jak co to polecam:)
Obserwuj wątek
    • aga.w.22 Re: Club Lapethos 08.07.11, 15:48
      witam. Poniewaz oferta jest b. ciekawa mam kilka pytań. Hotel jest duzy czy jest więc tłok na basenie podczas posiłków ,czy w okolicy są jakies sklepy ,knajpy gdzie mozna posiedzieć wieczorem,czy można i warto ponurkować przy hotelu,czy na platformie jest tłok jaki jest standard pokoj Dziękuję
    • Gość: Artur Re: Club Lapethos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.11, 21:44
      Witam,
      Chciałbym Cię prosić o jakieś rady związane z tych hotelem, jak również i z okolicą, która go otacza. Mogłabyś napisać coś więcej o atrakcjach, cenach oraz dać jakieś wskazówki w sprawie wykupywania wycieczek fakultatywnych?

Pozdrawiam serdecznie.
    • Gość: ala Re: Club Lapethos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.11, 21:14
      Witam, w związku z tym, że za tydzień wybieramy się na Cypr mam pytanie, czy lepiej jest wymienić polską walutę na euro czy liry tureckie? Z góry dziękuje za odpowiedź
      • Gość: Adrianna Re: Club Lapethos IP: 94.78.112.* 13.07.11, 22:30
        W tej części Cypru obowiązuje lira turecka. Większość cen jest właśnie w tej walucie (chociaż często można spotkać dwie ceny).
        Przykładowe ceny: lody Algida 2-5lirów, kawa 3-4 liry, cola 3 liry. Przelicznik 1 euro=2 liry, 150 dolarów=215lirów.

W hotelu przy recepcji jest bezpłatny internet, który działa również w części pokojów hotelowych.
        Przy aqua parku i drugim basenie nie ma tłoku i bez problemu można znaleźć wolne leżaki. Trochę tłoczno jest przy kolacji na samym początku.
        Sklep w podstawowymi artykułami znajduje się obok hotelu.
        Potwierdzam opinię o pani rezydentce - miła i kompetentna osoba, przewodniczka wycieczek z ogromną wiedzą.

Pozdrawiam z hotelu Lapethos
        • Gość: S Re: Club Lapethos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.11, 23:58
          A jak z wycieczkami na wlasna reke? jest cos w oklicy do zwiedzania gdzie mozna sie wybrac?
          POzdrawiam
          • Gość: Adrianna Re: Club Lapethos IP: 94.78.112.* 14.07.11, 08:02
            Oczywiście można się wybrać na własną rękę, jest tutaj dość bezpiecznie.
            Samochód wypożyczają na minimum 3 dni - 90 euro. Prawdę powiedziawszy to jakiś oszałamiających miejsc do zwiedzania nie ma, ale co kto lubi - zawsze można znaleźć coś dla siebie.
            Pozdrawiam
            • Gość: Michał Re: Club Lapethos IP: *.mofnet.gov.pl 15.07.11, 14:23
              Mam pytanie do osób które wróciły z Cypru Płn. Jak jest z lądowaniem i wjazdem do kraju przez lotnisko Ercan mający tylko dowód osobisty? Ambasada Cypru mówi, że całą wyspa jest w UE i nie ma problemu, Ambasada PL w Nikozji mówi zupełnie co innego, że tylko Płd część jest w UE i na północny mogą być problemy, natomiast biuro imigracyjne na lotnisko wita z otwartymi rękami?
              Czy ktoś latał tylko z dowodem?
              Dziękli
              • Gość: Adrianna Re: Club Lapethos IP: 94.78.112.* 15.07.11, 17:39
                Ja przyjechałam tu na dowód osobisty, a dzieci na paszport - nie było żadnych problemów na lotnisku.
                Cypr należy do UE, a północna jego część nie jest uznawana na arenie międzynarodowej jako odrębne państwo.
                Pozdrawiam z hotelu Lapethos:)
    • Gość: marzena Re: Club Lapethos IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.11, 21:11
      mam pytanie czy animatorzy w klubie dzieciecym byli polacy
    • Gość: marzena Re: Club Lapethos IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.11, 21:13
      i jeszcze jedno czy była gdzies w poblizu baza nurkowa
      • Gość: Adrianna Re: Club Lapethos IP: 94.78.112.* 15.07.11, 21:59
        W hotelu nie ma żadnych animacji dla dzieci (podobno mają wkrótce być).

Z tego co słyszałam od rezydentki baza znajduje się niedaleko. Organizatorzy zabierają zainteresowanych gości z hotelu codziennie o 14.30.
        • Gość: huhu Re: Club Lapethos IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.11, 09:51
          A czy istnieje możliwoś wyporzyczenia płetw ?
          • Gość: Maniek Re: Club Lapethos - opinie o hotelu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.11, 10:29
            Witam!
            Mam kilka pytań do osób które wróciły z Cypru północnego z hotelu Club Lapethos:
            - Czy oprócz platformy jest w okolicy jakaś plaża piaszczysta? Jeśli tak to jak daleko.
            - Czy hotel znajduje sie bezposrednio przy morzu i platformie czy może jest połozony dalej (np. po drugiej stronie ulicy)?
            - Według zdjęć wnioskuję że przy platformie znajduje się głównie część restauracyjna hotelu, gdzie znajdują się pokoje i bungalowy, jak daleko od morza?
            - co polecacie wariant "club" czy "hotel" ?
            - Jakie macie ogólne zdanie i opinie o tym hotelu ?

Będę wdzięczny za informację!
            Pozdrawiam!

• Gość: Adrianna Re: Club Lapethos - opinie o hotelu IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 18.07.11, 20:49
              1. Piaszczysta plaża znajduje się ok 400m od hotelu (patrząc w kierunku morza po lewej stronie).
              nie wiem jak wygląda, nie byłam.
              2. Hotel od morza dzieli ulica, na platformę wchodzi się przejściem podziemnym.
              3. Bungalowy znajdują się bliżej ulicy (morza), hotel położony jest głębiej, a na samym końcu znajduje się aqua park. Restauracja główna znajduje się w części hotelowej i tam serwowane są 3 główne posiłki.
              4. Hotel czy club? Dla mnie osobiście zdecydowanie hotel. Pokoje są czyste z ładnym i nowym wyposażeniem. Łazienki z wanną dość spore. W pokojach znajduje się jedno łóżko podwójne i jedno pojedyncze, szafki nocne, telewizor, sejf, stolik, fotel, krzesło, biurko/toaletka, szafa wnękowa, lodówka, na podłodze wykładzina. Panie sprzątają codziennie.
              Bungalowy są dwupoziomowe, ale standard wyposażenia dużo słabszy.

Oferta przewiduje animacje których do dnia wczorajszego nie było.
              Opcja all dość uboga.
            • Gość: :):):) Re: Club Lapethos - opinie o hotelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 00:29
              1. plaża jest oddalona o jakiś 1- 1,5km od hotelu.... generalnie plaża nie ejst kompletnie potrzebna bo masz fajny aquapark... ( plaża jest mała, miejska- wiec nie za czysta itd. ) pozatym zapewniam, że plaża nie jest potrzebna ważniejsze są baseny( ponad 30stopniw cieniu...:P)
              2. platforma jest po drugiej stronie ulicy( przejscie z terenu hotelu jest po ziemia wiec nie ma problemów
              3 to co jest przy platformie nalezy do hotelu, ale tam odbywa sie tylko jedna kolacja( z zespołem cypryjskim ) generalnie posiłki podawane sa w w czesci hotelowej w restauracji. tam tez są pokoje hotelowe (w werrsji hotel), generalnie róznicy miedzy wersja club a hotel jest taka, że w wersji hotel jestes kwaterowany w czescie hotelowe, masz blizej na posiłki itd, oraz najważniejsza masz francuski balkonik( możesz tylko wyjsc i tyle) w wersji club masz normalny balkon możesz sobie usiasc itp. ale amsz dalej na stołówke.... kwestia wyboru.... co kto woli, generalnie bardziej polecam CLUB

