IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.01, 12:02
Proszę o wszelkie wiadomosci o Cyprze - wybieram sie tam wkrotce i chcialabym
wiedziec conieco.
Obserwuj wątek
    • Gość: zet Re: Cypr IP: *.ipartners.pl 27.03.01, 12:18
      Byłem na Cyprze dwa lata temu za pośrednictwem biura
      Majlen (polecam!). Wyspa jest przepiekna. Plaze w
      duzej czesi kamieniste i niestety płatne choć jest
      wiele plaz bezpłatnych o dobrej jakości z których
      mozna korzystać dowoli. Trzeba wziać pod uwage, ze
      jest to amła wyspa na której znajduje sie ograniczona
      liczba zabytków, gór itp. Moi znajomi którzy bli razem
      z nami nudzili sie strasznie bo wszystko porównywali
      do tego co znajduje sie we Włoszech a to nie o to
      chodzi. Wyspa urzeka przede wszystkim unikalnym
      charakterem i wspaniałymi serdecznymi mieszkańcami.
      Jezeli jesteś człowiekiem który lubi poznawac to Cypr
      jest czymś dla Ciebie.
      • aga25 Re: Cypr 10.08.01, 13:48
        wiadomość do zet. Co to za biuro Majlen? gdzie mieści się jego siedziba. W wa-
        wie?możesz napisać kilka szczegułó: nazwa hotelu, miejscowość
    • Gość: Piotrek Re: Cypr IP: *.przeworsk.sdi.tpnet.pl 30.03.01, 21:03
      Byłem w zeszłym roku samolotem z Berlina za 349 DM. Pieniądze najlepiej
      wybierać z bankomatów -są na każdym kroku(banki czynne krótko i pobierają
      prowizję).Jeśli chcesz zwiedzić wyspę, (a warto) koniecznie wypożycz samochód-
      nie jest to drogie, a ze względu na kiepski transport publiczny b.wygodne.Ja
      tego nie zrobiłem i pózniej miałem poważne problemy z dostaniem się do wielu
      miejsc- uwaga ruch lewostronny!
    • Gość: elek Re: Cypr IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.01, 08:04
      Wprawdzie to odpowiedż dla innego kolegi pod kontem rejsów ale tobie też się
      przyda.
      Popieram przedmówcę najlepiej wypożyczyć samochód.
      Ja byłam jesiennią ubiegłego roku i oto jak było
      Przede wszystkim trzeba wybrać dobre biuro żeby nie było niespodzianek. ja
      byłam z Cyprio sun holidays z Warszawy i nikomu tego biura nie polecam . Nie
      wiem dlaczego moja poprzedniczka go chwali widocznie miała szczęście.
      Otóż od strony organizacyjnej przeloty dokumenty było ok natomiast musisz
      zwrócić uwagę na hotel my wybralismy *** z plusem za średniowysoka cenę i
      okazało się że jest to hotel w stylu gieerkowskim stare rozpadające się meble
      smród brudne krzesła itd a zamiast wąskiej ale piaszczystej plaży było kilka
      wustających płyt betonowych oblenych zastałą wodą /dosłownie/ cała grupa nasza
      i następna była wku...... lekarstwem na to okazało się wynajęcie jeapa i
      podróże na własną rękę ale to kosztuje. Składaliśmy zażalenia do polskiej
      rezydentki ale tylko się uśmiechała i mówiła że jeszcze żadna grupa się nie
      skarżyła. Widzieliśmy miny staruszków emerytów albo rodzin z dziećmi którzy nie
      mogli wynająć samochodu i byli skazani na korzystanie z sąsiednich plaż i
      wyczekiwanie na powrót. Jedna z rozdin przyjechała z małymi dziećmi bo miał być
      kryty basen który okazał się krytyy strzechą na 4 palikach .
      Jeżeli chodzi o rejsy to my wykupilismy w Polsce i okazało sie że zamiast na
      początku 2 tygodn pobytu rejs wyznaczono na koniec nie informując nas dobrze że
      nie wykupiliśmy innych wycieczek w tym terminie. Trzeba tez zabrać ze sobą
      wszystkie potwierdzenia zapłaty bo ta rodzina nie miała i musieli dopłacać a
      tak wogule to nie byli zapisania bo pani w biurze ich nie poinformowała i
      przyjechali z przekonaniem że maja wykupuiony rejs a tymczasem nie było ich
      wogóle na liście.
      Izrael czy Egipt . Rzeczywiście z powodu zamieszek mogą być problemy ale wiz
      juz nie ma więc was wpuszczą tylko moga być amiany w programie //my nie
      zobaczyliśmy Betlejem/ i wszystko zależy od przewodnika. To czyste cywilizowane
      Państwo w przeciwieństwia do Egiptu , brud, tłumy dzikich ludzi zmuszających
      cię do zakupów obstawa autobuusu i najbardziej zatłoczone muzeum Egiptu jakie
      widziałam, piękne ale trzeba się koncentrować na tym aby się nie zgubić a nie
      na oglądaniu .
      Jeżeli chodzi o inne miejsca to można odwiedzic miasteczka cypryjskie
      samochodem / Polis , starożytne Pafhos, pojeżdzić po górach /olimp/ czy
      pojechać na bezdroża Akamasu . Na pierwszy rzut to Cypr jest smutny i szary
      przynajmniej jesienią ale jak sie pojedzie w różne miejsca to piękna widoki .
      Najciekawsze są malutkie miasteczke wioski sa tam najlepsze regionalne knajpki
      i atmosfera cypryjska / polecam danie meze/ a z miasteczek to np Fonii. A tak
      wogóle to to wszystko jest w przewodnikku Pascala my z niego korzystaliśmy i
      jakoś pomimo hotelu udał się ten urlop to chyba wystarczy jak będziesz miał
      pytania służę erzonca@cp.pl
      • Gość: Agnieszk Re: Cypr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.01, 11:31
        Interesuje mnie o jakim hotelu i o jakiej miejscowości jest mowa w Twojej
        infiormacji.Jeśli chodzi o wycieczkę do Izralea i Egiptu jaki jest koszt jeśli
        rejs wykupuje się na miejscu?
        Prosze o szybką odpowiedź , wyjeżdżam 19 lipca.
        • Gość: elek Re: Cypr do Agnieszki IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.01, 08:37
          to był hotel Avenida Beach w Limassol, a kosztu rejsu nie znam
          elek
    • Gość: Maja Re: Cypr IP: *.fwfin.fwc.com 21.06.01, 16:05
      Na Cyprze byłam w czerwcu zeszłego roku ze Scan Holiday i było naprawdę super.
      Mieszkaliśmy w Limasol. To jest jedno z większych miast na wyspie , bodaj
      drugia co do wielkości, ale bynajmniej zgiełku wielkomiejskiego nie czuje się.
      Miasto dzieli się na strefę dla tubylców i na strefę turystyczną z mnóstwem
      hoteli, dyskotek , małych i dużych knajpek.
      W samym Limasol jest sporo małych bezpłatnych piaszczystych plaż i naprawdę
      idąc wzdłuż wybrzeża każdy może znaleźć coś dla siebie.
      Co warto zwiedzić?
      Na pewno Pafos. To jest dawna stolica wyspy. Punktem każdej wycieczki jest
      starożytny amfiteatr, pawilony z mozaikami z czasów rzymskich, ekumeniczny
      kościółek ustawiony w miejscu biczowania Św Pawła.
      Aha, w drodze z Limasol do Pafos należy zatrzymać się przy skałkach Afrodyty.
      To tu według tradycji bogini miłości wynurzyła się z morskiej wody.
      W stolicy Cypru Nikozji nie licz na specjalne atrakcje turystyczne. Do
      atrakcji, które należy zobaczyć autorzy przewodników zaliczają: pałac biskupi
      (od frontu stoi olbrzymia rzeźba Makariosa-to chyba jeden z ulubionych motywów
      pocztówek z Nikozji), muzeum Cypru (warto wejść na koniec zwiedzania dla
      ochłody), Brama Famagusty.
      Famagusta była bodaj najpopularniejszym kurortem na wyspie przed podziałem na
      część grecką i turecką. W tej chwili pozostające po tureckiej stronie
      miasteczko stanowi atrakcję rejsów wzdłuż zachodniego wybrzeża wyspy.
      Opustoszałe ekskluzywne hotele przypominają o dawnej świetności kurortu.
      Warto chyba też udać się na wycieczkę w góry Trodos. Po drodze podziwiać można
      piękne krajobrazy, a przy okazji przyjrzeć się życiu mieszkańców żyjących z
      dala od obleganego przez turystów wybrzeża. Warto.
      Niewątpliwą atrakcją wyspy jest też bliskość Egiptu i Izraela. W każdym mieście
      znajduje się kilka biur specjalizujących się w organizowaniu rejsów do tych
      państw.
      Co jeszcze?
      Uwaga!!! Na Cyprze jeździ się po lewej stronie. Dla kierowcy przyzwyczajonego
      do ruchu prawostronnego to prawdziwy szok. Co ja mówię dla kierowcy. Przez
      pierwsze dni człowiek jest taki zakręcony, że nie widomo jak przejść przez
      ulicę. Podobno da się przyzwyczaić, ale i tak samochody dla turystów są
      specjalnie oznakowane. Jako anegdoty przytacza się opowiastki o turystach
      otwierających drzwi zamiast naciskania na gałkę skrzyni biegów.
      Jeśli nie jesteś doświadczonym kierowcą lepiej zrezygnować z wynajmu samochodu.
      Nie polecam też komunikacji publicznej. Warto natomiast wynająć bus-taxi. To są
      taksówki zabierające jednorazowo 6 osób. Umawiasz się przyjeżdża po Ciebie na
      miejsce po drodze zabieracie resztę pasażerów. Kursują po całej wyspie i są
      stosunkowo tanie.
      To na razie tyle. Miłej podróży

• Gość: Malgosia Re: Cypr IP: *.astercity.net 22.06.01, 12:00
        Majo, ja również korzystałam do tej pory z biura ScanHoliday i jestem b.
        zadowolona. W tym roku w maju byłam już na Krecie (Rethymnon), a w przyszłym
        roku zamierzam wybrać się na Cypr. Czy mogłabyś napisać w którym hotelu byłaś
        i czy spełnił on Twoje oczekiwania. Może jesteś zorientowana w ogóle w
        hotelach z ich oferty właśnie w Limasol. Chodzi mi o to aby był czysty, z
        dobrym wyżywieniem, komfortowy i z ładym basenem. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
        Małgosia

PS Czy w maju na Cyprze jest już bardzo gorąco?
        • Gość: Maja Re: Cypr IP: *.fwfin.fwc.com 06.07.01, 09:19
          Małgosiu
          Długo tu nie zaglądałam i nie wiem czy nadal potrzebujesz informacji o hotelu.
          Ten,w ktorym ja mieszkalam nazywał się Atlantica. Jest w katalogu Scana na
          bieżący rok i możesz być pewna, że opis nie jest w żaden sposób podkolorowany.
          2 baseny odkryty typu laguna i kryty. Wszystkie dodatkowe atrakcje (siłownia,
          sauna) są bezpłatne. No i co chyba ważne nie płaciło się za leżak i parasol
          przy hotelu. Tak się tylko zdaje ale za całe dwa tygodnie można "za leżak i
          parasol" kupić np. kolację.
          Plaże w pobliżu hotelu nie są zbyt duże, ale bez problemu znajdzesz miejsce na
          którejś z nich.
          Z hotelu kursuje też autobus na bardziej atrakcyjną w okolicy plażę ( jest
          bezpłatny). Nie skorzystałam dlatego nie wiem czy polecić czy zniechęcać.
          Hm, co jeszcze???
          W hotelu jest prowadzony program animacyjny : w dzień głównie dla dzieci
          (jakieś zabawy na basenie, konkursy itd) wieczorem dla dorosłych (codziennie
          coś innego zgodnie z ogłoszeniami koło recepcji: karaoke, bingo, tańce
          regionalne i takie tam rozmaite). W pobliżu hotelu jest też duża dyskoteka
          (znajdziesz przy głównej ulicy na przeciwko MacDonalda).
          Kuchnia w hotelu jest bardzo smaczna, ale jeśli wykupisz wyjazd bez wyżywienia
          polecam restaurację "MARIO". Bardzo blisko-na tej samej ulicy co hotel-
          smacznie, ceny zupełnie przyzwoite, no i BAAARDZO MIŁA OBSŁUGA.Naprawdę polecam.
          Mam nadzieję, że informacja się przyda.

Pozdrawiam i życzę miłego pobytu
        • Gość: Maja Re: Cypr IP: *.fwfin.fwc.com 06.07.01, 10:36
          Małgosiu
          Długo tu nie zaglądałam i nie wiem czy nadal potrzebujesz informacji o hotelu.
          Ten,w ktorym ja mieszkalam nazywał się Atlantica. Jest w katalogu Scana na
          bieżący rok i możesz być pewna, że opis nie jest w żaden sposób podkolorowany.
          2 baseny odkryty typu laguna i kryty. Wszystkie dodatkowe atrakcje (siłownia,
          sauna) są bezpłatne. No i co chyba ważne nie płaciło się za leżak i parasol
          przy hotelu. Tak się tylko zdaje ale za całe dwa tygodnie można "za leżak i
          parasol" kupić np. kolację.
          Plaże w pobliżu hotelu nie są zbyt duże, ale bez problemu znajdzesz miejsce na
          którejś z nich.
          Z hotelu kursuje też autobus na bardziej atrakcyjną w okolicy plażę ( jest
          bezpłatny). Nie skorzystałam dlatego nie wiem czy polecić czy zniechęcać.
          Hm, co jeszcze???
          W hotelu jest prowadzony program animacyjny : w dzień głównie dla dzieci
          (jakieś zabawy na basenie, konkursy itd) wieczorem dla dorosłych (codziennie
          coś innego zgodnie z ogłoszeniami koło recepcji: karaoke, bingo, tańce
          regionalne i takie tam rozmaite). W pobliżu hotelu jest też duża dyskoteka
          (znajdziesz przy głównej ulicy na przeciwko MacDonalda).
          Kuchnia w hotelu jest bardzo smaczna, ale jeśli wykupisz wyjazd bez wyżywienia
          polecam restaurację "MARIO". Bardzo blisko-na tej samej ulicy co hotel-
          smacznie, ceny zupełnie przyzwoite, no i BAAARDZO MIŁA OBSŁUGA.Naprawdę polecam.
          Mam nadzieję, że informacja się przyda.

Pozdrawiam i życzę miłego pobytu
          • Gość: Malgosia Re: Cypr IP: *.astercity.net 10.07.01, 13:38
            Maju, bardzo dziękuję za Twoje cenne informacje. Ja też tu dawno nie
            zaglądałam, ale na Cypr wybieram się w przyszłym roku, więc informacje jak
            najbardziej aktualne! Czy Ty wybrałaś się w podróż Egip-Izrael? Jeśli tak, to
            czy wycieczkę wykupiłaś w Scan czy też na miejscu w lokalnym biurze podróży.
            Czytając różne posty spotkałam się z różnymi opiniamy co do ceny. I w końcu
            nie wiem gdzie opłaci się lepiej wykupić. W przypadku Krety czy też Kos,
            wycieczki w lokalnych birach podróży były dużo tańsze a odbywały się dokładnie
            w takich samych warunkach. Gdybyś mogła podać mi swój adres mailowy, to
            byłabym wdzięczna.
            • Gość: Maja Re: Cypr IP: *.fwfin.fwc.com 11.07.01, 11:46
              Małgosiu,
              Na Cyprze byłam tylko 7 dni i niestety do Izraela i Egiptu nie dotarłam.
              Wycieczka Egipt-Izrael planowana była na 2 dni (a to byłaby prawie 1/3 mojego
              całago wyjazdu). Ja wybrałam zwiedzanie Cypru. Trochę żałuję bo nie wiadomo
              kiedy znowu będę mieć okazję zobaczyć Jerozolimę albo Luxor.
              Z drugiej strony 2 dni na to żeby zobaczyć Egipt i Izrael to naprawdę
              ekspresowe tempo i z tego co opowiadały osoby, które wykupiły wycieczkę to dużo
              się tam nie nazwiedzały.
              Chyba lepiej wybrać coś dłuższego.
              Z tego co pamiętam Scan rezerwował miejsca na rejs jeszcze w Polsce przy
              sprzedaży wczasów.
              Na Cyprze reklamuje się mnóstwo firm specjalizujących się w takich rejsach,ale
              czy ceny są konkurencyjne? Nie mam pojęcia.

Pisz na : Anis1@go2.pl
            • Gość: Ogonek Re: Cypr IP: *.radio.com.pl 23.08.01, 14:38
              Witaj Malgosiu, jesli jeszcze szukasz informacji o Cyprze, napisz do mnie pod
              adresem: palkowska@radio.com.pl. Goscilam parokrotnie (i to nie koniec) na tej
              cudnej Wyspie i moge sluzyc wieloma informacjami. Pozdrowienia :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka