Dodaj do ulubionych

Pierwszy raz do Grecji.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 18:06
Witam Wszystkich.
Moja przygoda z Grecją dopiero się zaczyna. Zaczęlam od przeglądania Waszych
postów.Proszę może ktoś mi doradzi gdzie najlepiej udać się pierwszy raz`w
zyciu do Grecji. Tak by z chęcią wrócić w kolejnych latach. Zamierzam jechać
w miesiącach (czerwiec - wrzesień) pewnie wpłynie na to cena. Wybieramy się z
dwójką 4 letnich dzieci.Napiszcie proszę gdzie plaże są najlepsze pod kątek
dzieci.I jakich mogę się spodziewać temperatur w czerwcu lub początek
września. Gdzie najlepiej połączę wypoczynek ze zwiedzaniem. Chyba że ktoś
moze polecić jakieś biuro podróży.Nie wie mczy to prawda ale słyszałam, że
sątańsze i droższe regiony Grecji. Mnie zależy na tańszym. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • Gość: ika Re: Pierwszy raz do Grecji. IP: 81.168.209.* 27.01.05, 23:15
      Po pierwsze :jeśli mają być to tańsze rejony to nie wyspy lecz Grecja
      kontynentalna.Jeśli z małymi dziećmi to nie wczasowisko typu Paralia ani dziura
      typu Kokino Nero.Proponuję Olimpik B. koło Paralii.Szeroka piaszczysta plaża
      (bez kamoli w wodzie) idealna do zabawy z łopatką i wiaderkiem- zamki z
      piasku.Sporo sklepów spożywczych i tawern z różnorodnym jedzonkiem, także dla
      dzieci.Blisko na wycieczki np. na Meteory.Zyczę udanego urlopu!
      • jagnak Re: Pierwszy raz do Grecji. 28.01.05, 23:37
        tak, kontynentalna tańsz i plaże fajniejsze, jest też co zwiedzać
        ale nie gwarantuje że zrozumiesz o co chodzi z tymi powrotami do Grecji, a
        raczej śmiem twierdzić, że nie pojmieszx
        Ja byłam kilka lat temu sama z mężem na Riwierze Olimpijskiej i była fajnie,
        super pogoda ( koniec czerwca, piasek parzył, bez klatek ani rusz, wróciłam
        dosłownie brązowa) rzeczywiście sklepi, wszystko wypisane po polsku w sumie nic
        niesamowitego, urlop lepszy niż w Polsce ze wzgędu na pogodę; żeby zwiedzać to
        co warto tam zobaczyś, czyli Olimp, wąwóz rzeki Enipeas i inne Meteory to i tak
        musisz wykupić wycieczki fakultatywne a to już bardzo podraża koszt.
        w kontynencie się raczej nie zakochasz, ale bedziesz zadowolona;
        jak pojedziesz na wyspy to będziesz oszołomiona, na pewno: Kreta, Rodos,
        Korfu...miejscami masz ochotę już nie wracać do domu...
        nie mówię tu o zwiedzaniu zabytków ale o krajobrazie i widokach...
        musisz podją decyzję, co wybierasz i co jeat ważniejsze i na jeki wypoczynek
        się nastawaisz.
        Zawsze powinnaś być zadowolona, jak ma to być laba na plaży to kontynent
        przyjażniejszy plażą i tańszy;
        na wyspach drożej, z plażami różnie ale i tak polecam kupić butki plażowe
        takie z materiału bo czy kamienie czy pażacy piach...
        a wrażenie ..bez porównania
        My zawsze jeżdzimy z Scan Holiday (ja pójdzuiesz do biura to określ cenę i pani
        Ci doradzi) w zeszłym roku byliśmy na Krecie z 15 m. dzieckiem i jakoś żwirki i
        kamnienie nie były istotnym problemem
        a na dowód tej miłości powiem, że w tym roku już mamy zarezerwowaną wyprawę na
        Rodos.
        • Gość: bah7 Re: Pierwszy raz do Grecji... IP: *.multicon.pl 29.01.05, 10:55
          Anji, Jagnak wyczerpująco ci odpisała.
          Ale czy nie widziałaś, że przecież prawie identyczne pytanie niedawno tu było?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=18282873&a=18282873

bah7
    • ewamalgorzata Re: Pierwszy raz do Grecji. 29.01.05, 11:00
      Gość portalu: anji napisał(a):

> może ktoś mi doradzi gdzie najlepiej udać się pierwszy raz`w
      > zyciu do Grecji.

Widzisz, opoinie na temat "gdzie jest fajnie" są - bo nie mogą być inne -
      bardzo subiektywne:) Mnóstwo osób wraca zachwyconych z Riwiery Olimpijskiej, a
      ja twierdzę, że to najbrzydszy fragment Grecji, w jakim byłam,
      najmniej "grecki". I też przez długi czas obawiałm się wysp, ze względu na
      ceny - a w ubiegłym roku pojechałam na Kretę - i bardzo miłe zaaskoczenie
      cenowe mnie spotkało. Z kontynentu - polecam Halkidiki i południe Peeloponezu.

> I jakich mogę się spodziewać temperatur w czerwcu lub początek
      > września.
      Ciepło, bardzo ciepło, nie gorąco. Ja bym wybrała wrzesień, ze względu na
      wyższe temperatury wody

> że
      > sątańsze i droższe regiony Grecji. Mnie zależy na tańszym.
      Najtańsza jest Riwiera, ale to pewnie przez to, ze najbrzydsza:) [tak, tak,
      zlinczujcie mnie..;-)] Halkidiki nie jest wiele droższe. Kreta też nie.. mówię
      tu oofertach biur podróży, bo rozumiem, ze zamierzasz się udac do Grecji w
      sposób zorganizowany:)
      Zwiedzać - oglądac - chyba taniej wyjdzie samemu,zwłaszcza przy 4 osobach niz
      korzystać z wycieczek - dużo przyjemniejsze, ciekawsze, można więcej zobaczyć,
      pozatrzymywać sie w wielu malowniczych miejscach a nie gnać w tłumie:)
      • Gość: ewa Re: Pierwszy raz do Grecji. IP: *.brzesko.net.pl 29.01.05, 11:15
        Witam Cię ponownie,Ewo-Małgorzato,dziękuj ąc raz jeszcze za odzielone na moim
        poście odpowiedzi.Widzę,że czujemy temat podobnie-Anji ten sam post zamieściła
        na Chorwacji i tam ja jej odpisałam-bo wiem sporo na temat tego kraju.W Grecji
        byłam dawno temu,wiedzę odświeżę w tym roku,ale na podstawie zebranych dotąd z
        wielu źródeł informacji wiem już doskonale jedno-Riwiera Olimpijska jest tym
        samym w Grecji,czym Riwiera Makarska w Chorwacji.Propozycją dla młodych,którym
        do szczęścia potrzebna jest oprócz słońca szeroka paleta knajp i
        dyskotek.Amatorzy ciszy,spokoju,zabytków powinni te miejscxa omijać z daleka:)
        • ewamalgorzata Re: Pierwszy raz do Grecji. 29.01.05, 13:08

>.Amatorzy ciszy,spokoju,zabytków powinni te miejscxa omijać z daleka:)

No, generalnie rzecz biorąc - takie mało klimatyczne są po prostu.. Niektórzy
          lubią takis posób spędzania wakcji. Siedmioletnia córka moich znajomych na
          pytanie czym sie różni Rodos od Majorki odpowiedziała, że na Rodos był basen
          okrągły a na Majorce w kształcie fistaszka...
          • Gość: ewa Re: Pierwszy raz do Grecji. IP: *.brzesko.net.pl 29.01.05, 13:47
            Dobrze,że tak odpowiedziało dziecko,a nie rodzice:).Warto jednak czasem pójść
            trochę dalej,niż na basen-dzieci,wbrew pozorom,też potrafią docenić uroki
            zwiedzania-moje ,rok temu ,mając do wyboru wycieczkę autokarową do Hiszpanii
            (hotel i basen obejrzały w internecie) i objazdówkę z namiotem po Chorwacji
            wybrały to drugie...Teraz czas na Grecję-myślę,że na jednych wakacjach się nie
            skończy-zbyt wiele trzeba zobaczyć:)
            • Gość: Etaltravel Re: Pierwszy raz do Grecji. IP: *.zax.pl / *.zax.pl 31.01.05, 14:37
              Ja mam nieodparte wrażenie ze riwiera olimpijska cenowo jest dobra, a nei pori
              ma akurat taką plaże bezpieczną dla dzieci i piaszczystą i z łagodnym zejsciem
              i z ratownikami. Na 4 osoby to opłaca wam sie jechać własnym samochodem i
              wynając apartament

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka