Dodaj do ulubionych

Pela Maria Hersonissos Kreta

02.08.04, 22:08
Polecam młodym, spragnionym rozrywki ludziom. 90% jego klienteli to oni
(głównie hałaśliwi, ale nieagresywni holendrzy). Dobra baza wypadowa na
wycieczki, nocne eskapady i fajną plażę Star Beach. Nieduży, ale przyjemny,
głęboki basen. W okół basenu kwiaty, czysto.
W hotelu średnio. Nie sugerujcie się ***, to kat. C - w Grecji najniższa. To,
jak wynika z moich obserwacji ** w Hiszpani lub Turcji. Słowem dla
szukających łóżka do spania.
Jedzenie w zależności od dnia, ale dosyć duży wybór, nie jest żle. Śniadania
to dwa rodzaje płatków, kilka rodzajów dżemów, miód, szynka, żółty ser,
pomidory, feta, angielska fasolka, jajecznica, brzoskwinie w syropie,
twarożek, kawa soki, kakao, herbata i to w zasadzie standart. Kolacje to
zupa, warzywa, sałatki, ziemniaki (różne rodzje), zawsze makaron, 2 sosy do
makaronu, zawsze jakaś zapiekanka(musaka,lazania), mięso lub ryba, warzywa na
ciepło. Napoje płatne dodatkowo. Nie jest to może rewelacyjnie przyprawione,
ale zjeść można. W barze tanie piwo (3 Euro za dwa półlitrowe) i drinki (6
Euro za dwa). To wieczne happy hour.
Pokoje małe. Nie działa telefon ani radio. Nie ma telewizora ani lodówki.
Pokoje z klimą mają okna od strony głośnej ulicy. Od strony basenu niektóre
mają przy suficie wiatraki(to w zupełności wystarczy). Recepcjoniści bez
problemu pokoje zmieniają, najlepiej poprosić o wybraną opcję przy
kwaterowaniu.Klima płatna 5 Euro za dzień.
Jest bilard i inne gry.
Absolutnie nie dla ludzi szukających spokoju ani z dziećmi poniżej lat
naście!!!.
Obserwuj wątek
    • schaff Re: Pela Maria Hersonissos Kreta 18.09.04, 00:15
      A ja własnie dzisiaj wróciłem z Krety - mieszkałem w Pela Maria. Prawdą jest to
      co piszesz. Z tym, że pierwszego dnia pobytu znleżlismy w łazience karalucha!!!
      Obrzydliwe. A wyjechalismy z Neckermanen. Teraz widzicie, że Neckermann
      wspólpracuje z hotelami, które nie należą do najwyższej klasy.

Co do jedzenia, to po kilku dniach może się znudzić - codziennie jest to samo!
      Napoje do śniadania bezpłatne, ale jakoś tak bez smaku. Z kolei sok pomaranczowy
      do kolacji to wydatek 2,50 Euro.

Hotel znajduje sie przy głownej ulicy Hersonissos i jest ogromny hałas jeśli
      trafi sie na pokój od tej strony. Ale najgorzej jest jak trafi sie do pokoju na
      parterze przt basenie, bo wtedy inni goście mogą obserwowac kazdy Twój ruch.

Najwiecej w tym hotelu Niemców i Holendrów. My akurat trafilismy na wesołego i
      oryginalnego geja z Hamburga. Człowiek, którego nie da sie nie zapamietać.
      • grecja-hotele Re: Pela Maria Hersonissos Kreta 23.06.05, 14:14
        cytat:
        Autor: ~glauka 23-06-2005 13:16

Cześć byłam w Pela Marii w tamtym roku.Nie wiem co Cię najbardziej interesuje,
        więc napisze to co dla mnie było najważniejsze.Pokoje od strony ulicy są
        okropne.Chodzi mi oczywiście o chałas i gorąc.Nam na szczęście udało się go
        wymienić po 3 dniach na pokój od strony basenu.Totalna zmiana. Tam jest cicho i
        dużo chłodniej.Dopiero wieczorem jest dość głośno bo ludzie się bawią.W ogóle
        jest to miejscowość raczej dla osób które chcą się pobawić.Ja niestety o tym
        niewiedziałam, bo bym tam nie pojechała.Pod samym hotelem jest przystanek
        autobusowy.Pokoje są skromne ale czyste i przyjemne,każdy pokój ma balkonik i
        łazienkę(czystą).Jedzenie w miare smaczne, choc dość monotonne.Obsługa
        miła.Basen przyjemny, choc jeżeli jesteś zmarźluchem może Ci być w nim chłodno
        bo prawie cały czas jest w cieniu.Ludzi przy basenie mało, co ma swoje plusy
        gdyż nie jest on zbyt duży a mi osobiście plaże w Hersonissos nie podobały się.
        • grecja-hotele Re: Pela Maria Hersonissos Kreta 30.07.05, 12:40
          cytat:
          Autor: ~justa 29-07-2005 23:20

Witam, ja byłam w czerwcu w Pela Maria. Jesteśmy bardzo zadowoleni, ale to
          zależy na co kto się nastawia, czy oczekuje luksusów czy zadowoli się normalnym
          standardem. Dla nas nie hotel był najważniejszy, zresztą tam tylko spaliśmy.
          Woleliśmy więcej pieniążków przeznaczyć na cele rozrywkowe itp. ale ogólnie
          spox, codzienne sprzątanko, ścielenie łóżek, wymiana ręczników.
          Jak dla nas oki, chętnie tam jeszcze wrócimy.
    • aislinn Re: Pela Maria Hersonissos Kreta 10.09.05, 12:33
      Właśnie wróciłam ,więc na gorąco.
      Hotel położony prawie w centrum Hersonissos - do ulicy barowej około 10 minut na
      piechotę, mniej więcej tyle samo do Star Beach. Leży przy głównej ulicy, i
      dowiedziałam się, że dostać pokój od strony basenu (cichszy i położony od strony
      północnej) bez uprzedniej reazerwacji jest niemal niemożliwe. Nie wiem jednak,
      czy któreśz polskich biur takąrezerwację przewiduje. Od ulicy zas jest baaaardzo
      głośno i gorąco. Naprawdę głośno, ja całe życie mieszkałam w centrum dużego
      miasta, ale tamten hałas był upiorny.
      Absolutnie odradzam pokoje na 3 piętrze. Są koszmarne. Nam się taki trafił - nie
      dość, że wyposażenie skromniejsze i bardziej zużyte niż na innych piętrach, a
      same pokoje brzydsze, to jeszcze około 7-8 rano budził nas nieprzeciętny smród
      (podobno jest to spowodowane biologicznym systemem oczyszczania miasta i
      kanalizacją która na 3 piętrze hotelu bywa niewydolna). Na szczęście po 2 dniach
      zmieniłyśmy pokój na inny, położony na 1 piętrze, i pożegnałyśmy smród. Do tego
      trafił nam się pokój z wiatrakiem, więc nie musiałyśmy płacić za klimę- wiatrak
      był wystarczający (mimo iż na całę noce szczelnie zamykałyśmy drzwi balkonowe).
      Hotel czysty, skromny, nie ma absolutnie żadnego robactwa. Łazienki odnowione.
      Jedzenie niezłe - wiadomo, ze w tego typu hotelach śniadania są codziennie takie
      same, ale wybór był w sumie spory (moje porównanie z hotelem tej samej kategorii
      na Rodos wypada na korzyść Pela Maria); obiady smaczne, duzo sałatek. Stołówka
      nieco mała i czasami panowie kelnerzy nie nadążają ze zbieraniem naczyń i
      rozkładaniem czystych sztućców. Śniadania tylko do 9.30 co dla osób jadących do
      Hersonissos by użyć nocnych rozrywek może być nie do przeżycia. ;)
      Recepcja dość pomocna, w sumie bez problemów udało nam się uzyskać zmianę pokoju.
      Śmiecham na sali jest za to przygotowywany przez hotel suchy prowiant.
      Wyjeżdżałyśmy dziśo 5 rano i oto co było w naszych zestawach (zaznaczam, że był
      to prowiany na drogę, jak to z suchym prowiantem bywa) : 1 kromkę chleba, trzy
      plasterki sera i wędliny, pojemniczek z masłem, pojemniczek z dżemem, jajko na
      twardo, pomaranczęi kawałek ciasta. No ludzie. Toż jak ja mam sobie to masło po
      tej samotnej kromce, pilniczkiem ? A tę pomarańczę czym ? A te sery i dżemy to
      na ciasto położyć czy piętrowo na tę jedną kromkę? Tak więc ostrzegam, nie
      nastawiajcie się na suchy prowiant w razie wczesnego wylotu.
      Generalnie jendak hotel (pomijając trzecie piętro, któe moim zdaniem winno mieć
      inną kategorię, raczej hostelu niż hotelu) jest w porządku - dla mnie
      najważniejsze że czysty i ze smacznym jedzeniem.
      • neronka Re: Pela Maria Hersonissos Kreta 31.03.06, 13:10
        cytat:

• Pela Maria - Hersonissos
        gosiak19821103 28.09.05, 17:50 + odpowiedz

Witam serdecznie.
        W niedziele 25.09.2005 wróciliśmy ze znajomymi z 2-tygodniowego pobytu w
        Hersonissos w hotelu Pela Maria.Wrażenia ogólnie pozytywne, ale jak zawsze
        moglyby byc lepsze.
        Hotel Pela Maria ma 3*,ale w grecji te 3* znacza dwie , a moze nawet i
        jedna, czyli mocno obnizone standarty.Pokoje czyste, sprzatanie jest
        codziennie, wymiana poscieli i ręcznikow kolo 3x w tyg.
        My zajmowalismy pokoj od strony ulicy i wcale nie bylo tak strasznie <jezeli
        chodzi o halas> - jak to niektorzy pisza, po zamknieciu drzwi balkonowych
        normalnie mozna bylo przespac noc.P Mielismy tez to szczescie ze nie mielismy
        w pokoju innych wspollokatorow <tzn karaluchow>, chociaz z tego co wiem
        czesciej narazone sa na nie pokoje od str basenu.
        Basenik maly, ale fajny.Niestety bardzo zimna woda.Pewnego dnia zepsula sie
        pompa dozujaca chlor- i od tej pory nie dalo sie wysiedziec przy basenie,
        mozna bylo sie przytruc.No i niestety przy basenie wieczorami duzo
        ogromniastych karaluchow, brr...
        Ogolnie bardzo dalo sie odczuc zblizajacy sie koniec sezonu- tak jak na
        poczatku Grecy wydawali sie byc bardzo mili, tak pod koniec naszego pobytu
        tam mielismy ich juz serdecznie dosyc.Szczegolnie pan "z wasem" z hotelowej
        stolowki okazal sie wyjatkowo niemily <ogolnie Grecy okazali sie niezbyt
        milym, konfliktowym i niepomocnym narodem>.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka