Dodaj do ulubionych

AMBELIA - Rodos - Genadi

27.07.04, 18:20
(cyt. Gość: Aga 21.07.2004 10:27)

Ambelia polozona jest minute drogi od morza, z tarasu jest widok na morze i
gory. Plaza pusta, czysta, dluga i szeroka, morze bardzo czyste. Jedyny minus
plazy, to fakt, ze jest zwirowo-kamienista. Ludzi malo, procz weekendow. Do
centrum miasteczka idzie sie okolo 10 minut. W miasteczku toczy sie wlasciwie
zupelnie greckie zycie. Turysci sa tu tylo dodatkiem do Grekow, a nie odwrotnie
jak to ma miejsce w Rodos, Lindos czy Faliraki.
Jesli ktos lubi cisze, malo ludzi, kocha przyrode, nie cierpi dyskotek i
tysiaca straganow na ulicach, a zwiedzajac najbardziej lubi jezdzic po malo
uczeszczanych drogach to polecam Rodos i miateczko Gennadi.

Sam hotel jest bardzo przyzwoity, czysty - codziennie sprzatany, dosc surowo
wyposazony. Basen fajny, jesli nie ma w nim dzieci. Natomiast dla ludzi z
dziecmi jest to wspaniale miejsce, bo Triada ma tam Triada Junior Club i jest
Pan Seweryn, ktory organizuje dzieciom i doroslym czas na basenie: szukanie
sparbow, aqua aerobic, scrabble etc. dzieci byly wniebowziete. My troche mniej
bo ciezko bylo korzystac z basenu. Najwiekszym minusem pokoju jest jednak brak
lodowki. Wyzywienie niestety kiepskie ale to nic biorac pod uwage wszystkie
zalety okolicy i dosc niska cene wycieczki.
Pozdrawiam,
Aga

Obserwuj wątek
    • mali_na Re: AMBELIA - Rodos - Genadi 27.07.04, 21:00
      Pisząc o Ambeli nie sposób nie wspomnieć o Vicki, prowadzącej recepcję, barek,
      wydającej posiłki, serwisującej wszyyyystko. Bardzo pogodna osoba, która dołoży
      wszelkich starań by pomóc turystom.
    • agentcooper Re: AMBELIA - Rodos - Genadi 08.08.04, 12:50
      potwierdzaam: Vicki - przesympatyczna osoba. Co do hotelu, sredni standart,
      samo miejsce na totalnie leniwe wakacje, w miasteczku praktycznie nic sie nie
      dzieje, choc jest kilka fajnych barow gdzie mozna wieczorem przy drinku z
      miejscowymi (i Angolami) posiedziec. Samo Genady to takze dobra baza na wypady
      do Prassonisi, jesli ktos na desce plywa.
      Aha, w zeszlym roku w tawernie na plazy (150 metrow od hotelu) pracowala
      sympatyczna Polka.
      • neronka Re: AMBELIA - Rodos - Genadi 20.08.04, 15:43

cytat: kongool 16.08.2004 11:51

Tydzień temu wróciłam razem z chłopakiem z Rodos. Mieszkaliśmy w małej
        miejscowości Genadi w hotelu Ambelia. Było świetnie!!! Mała mieścina
        pozwoliła odpocząć od codziennego zgiełku i szybkości jaką mamy na co dzień w
        W-wie. Udało nam się poznać grupę fajnych ludzi, więc bawiliśmy się przez
        całe dwa tygodnie. Fakt, że zanudzilibyśmy się na śmierć, gdyby nie kilka
        wycieczek fakultatywnych (drogich i męczących), wynajęcie samochodu i
        skuterów, które polecam gorąco!!! Świetna zabawa, zwłaszcza gdy jedzie się
        grupą, np. 6 osób na 3 skuterach. Podczas naszych podróży po wyspie
        zaliczaliśmy każdą plażę, która wydała nam się przyjemna. A po kąpieli
        ruszaliśmy w dalszą drogę.
        Jesli macie pytania - pytajcie!! Postaram się odpowiedzieć.
        Uściski rodyjskie dla wszystkich wielbicieli tej wyspy!!!
        masza

• Re: Wróciłam z Rodos - Ambelia
        grecja-hotele 17.08.2004 09:33

Hej! Jadę do tego hotelu 30 września na 2 tygodnie, jestem ciekawa gdzie
        najtaniej można podjeść, czy hotelik jest ładnie położony - może jakieś
        wskazówki , który budynek jest najlepszy, mam nadzieję, że jest czysto? Czy
        mozna gdzieś kupić jakieś owoce? Po ile wypożyczaliście skuterki i samochód i
        czy na miejscu w Genadi?
        Serdecznie pozdrawiam, Ola

kongool 17.08.2004 11:20

Najdroższe jest jedzenie w tawernach nad morzem, przy hotelu i oczywiście w
        samym hotelu (jest barek ,w którym można dokupić coś do przegryzienia: wielkie
        frytki, pizzę, tosta, sałatkę grecką i napoje). Taniej jest w tawernach w
        miasteczku (5-10 min spacerkiem). Tam ceny są mniej więcej wyrównane. Na rogu
        (przy charakterystycznej tawernie z niebieskimi krzsłami i stolikami) jest
        knajpka, w której można kupić gyros w picie za 1,50 euro, a danie z frytkami i
        tzatzykami za ok. 5-6 euro. Ceny alkoholu są podobne jak w hotelu: 0,5l wina -
        2,5 euro, piwo - 2-3 euro (zalezy od gatunku).
        Hotelik nie robi super wrażenia, ale jest przyjemny i czysty z miłą obsługą. Do
        plaży jest niedaleko. Niestety plaża kamienista, a parasole i leżaki kosztują.
        My większość czasu spędziliśmy na bardzo przyjemnym basenie lub podróżując po
        innych plażach (zachodnie wybrzeże, Lindos, Prasonisi).
        Pokoje są już przydzielone gdy przyjeżdzacie - dostajecie po prostu klucz.
        Większośc z nich ma tarasik z widokiem na morze i basen. Jednak z tarasu da się
        korzystać dopiero wieczorem, gdy zajdzie słońce i powieje miły wiaterek od
        morza. Wtedy można usiąść przy winku. My jednak preferowaliśmy wieczorne (i
        czasem nocne) posiadówy na basenie w większej grupie osób. Co prawda jest
        zastrzeżenie, a raczej prośba, żeby nie wnosić na teren hotelu jedzenia i picia
        zakupionego gdzie indziej, ale... W sklepach można kupić wodę mineralną, wino
        itd o wiele taniej. Np. wielka butla wina (1,5 lub 2 l) kosztuje w sklepie 3,5
        euro, a karafka wina (0,5 l) w hotelu lub tawernie 2,5 euro. Woda mineralna
        (1,5 l)w sklepie kosztuje 0,30-0,50 euro, natomiast w hotelu płaci się 0,5 euro
        za 0,5 l wody.
        Owoce można kupić np. w centrum w sklepie warzywnym (przy piekarni i markecie)
        lub w markecie za stacją benzynową (w kierunku Lindos)- ok. 3-4 km od Genadii.
        Możecie tam podkoczyć skuterkiem.
        Samochód wypożyczaliśmy na miejscu w biurze Oasis. Szefa biura (Savasa)
        wieczorami można spotkać w hotelu Genadi Bay. Dostarcza samochód pod hotel.
        Płaciliśmy 40 euro za 1 dzień. Byliśmy umówieni na kolejny dzień za 30 euro,
        ale zrezygnowaliśmy na rzecz skuterka. Skuterek wypożyczyliśmy też w Genadii w
        wypożyczalni Dimitris. Laska, która ją prowadzi jest w porządku. Za skuter
        płaciliśmy 13-15 euro za dzień.
        To chyba tyle. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania - pytaj. Spróbuję odpowiedzieć.
        Koniecznie wybierzcie się do Lindos i ruin klasztoru w Monolithos. Ale lepiej
        sami - skuterem.
        Miłej zabawy!!!
        masza

grecja-hotele 17.08.2004 12:04

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Mam nadzieję, że w knajpkach w miasteczku
        można dostać regionalne jedzonko. W tamtym roku byliśmy na Krecie- była tam
        knajpa , gdzie na koniec posiłku podawano rakiję wliczoną w cenę - jak jest
        tutaj? Czy może orientujesz się, ile kosztował najtańszy samochód na 3 dni z
        Genadi? Czy warto jest jechać do parku wodnego? Nie wiem dlaczego, ale wszyscy
        panikują z komarami, czy one są w Ambeli? Czy jest jakaś mała fajna miejscowość
        którą warto odwiedzić?
        Pozdrawiam

kongool 18.08.2004 16:15

Słyszałam, że ktoś wynajmował samochód na 3 dni za 90 euro. tańszy
        zaproponowali w którymś hotelu w Kiotari (nie wiem w którym, niestety) - za 70
        euro na 3 dni, ale bez klimy.
        Park wodny jest fajny, jesli ktoś lubi takie szaleństwa. Spędziliśmy tam 8
        godzin. Na początku nam się dłużyło, ale potem minęło nie wiadomo kiedy. Wstęp
        kosztuje chyba 19e, więc warto pojechać zorganizowaną wycieczką (kosztuje chyba
        ok 26e), zamiast tracić pieniądze na samochód, który będzie stał cały dzień na
        parkingu. Zresztą... jak kto lubi...
        Jeśli chodzi o darmową przekąskę po obiadku, to jest bardzo różnie. jak to u
        Greków. W tej samej knajpie raz dostawaliśmy, a innym razem nie :-))) Deserkiem
        był arbuz!! Żarcie oczywiście "ichniowe". Ale gyroski itp lepsze niż w Polsce.
        Komary były, to prawda. Ja miałam kilka ugryzień na kostkach, ale zastanawiam
        się, czy to komary, czy mrówki, których było sporo na basenie? Po prostu
        zamykajcie wieczorem balkon jak palicie światło w pokoju!!!
        Miejscowości, w których my byliśmy i warte są polecenia, to przede wszystkim
        Lindos.

Jeszcze raz życzę miłego wypoczynku i pozdrawiam,
        masza
    • neronka Re: AMBELIA - Rodos - Genadi 29.08.04, 21:52

cytat: Gość: Paxas 24.08.2004 11:58

Jeśli macie jakieś pytanka to śmiało ,postaram się w miarę możliwości
      odpowiedzieć:)) Ze swojej strony dodam iż:
      hotel: bardzo sympatyczny
      basen: miłe zaskoczenie, spory i głęboki (ok 2,5 metra)
      jedzenie: śniadanie monotonne ale w sumie ok natomiast z obiadololacjami jest
      gorzej, teraz już nie ma 2 dań do wyboru w 2 tygodniu jest praktycznie
      powtórka tego co było w 1... ogólnie mi niezbyt smakowało choć np zapiekanka
      2 dnia-miodzio:))
      pszczoły: latają w sporych ilościach przy basenie(chyba są spragnione i
      przylatują do wody...) ja tych zwierzątek nie znoszę...
      plaża: kamienista z elementami piasku
      wiatr: zwykle b. duży dzięki czemu nie czuć upału
      morze: szybko robi się głęboko ,fal brak:((
      miejscowość: 2 sklepy(tańszy ten "w centrum" za to milej i bez "sjesty" w tym
      drugim:)),2 kluby (trzeba robić frekwencję...), kilka tawern piekarnia i
      sklepik z owocami , poczta
      pogoda:cudowna
      Pani rezydent: prywatnie spoko jako rezydentka opinie różne...
      ceny: -w Ambelii: 1,5 Euro:mała cola ,małe pifko, woda 0,5 litra 1 euro 0,5
      winka 2,5 euro -w sklepie(tańszym) pifko Haneken 1,08 za 0,5 Amstel ok. 90
      winko 3 z czymś :)) O tawernach dużo już na tym forum napisano więc nie bedę
      się powtarzał... MIŁEGO WYPOCZYNKU :))))))
    • neronka Re: AMBELIA - Rodos - Genadi 29.08.04, 21:52

cytat: Gość: Paxas 25.08.2004 08:30
      Hotel składa się z części głównej i 3 innych budynków. Standart jest wszędzie
      taki sam. Jest czysto. Sprzątaczka pojawia się codziennie oprócz poniedziałków
      będących dniem zmiany turnusu. Jeśli chodzi o samochód to niestety nie mam
      pojęcia:(( Na wyspie na pewno warto zobaczyć miasto Rodos szczególnie by night
      oraz Lindos:)) Na Prassonisi tez w sumie warto pojechac. Jesli chodzi o wnętrze
      wyspy i tzw doline motyli to osobiscie nie bylem ale opinie generalnie sa rozne
      Pozdrawiam
      • grecja-hotele Re: AMBELIA - Rodos - Genadi 08.07.05, 16:38

Bylam w tym hotelu dwa lata temu z Triada.
        Hotel jest czysty, bardzo sympatyczna obsluga w recepcji, sniadania niestety
        monotonne, kolacje - dwa dania do wyboru, a napoje dodatkowo platne.
        Mialam pokoj w glownym budynku na pietrze - bardzo czysto, rzeczywiscie szkoda
        ze nie bylo lodowki, ale za to klima dzialala bez problemu.
        Basen czysty, ladny, do morza pare krokow, plaza - drobne kamyczki (dosyc ciezko
        sie po nich spaceruje, raczej na krotkie wypady), morze bardzo czyste.
        Najlepiej wypozyczyc skuter w Genadi (wypozyczalnie prowadzi bardzo sympatyczne
        malzenstwo), na polskie prawo jazdy. Skuterkiem mozna objechac cala okolice,
        szczegolnie polecam wypad na samo poludnie wyspy i obejrzenie drugiego wybrzeza
        - wysokie fale (zbyt niebezpiecznie na kapiel) ale za to piekne krajobrazy.
        Niestety na miejscu w Genadi nie ma za bardzo co robic, a skuterkiem mozna
        poznac najpiekniejsze miejsca na wyspie. Poza tym na ten upal skuter jest
        zbawienny, szybciej sie przemieszczasz i czujesz wiatr.
    • madeleine7 Re: AMBELIA - Rodos - Genadi 27.08.05, 11:49
      Super miejsce dla osób, które chcą odpocząć - cicho i spokojnie.
      Pokoje bardzo skromne, bez rewelacji, sprzątają codziennie oprócz czwartku i
      niedzieli.Nie polecam trzymania owoców w pokoju - zaczynają schodzić się mrówki
      a i karaluch może się przyplątać.Klimatyzacja lubi sie zacinać - trzeba
      zresetować wyłaczając przyciskiem koło lazienki...
      Jedzenie monotonne,szczególnie śniadania. Obiadokolacje dostosowane pod gust
      Polaków - czzasem deser w postaci owoców. Kelnerki - Polki.
      Basen czysty, sprzątany codziennie.
      Plaza kamienista, leżaki płatne.
      Ogólnie polecam, misteczko gości głównie Polaków, więc zdarzają się miłe
      akcenty w postaci menu w knajpach po polsku i Greków pozdrawiających: cześć.
      • valerie_valerie Re: AMBELIA - Rodos - Genadi 07.09.05, 12:18
        W zeszłym tygodniu wróciłam.
        Jestem bardzo zadowolona.
        Jest to hotel skromny, bez jakichkolwiek "skłonności" w stronę luksusu, ale
        czysty i posiada wszystko co trzeba: dobrze działająca klima, sprawny węzeł
        sanitarny, duży basen, przy samej plaży.
        Trzeba jednak powiedzieć, że jeśli ktoś przyjeżdż na Rodos nie na windsurfing,a
        po to żeby zwiedzać i nie zamierza wypożyczać samochodu na więcej niż 2 dni to
        Genadi jest złym pomysłem. Jednym słowem nie jest to dobre miejsce wypadowe.
        Autobus do Rodos kosztuje ok 10 Eur w jedną stronę i jedzie 2 godziny tak więc
        już bardziej opłaca się jechać na wycieczkę fakultatywną. Wyjdzie taniej.
        W Genadi nie ma bankomatu.
        Jeśli ktoś jest rozrywkowy i chce chodzić na dyskoteki i do pubów też nie
        znajdzie tam nic dla siebie. Jest wprawdzie kilka tawern, ale wieczorami prawie
        pustych (w terminie 18.08-01.09 !!!). Genadi to dziura.
        Mi jednak właśnie to bardzo odpowiadało.
        Goście hotelowi na naszym turnusie dzielili się na bardzo zadowolonych (jak
        ja), albo bardzo niezadowolonych. Niektórzy krytykowali wszystko: że nie
        przystrzyżone trawniki, że hotel nieogrodzony, że na pustkowiu, że niedobre
        jedzeni (nie wiem co ci ludzie jedzą w domu?...), że budynek za mało biały, że
        basen wieczorami niepodświetlony, że brak półeczek w łazience...
        Ja osobiście nie bardzo rozumiem jak można wymagać luksusu płacąc 2100 PLN za
        2 tygodnie z wyżywieniem w miesiącu sierpniu... Była to jedna z najtańszych
        ofert.

• grecja-hotele Re: AMBELIA - Rodos - Genadi 31.08.06, 12:15
      up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka