Dodaj do ulubionych

kissamos- plaza vai

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 11:54
Ma m krótkie pytanie. Czy ktos próbował pokonac tę trasę w ciagu jednego dnia
tam i z powrotem? Ile to może zająć czasu zakładając że po drodze sie nie
zatrzymujemy.
Obserwuj wątek
    • neronka Re: kissamos- plaza vai 03.06.05, 12:16
      Dojechać dojedziesz, ale czy warto?
      Plaża Vai to nic specjalnego, szara i leżaki pod sznurek.......
      Kilka palm za siatką........

Droga od Ag. Nikolaos jest juz dość kręta.
      W sumie masz do pokonania ok. 370 km, z czego ok. 270 dobrą, szybką drogą (w 1
      stronę).
      • jacek1f Popieram Neronke... Poradzisz sobie w jeden 03.06.05, 12:23
        dzien z pewnoscia, ale po co?
        Vai jest magiczna tylko w kwietniu i na poczatku maja, gdy palmy sa zielone a
        nie szare, plaza nie jest brudna i zatloczona, i nie stoja 2 m od niej
        turystyczne autokary.
        Wybierz Elafonisi lub Gramvouse, nawet jesli juz byles, to warto jeszcze raz w
        porownaniu z Vai. Powodzenia.
        • eridan Re: Popieram Neronke... Poradzisz sobie w jeden 03.06.05, 21:46
          Ja nieskromnie dodam jeszcze Dia, Gavdos i Gajduronissi. "Zdobycie" Gavdos ma
          wymiar sportowy. To najdalej na południe wysunięta krawędź Europy. Dopływa się
          z Paleochory i Sfakii stateczkiem.Dziko.
    • wojtek33 Re: kissamos- plaza vai 03.06.05, 12:37
      A jak już się mimo wszystko uprzesz (tak się to pisze? ;-)), to w jedną stronę
      zahacz o Sitię a w powrotnej o południowe wybrzeże w okolicach Ierapetry, aż
      żal, że takie wybrzeże marnuje się pod plantacje bananów. A może rozważ nocleg w
      Kato Zakros, by zobaczyć tam wschód słońca?
      • Gość: kris Re: kissamos- plaza vai IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 14:03
        Dzieki wszystkim. W zasadzie to sie nie upieram przy tej Vai bo tak mi się
        wydawało ze nie warto, ale ogólnie probuje zaplanować jakies trasy i sie
        zastanawialem czy porywac sie na wschodnie wybrzeze, czy tez lepiej skupic się
        na zachodnim
        • jacek1f Re: kissamos- plaza vai 03.06.05, 14:21
          Jezeli zamierzasz tylko raz byc na Krecie :-))) ale chyba nie..., to na Wschod
          możesz sie wybrac na Lassithi.
          Ale jesli jeszcze kiedys zamierzasz, to skup sie na Zachodzie po obu stronach,
          za Rethymnon oczywiscie.
          pozdrawiam
          • katenak Re: kissamos- plaza vai 03.06.05, 15:07
            To co jest godne uwagi w tej częsci Krety?? JA już byłam kiedys na Krecie w
            Adelianos Kampos...teraz jadę do Stalis....wypożyczenie auta odpada, bo nie
            jestem aż takim kierowcą,żeby się czuć pewnie na kretenskich drogach [wiem jaki
            jest tam "styl" jazdy]...Chciałabym coś pozwiedzac ze wschodniej czesci Krety...
            • ewamalgorzata Re: kissamos- plaza vai 03.06.05, 21:18
              Grecki styl jazdy jest IMHO bardzo w porządku. Mam wrażenie, że jeździ sie po
              nich przyjemniej niz po naszych. Generalnie jednak, żeby pozwiedzać samochód
              jest nieodzowny. Polecam jazde bocznymi drogami- mozna odkrywać cudowne
              miejsca. Ja w tym roku jadąc przez góry, jedną z bocznych dróg do Ierapetry
              trafiłam - nieopisane w zadnym przewodniku - prawdziwe jezioro:) z rezerwatem
              ptaków i innych takich. Widziałam czaple w wielkiej ilości, żółwie i
              modliszkę:) Niesamowite miejsce, i co najpiękniejsze - zero ludzi:)
              Podobały mi sie plaże na wschód od Ierapetry, podobała mi się wioska Milatos i
              jej okolice, półwysep za Eloundą, wyspa Spinalonga. Na plaży Vai miałam
              szczęście- dotarłam tam podczas ulewy:) Ulewa się zaraz skończyła, i miałam
              plaże tylk dla siebie. Warto przeleźć przez górki - dalej też sa śliczne plaże,
              chociaż bez palm.. We wschodniej części - jeszcze warto pojechac do Matali.
              Płaskowyż Lassithi mnie wcale nie zachwycił - natomiast objeżdżając go dookoła
              jedzie się przez przepiękne stare wioski.
        • eridan Re: kissamos- plaza vai 03.06.05, 21:43
          Uśmiecham się, jak słyszę te "warto" albo nie "warto". Otóż odpowiem: Vai jest
          jedyną plażą w Eurpie, która przypomina plaże tropikalne. Bycie tam jest
          żelaznym punktem odwiedzin Krety (tak jak Knossos i Muzeum w heraklionie).
          Drugą taką plażą jest na Krecie słynne ujście Wielkiej Rzeki przy klasztorze
          Preveli. Z heraklionu trzeba na podróż poświęcić dzionek. Ja Vai oglądałem
          popołudniu, ale bywalcy uważają tamtejsze noce za niezrównane.pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka