Dodaj do ulubionych

Rodos - koniec września - prośba o radę

24.08.11, 21:40
Witam. pod koniec września chciałabym wybrać się z rodzinką (2 plus synek 2 latka) na tydzień na Rodos.
Od jakiegoś czasu przeglądam fotele, miejsca itp i nic jeszce nie wybrałam...
Proszę doradźcie jakąs miejscowość, hotel.
Kilka fajnych hoteli znalazłam w miejscowości IXIA - ale tam chyba są mocne wiatry i dla maluszka to nie będzie fajnie.
Czy w tej miejscowości słychać samoloty (taką informqcję gdzieś znalazłam przy opisie hotelu Blue Bay).
Pozdrawiam i dziekuje za informacje :)
Obserwuj wątek
    • voyager747 Re: Rodos - koniec września - prośba o radę 24.08.11, 23:01
      samoloty latają i plaża jest kamienista. Byłem w IXii kiedyś, tak sobie w sumie.
      • Gość: turystka Re: Rodos - koniec września - prośba o radę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 00:59
        Polecam Kolymbię lub Lindos. Będzie spokojnie - są zatoczki a hotele też można wybrać. Ja wybrałam Kolymbia Star.
      • masheni Re: Rodos - koniec września - prośba o radę 25.08.11, 09:38
        voyager747 napisał:

> samoloty latają i
        no latają, ale bardziej je widać niż słychać :) brak przeszkadzającego hałasu

>plaża jest kamienista.
        plaża jest kamienisto- żwirkowa. kamienie są w bezpośredniej linii brzegowej, dalej piasko-żwirek

>Byłem w IXii kiedyś, tak sobie w sumie
        a to akurat prawda. Ixia jest taka sobie, nie ma w niej nic ciekawego.
        ogromnym jednak plusem jest to, że do Rodos można nawet dojść na piechotę. no i ten wiatr, którego brakuje w drugiej części wyspy :)
    • Gość: gosc Re: Rodos - koniec września - prośba o radę IP: *.portnet.pl 25.08.11, 07:26
      polecam Kalithea Mare Palace niedaleko Kalithei, w ofercie Neckermanna i Scan Holiday, hotel super dla dzieci
      • panisulek123 Re: Rodos - koniec września - prośba o radę 25.08.11, 08:24
        Dziękuję za informacje.
        Jak długo jedzie się z lotniska do Kolymbii. Czy mogłabyś mi napisać coś więcej o hotelu Kolymbia Star?

Kalithea Mare Palace czytałam super opinie o tym haotelu ale w tej chwili dopiero sa miejsca na poczatku października.
        • Gość: gosia59 Re: Rodos - koniec września - prośba o radę IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.11, 09:03
          Czas przejazdu zależy od ilości hoteli do których jedzie po drodze autobus. Ale Rodos to tak mała wyspa że czas nie jest zbyt długi ani uciążliwy dla dziecka.
          • Gość: rachel Re: Rodos - koniec września - prośba o radę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.11, 09:29
            Również polecam południowy wschód wyspy - Lindos, Kolymbię lub rozrywkowe Faliraki. Byłam we wrześniu w Kolymbii, czas dojazdu z lotniska ok. 1-1,5 h. We wrześniu jest już mniej turystów i niektóre plaże są naprawdę puste:) Udanego wyjazdu!
            • Gość: gość Re: Rodos - koniec września - prośba o radę IP: *.ip.netia.com.pl 25.08.11, 09:50
              też byłem w Kolymbii i byłem bardzo zadowolony - tam też jest wiatr dlatego można było zniesc te upały (pewnie może nie takie silne jak na zachodnim wybrzeżu ale były i pod wieczór nawet potrafił przewrócić parasol przy basenie); ja polecam Lydia Maris
    • Gość: taba Re: Rodos - koniec września - prośba o radę IP: *.ip.media3.com.pl 25.08.11, 10:08
      Byłam z 2,5-latką w Kolimbii Star, właśnie na koniec września. Polecam, aczkolwiek my spędziliśmy tam mało czasu, bo na cały pobyt mieliśmy auto i każdego dnia byliśmy na innej plaży. Dobre miejsce na bazę wypadową.
      Rozważyłabym Kolimbię,Lindos, Pefkos. Ostatniego dnia plażowaliśmy w Lindos - fajna spokojna woda i zaskakująco ciepła, nawet wieczorem:)
      Szukając spokojnych miejsc bez wiatru warto podjechać do Quinna lub Ladiko(jeśli maluch woli robić babki niż rzucać kamykami;)
      • voyager747 Re: Rodos - koniec września - prośba o radę 25.08.11, 10:35
        Drugi raz, we wrześniu 2010 też byliśmy w Kolimbii i bardziej mi się podobało niż w Ixii, jedzie się krótko bo to blisko z lotniska. Do Rodos też można dojechać autobusem nawet.
        Niedaleko Kolimbii jest Tsambika, super miejsce i ładna plaża.
        • panisulek123 Re: Rodos - koniec września - prośba o radę 25.08.11, 12:09
          Raz jeszcze dzięki za wszyskie informacje.
          Myślałam wcześniej o Pefkos-Lindos, ale mój synek to mały diabeł :)
          W czerwcu bylismy na Majorce i godzinny dojazd z lotniska do hotelu to już był problem. Więcej niż godzina to on chyba w auatokarze nie usiedzi. Co innego samochód - lubi nim jeździć :)
          Co do plaży to też nie wiem. Mały raczej biega, szaleje niż bawi sie w piasku. Trudny wybór.
          Muszę połączyć wszystko to co my chcemy - jest to wyjazd z okazji rocznicy ślubu i brać także pod uwagę maluszka.

Myślałam o kilku hotelach
          w Kalithea: Hotel Kalithea Mare Palace
          w Faliraki: Hotel Sun Palace, Luca Cypria, Pegasos Beach
          w Kolymbii: Lydia Maris, Mikri Poli

Mam jeszcze troszkę czasu ale już powinnam sie w końcu na coś zdecydować.

Mam jeszcze pytanko, czy w Faliraki pod koniec września jest mniej turystów? To juz raczej chyba po sezonie?

Pozdrawiam :)

• lemurka3 Re: Rodos - koniec września - prośba o radę 25.08.11, 14:16
            również polecam Kolimbię, zapachu eukaliptusowej alei nie zapomnisz :)
          • Gość: rachel Re: Rodos - koniec września - prośba o radę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.11, 18:34
            Pod koniec września to jest świetny czas, turystów na pewno będzie mniej na całej wyspie, byłam w połowie września i byłam zadowolona :) Co do Faliraki, to są tam dyskoteki, kluby itd., więc miejscowość sama w sobie bardziej rozrywkowa. My szukaliśmy spokoju, dlatego wybraliśmy Kolymbię. Jak wynajmiecie samochód i pojedziecie zwiedzić wyspę, na pewno traficie na bezludne plaże, gdzie będziecie sami :)
            • lemurka3 Re: Rodos - koniec września - prośba o radę 25.08.11, 22:34
              a ja dodam, że Kolimbia jest w połowie między Rodos i Lindos i jest świetnym punktem wypadowym
              • voyager747 Re: Rodos - koniec września - prośba o radę 25.08.11, 23:38
                Jest, jest :) Ja znając wyspę po pierwszym wyjeździe, chciałem koniecznie do Kolimbii i nie żałuję
                • panisulek123 Re: Rodos - koniec września - prośba o radę 26.08.11, 09:14
                  Witam,
                  dzięki jeszcze raz za info. Skupie sie chyba na Kolymbii.
                  Będę musiła tylko lecieć tydzień później bo w hoteleach które mnie interesuja nie ma wcześniej miejsc.
                  Mam tylko nadzieję że na przełomie września i pażdziernika też będzie ciepło :)
                  • Gość: taba Re: Rodos - koniec września - prośba o radę IP: *.ip.media3.com.pl 26.08.11, 09:48
                    Będzie ciepło:) Ja wracałam z Rodos jakoś ok. 1.10 i było jeszcze ciepło, nawet bardzo, choć czasami dość wietrznie, ale wtedy jechaliśmy na osłonięte plaże - Ladiko, Quinna, dopiero ostatniego dnia "odkryliśmy" plażę w Lindos, gdzie było wyjątkowo spokojnie. Myślę, że to idealna pora na wakacje z maluchem.
                    • voyager747 Re: Rodos - koniec września - prośba o radę 26.08.11, 10:33
                      pogody nigdy nie przewidzisz, ja bym w październiku raczej już nie leciał, wrzesień to tak, a październik to niekoniecznie.
                      • lemurka3 Re: Rodos - koniec września - prośba o radę 26.08.11, 11:46
                        ja wracałam 19.10 i pogoda była super!
                      • Gość: KK Re: Rodos - koniec września - prośba o radę IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.08.11, 17:43
                        W pażdzierniku na Rodos jest wciąż bardzo ciepło (>25C) i spokojinie mozna pływac w morzu, zwłaszcza na wschodnim wybrzeżu (morze jest tam dużo cieplejsze niż na zachodnim)
                  • Gość: bjk Re: Rodos - koniec września - prośba o radę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.11, 00:40
                    A może samo miasto Rodos? Jeżeli byliście na Majorce a ta do spokojnych wysp nie należy to tym bardziej to rozwiązanie polecam. Byliśmy z naszym czterolatkiem w lipcu w hotelu Ibiscus na samym cyplu - pokój z widokiem na dwie plaże i port Mandraki - bajka! Do starówki 15 minut spacerem, po drodze dużo placów zabaw - a to bardzo ważne :). Plaża wschodnia z wodą jak na Majorce, niestety piasek już nie ten:( , zachodnia wietrzna i z falami. Wieczorami spacery promenadą przez port na starówkę - a tam masę urokliwych kafejek. Jak piszesz rocznica ślubu to spędzicie wiele romantycznych chwil przy winku w tawernach na starówce a dwulatek zdecydowanie szybciej zasypia w wózku niż czterolatek. Polecam ten hotel - dobre 4*.
                    • irena1952 Re: Rodos - koniec września - prośba o radę 28.08.11, 19:02
                      Witam serdecznie! Ja wybieram się na Rodos dopiero 8-15 października. Wybrałam ostatni wylot z Polski. Nie ukrywam, że cena była atrakcyjna i duży wybór hoteli. Czy ktoś z Państwa był może w tym terminie? Liczę na trochę słońca, 20-25'C w dzień i że nie będzie codziennie padało.
                      • bezi2 Re: Rodos - koniec września - prośba o radę 28.08.11, 20:47
                        Do Irena1952 :
                        Tak jak było napisane w poprzednich postach, do połowy października powinno być ciepło. Jeśli można, to b.proszę o informacje, w jaki sposób i gdzie można dowiedzieć się o wyjazd w tym samym terminie co Pani, tzn. 8-15 pazdziernika? Z góry dziękuję! Beata
                        • irena1952 Re: Rodos - koniec września - prośba o radę 31.08.11, 11:27
                          Ja jadę z Ecco Holiday. Jeśli jest Pani zainteresowana, to proszę zadzwonić do dowolnego biura i spytać, czy są jeszcze miejsca. Jeśli będą, to warto poczekać z zakupem do września. Ceny na pewno znacznie spadną. W Ecco Holiday można również kupić sam bilet na przelot charterowy na Rodos (realizuje go Lot Charters), a hotel wykupić np. przez inne biuro (np. w polskim Neckermannie). Robiłam tak w czerwcu w przypadku wyjazdu na Korfu.
                          • tacomabelle Lindos albo Pefkos 31.08.11, 11:48
                            Trzy lata temu w II poł. września byłam w Promasol Sunrise koło Pefkos. Przy piaszczystej plaży, dobre jedzenie, stosunkowo nieduży hotel (nie lubię kołchozów ;)

Pogoda idealna, codziennie 28-30C, pod koniec pobytu jeden dzień z dwugodzinną burzą, ale zaraz potem wyszło słońce ;)

Co najważniejsze ta cześc Rodos leży po stronie Morza Środziemnego, więc pogoda jest stabilniejsza, nie wieje tak silny wiatr, a plaże są generalnie piaszczyste.
                            • Gość: JAA Re: Lindos albo Pefkos IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.11, 11:24

Ja bardzo polecam Pefkos no albo wieksze miasto Lindos. Jechalam z lotniska coś około godziny do Pefkos.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka