Dodaj do ulubionych

Do Czarodziejki1

IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 13.07.04, 22:27
Droga Czarodziejko1.
W starszych wątkach wyczytałam, że co roku jeździsz na Rodos do hotelu
Kresten Palace. Jest to jedna z opcji jaką rozważam na wrzesień i mam prośbę
o bardziej szczegółowe info. W związku z tym, że jestem okropnym żarłokiem to
mam podstawowe pytanie o jedzenie w hotelu (czy smaczne i urozmaicone). A
poza tym: czy w pobliżu są jakieś sklepy spożywcze, czy plaża mocno
zatłoczona, ile kosztuje taksówka do Rodos, jaka narodowość przeważa w
hotelu, czy bardzo wieje i czy noce w połowie września są ciepłe. Z góry
dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • czarodziejka1 Re: Do Czarodziejki1 14.07.04, 10:27
      www.helios.gr/hotels/kresten-palace/
      Saro, wyspa Rodos to jest mój raj na ziemi, do którego zawsze wracam z biciem
      serca, a do hotelu Kresten Palace wybieram się w tym roku (11 września) już
      po raz czwarty. Po co szukać innego hotelu skoro ten spełnia wszystkie moje
      oczekiwania i wymogi. Hotel leży 6 km od miasta Rodos i 3 km od Faliraki. Przy
      hotelu znajduje się przystanek autobusowy. Autobusy kursują co 30 minut. Jedzie
      się jakieś 15 minut ponieważ autobus zatrzymuje się przy innych hotelach. Do
      Rodos czy do Faliraki bilet kosztuje 1,60 Euro. Taksówka do Rodos kosztuje 7
      Euro (z Rodos do hotelu – 6 Euro).

Hotel jest b. ładny. Składa się z głównego budynku 3 –piętrowego i trzech
      bocznych. Położony jest na wzgórzu nad zatoczką Kalithea, w pięknym zadbanym
      ogrodzie z ogromnym basenem. Niestety trzeba płacić za leżaki (2,5Euro). Do
      plaży jest jakieś 200 m. Idzie się prosto z ogrodu alejką wysadzaną oleandrami.
      Nie masz pojęcia jaka to przyjemność, kiedy kwitną łąki i w powietrzu unosi się
      zapach ziół i rozgrzanej ziemi, i słychać cykady. Dochodzi się na skraj wzgórza
      i schodzi kamiennymi schodami w dół na plażę piaszczysto-żwirową, miejscami
      plaża jest ograniczona skalami (to tam właśnie najchętniej pływam!) Zejście do
      wody pomostem i schodami. Plaża należy wyłącznie do hotelu. Nie ma tam tłoku,
      gdyż część ludzi siedzi na basenie i chodzi się tylko kąpać do morza, a druga
      część plażuje sobie na plaży. Oczywiście są tam leżaki i parasole oraz
      prysznic. Wszystko jednak jest tak zaaranżowane, aby nie niszczyć naturalnego
      krajobrazu (żadnego betonu).

Co do wyżywienia, to jedzonko jest super! Istna orgia kulinarna! Śniadania
      bardzo obfite i urozmaicone. Jajka na miękko i twardo, jajecznica, jajka
      sadzone, boczek smażony, parówki, różne wędliny, sery żółte i białe, kącik BIO,
      jogurt, kilka rodzaj dżemów, miód, orzechy, płatki, świeże warzywa i owoce. Do
      picia kawa, herbata i soki. Oczywiście kilka rodzaj świeżego pieczywa i
      rogaliki francuskie.

Obiadokolacje są równie pyszne i urozmaicone. Zawsze ryba, kilka mięs na
      gorąco, gotowane warzywa, frytki, ryż, ziemniaczki zapiekane lub gotowane,
      pizza, pasta, dania greckie, bufet z przystawkami na zimno, bufet sałatkowy,
      bufet deserowy (kilka rodzaj ciast, różne owoce i lody). A tak na marginesie,
      ja też jestem małym żarłokiem :) i między innymi dlatego ciągle wracam do tego
      hotelu.

W hotelu mieszka międzynarodowe towarzystwo. Jest dużo Włochów, Szwajcarów,
      Francuzow, Holendrów, Austriaków i Niemców. Samych Polaków niewielu. Bywało, że
      byliśmy jedynymi Polakami.

Co do sklepów, to jeden znajduje się w samym hotelu, ale my zawsze robimy
      zakupy w miasteczku Kalithea (500 m). Jest tam kilka supermarketów, dwa
      bankomaty, kilka tawern i barów.

Hotel znajduje się po wschodniej stronie wyspy Rodos, czyli tej mniej
      wietrznej. Właściwie to nie przypominam sobie aby tam szczególnie wiało we
      wrześniu, a wieczory są jeszcze bardzo ciepłe. Woda natomiast jest cudowna (26
      C). Trochę dokuczają komary w nocy, więc lepiej zaopatrzyć się w Raid Electric.

Serdecznie pozdrawiam :) Przesyłam Ci też link do Kresten Palce.

• Gość: Sara Re: Do Czarodziejki1 IP: 195.114.160.* 14.07.04, 10:52
        Dziękuję bardzo za wszystkie informacje!!!
        Zdecydowałam się jechać!!! Również 11 września (a tak a'propos nie wiesz
        dlaczego jest taka duża różnica w cenie pomiędzy wyjazdem 04.09 a 11.09 - mam
        nadzieję, że nie ma w tym żadnych ukrytych "niespodzianek"...)
        • czarodziejka1 Re: Do Czarodziejki1 14.07.04, 12:04
          Wszystko jest OK. Nie są tu ukryte żadne "niespodzianki". Jest taka różnica w
          cenie, ponieważ pełnia sozonu liczy się od 15 czerwca do 15 września - wtedy
          ceny tego hotelu są b. wysokie. Hotel jest na prawdę super! I nie ma to też
          związku z klimatyzacją, której ja nie cierpię. W ubiegłym roku byłam w ostatnim
          tygodniu września i klima jeszcze działała. Napisz na jak długo jedziesz. Ja na
          dwa tygodnie. Czy jedziesz z rodziną, czy sama?
          • Gość: Sara Re: Do Czarodziejki1 IP: 195.114.160.* 14.07.04, 13:03
            Na dwa tygodnie (właśnie dostałam potwierdzenie rezerwacji) i jadę z mężem. A
            Ty?
            • czarodziejka1 Re: Do Czarodziejki1 14.07.04, 13:23
              No to wracamy razem 25 września :) Ja też jadę tylko z mężem :) Ja już
              opłaciłam nasz wyjazd, nie czekając do 2 sierpnia. Kupiłam też Euro na drobne
              wydatki. Euro w tej chwili ma niski kurs....
              • Gość: Sara Re: Do Czarodziejki1 IP: 195.114.160.* 14.07.04, 15:19
                Właśnie zapłaciłam! Pozostaje tylko odliczać dni (zostało 58;) Skąd wylatujesz?
                • czarodziejka1 Re: Do Czarodziejki1 14.07.04, 16:13
                  Ja z Warszawy, a Ty?
                  • Gość: Sara Re: Do Czarodziejki1 IP: 195.114.160.* 14.07.04, 16:59
                    Również. W takim razie mam nadzieję "do zobaczenia" za 58 dni;)
      • Gość: Yola Re: Do Czarodziejki1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 10:23
        Czarodziejko, z jakimb iurem podróży tam jeździsz?
        • Gość: Sara Re: Do Czarodziejki1 IP: 195.114.160.* 15.07.04, 11:28
          Odpowiem za Czarodziejkę - ze Scan Holiday...
          • Gość: Yola Re: Do Czarodziejki1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 11:35
            Dzięki :-), ale ostatnio jakieś cuda odstawiają na Krecie, więc.... czy jakieś
            inn ebiura też tam jeżdżą?I tak najwcześniej jak cokolwiek to w przyszłym roku
            dopiero :-)
            • Gość: Sara Re: Do Czarodziejki1 IP: 195.114.160.* 15.07.04, 12:34
              Tego konkretnego hotelu żadne inne biuro nie ma w polskiej ofercie. Ma go u
              siebie 1-2-Fly i FTI. Tez czytałam o dziwnych historiach dotyczących zmiany
              hotelu na Krecie i mam nadzieję, że to odosobniony przypadek. Jak wrócę dam zać
              czy wszystko było OK. Pozdrawiam
              • czarodziejka1 Re: Do Czarodziejki1 15.07.04, 13:25
                Witajcie dziewczyny! Też dowiedziałam się na tym forum o jakiś zawirowaniach na
                Krecie ze Scan Holiday. Powiem szczerze, że mnie to mocno zdziwiło. Ja
                wyjeżdżam z nimi od 1999 roku i jeszcze nigdy nic podobnego mnie nie spotkało.
                W prawdzie w tym roku na Krecie byłam z Neckermanna, ale to tylko dlatego, ze
                spodobał mi się bardzo ich hotel (Iberostar Creta Marine) i odpowiadało mi
                miejsce koło Rethymnon. Na Rodos wszystko będzie OK :)
                Sara, na pewno się spotkamy. Głośno zawołam SARA i Ty się dodezwiesz :)
                Pozdrowienia :)
      • Gość: gość Re: Do Czarodziejki1 IP: 83.238.10.* 13.08.04, 14:50
        mam nadzieję, że i mnie to miejsce tak urzeknie; lecę z mężem i 1,5 rocznym
        synkiem 4 września (na 2 tyg) ze scan holiday; cieszę się, że znalazłam tu tyle
        info o hotelu i okolicy; pozdrawiam
        EwkaM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka