Gość: Iwona IP: 24.65.14.* 12.03.02, 01:36 El Grec ma niesamowita super oferte na Krete, miejscowosc Istro. Hotele ktore sa proponowane: Golden Bay, Almiros i Mistral. Jesli ktos tam byl to prosze podzielcie sie opiniami i spostrzezeniami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: basia Re: czy byl kots w ISTRO IP: 195.136.252.* 13.03.02, 11:17 Byłam w Istro na przełomie maja i czerwca 2001r. Istro to mała, raczej spokojna miejscowośc ok. 12 km na wschód (a właściwie południowy-wschód) od Agios Nikolaos. Przez miejscowość przebiega droga na wschodni kraniec wyspy. Wbrew zapowiedziom ruch na drodze nie był wcale uciążliwy. Hotel Golden Bay znajduje się na wschodnim krańcu miejscowosci. Jest niewielki, raczej skromny; pokoje małe (murowane łóżka i szafki nocne), łazienki bardzo małe; jest telewizor i lodówka; każdy pokój ma mały balkon.Radzę brać pokój jak najdalej od drogi, wtedy jest spokojniej i mniej komarów. Sprzątanie codziennie, wymiana ręczników co drugi dzień. Hotel serwuje tylko śniadania, nie ma możliwości podawania innych posiłków, więc jeśli wykupisz także obiadokolacje to będziesz je jadała w El Greco (100 m od hotelu). Bardzo przyjemna knajpka, świetne jedzenie, podobno są w Istro tańsze tawerny, ale tę polecam (znakomicie podane langusty i najdroższe wino z karty, przystawki, lody, metaxa *****- ok. 200 zł na 2 osoby, ale langusty-lobstery rzeczywiście wyśmienite). Śniadania hotelowe monotonne (żółty ser na przemian z szynką jako dania wiodące), zadziwiający brak warzyw (są codziennie oliwki), ale jeśli nie jesteś zbyt wymagająca to w zupełności wystraczy. W hotelu rezyduje rudy kocur, który lubi jajka na twardo (te są codziennie)- uwaga może zwinąc z talerza; jest bardzo lubiany przez wszystkich gości i dokarmiany, pozwala się nawet fotografować. Hotel ma mały basen i bardzo niewielki teren wokół z leżakami. Ok. 200 m od hotelu sa plaże. Nie polecam plaży na prawo od wyjscia z hotelu - brudnoszary piach, kamienie, ogólnie brudnawo. Zdecydowanie lepiej korzystać z plaży na lewo od wyjścia (przyjeżdzają na nią nawet z Agios)- ładny piasek, małe plażo-zatoczki, miejsce dla nudystów jeśli ktoś ma potrzebę. Przy samym hotelu jest przystanek autobusowy, ale zdecydowanie wygodniej wypożyczyć samochód; w samym Istro są chyba 4 wypożyczalnie. Ja osobiście Istro traktowałam jako tanią bazę wypadową, ale rodziny z małymi dzieć były bardzo zadowolone ze spokoju w Istro. W tym roku wybrałam z mężem drugi koniec wyspy - Stavros koło Chanii. Życzę udanych wakacji, jeśli nie napisałam wyczerpująco to pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: czy byl kots w ISTRO IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 25.04.02, 16:47 byłam w Istro w 2001 było wspaniale, tam są naprawde piękne okolice. I to co napisała Basia to prawda. Warto zrobić sobie pieszą wycieczkę do Kalo Chorio (typowa grecka wioska z ładnym kościółkiem) oraz wybrać się (samochodem) do punktu widokowego Kalamafka, widać dwa morza śródziemne i libijskie (widok super). Byłam z Vingiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: czy byl kots w ISTRO IP: *.batory.org.pl / 192.168.30.* 26.04.02, 10:20 Ja już wykupiłam pobyt w hotelu Almiros (niby 3 km od centrum Agios Nikolaos), skusiłam się na atrakcyjną ofertę ładnych parę tygodni temu. Mam 2 pytania: 1. jak najlepiej dojechać na Spinalongę, chodzi mi raczej o podróż na własną rękę 2. jak najwygodniej dotrzeć na Santorini ? Ile kosztuje wycieczka wykupiona w miejscowym biurze ? A jak z podróżą wodolotem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: czy byl kots w ISTRO IP: *.acn.waw.pl 26.04.02, 11:26 Na spinalonge można dotrzeć z przystani w Agios Nikolaos i Elundzie. Statki odpływają z nich w pewnych odstępach czasu przez cały dzień.Podróż z Agios Nikolaos trwa dłużej Około 4h w obie strony, a z Elundy 2h w obie strony. Podobno Spinaląga połączona jest wąziutkim przesmykiem właśnie w Elundzie i można tam dotrzeć pieszo.Turyści wybierają najczęściej statki (super przygoda). Na Santorini nie byłam, ale jest podobno bardzo piekna. Co do cen to jak zwykle z biurem podróży jest drożej, ale masz pilota wycieczki , opowiada różne ciekawe rzeczy, możesz się czegoś ciekawego dowiedzieć. Z miejscowym biurem podróży jest trochę taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AsiaW. Re: czy byl kots w ISTRO IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.02, 13:08 Czy mogłabym wiedzieć na czym polega niezwykłość tej oferty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: czy byl kots w ISTRO IP: *.batory.org.pl / 192.168.30.* 26.04.02, 13:26 Ja zapłaciłam 1.500 zł/os. + 49 USD (opłaty lotniskowe) za 2 tyg. w sierpniu, hotel *** HB. Cena katalogowa tej ofery to 670 USD + 49 USD. Nie wiem, czy teraz jest podobnie. Aneta - dzięki za informacje. Ja zawsze jeździłam na wycieczki ze swoim biurem, ale tyle dobrego słyszałam o wycieczkach indywidualnych, że może warto spróbować podróży na własna rękę. Czy zna może ktoś cene wodolotu na Santorini ? I z jaką częstotliwością one pływają ? Odpowiedz Link Zgłoś