Hotel super, baseny super platforma także( plaza nie ejst potrzebna) pokoje czyste itd... jedzenie smaczne, ( ale wiadomo to nie polska:P)

najwazniejsze !!!! jesli chodzi o ALLa doczytać co oznacza light!!!! w pełnym Allu napoje bezalkoholowe podawane od 9tej do 23 a alkoholowe od 16tej do 23!!!! ( tylko w jednym barze !!!! wiec jak idziesz na aqua park musisz sie liczyc że bedziesz sobie po nie chodził, albo nosił wieksze ilosci....
        • Gość: Patrycja Re: Club Lapethos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 21:37
          Właśnie dziś wykupiłam wycieczkę do tego hotelu. Dowiedziałam się, że od dziś nie ma pełnej opcji All. Jest tylko Light.
          Zastanawiam się w jakich godzinach są posiłki?
          Czy można brac wodę do pokoju?
          Czy bungalowy mają gorszy standard?
          • Gość: Adrianna Re: Club Lapethos IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 21.07.11, 07:50
            Posiłki: śniadanie od 7.30-10.00 (w dniu wyjazdu od 7.00)
            obiad 12.00-14.30
            kolacja 19.30-21.30
            Napoje w okolicznych sklepach są dość tanie (ceny odpowiadają naszym) i bez problemu możesz sobie kupić i trzymać w pokoju w lodówce. Do posiłków są napoje darmowe.
            Bungalowy są dość spore i ładnie położone, ale należą do starszej części hotelu, więc już troszeczkę zużyte, na podłodze płytki. W pokojach hotelowych wyposażenie było nowe i zadbane.
            • Gość: celtics Re: Club Lapethos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.11, 09:52
              Witam,
              Ja wróciłem 18.07 z tej wycieczki dokładnie z tego hotelu.
              Lepiej wykupić all light ponieważ pełny all rozczarowuje i psuje urlop. Mianowice, darmowe napoje są tylko przy basenie głównym w małym barku. W aqua parku trzeba już płacić, na pomoście bar był nieczynny. Zero animacji (poza nocą Cypryjską), czasem przy basenie grał jakiś facet na klawiszach i śpiewał.
              Noc Cypryjska, czyli kolacja na pomoście i występ taneczny. później tańce i tyle.
              Wycieczki fakultatywne: Do Kyreni lepiej jechać samemu, Damaszka 3,5LT w jedną stronę, wstęp na zamek 12LT od osoby. Jakieś zakupy i piwko, najlepiej jechać po obiedzie. Wszędzie trzeba zabrać ze sobą H2O.
              Wycieczka do stolicy i przejście na drugą stronę. UWAGA Obiad wliczony w cenę ale woda i inne napoje już nie. Ogólnie wycieczka ciekawa, druga strona granicy już mniej, sklepy i nic więcej.
              Wrócę do hotelu. Opcja light: Śniadanie, obiad i kolacja w sali restauracyjnej. Rano herbata, kawa, woda, sok. Obiad i kolacja napoje za darmo oprócz drinków. Wódka z colą to nie drink można pić do woli. Niestety w sobotę wódka przy obiedzie się skończyła była dopiero na kolację.
              Nie można wnosić napojów kupionych poza hotelem na teren. Trzeba schować do torby, żona została zawrócona z 3 butelkami wody. Lepiej schować niech nie widzą :-)
              Aqua Park jest dostępny dla wszystkich, czyli dla okolicznych mieszkańców też w weekend jest tragedia, pełno tubylców a woda w basenie zrobiła się mętna.
              My dostaliśmy pokój w nowej części bardzo ładny. Wygląd pokoju taki jak na zdjęciu w katalogu. Druga część hotelu już nie jest taka ładna, pokoje bardzo zniszczone.
              Nurkowania nie polecam jeżeli nie ma się certyfikatu wtedy zostaje tylko zejście na 8m i oglądanie rybek.
              Reasumując. Hotel przyjemny ale nie 4,5* opcja pełny all tragiczna. Alkohole przy basenie dopiero od godz. 16. lepiej wziąć light. Chyba że jedzie się z dziećmi.
              Nie wszystkie biura informują o międzylądowaniu, osobiście spotkałem taką osobę. Polega to na tym że w Turcji zmienia się załoga i jest dotankowanie. W stronę powrotną tankowanie jest dłuższe.
              • Gość: ** Re: Club Lapethos IP: *.um.warszawa.pl 27.07.11, 13:04
                należy dodać że dopłata w wysokości ok. 600zł za opcje ALL a nie ALL light, które różnią się tylko tym, że w jednym barze można dostać napój od 11, a alko od 16 to lekka przesada, przez tydzień wyda się dużo mniej niż 600zł za napoje w pobliskim markecie, zero przekąsek, lodów, na pożegnanie wystawiają jeszcze rachunki za niby pozamawiane napoje i drinki, prawdopodobnie dlatego, że goście podają wymyślony numer pokoju, hotel nie ma zacheepowanych bransoletek, które pewnie zlikwidowałyby problem, niestety powróciłam z tej wyprawy NIECO rozczarowana, wyzywienie również nie powala, dużo zieleniny, dużo serów, jeden rodzaj mięsa, i odwieczne mega kolejki, graniczące z walką o jedzenie, po każdym posiłku wychodziłam zdegustowana całą sytuacją, jak również obsługą...
            • Gość: Patrycja Re: Club Lapethos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.11, 23:09
              Jak widzę, opinie są różne i niepokojące...
              Jak jest z kolacją w dniu przylotu? Czy jest przygotowywany posiłek dla nowych gości (po wyznaczonym czasie - ok. godz. 22: 30 )?
              Pozdrawiam i dziękuję
              • Gość: `` Re: Club Lapethos IP: *.um.warszawa.pl 27.07.11, 12:57
                tak :) do picia zimna woda z dystrybutora, zupa i sucha bułka, aaaa zapomniałabym o arbuzie :)
                • Gość: Iza Re: Club Lapethos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 15:12
                  ODRADZAM WERSJE ALL IN. W TYM HOTELU!!!
                  • Gość: Karola Re: Club Lapethos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.11, 12:56
                    na prawdę tak straszny jest ten hotel ? wybieramy się ze znajomymi w drugim tygodniu sierpnia ale po przeczytaniu niektórych komentarzy hotel wydaje się niezbyt ciekawy:/
                    • Gość: S Re: Club Lapethos IP: *.204.44.235.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.08.11, 17:55
                      Wcale nie jest taki straszny jak opisuja inne osoby, wiadomo nie ma co sie nastawiac na luksusy ale hotel jest adekwatny do ceny za jaka go sprzedaja. Sa trzy basen wiec kazdy znajdzie dla siebie miejsce, platforma tez nie jest najgorsza mi osobiscie najbardziej przypasowala. Jedny mankament to jedzenie...niezbyt dobre ale wiadomo ze polska kuchnia jest najsmaczniejsza. Pokoje w czesci hotelowej naprawde duze czyste, lazienka w bardzo dobrym stanie. Obsluga mila i pomocna - szczegolnie w recepcji. Mimo wszystko polecam!;)
                      • Gość: gość Re: Club Lapethos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 17:25
                        Hotel bardzo dobry nie rozumiem tych złych opinii. Pokoje czyste, zadbane codziennie sprzątane, miła obsługa, barmani, wszyscy :) jedzenie baaardzoo bardzo dobre, przepiękna pogoda, trzy baseny więc ludzie się rozchodzili i nie było tłumów. Moim zdaniem hotel jest bardzo dobry poleciała bym tam z chęcią jeszcze raz polecam!:)
          • Gość: ILKA Re: Club Lapethos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 14:53
            Witam i jak udała sie Pani wycieczka do Lapethos bo wlasnie sie nad nia zastanawiam. co oznacza to AI ligt - bede bardzo wdzieczna za odp
    • Gość: magda Re: Club Lapethos IP: *.204.107.163.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.08.11, 14:21
      UWAGA UWAGA UWAGA ..................Właśnie wczoraj tj 22 sierpnia 2011 roku wróciłam z Cypru z hotelu Club Lapethos. Były to najgorsze wakacje jakie dotąd przeżyłam. Wakacje spędzałam wraz z rodziną i przyjaciółmi, wszyscy zostaliśmy oszukani począwszy od ilości gwiazdek jakie miał posiadać hotel czyli 4,5 w rzeczywistości okazało się że hotel nie posiada odpowiedniego certyfikatu w naszej ocenie hotel nie posiada nawet 3 gwiazdek, jedzenie okropne (z jedzenia nawet wyszedł mi robaczek) , powszechnie panujący brud, brudne talerze, sztućce,szklanki do napoi. w ofercie hotel był przedstawiony jako przyjazny dzieciom z licznymi animacjami i atrakcjami dla dzieci, w rzeczywistości animacji nie było gdyż grupa animacyjna się pobiła i została zwolniona , poza tym żadnych atrakcji dla dzieci ani dla dorosłych nie było. Do hotelu nie można było wnosić kupionych przez siebie napoi oraz jedzenia przy wejściu do hotelu wszyscy byli sprawdzani. przy basenach brudne ręczniki i ogólny brud. Brak basenu krytego, spa, Kortu tenisowego, oraz mini marketu, a na dopełnienie wszystkiego nad wyraz cyniczny rezydent, który tylko drwiąco się uśmiechał. Ostrzegam przed wczasami w tym hotelu
      • Gość: Gość Re: Club Lapethos IP: *.esv.pl 25.08.11, 12:39
        A pisaliśmy, ostrzegaliśmy, prosiliśmy nie jedźcie tam... i co? Warto było?
        • Gość: a Re: Club Lapethos IP: 78.109.15.* 31.08.11, 13:29
          nie warto!!!! nie jedzcie tam....
          • Gość: goska Re: Club Lapethos IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.12, 20:41
            Bylam z rodzina w laphetosie i bylo super, czysly, dobre jedzenie, organzacja Citron travel bez zarzutu. Ci ludzie ktory tu pisza te negatywne opinie sa chyba jacys nienormalni. Albo sami nie wiedza czego chca albo maruderzy wieczni
            • Gość: KZ Re: Club Lapethos IP: 213.192.88.* 14.08.12, 15:54
              zależy ile się płaci za tydzień. Jeśli 2500 zł to się ostro przepłaciło,
              za 1500 pln z samym sniadaniem za drogo ale z obiadem może być.
              Za 1600 w Egipcie łapałem All o dużo wyższym poziomie ale też szału nie było.
              Razi mnie w LApta brak porzadnej infrastruktury, tzn. nie ma porządnego deptaka, chodniki sa bez sensu, wyższe, niższe, dziurawe...
              Tak naprawdę to w Lapta nie ma porządnej plaży, to co jest to takie byleco,
              odnosząc do polskich plaż czy nawet do Majorki...
      • Gość: r Re: Club Lapethos IP: *.dynamic.chello.pl 11.09.11, 00:44
        podzielam opinię, nie warto ufać ofercie!!!
        ja też wróciłam niemile rozczarowana nie tylko z pobytu w Club Lapethos, co z samej organizacji Citron Travel!!!
        Z wieloma zastrzeżeniami - szczerze odradzam pobyt w tym miejscu i pod opieką w/w biura podróży, zwłaszcza dla rodzin z dziećmi!!!!
        Oferta ma się nijak do rzeczywistośći!!! Niebezpieczne zejścia do basenów, brud w restauracji, odległości między pokojami a np basenem czy recepcją to ok kilkaset metrów!!Animacji nie ma w ogóle, więc proszę nie kusić się info z katalogu!
        Cypr przepiękny, ale nie z BP Citron Travel, który wprowadza w błąd swoich klientów!!!
        Zmarnowane wakacje, niepotrzebny wydatek! Na wakacje nie z tym biurem!!!!
        • Gość: Michał C. Re: Club Lapethos IP: *.cheeloo.pl 29.11.11, 14:52
          Naprawdę widzę, że co osoba to opinia. Ja całkowicie NIE zgadzam się z opinią powyżej. Ja także byłem w dokładnie tym hotelu (w lipcu 2011) z biura Citron Travel i nie spotkały mnie żadne niedogodności! Jestem bardzo wymagającym klientem, a nie spotkałem ani tego brudu o którym piszą te panie, ani nigdy nikt mi nie kontrolował rzeczy które wnosiłem na teren hotelu!

Owszem, stała tabliczka o 'zakazie wnoszenia napojów na teren hotelu' ale nikt z naszej grupy (ani innych osób, które spotykałem w sklepiku w pobliżu) nie traktował tego serio i nie przejmował się tym zakazem - w żadnym wypadku nie zdarzyło mi się nigdy, żeby ktoś mnie kontrolował co wnoszę na teren hotelu. Ba, niejednokrotnie wnosiłem swoje zakupy normalnie w reklamówce i nikt z obsługi nie odezwał się słowem.

Co do wspomnianych odległości - ludzie, nie przesadzajmy. Hotel dysponuje aż 4 basenami (domyślam się, że o jednym większość nie wie - był między domkami - a był najlepszy, najmniej ludzi i najgłębszy). Co za problem przejść się 100 metrów między basenami a restauracją? Przecież nie da się wybudować czterech basenów w jednym miejscu - jaki miałoby to sens?

Powiem tak - w grupie polaków z którą byłem zdarzały się oczywiście marudy którym wszystko nie odpowiadało. Od tak prozaicznych rzeczy, jak odległość przy basenie do baru (jakieś hmm - 30metrów?!) czy to, że obsługa nie mówi po Polsku :D (autentyk, kobieta narzekała na to!).

Ja nie wiem gdzie ci piszący powyżej widzieli niebezpieczne zejścia do basenów! W 2 basenach były brodziki dla dzieci, a w trzecim wydzielony osobny mały basen dla dzieciaków z małymi zjeżdżalniami itp. Nie wiem gdzie były te 'niebezpieczne zejścia'.

Powiem tak - jak macie nautrę maruderów, którym nie pasuje wszystko, to i tak nie będziecie zadowoleni. Normalni ludzie z normalnymi oczekiwaniami odpoczną tam doskonale.

PS. Co do wyżywienia również polecam opcję AllIncl. light - była w zupełności wystarczająca, choć rzeczywiście nie obejmowała drinków przy basenie - ale nie były drogie, bardziej opłacało się kupować je na własną rękę. No chyba, że polacy jadą na wczasy chlać na umór...
    • Gość: tomi Re: Club Lapethos IP: *.ip.netia.com.pl 30.11.11, 07:35
      nie rozumiem tych negatywnych opinii, w takim razie proszę wybrać Cypr grecki i zapłacić za standard europejski
      • Gość: hanka Re: Club Lapethos IP: *.centertel.pl 10.09.12, 21:54

podpisuje sie po michal c
        ja na greckim tez bylam
    • Gość: 123qwe Re: Club Lapethos IP: 31.178.125.* 11.09.12, 22:14
      Bylismy w hotelu w Lapethos. Nie jedźcie tam o Wy, którzy lubiecie narzekać. Znajdziecie 1000 powodów.
      Co do hotelu 4 gwiazki przesadzone, ale 3 na pewno... jest czysto. Baseny super, morze ciepłe, ale...
      krawężniki wysokie, z wózkiem cięzko się chodzi. Plaża z desek. Drogo. 4 knajpy na krzyż. Do centrum "miasta 3km. Z wózkiem 40 min - pod górę! :) , no i najgorsze! mają inne kontakty! (takie jak w anglii) :) Tak więc , tym co wszystko przeszkadza na pewno znajdą coś dla siebie.
      jezeli uwielbiacie ciepło i wodę... wodę to będziecie się tam dobrze bawić. Czy pojedziemy tam jeszcze? kwestia ceny, na pewno rozpatrzymy tę lokalizację.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka