Gość: kris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 11:54 Ma m krótkie pytanie. Czy ktos próbował pokonac tę trasę w ciagu jednego dnia tam i z powrotem? Ile to może zająć czasu zakładając że po drodze sie nie zatrzymujemy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neronka Re: kissamos- plaza vai 03.06.05, 12:16 Dojechać dojedziesz, ale czy warto? Plaża Vai to nic specjalnego, szara i leżaki pod sznurek....... Kilka palm za siatką........ Droga od Ag. Nikolaos jest juz dość kręta. W sumie masz do pokonania ok. 370 km, z czego ok. 270 dobrą, szybką drogą (w 1 stronę). Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Popieram Neronke... Poradzisz sobie w jeden 03.06.05, 12:23 dzien z pewnoscia, ale po co? Vai jest magiczna tylko w kwietniu i na poczatku maja, gdy palmy sa zielone a nie szare, plaza nie jest brudna i zatloczona, i nie stoja 2 m od niej turystyczne autokary. Wybierz Elafonisi lub Gramvouse, nawet jesli juz byles, to warto jeszcze raz w porownaniu z Vai. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
eridan Re: Popieram Neronke... Poradzisz sobie w jeden 03.06.05, 21:46 Ja nieskromnie dodam jeszcze Dia, Gavdos i Gajduronissi. "Zdobycie" Gavdos ma wymiar sportowy. To najdalej na południe wysunięta krawędź Europy. Dopływa się z Paleochory i Sfakii stateczkiem.Dziko. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: kissamos- plaza vai 03.06.05, 12:37 A jak już się mimo wszystko uprzesz (tak się to pisze? ;-)), to w jedną stronę zahacz o Sitię a w powrotnej o południowe wybrzeże w okolicach Ierapetry, aż żal, że takie wybrzeże marnuje się pod plantacje bananów. A może rozważ nocleg w Kato Zakros, by zobaczyć tam wschód słońca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: kissamos- plaza vai IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 14:03 Dzieki wszystkim. W zasadzie to sie nie upieram przy tej Vai bo tak mi się wydawało ze nie warto, ale ogólnie probuje zaplanować jakies trasy i sie zastanawialem czy porywac sie na wschodnie wybrzeze, czy tez lepiej skupic się na zachodnim Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: kissamos- plaza vai 03.06.05, 14:21 Jezeli zamierzasz tylko raz byc na Krecie :-))) ale chyba nie..., to na Wschod możesz sie wybrac na Lassithi. Ale jesli jeszcze kiedys zamierzasz, to skup sie na Zachodzie po obu stronach, za Rethymnon oczywiscie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katenak Re: kissamos- plaza vai 03.06.05, 15:07 To co jest godne uwagi w tej częsci Krety?? JA już byłam kiedys na Krecie w Adelianos Kampos...teraz jadę do Stalis....wypożyczenie auta odpada, bo nie jestem aż takim kierowcą,żeby się czuć pewnie na kretenskich drogach [wiem jaki jest tam "styl" jazdy]...Chciałabym coś pozwiedzac ze wschodniej czesci Krety... Odpowiedz Link Zgłoś
ewamalgorzata Re: kissamos- plaza vai 03.06.05, 21:18 Grecki styl jazdy jest IMHO bardzo w porządku. Mam wrażenie, że jeździ sie po nich przyjemniej niz po naszych. Generalnie jednak, żeby pozwiedzać samochód jest nieodzowny. Polecam jazde bocznymi drogami- mozna odkrywać cudowne miejsca. Ja w tym roku jadąc przez góry, jedną z bocznych dróg do Ierapetry trafiłam - nieopisane w zadnym przewodniku - prawdziwe jezioro:) z rezerwatem ptaków i innych takich. Widziałam czaple w wielkiej ilości, żółwie i modliszkę:) Niesamowite miejsce, i co najpiękniejsze - zero ludzi:) Podobały mi sie plaże na wschód od Ierapetry, podobała mi się wioska Milatos i jej okolice, półwysep za Eloundą, wyspa Spinalonga. Na plaży Vai miałam szczęście- dotarłam tam podczas ulewy:) Ulewa się zaraz skończyła, i miałam plaże tylk dla siebie. Warto przeleźć przez górki - dalej też sa śliczne plaże, chociaż bez palm.. We wschodniej części - jeszcze warto pojechac do Matali. Płaskowyż Lassithi mnie wcale nie zachwycił - natomiast objeżdżając go dookoła jedzie się przez przepiękne stare wioski. Odpowiedz Link Zgłoś
eridan Re: kissamos- plaza vai 03.06.05, 21:43 Uśmiecham się, jak słyszę te "warto" albo nie "warto". Otóż odpowiem: Vai jest jedyną plażą w Eurpie, która przypomina plaże tropikalne. Bycie tam jest żelaznym punktem odwiedzin Krety (tak jak Knossos i Muzeum w heraklionie). Drugą taką plażą jest na Krecie słynne ujście Wielkiej Rzeki przy klasztorze Preveli. Z heraklionu trzeba na podróż poświęcić dzionek. Ja Vai oglądałem popołudniu, ale bywalcy uważają tamtejsze noce za niezrównane.pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś